Orientering fra Miljøstyrelsen nr. 16, 2004

Punktkilder 2003

Det nationale program for overvågning af vandmiljøet; fagdatacenterrapport






Indholdsfortegnelse

Forord

1 Indledning

2 Renseanlæg

3 Særskilte industrielle udledninger

4 Regnbetingede udløb

5 Bebyggelse i det åbne land

6 Ferskvandsdambrug

7 Saltvandsbaseret fiskeopdræt

8 Oversigt over belastningerne

9 Sammenfatning

10 Reference- og litteraturliste

Bilag 1 Renseanlæg

Bilag 2 Industrielle punktkilder

Bilag 3 Regnvandsbetingede udløb

Bilag 4 Spredt bebyggelse

Bilag 5 Belastningsopgørelse






Forord

Denne rapport er udarbejdet af Miljøstyrelsen, som er fagdatacenter for punktkilder. Rapporten er udarbejdet i samarbejde med Skov- og Naturstyrelsen, med udgangspunkt i data indsamlet fra Amterne.

Rapporten er et led i det Nationale Overvågningsprogram for VAndmiljøet (NOVA 2003) og danner sammen med de øvrige fagdatacenterrapporter for jord, atmosfæren, ferskvand, landovervågning, marine områder samt grundvandet grundlaget for en samlede vurdering af vandmiljøets tilstand og belastning.

Grundlaget for fagdatacenterrapporten om punktkilder er amternes årlige indberetning af resultaterne af overvågningen med de enkelte punktkilder, samt amternes punktkilderapporter.






1 Indledning

NOVA 2003 er et samarbejde mellem Miljøstyrelsen, Danmarks Miljøundersøgelser, Skov- og Naturstyrelsen, Danmarks Geologiske Undersøgelser, amterne og Bornholms Regionskommune samt Københavns/Frederiksberg kommuner.

Overvågningsprogrammet har permanent karakter, og det første program blev iværksat i slutningen af 1980erne. Programmet revideres jævnligt. Dette program kaldes det nationale program for overvågning af vandmiljøet 1998 – 2003 (NOVA 2003) og er trådt i kraft den 1. januar 1998. (Miljøstyrelsen 2000).

Det overordnede formål med overvågningsprogrammet for punktkilder er:

  • gennem prøvetagning på udledninger fra renseanlæg, regnbetingede udløb og særskilte industrielle udledninger, at gøre det muligt at følge effekterne af reduktionsprogrammerne for kvælstof, fosfor, organisk stof, tungmetaller og miljøfremmede stoffer,
  • at udarbejde en opgørelse af udledningen af husspildevand uden for kloakopland,
  • at opgøre belastning med organisk stof, næringsstoffer, relevante tungmetaller og miljøfremmede stoffer fra ferskvandsdambrug og fra saltvandsbaseret fiskeopdræt,
  • at beregne belastningsbidraget til ferskvand og havet fra punktkilder,
  • at danne grundlag for opgørelse af afstrømningsbidraget fra diffuse kilder.

I belastningsopgørelserne for punktkilder indgår data for renseanlæg, industriudledninger, regnbetingede udledninger, spredt bebyggelse, ferskvandsdambrug samt saltvandsbaseret fiskeopdræt. Datagrundlaget for opgørelse af belastningen for de enkelte punktkilder er ikke det samme. På de største kilder ligger der en række måledata til grund for opgørelserne, mens der på de mindre kilder anvendes teoretiske beregninger.

1.1 Baggrund for opgørelserne

Belastningsopgørelsen for renseanlæggene omhandler samtlige renseanlæg større end 30 PE. For majoriteten af renseanlæggene er udledningen beregnet på basis af udløbsprøver. For anlæg større end 1.000 PE udtages prøverne vandføringsvægtet mindst 12 gange årligt, mens der for mindre anlæg accepteres færre prøver. Til at udforme opgørelserne for miljøfremmede stoffer og tungmetaller er der udvalgt 38 renseanlæg, hvor der måles hvert tredje år på hvert anlæg. På de udvalgte anlæg analyseres for en række tungmetaller og miljøfremmede stoffer i såvel tilløbs- , udløbs- som slamprøver. På disse anlæg gennemføres 4 prøveudtagningskampagner af hver én uges varighed for spildevandsprøver, mens der for slam udtages stikprøver.

Belastningsopgørelsen for særskilte industriudledninger omhandler samtlige industrielle udledninger større end 30 PE. For de enkelte industrier er udledningen beregnet på basis af udløbsprøver. Industrier er inddelt i klasser efter udledningens størrelse, og for de forskellige klasser er der fastsat et minimum af afløbsprøver pr. år. Fra de største udledere skal der foreligge mindst 12 prøver pr. år, og ved mindre udledninger accepteres færre prøver.

Måleprogrammet for tungmetaller og miljøfremmede stoffer omfatter 16 udvalgte virksomheder, hvor der måles hvert tredje år på hver virksomhed. Der analyseres for stoffer, som er relevante i forhold til nuværende og tidligere produktion på virksomhederne. Den første målerunde for miljøfremmede stoffer og tungmetaller fandt sted i år 2000. Anden målerunde er fordelt på årene 2001-2003. Opgørelsen af miljøfremmede stoffer og tungmetaller er baseret på virksomhedernes egenkontroldata, amternes tilsynsdata samt NOVA data for årene 2001, 2002 og 2003. Herudover er en opgørelse af miljøfremmede stoffer og tungmetaller lavet udelukkende på baggrund af NOVA data for den sidste måleperiode i NOVA-programmet, altså med data fra 2001 til 2003.

Belastningsopgørelsen for de regnbetingede udløb omhandler samtlige overløbsbygværker og samtlige udledninger af separat overfladevand. Udledningen fra det enkelte udløb er baseret på en teoretisk beregning, som oftest med et datagrundlag, der svarer til, hvad der findes i de kommunale spildevandsplaner.

Derudover er der et intensivt måleprogram, hvor der på enkelte udvalgte udløb gennemføres sammenhængende målinger af nedbør og udledning. Dette måleprogram skal bruges til at forbedre beregningsforudsætningerne i det generelle program.

Fra og med 1999 er der gennemført et mindre, intensivt måleprogram i to amter. Der måles i separate udløb fra befæstede arealer og for overløb fra fælleskloakerede områder for tungmetaller og miljøfremmede stoffer.

Belastningsopgørelsen fra den spredte bebyggelse omhandler samtlige spildevandudledninger mindre end 30 PE uden for kloakopland. Belastningsopgørelsen er en teoretisk beregning, der først og fremmest er baseret på optælling af ejendomme og erfaringstal. Så vidt muligt anvendes tillige en konkret viden om de faktiske spildevandsaflednings forhold for den enkelte ejendom.

Belastningsopgørelsen fra dambrug baseres på amternes oplysninger. Belastningsopgørelsen er en teoretisk beregning baseret på viden om produktion, foderforbrug og renseforanstaltninger på det enkelte dambrug.

Belastningsopgørelsen for saltvandsbaserede fiskeopdræt (havbrug og saltvandsdambrug) baseres på havbrugernes oplysninger om produktion og foderforbrug.

For ferskvandsdambrug og saltvandsbaseret fiskeopdræt skal der i relation til tungmetaller og miljøfremmede stoffer indberettes om brug af sygdomsbekæmpelsesmidler og hjælpestoffer.

1.2 Ansvarsfordeling

Denne rapport er udarbejdet af medarbejdere fra såvel Miljøstyrelsen (MST) som Skov- og Naturstyrelsen (SNS). De enkelte afsnit er udarbejdet af:

  • Forord, indledning, oversigt over belastninger og sammenfatning, Mette Wolstrup Pedersen (Miljøstyrelsen)
  • Ferskvandsdambrug, Gitte Larsen (Skov- og Naturstyrelsen)
  • Saltvandsbaseret fiskeopdræt, Torben Wallach (Miljøstyrelsen)
  • Regnbetingede udløb, Vibeke Plesner (Miljøstyrelsen)
  • Spredt bebyggelse, Mette Wolstrup Pedersen (Miljøstyrelsen)
  • Industrier, Steen Pedersen og Mette Wolstrup Pedersen (Miljøstyrelsen)
  • Renseanlæg, Mette Wolstrup Pedersen (Miljøstyrelsen)





2 Renseanlæg

Overvågningsprogrammet for renseanlæg omfatter samtlige renseanlæg i Danmark større end 30 PE. Resultaterne af overvågning siden Vandmiljøplanens start viser, at der er en fortsat udvikling mod bedre rensning og mindre udledning.

Overvågningsprogrammet for renseanlæg omfatter data vedrørende renseniveau, kapacitet og belastning samt belastningens fordeling mellem husholdning og industri baseret på bedst mulige vidensgrundlag.

Der indberettes udledte mængder af vand, organisk stof (O), kvælstof (N) og fosfor (P), samt et skøn for, hvor stor en del af det indkomne vand der repræsenterer indsivning. Samtidig indberettes tilgængelige NPO-data for tilledning til renseanlægget. For de parametre, hvor der er udlederkrav, indberettes disse. Herudover indberettes afløbskoncentration, kravoverholdelse samt antallet af prøver, der ligger til grund for vurdering af kravoverholdelsen.

Målinger af miljøfremmede stoffer og tungmetaller foregår på 38 udvalgte renseanlæg, hvor der – for majoriteten af anlæggene – foretages to analyserunder på hvert anlæg i perioden fra 1998 til 2003.

2.1 Resultater

Udledningen i 2003 er opgjort til 2.336 tons organisk stof målt som BI5, 3.614 tons kvælstof og 404 tons fosfor. Reduktionen i udledning fra midten af firserne og frem til 2003, er for de tre parametre nu oppe på henholdsvis (O,N,P) 96%, 81% og 93%.

2.1.1 Antal, størrelsesfordeling og renseniveau

Det samlede antal renseanlæg større end 30 PE fordelt mellem kommunale og private anlæg, samt udviklingen fra 1989 frem til nu, fremgår af Tabel 2.1.

Tabel 2.1 Antallet af kommunale og private renseanlæg i 1989 og 2003.

År Kommunale anlæg Ændring Private anlæg Ændring Total
1989 1.622   358   1.980
2003 1.000 622 240 118 1.240

Som det fremgår, er der sket et fald i antallet af renseanlæg, og udviklingen går fortsat i retning mod, at rensningen koncentreres på større og færre anlæg. Trods denne udvikling foregår spildevandsrensningen dog stadig på mange små og få store renseanlæg. Dette kan ses af Tabel 2.2, hvor størrelsesfordelingen for samtlige anlæg er vist.

Som det fremgår af tabellen, er det de få store renseanlæg, der behandler den altovervejende andel af spildevandsmængden.

Tabel 2.2 Renseanlæggenes størrelsesfordeling i 2003

Anlægskapacitet Antal renseanlæg Belastning i % af belastning på alle anlæg
> 30 PE 1240 100
> 500 PE 646 99
> 2.000 PE 435 98
> 5.000 PE 273 94
> 15.000 PE 130 85
> 50.000 PE 63 71
> 100.000 PE 30 51

For hvert renseanlæg er oplysninger om renseniveau beskrevet ved en rensemetode. Der benyttes 28 forskellige koder til at beskrive rensemetoderne, og disse kan, for at kunne lave overskuelige oversigter, slås sammen i grupper.

I 2003 var 301 renseanlæg af typen MBNDK eller tilsvarende rensning, hvilket vil sige renseanlæggene er dimensioneret til at fjerne organisk stof, kvælstof og fosfor, svarende til et højt renseniveau. Disse 301 renseanlæg behandlede 90% af den samlede spildevandsmængde.

I 1989 var der kun 59 sådanne anlæg, og de behandlede ca. 10% af den samlede spildevandsmængde.

For de 240 private renseanlæg, der er registreret i 2003, er der hovedsageligt tale om små mekaniske eller biologiske renseanlæg. Den samlede spildevandsmængde behandlet på disse anlæg udgør på landsplan under 1%.

Der er i 2003 registreret 115 anlæg, hvor spildevandet nedsives til jorden. Heraf er de 26 anlæg kommunale, mens de øvrige er private anlæg. Det samlede antal PE, som disse anlæg belastes med, udgør ca. 15.600 PE. Såvel belastning som antal af anlæg er stort set uændret set i forhold til 2002. Anlæggene behandler ligeledes fortsat under 1% af det samlede spildevand.

2.1.2 Kapacitet og belastning til renseanlæggene

Kapaciteten for et renseanlæg betegner anlæggets kapacitet til at fjerne organisk stof, hvor 1 PE = 60 g BI5/døgn. De data, der indsamles, betegner anlæggets faktiske kapacitet og ikke den godkendte kapacitet.

Belastningen er for hovedparten af de større renseanlæg fundet ud fra sammenhørende tilløbsmålinger af BI5 og målinger af vandmængden. PE-tallet giver dermed indirekte belastningen på renseanlæggene med organisk stof.

Den samlede belastning i 2003 var 8,6 mill. PE, mens den samlede kapacitet var 12,6 mill. PE.

At anlæggene har større kapacitet end belastningen skyldes, at der også skal renses effektivt under spidsbelastninger.

2.1.3 Industribelastningen til renseanlæggene

Amterne har rapporteret data om industribelastningen i tilløbet til renseanlæggene på baggrund af oplysninger om vand- eller stofmængder for industrier i oplandet til det enkelte anlæg. I langt de fleste tilfælde er der tale om skøn, idet baggrunden for beregning af disse data ofte ikke er fyldestgørende. Der er i alt data for industribelastning for 611 anlæg, hvilket svarer til at der er data for industribelastningen for 82% af den samlede belastning. Bornholms Regionskommune og Vejle Amt har ikke for noget anlæg rapporteret data for industribelastningen.

viser belastningen i tilløbet til anlæggene i forhold industribelastningen udtrykt i procent.

Figur 2.1 Industribelastningen i forhold til den samlede belastning.

Figur 2.1 Industribelastningen i forhold til den samlede belastning.

Industribelastningen beregnet på landsplan udgør i gennemsnit 37% af den samlede belastningen, beregnet som vægtet gennemsnit ud fra den samlede belastning. Af Figur 2.1 fremgår det, at det især er de større renseanlæg der er belastet med industrispildevand.

2.1.4 Vandmængder til renseanlæggene

For 703 renseanlæg er der i 2003 oplysninger om den målte vandmængde pr. døgn, og ud fra dette tal og oplysninger kan den gennemsnitlige vandmængde beregnes i liter/PE døgn. Den gennemsnitlige vandmængde pr. PE pr. døgn er for de enkelte anlæg 654 l/PE døgn.

Det vægtede gennemsnit er derimod på 273 l/PE døgn, hvilket viser, at vandmængden pr. PE er mindre på de store renseanlæg. Vægtningen er her foretaget efter renseanlæggets belastning i PE.

Til sammenligning var det vægtede gennemsnit i 2001 237 l/PE døgn, mens det i det meget nedbørsrige 1999 var 278 l/PE døgn. Variationen i vandmængde pr. PE skyldes først og fremmest regnvand og indsivning/udsivning. Tilslutning af industrispildevand, der er meget tyndt eller meget tykt, kan også være af betydning.

Den totale vandmængde er på 1,7 mill. m3/døgn svarende til 611 mill. m3/år. Vandmængden indeholder udover husholdnings- og industrispildevand også regnvand og indsivningsvand.

Der er udsving i den samlede udledning fra år til år og der er en meget tæt sammenhæng mellem mængden af nedbør og den samlende mængde spildevand i tilløbet til renseanlæggene.

På baggrund af opgørelserne i afsnittet om de regnbetingede udledninger kan det beregnes, at der i et normalår udledes ca. 100 mill. m3 regnvand gennem renseanlæggene, hvilket svarer til ca. 10% af de samlede udledninger.

Selvom denne vandmængde kan variere betydeligt år for år som følge af nedbørens karakteristika, kan udsvingene i den samlede spildevandsmængde imidlertid ikke alene forklares med regnvand.

Der er sandsynligvis tale om udsving i indsivningen til kloaknettet indirekte forårsaget af nedbøren, idet det ikke anses for sandsynligt alene at relatere udsvingene til spildevandsproducenterne.

I 2003 er der indberettet oplysninger om indsivning eller udsivning for 623 anlæg. I forhold til den samlede spildevandsmængde til renseanlæggene, hvor der er indberettet et skøn for indsivning, kan den samlede indsivning beregnes til 24%. Der er 16 anlæg, hvor der samlet over året foregår en udsivning.

Indsivningen på langt de fleste anlæg ligger mellem 0% og 50%, hvilket kan ses af Tabel 2.3.

Tabel 2.3 Procentvise indsivning i forhold til antal renseanlæg og vandmængde i procent 2003.

Indsivning % Antal anlæg Vandmængde (%)
<0 16 <1
0-25 346 63
25-50 164 28
50-75 60 7
75- 37 2

2.1.5 Stofbelastning i tilløbet til renseanlæggene

I 2003 er tilgængelige data for stofbelastningen i tilløbet til anlæggene indberettet for lidt over halvdelen af renseanlæggene. I Tabel 2.4 er vist det samlede gennemsnit, belastningen pr. PE og antallet af renseanlæg der indgår i beregningerne, for COD, total kvælstof og total fosfor.

Beregningerne er foretaget med udgangspunkt i summer for den enkelte parameter, og således er gennemsnittet flowvægtet, mens PE belastningen er vægtet ud fra data om belastningen.

Tabel 2.4 Data for BI5, COD, total kvælstof og total fosfor i tilløbet til renseanlæggene

Stofnavn Gennemsnit
(mg/l)
PE belastning
(g/PE/d)
Antal anlæg
BI5 (umod) 308 60 694
BI5 (mod) 292 53 292
COD 657 140 795
Total kvælstof 49 13,7 872
Total fosfor 10 2,8 878

Der er stor usikkerhed forbundet med opgørelsen vist i Tabel 2.4, idet der for det enkelte anlæg kun er få målinger i tilløbet til anlægget. Det er derfor ikke umiddelbart muligt at konkludere om der reelt er sket en udvikling i PE belastningen som følge af f.eks. ændret produktanvendelse, indførelse af renere teknologi, rensning ved kilden eller lignende.

På trods af den usikkerhed, der er forbundet med opgørelserne af belastningen i tilløbene til renseanlæggene, kan der dog ses en sammenhæng mellem industribelastningen, indsivning og den koncentration, der kan beregnes i tilløbet til renseanlægget. I Tabel 2.5 ses industribelastning i procent af samlet belastning og indsivning i forhold til samlet mængde spildevand sammenholdt med gennemsnitstal koncentrationen i tilløbet.

Tabel 2.5 Data for COD, total kvælstof og total fosfor i tilløbet til renseanlæggene, beregnet i forhold til industribelastning og indsivningsprocenter.

Industri-belastning (%) og Indsivning (%) Industribelastning Indsivning
COD mg/l Total kvælstof mg/l Total fosfor mg/l COD mg/l Total kvælstof mg/l Total fosfor mg/l
0-25 504 42 9,0 617 47 9,7
25-50 599 49 10,2 632 48 10,4
50-75 858 52 11,4 658 50 10,5
75- 1035 66 12,5 395 37 7,6

2.1.6 Antal prøver, afløbskrav og analyser

Der er i 2003 udtaget 10.621 afløbsprøver på 932 kommunale renseanlæg, dvs. i gennemsnit 11 afløbsprøver pr. anlæg. Da der i 2003 er indberettet 1.000 kommunale renseanlæg betyder det, at der for 68 kommunale renseanlæg ikke foreligger afløbsprøver (ingen af disse anlæg er nedsivningsanlæg).

Antallet af afløbsprøver pr. anlæg er ikke jævnt fordelt. Der udtages flest prøver på de store anlæg og de anlæg, hvor udledningen har størst betydning for recipienten. Som det fremgår af Tabel 2.6, er det mest udbredt, at udtage mere end 12 afløbsprøver pr. år. Det fremgår endvidere, at der kun på en mindre del af den samlede spildevandsudledning tages mindre end 12 prøver pr. år.

Tabel 2.6 Antal afløbsprøver udtaget i 2003.

Antal prøver/år Antal kommunale anlæg Spildevandsmængde i %
0 68 <1
1 – 5 61 <1
6 170 <1
7 – 11 118 1
12 362 17
13 – 17 130 6
18 – 24 59 36
> 24 32 39
I alt 1.000 100

Afhængig af renseanlæggets størrelse og udledningens betydning fastsættes der krav til forskellige parametre, og afløbskvaliteten måles. I Bilag 1.5 og Bilag 1.6 er der vist en række tabeller med resultaterne for 2003 for stofferne organisk stof som COD og BI5, kvælstof, fosfor, ammonium-ammoniak, suspenderet stof og bundfældeligt stof. Tabellerne viser gennemsnitlige kravværdier, gennemsnitlige afløbsresultater samt minimum- og maksimumværdier fordelt på de enkelte renseniveauer.

Organisk stof måles som henholdsvis COD og BI5. BI5 kan endvidere måles som umodificeret eller som modificeret. Ved måling af BI5 modificeret, analyseres der ikke for den del af iltforbruget, som skyldes nitrifikation.

Af de krav der er rapporteret til Miljøstyrelsen, er det ammonium-ammoniak kravene, der oftest overskrides. Der er i alt stillet krav om fjernelse af ammonium-ammoniak til 481 renseanlæg, heraf er der mere end 100 anlæg, der har både sommer og vinterkrav. Af de 481 renseanlæg er der 47 anlæg (10%), som ikke overholder kravet til ammonium-ammoniak reduktion. Tre anlæg har overskredet såvel sommerkravet som vinterkravet.

2.1.7 Renseanlæg omfattet af Vandmiljøplanen

I 2003 var 265 renseanlæg omfattet af Vandmiljøplanens krav om rensning for fosfor eller rensning for fosfor, kvælstof og organisk stof.

Antallet af renseanlæg, der er omfattet af Vandmiljøplanen svinger lidt fra år til år. Spildevandsmængden, der behandles på de 265 renseanlæg, udgør ca. 90% af den samlede spildevandsmængde, der tilledes samtlige renseanlæg. Afløbskvaliteten fra disse renseanlæg er derfor altafgørende for den samlede udledning.

I Bilag 1.7a er der for hvert af de 265 renseanlæg anført data for tilledningen til anlæggene. I Bilag 1.7b vises data for renseniveau, kapacitet, belastningen og spildevandsudledning samt for de fem parametre COD, BI5, kvælstof, ammonium/ammoniak og fosfor. For disse parametre er kravværdier og gennemsnit af målinger vist. For BI5-værdier er der angivet såvel modificerede som umodificerede værdier.

Det skal understreges, at det forhold, hvorvidt et renseanlæg er medtaget i tabellen, ikke i sig selv er afgørende for, hvorvidt det pågældende renseanlæg i juridisk forstand er omfattet af Vandmiljøplanens bestemmelser.

Af de 265 renseanlæg var der i 2003 245 renseanlæg med BI5-krav på 15 mg/l eller derunder. Alle anlæg overholdt den stillede kravværdi.

Der var 244 renseanlæg med COD-krav på 75 mg/l eller derunder. Alle anlæg overholdt den stillede kravværdi. 241 renseanlæg havde fosforkrav mindre end eller lig 1,5 mg/l, af disse var der ingen anlæg som ikke overholdt kravværdien.

For kvælstof var der i 2003 199 renseanlæg, der havde et kvælstofkrav på 8 mg/l eller derunder. Langt de fleste anlæg havde en kravværdi til kvælstof på 8 mg/l, idet kun 15 anlæg havde en lavere kravværdi. Af de 199 anlæg var der 5 anlæg, der ikke overholdt den stillede kravværdi.

2.1.8 Samlet udledning fra renseanlæg

Udledningen i 2003 er opgjort til 2.336 ton organisk stof målt som BI5, 3.614 ton kvælstof, 404 ton fosfor og 611 mio. m3 spildevand. Udledningen i 2003 er lidt lavere end i 2002.

Figur 2.2 viser udledningen af NPO før Vandmiljøplanen, dvs. midten af firserne, i årene fra 1989 til 2003 og endelig er prognosen for udledningen efter Vandmiljøplanen vist. Reduktionen fra før Vandmiljøplanens vedtagelse, dvs. midten af firserne, og frem til 2003, er for de tre parametre på (O,N,P) 96%, 82% og 93%.

Figur 2.2 Udviklingen i udledningen fra renseanlæg frem til 2003.

Figur 2.2 Udviklingen i udledningen fra renseanlæg frem til 2003.

2.1.9 Renseeffektivitet

I 2003 er der data for tilledningen af organisk stof, kvælstof og fosfor. For hvert anlæg, hvor der findes tilledningsdata, er disse sammenholdt med data for udledning. Således er der beregnet en renseeffektivitet for hvert anlæg. Der er fundet meget stor variation i den beregnede renseeffektivitet for de enkelte anlæg. Denne variation kan i nogen grad forklares med, at amterne i visse tilfælde anvender erfaringstal for tilledningen, som derefter er sammenholdt med de faktiske målte udledninger for anlæggene.

Figur 2.3 viser den beregnede renseeffektivitet for organisk stof, kvælstof og fosfor fordelt på anlægstyper. Renseeffektiviteten for organisk stof er beregnet på baggrund af data for COD, idet der for denne parameter er indberettet flere data end for BI5. Renseeffektiviteten beregnet på baggrund af organisk stof målt som BI5 (mod) er typisk større end renseeffektiviteten beregnet med data for COD.

Figur 2.3 Renseeffektivitet fordelt på anlægstyper for organisk stof, total kvælstof og total fosfor

Figur 2.3 Renseeffektivitet fordelt på anlægstyper for organisk stof, total kvælstof og total fosfor.

Det fremgår af figur 2.3 at renseeffektiviteten for anlæg af typen MBNDK ligger omkring 90% for alle de tre viste parametre. Da 90% af den samlede spildevandsmængde renses i denne type anlæg, betyder det, at størsteparten af spildevandet i Danmark renses meget effektivt.

For de øvrige anlægstyper er renseeffektiviteten som forventet. Fjernelse af kvælstof er dog relativ høj på de mekanisk kemiske, mekanisk biologisk og mekaniks biologisk kemiske anlæg.

2.1.10 Miljøfremmede stoffer og tungmetaller

Måleprogrammet for miljøfremmede stoffer og tungmetaller er sammensat således, at der i 2000 var målt én gang på samtlige renseanlæg udvalgt i NOVA-programmet. I punktkilderapporten for 2000 er der beregnet udledningsmængder for de første tre års målinger. Den samlede udledning af de enkelte miljøfremmede stoffer og tungmetaller er beregnet igen i år, hvor data for hele NOVA-perioden foreligger. Data for de tre første år er meget sparsomt, derfor er mængderne beregnet udfra data i hele perioden – altså fra 1998 til 2003.

De 38 anlæg, der er med i overvågningsprogrammet, repræsenterer ca. 45% af den samlede spildevandsmængde. Samtidig udgør kapaciteten for disse anlæg ligeledes ca. 45% af den samlede kapacitet. Industribelastningen i tilløbet til de anlæg, hvor der er målt miljøfremmede stoffer og tungmetaller er gennemsnitligt omkring 31%, hvilket er en anelse under landsgennemsnittet på 37%.

Af de 38 anlæg, hvor der er måles for miljøfremmede stoffer og tungmetaller, er 36 anlæg dimensioneret til kvælstof- og fosforfjernelse, og disse anlæg renser generelt spildevandet bedre end de nationalt stillede krav. Et anlæg er et mindre anlæg med mekanisk biologisk rensning med kvælstoffjernelse og et anlæg er et mekanisk anlæg. Miljøstyrelsen finder disse anlæg tilnærmelsesvis repræsentative for håndteringen og sammensætningen af spildevand i Danmark.

I 2003 er der gennemført målinger på 13 renseanlæg fordelt over landet. I de følgende tabeller er der medtaget data for disse 13 anlæg samt for de anlæg, hvor der er blevet målt i perioden fra 1998.

Kvaliteten af data er af meget varierende karakter. Derfor er der foretaget en forholdsvis grundig gennemgang af data. Prøver udtaget den samme dag er slettet, da disse anses for at være stikprøver og derved ikke repræsentative. Herudover er stoffer som kun er målt på et enkelt anlæg slettet fra bilagene 1.9 a-p. I enkelte analyser er der uoverensstemmelse mellem resultat og enhed. Disse analyser er slettet fra datasættet. Når mindre end 10 % af analyserne er over detektionsgrænsen er der ikke beregnet et middel. Ligeledes beregnes der ikke et middel hvis kun fem anlæg eller mindre har målt for det pågældende stof.

På det resterende datasæt er den samlede nationale middelværdi for det enkelte stof beregnet ved at midle målinger fra det enkelte renseanlæg og derefter beregne en national middelværdi udfra disse. Middelværdierne er således ikke vægtet efter anlæggenes størrelse.

Middelværdien for hvert anlæg er forsøgt vægtet flowproportionalt, men da denne vægtning ikke har vist sig at have indflydelse på niveauet set på landsplan, er der i den videre databehandling benyttet den almindelige middelværdi – som beskrevet i ovenstående.

For enkelte stoffer er spredningen på middelkoncentrationerne forholdsvis stor, hvor en gruppe af anlæg har meget høje middelkoncentrationer. Dette resulterer i, at middelværdien bliver meget høj i forhold til niveauet i middelkoncentrationerne. I tilfælde hvor den beregnede middel er en faktor 10 større end medianen, er middelværdien for det pågældende stof markeret med en stjerne.

Når en analyseværdi er under detektionsgrænsen, er det vurderet udfra de samlede målinger, hvorvidt der kan anvendes en værdi for analysen på ½ gange detektionsgrænsen i de videre beregninger. Hvis det samlede antal analyser, for den pågældende parameter, i mere end 50% af analyserne, er over detektionsgrænsen, er der benyttet ½ gange detektionsgrænsen i de videre beregninger. Modsat – hvis ikke 50% af analyserne er over detektionsgrænsen, er resultatet sat til nul. I de tilfælde hvor mere end 50% af analyserne er under detektionsgrænsen, kan der ikke umiddelbart benyttes en værdi på ½ gange detektionsgrænsen. Dette skyldes at en tilnærmelse til den sande værdi for analysen under detektionsgrænsen lige så godt kan være tæt på 0 som på ½ gange detektionsgrænsen. At anvende ½ gange detektionsgrænse i disse tilfælde vil derfor sandsynligvis give et overestimeret resultat. I bilag 1.9 a-p for miljøfremmede stoffer og tungmetaller fremgår det, udfra antallet af analyser samt den procentvise andel af analyser over detektionsgrænsen, hvilke stoffer hvor resulatet er sat til nul, hvis dette er opgivet til at være under detektionsgrænsen. Bilagene viser tillige antal anlæg hvor det enkelte stof er målt samt 5% og 95% fraktilerne. Fraktilerne er beregnet på baggrund af spredningen i middelværdierne for hvert anlæg.

Tabel 2.7 viser middelværdi samt 5% og 95% fraktiler for indholdet af tungmetaller i ind- og udløb for renseanlæg i perioden 1998 til 2003.

Tabel 2.7 Middelværdier og fraktiler for tungmetaller i indløb og udløb, 1998-2003.

  Indløb Udløb
μg/l Middel 5% 95% Middel 5% 95%
Arsen 3,2 1,0 6,9 1,3 0 5,3
Bly 16 4,7 37 1,9 0,3 5,3
Cadmium 0,5 0,09 1,4 0,09 0 0,5
Chrom 9,3 2,1 21 2,3 0,4 9,5
Kobber 79 21 214 6,7 1,5 23
Kviksølv 0,4 0,08 1,5 0,09 0 0,3
Nikkel 11 3,2 26 6,4 1,6 16
Zink 269 90 596 91 24 252

Af fraktilerne angivet i Tabel 2.7 ses at spredning i data er stor i forhold til middelværdien. Dette udtrykker, at der kan være en forskel i spildevandssammensætningen fra anlæg til anlæg afhængigt af, hvilke industrier mv. der er tilsluttet det enkelte anlæg.

I forhold til de undersøgelser, Miljøstyrelsen gennemførte i 1994 (Miljøstyrelsen 1994b) og 1996 (Miljøstyrelsen 1996b), ligger de målte koncentrationer stort set inden for den samme størrelsesorden. Dog med en vis variation, da der er stor spredning på spildevandets indhold af tungmetaller afhængigt af hvilke industrier mv. der er tilsluttet det enkelte anlæg.

Sammenlignes koncentrationerne af tungmetaller i spildevandet med de kvalitetskrav, der skal være opfyldt i vandmiljøet, ligger udløbskoncentrationerne generelt på niveau med de fastsatte kvalitetskrav, jf. Miljø- og Energiministeriets bekendtgørelse nr. 921 af 8. oktober 1996. Dog er der på 4 anlæg målt koncentrationer af kobber som er 10 gange større end kvalitetskravet for marine udledninger. For zink er der på et enkelt anlæg målt koncentrationer 10 gange større end kvalitetskravet for marine udledninger og et enkelt anlæg som har målt koncentrationer 10 gange større end kvalitetskravet for ferskvands udledninger. Overordnet set vurderes de målte koncentrationer i det udledte spildevand dog ikke umiddelbart til at give anledning til kritiske forhold i forhold til de fastlagte krav til vandmiljøet.

I nedenstående er de enkelte stofgrupper beskrevet kort.

Under gruppen pesticider er der målt for aldrin, dieldrin, endrin, gamma lindan og isodrin. Der er fundet enkelte analyser over detektionsgrænsen i indløbet, men ingen i udløbet.

For de alifatiske aminer er der ca. 20 renseanlæg som har gennemført målinger. Både diethylamin og dimethylamin findes hyppigt i tilløb, afløb og slam fra renseanlæg.

For langt de fleste aromatiske kulbrinter findes disse hyppigere i tilløbene til renseanlæggene end i afløbet.

Af de 7 phenolforbindelser der måles på renseanlæggene findes stort set alle både i tilløbet og i udløbet. For afløbet er det bisphenol A, nonylphenolerne og phenol der findes hyppigst.

Af de 17 halogenerede alifatiske kulbrinter der måles for i programmet er det chloroform, tetrachlorethylen og trichlorethylen som findes hyppigst i tilløb. I afløbet fra renseanlæggene er det kun chloroform der findes hyppigt. De øvrige halogenerede alifatiske kulbrinter findes kun i mindre grad i spildevandet.

De halogenerede aromatiske kulbrinter findes kun sjældent i spildevandet, dog måles 1,4 dichlorbenzen både i tilløb og i slam fra anlæggene.

I perioden fra 1998 til 2003 er der målt PCB'ere på de udvalgte renseanlæg, og der er gennemført analyser for følgende congener: # 28 # 31, # 52, # 101, # 105, # 118, # 138, # 153, # 156 og # 180. Der er i alt analyseret over 2.000 enkelt analyser i indløbet, og i mindre end 40 tilfælde er der fundet værdier over detektionsgrænsen. I afløbet er der fundet mindre end 10 prøver hvor koncentrationen er over detektionsgrænsen. Detektionsgrænser er i langt overvejende grad angivet til 0,01 g/l, dog er der i enkelte tilfælde rapporteret detektionsgrænser både større og mindre end denne værdi.

Af de 21 polyaromatiske kulbrinter (PAHere) der måles for i programmet er det den overvejende del der findes hyppigt i tilløbene til renseanlæggene. Derimod findes PAH'erne ikke så hyppigt i afløbet fra renseanlæggene. Phenanthren og triphenylen findes dog i 20% analyserne.

For de fire phosphor-triestre der måles i programmet, måles TCPP, triphenylphosphat og tributhylphosphat hyppigt i tilløb, hvilket er det samme for afløbet.

For gruppen af blødgørere er det tydeligt at de måles hyppigt i tilløbene til renseanlæggene, mens det i afløbet kun er DEHP og diethylphthalat der findes i mere end 30% af prøverne.

For LAS er billedet det samme, det måles hyppigt i renseanlæggets tilløb, mens der kan ses en betydelig reduktion gennem renseanlæggene, således at LAS kun optræder i 6% af afløbsprøverne.

MTBE måles hyppigt både i tilløb og afløb fra renseanlæg.

Tabel 2.8 Middelværdier og spredning for tungmetaller i slam, opgivet i mg/kg tørstof.

  Middel 5% 95% Ant anlæg
Arsen 6,7 0,5 16 37
Bly 64 29 126 37
Cadmium 1,7 0,6 3,8 37
Chrom 29 12 57 36
Kobber 287 74 580 37
Kviksølv 1,3 0,2 4,3 37
Nikkel 26 12 50 37
Zink 789 304 1.400 37

I perioden fra 1998 til 2003 er der tillige målt for en række miljøfremmede stoffer og tungmetaller i spildevandsslam fra de udvalgte renseanlæg. Den mængde af slam, der er undersøgt i perioden, svarer til ca. 45% af den samlede mængde slam i Danmark. Omkring 50% af slammet fra de målte anlæg udbringes på landbrugsjord. På landsplan udbringes ca. 60% af den samlede slammængde på landbrugsjord.

Tabel 2.8 viser middelværdier og spredning for indholdet af tungmetaller i slam fra de renseanlæg, hvor der er målt i perioden fra 1998 til 2003. På Hunseby Strand renseanlæg er der ikke foretaget målinger af miljøfremmede stoffer og tungmetaller i slammet.

Miljøstyrelsen indsamler hvert år data for spildevandsslam fra samtlige danske renseanlæg. Sidste opgørelse er med data fra 2002 (Miljøstyrelsen 2004). Sammenlignes tallene i Tabel 2.8 med data fra samtlige renseanlæg, fra opgørelsen i 2002, ligger de målte værdier for tungmetaller inden for samme størrelsesorden.

I måleprogrammet for slam for 1998-2003 indgår målinger af pesticider. Der er i alt fortaget målinger i slammet på 35 renseanlæg, og der er ikke fundet pesticider i nogen af analyserne.

De alifatiske aminer findes hyppigt i slammet på de 21 renseanlæg der er målt.

For de aromatiske kulbrinter viser analyserne i slam at de generelt optræder hyppigt.

For phenol-forbindelserne i slam findes disse også hyppigt i slammet, dog med undtagelse af octhylphenol.

For de halogenerede alifatiske kulbrinter i slam er det kun dichlormethan som findes hyppigt i prøverne. De øvrige stoffer findes stort set ikke i analyserne.

I slammet viser analyser af de halogenerede aromatiske kulbrinter at det kun er 1,4-dichlorbenzen, 2,5-dichloranilin og hexachlorbenzen som måles hyppigt.

For de polychlorerede biphenyler (PCB) viser undersøgelserne i slam, at de fleste PCB'ere hyppigt findes i slammet, hvilket er modsat spildevandsprøverne, hvor der stort ikke kan måles på nogen af stofferne.

Af de 5 stoffer der er målt i gruppen chlorphenoler, er det 2,4-dichlorphenol der findes hyppigst.

I måleprogrammet skal der måles for en række polyaromatiske kulbrinter (PAH'ere), som hver især rapporteres selvstændigt. Der er rapporteret data for mellem 3 og 37 anlæg, og PAH'erne optræder hyppigt på alle anlæggene.

For de fire phosphor-triestre som måles i programmet, måles TCPP og triphenylphosphat hyppigst i slam fra renseanlæg.

For gruppen af blødgørere er det størstedelen af stofferne der findes hyppigt i slammet på renseanlæggene.

LAS måles på 37 anlæg, og det fremgår af bilag 1.9.m at LAS gennemsnitligt set findes i relativt høje koncentrationer på de undersøgte anlæg.

I måleprogrammet for slam måles der for 17 forskellige dioxiner og furaner, som hver især indrapporteres selvstændigt. Analyser af dioxiner og furaner viser, at langt de fleste dioxiner og furaner ligger inden for et måleligt niveau, altså over detektionsgrænsen. I forhold til Miljøstyrelsens tidligere undersøgelse af dioxiner og furaner i slam, ligger de rapporterede værdier på samme niveau (Miljøstyrelsen 1996).

I Tabel 2.9 er de estimerede udledte mængder af tungmetaller vist. NOVA-programmet er opbygget således at alle 38 anlæg er indberettet to gange i henholdsvis perioden 1998-2000 og i perioden 2001-2003. Det er dog ikke rimeligt at beregne mængder af tungmetaller og miljøfremmede stoffer for de enkelte perioder, da datagrundlaget for den første periode er for sparsomt. Derfor er mængderne beregnet på baggrund af middelværdien for det enkelte stof og den gennemsnitlige spildevandsmængde for samtlige renseanlæg i perioden 1998-2003. De beregnede mængder for de miljøfremmede stoffer findes i Bilag 2.0. En del stoffer er dog ikke med i bilaget, da en middelværdi ikke kan beregnes. Herudover er usikkerheden i de beregnede middelværdier forholdsvis stor. Derfor vil det kun være rimeligt at vurdere de beregnede mængder som en angivelse af et niveau fremfor at analysere på den eksakte stofmængde.

Tabel 2.9 Estimerede udledte mængder af tungmetaller.

  kg/år
Arsen 981
Bly 1.402
Cadmium 72
Chrom 1.762
Kobber 5.066
Kviksølv 66
Nikkel 4.817
Zink 69.147

Sammenlignes de samlede mængder af tungmetaller i Tabel 2.9 med mængderne beregnet i Vandmiljø-94 (Miljøstyrelsen 1994b) er de overordnet i den samme størrelsesorden, dog er der er del forskel i både arsen, cadmium og kviksølv mængderne, hvor Vandmiljø-94 (Miljøstyrelsen 1994b) i begge tilfælde har større mængder. Dette kan muligvis skyldes, at beregningerne i Vandmiljø-94 (Miljøstyrelsen 1994b) kun er baseret på tre anlæg og derved er middelværdierne for disse tre anlæg højst sandsynligt ikke repræsentative på landsplan.

På enkelte af de miljøfremmede stoffer er der ligeledes beregnet mængder i Vandmiljø-94 (Miljøstyrelsen 1994b). Både phenol, pentachlorphenol og DEHP er i Vandmiljø-94 (Miljøstyrelsen 1994b) angivet med betydelig større mængder end beregnet med data for NOVA-programmet.

En sammenligning af de beregnede mængder i NOVA-programmet med tidligere undersøgelser er overordnet ikke mulig, da der ikke før er lavet undersøgelser af samme karakter. De beregnede mængder udledt fra renseanlæggene i NOVA-programmet kan anvendes som en status på, i hvilken størrelsesorden de enkelte tungmetaller og miljøfremmede stoffer udledes til vandmiljøet. Med det nye NOVANA-program vil det være muligt at sammenligne de to måleperioder og deraf beskrive en udvikling i de udledte mængder fra renseanlæggene.

2.2 Diskussion

Det samlede antal renseanlæg reduceres fortsat, samtidig samles spildevandsrensningen på større og mere avancerede renseanlæg. Antallet af renseanlæg i 2003 var 1.240, hvilket er et fald i antallet på 740 anlæg siden 1989.

I 2003 blev 90% af den samlede spildevandsmængde underkastet rensning for organisk stof, kvælstof og fosfor. Den procentvise reduktion af organisk stof, kvælstof og fosfor på disse anlæg ligger omkring 90%, hvilket betyder at størsteparten af spildevandet i Danmark renses meget effektivt. Til sammenligning var det i 1989 kun 10% af spildevandsmængden der blev underkastet sådan rensning.

Den samlede udledning fra renseanlæggene er i 2003 opgjort til 2.336 tons organisk stof målt som BI5, 3.614 tons kvælstof og 404 tons fosfor.

Måleprogrammet for miljøfremmede stoffer og tungmetaller er sammensat således, at der i 2000 var målt én gang på samtlige renseanlæg der er udvalgt i programmet. I punktkilderapporten for 2000 er der beregnet udledningsmængder for de første tre års målinger. Disse værdier for den samlede udledning af miljøfremmede stoffer og tungmetaller er beregnet igen i år, hvor data for hele måleperioden foreligger – altså fra 1998 til 2003.

Sammenlignes de samlede mængder af tungmetaller beregnet på baggrund af NOVA-programdata med mængderne beregnet i Vandmiljø-94 (Miljøstyrelsen 1994b) er de overordnet i samme størrelsesorden, dog er der er del forskel i både arsen, cadmium og kviksølv mængderne, hvor Vandmiljø-94 (Miljøstyrelsen 1994b) i begge tilfælde har større mængder.

De målte koncentrationer af tungmetaller i spildevandets sammenlignet med de kvalitetskrav, der skal være opfyldt for vandmiljøet, ligger udløbskoncentrationerne generelt på samme eller lavere niveau end de fastsatte kvalitetskrav, jf. Miljø- og Energiministeriets bekendtgørelse nr. 921 af 8. oktober 1996. Der forekommer dog for enkelte stoffer værdier der ligger over kvalitetskravene der er beskrevet i bekendtgørelsen. De målte koncentrationer i det udledte spildevand vurderes dog ikke umiddelbart at give anledning til kritiske forhold, i forhold til de fastlagte krav til vandmiljøet.

Undersøgelserne af indholdet af miljøfremmede stoffer og tungmetaller viser at indholdet reduceres betydeligt mellem indløb og udløb. For en del af stofferne er der tale med en reel nedbrydning af stofferne, mens stoffer som aromatiske kulbrinter, phenoler, polyaromatiske kulbrinter samt blødgørere genfindes i større mængder i slammet.






3 Særskilte industrielle udledninger

Særskilte industrielle udledninger omfatter direkte udledninger til vandløb, søer eller havet fra virksomheder som ifølge miljøbeskyttelsesloven skal have en udledningstilladelse. Således omfatter opgørelsen både udledninger fra virksomheder i traditionel forstand og kontrollerede udledninger fra deponeringsanlæg og jordforureninger (afværgeforanstaltninger).

Undtaget fra opgørelsen er udledninger fra virksomheder mv. som samlet udleder mindre end 30 PE (personækvivalenter) eller som udelukkende udleder kølevand, medmindre der i udledningen indgår eller potentielt indgår tungmetaller og/eller miljøfremmede stoffer. Undtaget er endvidere udledninger fra virksomheder der udelukkende udleder uforurenet overfladevand.

Opgørelsen er baseret på amternes indberetninger for 2003. Disse omfatter for de enkelte virksomheder oplysninger om de samlede udledninger af vandmængder, kvælstof, fosfor, BI5 og COD samt oplysninger om udløbskoncentrationer mv. for tungmetaller og miljøfremmede stoffer.

I opgørelsen af de samlede udledte vandmængder er udeladt udledninger af kølevand fra kraftværkerne (de udledte vandmængder fra de enkelte kraftværker fremgår af Bilag 2.3). Kølevandets indhold af forurenende stoffer indgår i opgørelsen af de samlede udledte stofmængder.

Hvor der for enkeltvirksomheder ikke er indberettet oplysninger om udledning af COD, er der i opgørelsen ansat en værdi for udledningen lig med udledningen af BI5 hvis oplysninger herom er indberettet.

En række virksomheder fra forskellige brancher har været omfattet af et særskilt måleprogram for tungmetaller og miljøfremmede stoffer. Opgørelsen over udledte mængder af tungmetaller og miljøfremmede stoffer fra virksomhederne er sammenstillet af resultater fra prøveudtagning under måleprogrammet i perioden 2001-2003.

Særskilte industrielle udledere skulle ifølge Vandmiljøplanen pålægges at nedbringe udledningen af næringssalte gennem anvendelse af bedste tilgængelige teknologi. Kravet blev udmøntet i bekendtgørelsesform og omfatter i dag alle større industrielle spildevandsanlæg som enten ved udgangen af 1988 havde tilladelse til årlig udledning af mindst 66 ton kvælstof eller 7,5 ton fosfor til vandløb, søer eller havet, eller som senere har fået tilladelse til udledning af mindst 22 ton kvælstof eller 7,5 ton fosfor, jf. bekendtgørelse om begrænsning af udledning af kvælstof og fosfor (bkg. nr. 784 af 10. december 1987) og spildevandsbekendtgørelsen (bkg. nr. 501 af 21. juni 1999).

3.1 Resultater

Amterne har for 2003 indberettet oplysninger om i alt 179 virksomheder mv. med en eller flere direkte udledninger til vandløb, søer eller havet (Bilag 2.3). Antallet af virksomheder omfattet af opgørelsen er dermed faldet med 4 i forhold til 2002. Af de i alt 179 virksomheder har 111 udledt kvælstof, fosfor og/eller organisk stof, 32 af disse er omfattet af Vandmiljøplanens krav om at nedbringe udledningen af næringsstoffer. Amterne har oplyst at 112 af de 179 virksomheder udleder eller formodes at udlede tungmetaller og/eller miljøfremmede stoffer. For 92 af disse virksomheder har amterne indberettet konkrete oplysninger om udledningen.

Tabel 3.1 Særskilte industrielle udledninger, som i 2003 var omfattet af Vandmiljøplanens krav om nedbringelse af næringssaltudledning gennem anvendelse af bedste tilgængelige teknik.

Amt Ant. udl. Navn Udledningstype Rensemetode Recipient
15 4 Københavns Lufthavn, Kastrup overfladevand Ikke oplyst Nordlige Øresund
25 1 CP Kelco produktionsspildevand MBNDF Sydlige Øresund
25 1 Junckers Industrier A/S produktionsspildevand MBNDF Sydlige Øresund
25 1 Sun Chemical A/S produktionsspildevand MBND Sydlige Øresund
30 1 Daka a.m.b.a. produktionsspildevand MBND Smålands-
farvandet vestl. del
35 1 Danisco sugar, Nakskov Sukkerfabrik produktionsspildevand MB Langelands Bælt
35 2 Danisco Sugar, Nykøbing Sukkerfabrik produktionsspildevand MB/Mek.rens. Guldborg Sund
42 1 Assens Sukkerfabrik produktionsspildevand MBND Lillebælt Bredningen syd
42 1 Stige Ø Losseplads perkolat Urenset Odense Fjord
50 1 Dan Shelfish A/S, Skærbæk produktionsspildevand MBK Juvre dyb tidevands-
område
50 1 Danish Crown, Blans Afd. produktionsspildevand MBNDK Als fjord og Als sund
55 3 Triplenine Fish Protein A.m.b.a. produktionsspildevand Urenset Grådyb tidevandsområde
55 2 Danisco Cultor, Grindsted prod.spildevand/overfl.vand MBNDK/Urenset Varde Å, ved Vagtborg
65 1 Cheminova A/S produktionsspildevand MBKF Nordsøen Thyborøn-
Vedersø
65 1 Triple Nine Fish Protein A.m.b.a. produktionsspildevand Urenset Nissum Bredning
70 1 BASF Health & Nutrition A/S produktionsspildevand MBK Kattegat Djursland
70 1 DDSF De Danske Spritfabrikker A/S produktionsspildevand Andet Kattegat Djursland
70 1 Akzo Nobel Salt A/S produktionsspildevand Urenset Mariager Fjord
70 1 daka a.m.b.a. produktionsspildevand MBNDK Randers Fjord
70 1 Elsam Kraft A/S Studstrupværket produktionsspildevand Urenset Aarhus Bugt
76 1 Arla Foods A.m.b.a., Rødkærsbro produktionsspildevand MBNDK Guden Å, Ulstrup
76 1 Hanstholm Fiskemelsfabrik A/S produktionsspildevand Urenset Skagerrak, Vigsø bugt
76 1 Dansk Muslingerenseri A/S produktionsspildevand Mekanisk rens. Limfjord syd for Mors
76 1 Vildsund Muslingeindustri A/S produktionsspildevand Mekanisk rens. Limfjord syd for Mors
80 1 Skagerak Fiskeeksport A/S produktionsspildevand Flotation Skagerrak, Jammerbugten
80 1 Dan Shellfish A/S, Løgstør produktionsspildevand Mekanisk rens. Løgstør Bredning
80 1 Sindal Lufthavn I/S overfladevand Urenset Uggerby Å, NS Ransbækken
80 1 Fiskernes Fiskeindustri A.m.b.a. produktionsspildevand Mekanisk rens. Kattegat Aalbæk bugt
80 1 Launis Fiskekons. A/S - Nielsen Fiskeeksp. A/S produktionsspildevand MBNDK Kattegat Aalbæk bugt
80 1 A/S Sæby Fiskeindustri produktionsspildevand MBNDK Kattegat Aalbæk bugt
80 1 Arla Foods amba (Akafa) produktionsspildevand Mekanisk rens. Limfjorden
80 3 Flyvestation Aalborg overfl.vand/
prod.spildevand
Urenset/
Mek.rens/MB
Nibe-Gjøl Bredning

M: mekanisk behandling, f.eks. bundfældningsbassin, separationsanlæg, bassinanlæg eller septiktank; B: biologisk behandling; K: kemisk fosforfjernelse; N: nitrifikation; ND: kvælstoffjernelse; F: efterpolering, f.eks. sandfilter eller lagune.

Tabel 3.1 viser en oversigt over udledningerne fra de 32 virksomheder der i 2003 var omfattet af Vandmiljøplanens krav om nedbringelse af næringssaltudledningen. I tabellen er for hver af virksomhederne angivet typen af spildevand, den anvendte rensemetode og vandområdet hvortil spildevandet udledes.

3.1.1 Spildevandsmængder

Den samlede mængde spildevand fra særskilte industrielle udledere udgjorde i 2003 ca. 54 mio. m3 idet der som nævnt i indledningen ses bort fra udledning af kølevand mv. fra kraftværker. Knap to tredjedele af den samlede spildevandsmængde blev udledt fra virksomheder omfattet af Vandmiljøplanen (Tabel 3.2).

Tabel 3.2 Spildevand udledt fra særskilte industrielle udledere i 2003 (kølevand fra kraftværker er ikke medregnet).

  Vand (1000m3)
Udledere omfattet af VMP 34.220
Øvrige udledere 19.787
Udledere i alt 54.007

Klik her for at se figuren.

Figur 3.1 Udvikling i den totale spildevandsmængde fra særskilte industrielle udledere (kølevand fra kraftværker er ikke medregnet).

Udviklingen i den samlede mængde spildevand siden 1989 er vist i Figur 3.1. Som det fremgår, er der en del variation fra år til år, men det overordnede billede viser en reduktion af den samlede udledning gennem første halvdel af 1990'erne fra knap 100 mio. m3 til et niveau på 60-65 mio. m3. Efter en mindre stigning i 2000 ses en forholdsvis kraftig reduktion fra omkring 75 mio. m3 i 2001 til de omkring 54 mio. m3 i 2003. Fra 2002 til 2003 faldt den udledte vandmængde med ca. 15 mio. m3, svarende til 21 %.

3.1.2 Organisk stof og næringssalte

Mængden af organisk stof udledt fra særskilte industrielle udledere udgjorde i 2003 ifølge amternes indberetning ca. 3.750 ton BI5, henholdsvis ca. 7.900 ton COD (Tabel 3.3). Heraf udgjorde udledningen fra udledere omfattet af Vandmiljøplanen ca. 3.700 ton BI5, henholdsvis ca. 7.300 ton COD. Den samlede udledning er for BI5 og COD faldet med henholdsvis 37 % og 21 % i forhold til 2002.

De største udledere af organisk stof var i 2003 sukkerindustrien med 80 % af BI5-udledningen og 64 % af COD-udledningen samt fiskemelindustrien og den øvrige fiskeindustri med 15 % af BI5-udledningen og 9 % af COD-udledningen (se Bilag 2.2).

Tabel 3.3 Organisk stof, kvælstof og fosfor udledt fra særskilte industrielle udledere i 2003.

  BI5 (t) COD (t) N (t) P (t)
Udledere omfattet af VMP 3.693 7.335 411 25
Øvrige udledere 61 580 98 8
Udledere i alt 3.754 7.915 509 33

Figur 3.2 Udvikling i udledningen af organisk stof (BI<sub>5</sub>), kvælstof og fosfor fra særskilte industrielle udledere

Figur 3.2 Udvikling i udledningen af organisk stof (BI5), kvælstof og fosfor fra særskilte industrielle udledere.

Udviklingen i BI5-udledningen siden 1989 fremgår af Figur 3.2. Den samlede udledning har med 1997-98 og 2002 som undtagelser været faldende gennem hele perioden med en samlet reduktion på 93 %.

Udledningen af næringssalte i 2003 fra særskilte industrielle udledere udgjorde 509 ton kvælstof og 33 ton fosfor (Tabel 3.3). Dermed er både kvælstofudledningen og fosforudledningen reduceret med 33 % i forhold til udledningerne i 2002.

Kvælstofudledningen på 509 ton fordelte sig med 411 ton fra udledere omfattet af Vandmiljøplanen og 98 ton fra øvrige udledere. De største udledere af kvælstof i 2003 er fortsat fiskemelindustrien og den øvrige fiskeindustri der tilsammen tegnede sig for 27 % af den samlede udledning. Dog følger både affaldsbehandlingsindustrier og depoter lige efter med 25 % af den samlede udledning (se Bilag 2.2). Udviklingen i kvælstofudledningen siden 1989 er vist i Figur 3.2. Den samlede udledning faldt med 37 % alene fra 1989 til 1990 og har generelt været faldende også i årene derefter. Den samlede reduktion siden 1989 er på 92 %.

Fosforudledningen på 33 ton fordelte sig med 25 ton fra udledere omfattet af Vandmiljøplanen og 8 ton fra øvrige udledere. Fiskeindustrien, den kemiske industri og sukkerfabrikkerne er her de væsentligste udledere med en andel i 2003 på i alt 61 % af den samlede udledning (se bilag 2.2). Udviklingen i fosforudledningen siden 1989 er vist i Figur 3.2. Der skete en meget kraftig reduktion fra 1989 til 1990, og ellers er det generelle billede en løbende reduktion i udledningen gennem hele perioden. Den samlede reduktion siden 1989 er på 98 %.

3.1.3 Tungmetaller og miljøfremmede stoffer

Oplysninger om koncentrationer af tungmetaller og miljøfremmede stoffer i udledningerne fra særskilte industrielle udledere er sammenstillet i Tabel 3.4.

Tabel 3.4 Koncentrationer* af tungmetaller, uorganiske sporstoffer og miljøfremmede stoffer i udledninger fra særskilte industrielle udledere i 2003. Tabellen omfatter alene stoffer som i mindst 5 prøver er målt i koncentrationer større end eller lig detektionsgrænsen (DG).

  Prøver i alt n Prøver m. konc. >DG n Middel konc. μg/l 90 %-fraktil μg/l 95 %-fraktil μg/l Max. konc. μg/l
Tungmetaller og uorganiske sporstoffer mv.            
Aluminium 33 31 235 438 464 1.000
Arsen 36 22 24,8 4,00 4,93 840
Bly 151 107 25,0 53,0 103 340
Cadmium 103 72 1,54 4,00 8,50 15,0
Chrom 152 131 36,8 69,8 196 760
Cyanid 34 28 11,9 10,0 27,4 200
Kobber 183 169 184 322 662 4.718
Kviksølv 67 47 0,89 2,32 3,37 17,0
Nikkel 164 143 82,6 229 297 1.300
Sølv 7 7 3,00 4,80 5,40 6,00
Vanadium 20 19 20,5 5,50 27,6 362
Zink 161 144 1.325 2.820 5.300 32.500
Alifatiske aminer            
Dimethylamin 28 11 101 288 369 1.200
Trimethylamin 28 13 2.969 9.290 16.250 33.000
Anioniske detergenter            
Anioniske detergenter 59 29 44,9 112 171 220
Aromatiske kulbrinter            
Benzen 27 13 1,28 3,24 6,65 13,0
Naphtalen 12 5 0,47 1,43 2,04 2,70
Toluen 26 8 162 1,95 5,43 4.200
Chlorphenoler            
2,4,6-trichlorphenol 6 6 0,18 0,35 0,43 0,50
4-chlor-2-methylphenol 7 6 5,38 14,4 20,2 26,0
6-chlor-2-methylphenol 7 5 0,56 1,08 1,14 1,20
Ether            
MTBE 16 11 41,5 12,0 161 609
Halogenerede alifatiske kulbrinter            
Chloroform 24 6 0,05 0,04 0,09 0,97
Tetrachlorethylen 42 24 1,41 2,75 8,98 16,0
Trichlorethylen 56 49 11,1 6,95 22,8 480
Vinylchlorid 18 10 0,30 0,64 1,67 3,20
Halogenerede aromatiske kulbrinter            
Chlorbenzen 5 5 6,94 13,3 15,1 17,0
Pesticider            
2,4-D 10 5 0,44 1,52 2,06 2,60
2,6-dichlorbenzamid 45 41 0,19 0,35 0,37 0,73
Dichlorprop 12 8 2,67 5,55 9,75 14,7
MCPA 6 5 0,46 0,91 1,05 1,20
Mechlorprop 7 7 9,29 18,8 25,2 31,6
Phenoler            
2,4-dimethylphenol 10 9 0,15 8,57 14,3 20,0
2-methylphenol 10 8 1,23 3,32 6,11 8,90
4-methylphenol 10 9 0,62 1,53 2,12 2,70
Nonylphenoler 9 6 0,52 1,10 1,10 1,10
Phenol 37 29 26,5 50,4 186 350
Sumparametre            
Chlor,org,AOX 18 18 73,3 120 129 180

*) Hvor koncentrationen for det enkelte stof er målt som værende under detektionsgrænsen (DG) i mere end halvdelen af prøverne fra samme virksomhed, er koncentrationen i hvert enkelt tilfælde sat til 0. Hvor koncentrationen er målt som værende under DG i mindre end halvdelen af prøverne, er den i hvert enkelt tilfælde sat til ½ DG.

Tabel 3.5 Udledte mængder* af tungmetaller, uorganiske sporstoffer og miljøfremmede stoffer opgjort på baggrund af NOVA-måleprogrammet i perioden 2001-2003 (se tekst).

  kg
Tungmetaller og uorganiske sporstoffer mv.  
Aluminium 208
Antimon 0,4
Arsen 4,5
Barium 877
Bly 8,5
Bor 386
Bromid 1.289
Cadmium 4,1
Chrom 36,5
Cyanid 10,5
Jodid 0,7
Kobber 73,5
Kobolt 1,9
Kviksølv 0,9
Lithium 2,5
Molybdæn 116
Nikkel 128
Selen 0,18
Strontium 54.451
Sølv 4,0
Thallium 0,04
Tin 1,0
Titan 3,0
Vanadium 4,1
Zink 277
Anioniske detergenter  
Alkylbenzensulfonat 13,4
Aromatiske kulbrinter  
1-methylnapthalen 0,001
2-methylnaphtalen 0,2
Benzen 0,013
Biphenyl 0,3
Dimethylnaphthalener 0,7
Ethylbenzen 0,007
Naphtalen 0,12
Toluen 0,19
Trimethylnaphtahlen 0,5
Xylen 0,5
Blødgørere  
Benzylbuthylphthalat 0,04
DEHP 1,8
Dibuthylphthalat 0,15
Diethylphthalat 0,7
Diisononylphthalat 0,07
Chlorphenoler  
2,4,5-trichlorphenol 0,011
2,4,6-trichlorphenol 0,06
2,4-dichlorphenol 0,2
2,6-dichlorphenol 0,1
4,6-dichlor-2-methylphenol 0,12
4-chlor-3-methylphenol 0,13
4-chlor-2-methylphenol 5,5
6-chlor-2-methylphenol 0,3
Pentachlorphenol 0,04
Dioxiner og furaner  
OCDD 0,00002
OCDF 0,00001
Halogenerede alifatiske kulbrinter  
1,1,2-trichlorethan 7,2
1,2-dichlorethan 0,0007
Chloroform 0,03
Tetrachlorethylen 1,9
Tetrachlormethan 1,9
Trichlorethylen 0,17
Halogenerede aromatiske kulbrinter  
2,5-dichloranilin 7,8
Pesticider  
2-(2,6-dich.ph)props 0,6
2,4-D 1,4
4-CPP 1,4
Bromoxynil 0,06
Clopyralid 1,7
Dichlorprop 0,7
Dimethoat 0,008
Ethofumesat 2,8
MCPA 0,3
Mechlorprop 1,0
Permethrin 0,001
Pirimicarb 0,009
Simazin 0,009
Phenoler  
2,4-dimethylphenol 25,1
2-methylphenol 3,3
4-methylphenol 1,7
Bisphenol A 0,02
Nonylphenol(NP1EO) 0,4
Nonylphenol(NP2EO) 1,5
Nonylphenoler 0,6
Nonylphenolethoxyl 0,5
Octylphenol 0,07
Phenol 2,0
phosphor-triestre  
TCPP 0,004
Triphenylphosphat 0,0007
Polyaromatiske kulbrinter (PAH)  
1-methylpyren 0,3
2-methylphenanthren 0,3
2-methylpyren 0,0007
Acenaphthen 0,15
Antracen 0,16
Benz(a)anthracen 0,2
Benz(a)fluoren 0,3
Benz(ghi)perylen 0,2
Benzfluranthen b+j+k 0,5
Benz(a)pyren 0,18
Chrysen 0,2
Chrysen/triphenylen 0,0002
Dibenz(ah)anthracen 0,2
Dimethylphenanthren 0,3
Fluoranthen 0,3
Fluoren 0,18
Indeno(1,2,3-cd)pyren 0,2
Phenanthren 0,2
Pyren 0,3
Sumparametre  
Carbon,org,NVOC 56.913
Chlor,org,AOX 744
EOX 2,1

*) Beregnet ud fra sammenhørende data for koncentrationer og vandmængder. Se desuden note til Tabel 3.4.

Tabellen omfatter alene de tungmetaller og miljøfremmede stoffer for hvilke antallet af analyser med resultat større end detektionsgrænsen er mindst 5. For de øvrige tungmetaller og miljøfremmede stoffer henvises til Bilag 2.4. Kun prøver for hvilke der er indberettet sammenhørende oplysninger om analyseresultater, detektionsgrænser og vandflow, indgår i tabellerne og bilaget. I alt indgår oplysninger for 92 virksomheder.

Mængder af tungmetaller og miljøfremmede stoffer udledt fra udvalgte industrielle udledere fremgår af Tabel 3.5. Udlederne har alle været omfattet af NOVA-måleprogrammet for tungmetaller og miljøfremmede stoffer (Miljøstyrelsen, 2000) som så vidt muligt har været tilrettelagt på en måde så de i denne sammenhæng mest betydende brancher var repræsenteret.

Opgørelsen er sammenstillet af resultater fra tre års prøveudtagning på skiftende industrielle udledere idet prøveudtagningen hos den enkelte udleder som hovedregel er foregået over kun ét år i perioden 2001-2003. Resultaterne repræsenterer således ikke de faktiske udledninger i et enkelt år.

En opgørelse over de udledte mængder af tungmetaller og miljøfremmede stoffer baseret på de indberettede oplysninger for alle industrielle udledere findes i bilag 2.5-2.7. De udledte mængder er opgjort for hvert af årene 2001-2003. I opgørelsen er resultaterne fra NOVA-måleprogrammet suppleret med resultater fra det regionale tilsyn og fra virksomhedernes egenkontrol i det omfang resultaterne efter amternes vurdering havde en sådan kvalitet at de kunne og burde indgå i en national opgørelse.

3.2 Diskussion

Opgørelsen for 2003 omfatter 179 virksomheder mod 183 virksomheder i 2002 og 170 virksomheder i 1989. Tallene dækker over en del variation gennem årene. En række virksomheder er blevet tilsluttet kommunale renseanlæg eller udleder af andre grunde ikke længere spildevand direkte til vandområderne, og samtidig er der kommet nye virksomheder til med direkte udledninger, herunder en del afværgeforanstaltninger. Amternes indberetninger for 2003 omfatter således 58 afværgeforanstaltninger.

Siden 1993 har den samlede udledte spildevandsmængde generelt varieret i størrelsesordenen mellem 80 og 60 mio. m3, især som følge af nedlægning eller tilslutning af virksomheder til renseanlæg. At den samlede udledning i 2003 for første gang er bragt ned under 55 mio. m3, skyldes hovedsageligt en halvering af udledningen fra Fiskernes Fiskeindustri til nu omkring 5 mio. m3.

Den samlede BI5-udledning fra de industrielle udledere er siden 1989 reduceret med omkring 93 %. Som det fremgår af Figur 3.2, blev BI5-udledningen reduceret kraftigt i perioden fra 1989 til 1996 hvorefter den positive udvikling tilsyneladende gik i stå. En stigende udledning fra sukkerfabrikkerne og fiskeindustrien i sidste halvdel af 1990'erne overskyggede i flere år de forbedringer der skete hos de fleste øvrige brancher. Med tiltag gennemført i de senere år ser det nu ud til at også de sidste brancher er kommet med. Fra 2002 til 2003 faldt den samlede udledning af BI5 således med 37 %, hovedsageligt som følge af at Danisco Sugar - Nakskov Sukkerfabrik reducerede udledningen med en tredjedel til nu omkring 3.000 ton BI5.

Siden 1989 er den samlede kvælstofudledning reduceret med 92 % (Figur 3.2). Omkring en tredjedel af den faktiske reduktion er dog opnået ved at en række virksomheder i 1989-90 blev tilsluttet offentligt renseanlæg eller af anden årsag indstillede den direkte udledning til vandområderne, og den reelle reduktion er derfor nærmere 55-60 %. Reduktion af den samlede kvælstofudledning med 254 ton eller 33 % fra 2002 til 2003 skyldes primært Fiskernes Fiskeindustri og Stige Ø Losseplads som har reduceret udledningerne med henholdsvis 108 og 49 ton. Stige Ø Losseplads er nu med en udledning på 115 ton den langt største udleder af kvælstof (Bilag 2.3).

Den samlede fosforudledning er siden 1989 reduceret med godt 98 % (Figur 3.2), men som for kvælstof er en væsentlig del af reduktionen opnået ved at virksomheder er blevet tilsluttet offentligt renseanlæg eller af anden årsag har indstillet den direkte udledning til vandområderne. Den reelle reduktion af udledningen er derfor noget lavere. Som kvælstofudledningen blev fosforudledningen især kraftigt reduceret fra 1989 til 1990 hvorefter udviklingen har været mere jævn. Reduktion af den samlede fosforudledning med 17 ton eller 33 % fra 2002 til 2003 skyldes for en stor dels vedkommende en reduktion på 3½-4 ton hos hver af de to største udledere, Danisco Sugar - Nakskov Sukkerfabrik og Cheminova. Med udledninger på hver godt 5 ton står de to virksomheder nu tilsammen for knap en tredjedel af den samlede fosforudledning.

Spildevandet fra mere end halvdelen af de særskilte industrielle udledere indeholder tungmetaller og/eller miljøfremmede stoffer. Kviksølv og cadmium samt en række af de miljøfremmede stoffer, bl.a. chlorphenoler og halogenerede kulbrinter, er opført på den såkaldte liste I over stoffer for hvilke forureningen bør bringes til ophør, jf. direktiv 76/464/EØF om forurening der er forårsaget af udledning af visse farlige stoffer i Fællesskabets vandmiljø. Direktivet er gennemført i dansk lovgivning ved Miljø- og Energiministeriets bekendtgørelse nr. 921 af 8. oktober 1996, og der er i forbindelse hermed fastsat kvalitetskrav for vandmiljøet for liste I-stofferne. Regnes der som udgangspunkt med en initialfortynding af det udledte spildevand svarende til en faktor 10 (Miljøstyrelsen, 1999e), må koncentrationerne af liste I-stoffer i spildevandet fra særskilte industrielle udledere i almindelighed anses for at være ikke-kritiske. Omkring 25 % af alle prøver for dimethylamin og 6 % af alle prøver for kviksølv viser koncentrationer i spildevandet som er mere end 10 gange højere end kvalitetskravene for vandområderne, og også for stofferne toluen, trichlorethylen, 1-chlor-4-nitrobenzen, chlorbenzen og dimethoat er der i enkelte prøver målt koncentrationer som er mere end 10 gange højere end kvalitetskravene. I de fleste tilfælde her udledes spildevandet til marine områder med god opblanding hvor der kan forventes en væsentlig fortynding af spildevandet. I flere situationer er stofferne imidlertid udledt i så store koncentrationer at kvalitetskravene uanset en forventet større initialfortynding må formodes at have været overskredet.

En række af de øvrige tungmetaller og miljøfremmede stoffer er opført på den såkaldte liste II. Denne liste omfatter stoffer som har en skadelig virkning på vandmiljøet som imidlertid kan begrænses til et bestemt område, og som vil afhænge af det pågældende områdes særlige karakter og beliggenhed. Bekendtgørelse nr. 921 indeholder bl.a. kvalitetskrav for arsen og forslag til kvalitetskrav for bly, chrom, kobber, nikkel og zink som også er omfattet af listen. For arsen viser 3 % af prøverne koncentrationer i spildevandet som er mere end 10 gange højere end kvalitetskravet; for bly, chrom, kobber, nikkel og zink viser mellem 9 og 51 % af alle prøver koncentrationer som er mere end 10 gange højere end de foreslåede kvalitetskrav for vandområderne. Også her udledes spildevandet i de fleste tilfælde til marine områder hvor der kan forventes en væsentlig fortynding af spildevandet. Og også her er er der i flere tilfælde udledt stoffer i så høje koncentrationer at kvalitetskrav eller forslag til krav ikke desto mindre må formodes at have været overskredet.

De udledte mængder af tungmetaller og miljøfremmede stoffer er beregnet ud fra sammenhørende oplysninger om koncentrationer og vandmængder. For opgørelsen over virksomhederne omfattet af NOVA-måleprogrammet (Tabel 3.5) er grundlaget generelt 4 ugeblandprøver for den enkelte virksomhed udtaget over ét år i perioden 2001-2003. Med forbehold for at den samlede prøvetagning er foregået over en treårsperiode, må opgørelsen antages at give et nogenlunde retvisende billede af den samlede årlige udledning af tungmetaller og miljøfremmede stoffer fra de virksomheder som er indgået i måleprogrammet.

Grundlaget for opgørelsen for alle virksomhederne under ét for hvert af årene 2001-2003 (bilag 2.5-2.7) er mere usikkert. Datasættene for de forskellige tungmetaller og miljøfremmede stoffer har varieret i antal fra 1 til mere end 200, og prøvetagningen på de enkelte virksomheder har i mange tilfælde varieret i omfang fra år til år, bl.a. afhængigt af om virksomhederne har været omfattet af NOVA-måleprogrammet. Der mangler desuden for hvert af de tre år oplysninger fra op til 20 virksomheder som udleder eller formodes at udlede tungmetaller og/eller miljøfremmede stoffer. Opgørelserne giver derfor alene – og med nogen usikkerhed – minimumsværdier for udledningen af de enkelte tungmetaller og miljøfremmede stoffer i hvert af de tre år, og er på grund af det varierende datagrundlag ikke direkte indbyrdes sammenlignelige.






4 Regnbetingede udløb

Opgørelse over regnbetingede udløb omfatter alle regnvandsudledninger til vandløb, søer og havet fra afvandede arealer, såsom tagarealer, vejarealer, stier og pladser, i det omfang disse er tilsluttet et kloaknet. De regnbetingede udløb kan opdeles i separate udledninger af overfladevand og overløb fra fælleskloakerede områder, der udgør en blanding af overfladevand og spildevand.

Overløbsmængder fra fælleskloakerede områder og udløbsmængder fra de separatkloakerede områder indberettes hvert år af amterne og Københavns Kommune. Der indberettes både for det konkrete år (2003) og for et såkaldt normalår. Indberetningen har nu været foretaget i 14 år.

4.1 Resultater

4.1.1 Opgørelsesmetoder

Datagrundlaget for opgørelsen over de regnbetingede udledninger er hovedsageligt kommunernes spildevandsplaner.

Opgørelsesnøjagtigheden af de opmålte oplande er stigende, idet kommunerne løbende foretager mere detaljerede opmålinger af oplande, typisk i forbindelse med revision af spildevandsplaner, digitalisering af kloaksystemet, udarbejdelse af kloakfornyelsesplaner og endelig i forbindelse med dimensionering af regnvandsbassiner.

Beregning af de udledte vand- og stofmængder fra de fælleskloakerede oplande kan opgøres på 3 niveauer fra niveau 1, der svarer til simple arealenhedstal, til niveau 3, der svarer til edb-beregning med MOUSE-SAMBA-modellen.

I de fleste amter beregnes udledningen som udgangspunkt efter areal-enheds-metoden (niveau 1). Dog ses MOUSE-SAMBA-modellen (niveau 3) anvendt i stigende grad igennem de seneste år, idet mange amter anvender disse beregninger, hvis sådanne er udført af kommunerne.

Udledningerne fra de separate regnvandsudløb opgøres typisk ved arealenhedstal.

Hovedparten af amterne anvender enhedstal beregnet ud fra lokale regnserier.

Til beregning af stofindholdet i afstrømning fra separatkloakerede områder anvendes generelt i amterne erfaringsværdier for stofkoncentrationer: Total kvælstof: 2 mg N/l, total fosfor: 0,5 mg P/l og COD: 50 mg/l., jf. (Miljøstyrelsen, 1990).

4.1.2 Nedbør

En væsentlig parameter ved beregning af udledningen fra de regnbetingede udløb er nedbøren.

Figur 4.1 viser, hvilken nedbør, der i det enkelte amt er anvendt ved beregningerne for henholdsvis normalåret og for 2003.

I 2003 faldt der mindre nedbør end normalt. Der faldt 629 mm nedbør i gennemsnit over landet mod normalt 712 mm, og året blev dermed temmelig tørt.

Figur 4.1 Anvendt nedbør for normalår og konkretår 2003 i amterne og Københavns Kommune

Figur 4.1 Anvendt nedbør for normalår og konkretår 2003 i amterne og Københavns Kommune.

Mange amter anvender simpel korrektion mellem normalår og konkretår ud fra årsnedbøren, og her vil de udledte mængder være direkte proportionale med nedbøren.

Med tidligere indberetninger i forbindelse med overvågningsprogrammet er det vist, at fordelingen af nedbøren har afgørende betydning for de udledte mængder, (Miljøstyrelsen, 1994).

4.1.3 Kloaksystemet

Der var i 2003 i alt 15.312 regnvandsudløb fordelt på 5.196 overløb fra fælleskloakerede områder og 10.116 på separate udløb. Det samlede kloakerede areal var 228.522 ha og det befæstede areal 73.503 ha. Antallet af udløb med tilhørende totale og befæstede arealer fordelt på amterne fremgår af Bilag 3.1.

Fordelingen mellem befæstede arealer i fællessystem og befæstede arealer i separatsystem er tæt ved 50 %, men med en stor regional variation. Københavns Kommune har ca. 90 % fælleskloakerede arealer, mens Københavns Amt og Roskilde Amt har ca. 25 % fælleskloakerede arealer.

Der ses en tydelig tendens til, at flere arealer udleder via bassin, både for fælles- og separatkloakerede arealer. Inden for fælleskloakerede områder er der således i perioden 1991-2003 sket en stigning på 70 % i det befæstede areal, hvorfra der udledes via bassiner, og tilsvarende er arealet faldet med 17 % for områder, hvorfra der udledes uden bassiner.

I 2003 var der bassiner på udledninger fra 39 % af det samlede fælleskloakerede befæstede areal og på 37 % af det samlede separatkloakerede befæstede areal.

For bassiner i såvel fælles- som separatkloakerede områder er der stor regional variation i antal bassiner. I Københavns Amt, Roskilde Amt og Viborg Amt er således 70-80 % af de fælleskloakerede arealer forsynet med bassiner, mens det i Bornholms Regionskommune og Vejle Amt er henholdsvis 15 % og 20 %. For de separatkloakerede arealers vedkommende er over 70 % af arealerne i Københavns Amt forsynet med bassiner, mens der i Bornholms Regionskommune, Storstrøms Amt og Københavns Kommune er meget få eller slet ingen bassiner på de separatkloakerede arealer.

For bassiner beliggende i såvel fælles- som separatkloakerede oplande er der beregningsmæssigt ikke indregnet nogen renseeffekt i selve bassinet. For at kunne bedømme renseeffekten for bassinerne er der behov for et nøjere kendskab til opbygningen af bassinerne. Renseeffekten særligt for kvælstof vurderes at være begrænset, mens effekten er noget større for fosfor og størst for COD. Dette skyldes, at bassiner hovedsageligt er egnede til at tilbageholde suspenderet materiale. Bassinernes renseevne for suspenderet stof er stigende med stigende volumen pr. befæstet areal.

4.1.4 Udledning af næringssalte og organisk stof

I et normalår (middel for ca. 10 år) udledes med en vandmængde på 184 mill. m3 12.127 tons COD, 676 tons kvælstof, 170 tons fosfor.

Den samlede udledning i et normalår fra de regnbetingede udløb er vist i Bilag 3.2, fordelt på amterne.

Der er med 2003-indberetningen samlet set kun sket mindre justeringer af de udledte mængder for et normalår.

Der blev i 2003 udledt en vandmængde på 175 mill. m3, og en stofmængde på 12.836 tons COD, 685 tons kvælstof, 172 tons fosfor.

Udledningen i 2003 er af sammen størrelsesorden som i et normalår. Den mindre nedbør har således ikke ført til mindre stofudledning.

Den samlede udledning fra de regnbetingede udløb i 2003 er vist i Bilag 3.3, fordelt på amterne.

4.1.5 Overløb i forhold til udledning fra renseanlæg større end 5000 PE

For renseanlæg med en kapacitet større end 5.000 personækvivalenter indberetter amterne mere detaljeret oplysninger for overløb. Belastningen på disse renseanlæg udgør 93 % af belastningen på alle renseanlæg, jf. Tabel 2.2, og hovedparten af den samlede spildevandsmængde er således repræsenteret.

For de nævnte anlæg er indberettet de summerede overløbsmængder fra hele renseanlæggets fælleskloakerede opland.

Figur 4.2 viser, hvor stor en andel af den samlede belastning på renseanlæggets opland, der udledes i overløb. Det bemærkes, at udledningen via overløb er opgjort for et normalår, mens belastningen på renseanlæggene er opgjort fra det konkrete år (2003).

Figur 4.2 Overløbenes andel af den samlede belastning i oplandene til renseanlæggene med kapacitet større end 5.000 PE, amtsvis fordeling

Figur 4.2 Overløbenes andel af den samlede belastning i oplandene til renseanlæggene med kapacitet større end 5.000 PE, amtsvis fordeling.

Det ses at overløbenes udledning af NPO udgør en meget lille del af den samlede belastning, typisk under 2 % af belastningen i oplandet. Der er stor regional variation i andelen, hvor Roskilde Amt, Bornholms Regionskommune og Ringkjøbing Amt generelt ligger på omkring 0,5 % for NPO, mens Storstrøms Amt og Københavns Kommune ligger på 3-6 %. Ses der på vandmængden, varierer overløbenes andel af den samlede belastning i oplandet fra omkring 2 % i Roskilde Amt til ca. 10 % i Københavns Kommune og Storstrøms Amt.

Figur 4.3 er udledningerne via overløbene (normalåret) sammenlignet med udledningerne fra renseanlæggene (2003). Det ses her, at overløbene udgør en væsentlig andel sammenlignet med udledningen fra renseanlægget.

For kvælstof svarer udledningen via overløb til gennemsnitligt til 12 % af udledningen via renseanlæg, for fosfor til 30 % og for COD til 23 %. Også her kan der iagttages en betydelig regional variation, særligt hvad angår fosfor og COD. Det laveste niveau findes i Roskilde Amt, hvor udledningerne af kvælstof, fosfor og COD fra overløbene er under 5 % af udledningen via renseanlæg. De højeste niveauer findes i Storstrøms Amt og Viborg Amt, hvor kvælstofudledningen fra overløb svarer til ca. 20 % af udledningen fra renseanlæg, fosforudledningen til ca. 50 % og COD-udledningen til 35-45 %. COD-udledningen ligger også på dette niveau i Københavns Kommune.

Årsagen til, at særligt mængden af fosfor og COD i overløbene er stor i forhold til fosforudledningen af renset spildevand, er, at rensegraden for fosfor og COD i renseanlæg i dag er meget høj.

Den regionale variation er meget stor, og Miljøstyrelsen vurderer, at det hænger sammen med forskelle i videngrundlag og anvendte beregningsforudsætninger mellem amterne. Endvidere vil også regionale forskelle i rensegrader på renseanlæggene medføre variation mellem amterne.

Figur 4.3 Overløb i forhold til udledning for renseanlæg med kapacitet større end 5.000 PE, amtsvis fordeling

Figur 4.3 Overløb i forhold til udledning for renseanlæg med kapacitet større end 5.000 PE, amtsvis fordeling.

Ud over udledte vand- og stofmængder og arealoplysninger indberettes for hvert renseanlæg bassinvolumen og timevandmængder (middel tørvejr og maksimal vandmængde under regn).

Ud fra de indberettede data er afløbstallet for hvert renseanlæg beregnet. Afløbstallet angiver renseanlæggets kapacitet til regnvand i forhold til det reducerede areal. Det gennemsnitlige afløbstal for hvert amt fremgår af Bilag 3.4.

Ud fra afløbstallet for hvert anlæg og det indberettede bassinvolumen kan aflastningshyppigheden for overløbene skønnes. Det skal bemærkes, at der er tale om en normeret gennemsnitsberegning for hvert hele renseanlægs opland, hvorfor der inden for det enkelte opland typisk vil være flere overløb med varierende aflastningshyppigheder. Dette skal ses i sammenhæng med, at krav til overløb typisk afhænger af, hvilket vandområde der aflastes til.

For ca. 10 % af renseanlæggene er der imidlertid ikke indberettet enten bassinvolumen, middel tørvejrsvandmængde eller maksimal timevandmængde under regn, hvorfor overløbshyppigheden ikke har kunnet beregnes for disse anlæg.

På baggrund af data for de renseanlæg, hvor indberetningen er fyldestgørende, er det vurderet, at der i ca. 50 % af de indberettede renseanlægs oplande er en gennemsnitlig aflastningshyppighed på under 20 gange pr. år og i ca. 20 % af oplandene en aflastningshyppighed på under 5 gange pr år. Spredningen på aflastningshyppighederne er dog meget stor.

De laveste aflastningshyppigheder findes overvejende i Frederiksborg Amt og Roskilde Amt, hvilket givetvis hænger sammen med, at der i vidt omfang udledes til følsomme vandløb. Der findes dog også eksempler på lave aflastningshyppigheder i andre amter.

Data for de amter, der har indberettet bassinvoluminer for både 1998 og 2003, viser, at der i perioden 1998-2003 er foregået en væsentlig bassinudbygning i de fælleskloakerede oplande. De indberettede data viser, at det samlede bassinvolumen i oplande til renseanlæg med en kapacitet større end 5.000 PE på landsplan er fordoblet i perioden.

4.1.6 Usikkerhed på opgørelserne

I tidligere punktkilderapporter er det beskrevet, at der er betragtelig usikkerhed forbundet med opgørelserne af udledninger under regn, når disse opgørelser sammenlignes med konkrete målinger (Miljøstyrelsen, 1996a). Det kan konkluderes, at den væsentligste forbedring af sikkerheden på de beregnede udledte mængder kan opnås ved at forbedre datagrundlaget for opgørelserne.

Såvel valg af beregningsniveau som nøjagtigheden af opgørelsen af de befæstede arealer og afløbstal har stor indflydelse på resultatet. Mens afvigelsen på resultatet ved anvendelse af beregningsmetode på niveau 1 kontra beregningsmetode på niveau 3 forventes at være ± 10 – 20 %, er der set væsentlig større ændringer i de udledte mængder alene på grund af ændrede forudsætninger for arealer og afløbstal.

Den samlede overestimering ved ikke at indregne renseeffekter i bassiner vurderes at være af størrelsesorden 5 – 10 % for kvælstof og fosfor.

Endelig er der usikkerhed knyttet til den anvendte nedbør. Mange amter anvender én lokal regnserie for hele amtet, hvilket giver en væsentlig usikkerhed på resultatet.

Alt i alt vurderes usikkerheden ved beregningerne af de udledte mængder at være stor.

4.2 Diskussion

Resultaterne af opgørelserne viser, at der i et normalår udledes en vandmængde på 184 mill. m3 med et stofindhold på 12.127 tons COD, 676 tons kvælstof og 170 tons fosfor. Der er i 2003-indberetningen samlet set kun sket mindre justeringer af de udledte mængder for normalåret.

I 2003 blev der fra regnbetingede udløb udledt en vandmængde på 175 mill. m3 med et stofindhold på 12.836 tons COD, 685 tons kvælstof, 172 tons fosfor. Udledningen har været af samme størrelsesorden som i et normalår. Den mindre nedbør har således ikke ført til mindre stofudledning.

Indberetningen for renseanlæggene større end 5.000 PE viser, at på trods af at overløbene i dag kun udgør under 2 % af belastningen i renseanlæggenes oplande, har overløbsmængder i mange tilfælde samme størrelsesorden som udløbene fra renseanlæggene. I middel udgør de dog kun 12 % for kvælstof, 30 % for fosfor og 23 % for COD.

Det er endvidere vist, at der i ca. 50 % af de indberettede renseanlægs oplande er en gennemsnitlig aflastningshyppighed på under 20 gange pr. år og i ca. 20 % af oplandene en aflastningshyppighed på under 5 gange pr år. Spredningen på aflastningshyppighederne er dog meget stor.

Der er i perioden 1998-2003 foregået en væsentlig bassinudbygning i de fælleskloakerede oplande. De indberettede data viser, at det samlede bassinvolumen i oplande til renseanlæg med en kapacitet større end 5.000 PE på landsplan er mere fordoblet i perioden.

Der er stor usikkerhed på opgørelsen af udledninger i forbindelse med regn. Først og fremmest er der stor usikkerhed på data fra de kommunale spildevandsplaner. Endvidere giver anvendelsen af typetal for den hydrologiske reduktionsfaktor samt valget af nedbør anledning til en væsentlig usikkerhed. Det anbefales, at der fortsat arbejdes på at forbedre beregningsgrundlaget.






5 Bebyggelse i det åbne land

Som led i det nationale overvågningsprogram for vandmiljøet indberetter amterne data om spildevandsforholdene i det åbne land. Indberetningen omfatter husspildevand udledt via anlæg med en kapacitet mindre end 30 personækvivalenter (PE).

Ejendomme i det åbne land er inddelt i fem ejendomstyper. Disse er, sommerhuse, kolonihaver, spredt bebyggelse, landsbyer og andet. Forklaringen på de to sidstnævnte kategorier findes i Bilag 4.1.

Amterne indhenter typisk oplysningerne til brug for indberetningen hos kommunerne. Indberetningen omfatter antallet af ejendomme opgjort på ejendomstype og rensemetode, opgørelse over videngrundlaget og en beregnet udledning for hvert hydrologisk opland. Desuden indberettes en række planmæssige forhold vedrørende regionplanlægning og spildevandsplaner. Den planmæssige indberetning sker som følge af lov nr. 325 af den 14. maj 1997 om spildevandsrensning i det åbne land.

5.1 Resultater

Samtlige kommuner bidrager til denne indberetning med oplysninger om spildevandsafledning fra anlæg mindre en 30 PE. I tilfælde, hvor en kommune ikke har indberettet data til amtet, har amtet forsøgt at fastlægge antallet af ejendomme og de øvrige forudsætninger for at kunne beregne belastningen og dermed de udledte stofmængder fra den pågældende kommune.

Forudsætningerne for beregning af belastningen fra bebyggelse i det åbne land er beskrevet i Bilag 4.1. En uddybning heraf findes i Teknisk Anvisning for Punktkilder (Miljøstyrelsen, 1999a) og i paradigmaet for normalrapportering 1999. (Miljøstyrelsen, 1999b).

5.1.1 Videngrundlag, antal ejendomme, renseklasser og -metoder

Ved indberetningen anvendes tre niveauer for videngrundlag (A, B og C). Videngrundlag A repræsenterer det bedste videngrundlag defineret som en konkret viden om antal ejendomme samt rensemetoder. Videngrundlag B repræsenterer det næstbedste videngrundlag defineret ved en konkret viden om ejendomsantallet, mens rensemetoderne er skønnet. Endelig repræsenterer videngrundlag C det dårligste grundlag, hvor såvel antallet af ejendomme som rensemetoder er skønnet, jf. Bilag 4.1.

Figur 5.1 angiver den procentvise fordelingen af ejendomme opgjort på videngrundlag A, B og C for hvert amt og på landsbasis for 2003.

Af Figuren fremgår det at 26 % af samtlige ejendomme i det åbne land er indberettet på videngrundlag A, 60 % er opgjort på videngrundlag B, mens 14 % er opgjort på videngrundlag C.

86 % af ejendommene i det åbne land indberettes nu på et godt videngrundlag (A og B). Ved indberetningen for 1997 var tallet 76 %.

Miljøstyrelsen forventer en lille stigning i antallet af ejendomme, som indberettes på videngrundlag A som følge af de tiltag, der gennemføres som konsekvens af lov nr. 325 af den 14. maj 1997 om forbedret spildevandsrensning i det åbne land.

Figur 5.1 Den procentvise fordeling af ejendomme opgjort på videngrundlag A, B og C på amtsbasis og for hele landet, 2003.

Figur 5.1 Den procentvise fordeling af ejendomme opgjort på videngrundlag A, B og C på amtsbasis og for hele landet, 2003.

I 2003 er der indberettet 352.938 ejendomme i det åbne land. På landsplan fordeler ejendommene sig på de 5 ejendomstyper som angivet i nedenstående Tabel 5.1.

Som det fremgår af tabellen udgøres ca. 2/3 af ejendommene i det åbne land af helårsboliger, hvilket udgøres af kategorierne spredt bebyggelse og landsbyer.

Gennem årene har antallet af ejendomme i det åbne land ligget på et forholdsvist konstant niveau omkring 350.000.

I Bilag 4.2 findes skemaer over antal ejendomme fordelt på de forskellige ejendomstyper samt renseklasser og –metoder for hver enkelt amt.

I Tabel 5.1 er antallet af ejendomme i det åbne land opgjort efter renseklasser. Af skemaet i Bilag 4.1 fremgår det, hvilke rensemetoder der hører til de forskellige renseklasser, og hvilke rensegrader der forventes opnået ved de forskellige rensemetoder.

Tabel 5.1 Antal ejendomme fordelt på renseklasser inden for de 5 ejendomskategorier, 2003.

Renseklasse Sommer-huse Koloni-haver Spredt bebyggelse Landsbyer Andet I alt I alt (%)
SOP 98.973 10.375 86.551 5.779 711 202.389 57,3
SO 45   1.128 72 8 1.253 0,4
OP     10 1 1 12 0
O 63   529 119 3 714 0,2
Øvrige*) 9.935 485 119.875 17.964 311 148.570 42,1
I alt 109.016 10.860 208.093 23.935 1.034 352.938 100

*) Øvrige anlæg er først og fremmest repræsenteret ved mekaniske anlæg med direkte udledning og mekaniske anlæg tilknyttet markdræn.

O: Reduktion af organisk stof

OP: Reduktion af organisk stof og total fosfor

SO: Skærpet krav til reduktion af organisk stof samt nitrifikation

SOP: Skærpet krav til reduktion af organisk stof og fosfor samt nitrifikation

Af Tabel 5.1 fremgår det, at ca. 57 % af samtlige ejendomme har tilknyttet en rensemetode svarende til skærpet krav til reduktion af organiske stof, nitrifikation og fosforfjernelse (SOP). I denne renseklasse udgør nedsivningsanlæg den største del af anlæggene, mens en mindre del udgøres af samletanke, afløbsfrie toiletter og andre anlæg uden udledning, jf. Bilag 4.1.

Cirka 42 % af ejendommene har en rensemetode, der falder ind under gruppen øvrige, jf. Tabel 5.1. Hovedparten af disse ejendomme har mekaniske anlæg med direkte udledning eller med udledning via markdræn, jf. Bilag 4.1.

Tabel 5.2 Antal ejendomme fordelt på udvalgte rensetyper inden for de forskellige ejendomstyper, 2003.

Rensetype Sommerhuse Koloni-have- huse Spredt bebyggelse Landsbyer Andet I alt
SOP            
Nedsivning med dræn 36.889 2 23.799 1.438 141 62.269
Nedsivning uden dræn 53.114 1.671 54.787 3.666 133 113.371
Minirenseanlæg 1   186 4 9 200
SO            
Minirenseanlæg 28   304 3 7 342
Biologisk sandfilter 17   824 69 1 911
OP            
Minirenseanlæg     10 1 1 12
O            
rodzoneanlæg     48 12 2 62
Biologisk sandfilter 63   447 72 1 583
Minirenseanlæg     34 35   69
Øvrige 9.935 485 119.875 17.964 311 148.570

Det fremgår af Tabel 5.2, at ca. 175.000 ejendomme i det åbne land har nedsivning, hvilket svarer til halvdelen af samtlige ejendomme i det åbne land. Nedsivningsanlæggene udgør 87 % af SOP-anlæggene. I rensegruppen "øvrige" har stort set alle ejendommene direkte udledning til vandmiljøet.

Det ses ligeledes af Tabel 5.2, at ejendomme med minirenseanlæg alene udgør et antal på 623 svarende til 0,2% af samtlige ejendomme i det åbne land. Antallet af biologiske sandfilter og rodzoneanlæg udgør tilsammen 1.843 anlæg, eller 0,5 % af samtlige ejendomme i det åbne land.

Ses der alene på helårsboliger, dvs. den spredte bebyggelse og landsbyerne, fremgår det af Tabellerne 5.1 og 5.2, at der samlet cirka er 232.000 ejendomme. Af disse helårsboliger har ca. 84.000 ejendomme i dag nedsivning, mens ca. 138.000 har udledning direkte til vandmiljøet af hele eller dele af deres spildevandsmængde.

5.1.2 Udledte mængder af næringsstoffer og spildevand

Tabel 5.3 viser den årlige udledning til vandområder af organisk stof, kvælstof, fosfor og spildevand på landsbasis fordelt på de forskellige ejendomstyper i det åbne land.

Tabel 5.3 Udledt mængde af organisk stof, kvælstof, fosfor og spildevand fra ejendomme uden for kloakopland til vandområderne, 2003.

  Organisk stof BI5 Total-kvælstof Total-fosfor Vandmængde
  Tons pr. år Tons pr. år Tons pr. år 1.000 m3
Sommerhuse 47 11 3 161
Kolonihave 2 <1 <1 5
Spredt bebyggelse 3.150 808 184 10.417
Landsbyer 480 123 28 1.587
Andet 54 15 3 199
I alt 3.732 957 218 12.369

Det fremgår af Tabel 5.3, at langt hovedparten af stofbelastningen stammer fra helårsboligerne i den spredte bebyggelse og landsbyerne.

De forholdsmæssigt små variationer i udledningen fra det åbne land gennem årene, tilskrives primært en forbedring af det datagrundlag, som beregningerne er baseret på. Ændringerne kan derfor ikke benyttes til at vurdere en udvikling i udledningen fra det åbne land.

Det må dog forventes, at der kan konstateres et fald i udledningerne, når alle tiltag som følge af lov nr. 325 af den 14. maj 1997 er gennemført.

I Bilag 4.2 er de udledte mængder af organisk stof, kvælstof og fosfor samt vandmængder for hvert enkelt amt angivet.

Ved beregning af den potentielle belastning fra det åbne land anvendes erfaringstallene for antal personer pr. ejendom, anvendelsesperiode, belastningstal for 1 PE samt antal ejendomme i det åbne land (jf. Bilag 4.1).

Den potentielle belastning i år 2003 fra ejendommene i det åbne land er opgjort i Tabel 5.4.

Tabel 5.4 Den potentielle og beregnede udledte mængder af organisk stof, kvælstof og fosfor samt vandmængder fra det åbne land, 2003.

Belastning Organisk stof (BI5) Belastning i PE Total-kvælstof Total-fosfor Vandmængde 1.000 m3
Potentiel (tons/år) 14.797 675.673 2.973 676 33.784
Beregnet (tons/år) 3.732 170.433 957 218 12.369
Beregnet/Potentiel (%) 25 25 32 32 37

Den forholdsmæssig store reduktion af belastningen skyldes bl.a., at ca. 57 % af ejendommene i det åbne land har en rensemetode svarende til renseklasse SOP (f.eks. nedsivning) og størstedelen af disse ejendomme har ingen udledning til vandmiljøet.

5.1.3 Tungmetaller

For den spredte bebyggelse bliver der ikke målt for tungmetaller. Derfor er mængden af tungmetaller udledt fra det åbne land beregnet på baggrund af data fra renseanlæggene. Det forudsættes at spildevandet i det åbne land er af samme karakter som spildevand fra renseanlæg udelukkende belastet med husspildevand. I perioden 1998-2003 er der i alt 9 anlæg, hvor der er indberettet indløbskoncentrationer for tungmetaller, som udelukkende modtager husspildevand. Gennemsnitskoncentrationerne er angivet i Tabel 5.5.

Antallet af ejendomme i det åbne land med udledning til vandområder kan overordnet inddeles i to grupper – mekanisk rensning og mekanisk rensning med markdræn. Øvrige rensemetoder med efterfølgende udledning til vandområder udgør en meget lille andel og der ses derfor bort fra disse i de videre beregninger.

Den samlede udledning af tungmetaller fra det åbne land beregnes på baggrund af gennemsnitskoncentration af det enkelte stof på de 9 anlæg samt oplysninger om antal ejendomme i det åbne land med udledning til vandområder. Udfra antallet af ejendomme er personbelastningen endvidere beregnet. Herudover forudsættes det, at tungmetallerne, ved rensemetoderne i det åbne land, vil fordele sig i slammet og spildevandet på samme måde som på renseanlæggene, dog med et generelt lavere renseniveau, således at en forholdsvis større del af tungmetalindholdet i tilløbet forventes genfundet i afløbet.

Den estimerede udledning af tungmetaller fra det åbne land til vandområder fremgår af Tabel 5.5.

Tabel 5.5 Beregnede udledninger af tungmetaller fra den spredte bebyggelse.

  Person belastning Potentiel belastning Mekanisk rensning Mekanisk rensning m. markdræn Samlet udledning
  mg/PE/dag kg/år % % kg/år
Arsen 0,80 192 10 55 120
Bly 3,05 736 50 75 256
Cadmium 0,09 22 10 55 13
Krom 2,28 550 50 75 191
Kobber 14,89 3.592 50 75 1.248
Kviksølv 0,06 14 30 65 7
Nikkel 2,50 602 10 55 377
Zink 58,75 14.167 30 65 6.890

Det skal bemærkes at udledningsmængderne bør betragtes som et bud der er forbundet med en del usikkerhed.

Den samme beregning af tungmetaludledningen fra spredt bebyggelse er foretaget i punktkilderapporten fra 2000 (Miljøstyrelsen 2001) og i Miljøstyrelsens redegørelse fra 1994 (Miljøstyrelsen 1994b). Hvis udledningsmængderne i Tabel 5.5 sammenlignes med de tidligere beregninger af den samlede udledning af tungmetaller fra spredt bebyggelse ligger udledningsmængderne overordnet på det samme niveau.

5.1.4 Amternes regionplanlægning

Ifølge Miljø- og Energiministeriets udmelding til regionplanrevision 2001 fra 1997 skal det fremgå af amtets regionplan eller et tillæg hertil i hvilke delområder der skal gennemføres en forbedret rensning af spildevandet fra ejendomme i det åbne land.

5.1.4.1 Vedtagne regionplaner

Ved udgangen af 2001 havde alle amter vedtaget en regionplan eller et –tillæg, der udpeger de forureningsfølsomme vandløb og søer. På baggrund af amtets viden om vandmiljøtilstanden og forureningsbelastningen af den enkelte recipient er det højest miljømæssigt tilladelige forureningsniveau for den samlede tilledning til den enkelte recipient fastlagt.

Bornholms Regionskommune har vurderet, at ingen ejendomme i amtet behøver at forbedre spildevandsrensningen, men kan bevare de eksisterende forhold. Disse oplysninger er indarbejdet i regionplanen 2001.

Tilsvarende har Københavns kommune vurderet, at ingen ejendomme behøver at forbedre spildevandsrensningen.

5.1.4.2 Ejendomme omfattet af en vedtaget regionplan

Amterne har i 2003 indberettet, at ca. 352.000 ejendomme ved udgangen af 2003 er omfattet af en regionplan, der inddrager spildevandsafledningen i det åbne land. Dette svarer til, at alle ejendomme i det åbne land nu er omfattet af en regionplan.

Ejendomme, der er omfattet af en regionplan, skal ikke nødvendigvis forbedre spildevandsrensningen. Nogle af ejendommene kan således bevare de eksisterende afløbsforhold. Det drejer sig om:

  • Ejendomme, der ligger i oplandet til et udpeget forureningsfølsomt vandområde, men hvor målsætningen for området allerede er opfyldt
  • ejendomme, der ligger i oplandet til et udpeget forureningsfølsomt vandområde, men allerede opfylder det nødvendige renseniveau – typisk ejendomme med nedsivningsanlæg

De ejendomme, der ligger uden for de udpegede områder, skal som udgangspunkt ikke have forbedret de eksisterende spildevandsforhold.

5.1.4.3 Ejendomme ,hvor der skal ske forbedret spildevandsrensning

Af de ca. 352.000 ejendomme i det åbne land skal ca. 98.000 ejendomme have forbedret spildevandsrensningen. Dette svarer til 28 % af ejendommene i det åbne land. De resterende 253.000 ejendomme kan bevare de eksisterende afløbsforhold.

I Tabel 5.6 ses ejendomme omfattet af en vedtaget regionplan fordelt på ejendomstyper og renseklasser.

Tabel 5.6 Antal ejendomme i det åbne land omfattet af en vedtaget regionplan, 2003. For en række af amterne er antal og fordeling baseret på et skøn.

Rensetype Sommerhuse Koloni-have- huse Spredt bebyggelse Landsbyer Andet I alt
Nedsivning 410   5.515 222 3 6.150
SOP 2.074 12 11.812 2.314 25 16.237
SO 2.434 43 32.883 5.828 118 41.306
OP 208 4 10.402 1.309 18 11.941
O 3.044 5 17.123 2.334 61 22.567
Forb. rensning i alt 8.170 64 77.735 12.007 225 98.201
Eksist. forhold 100.861 10.476 130.023 11.275 792 253.427
I alt 109.03110.540207.75823.2821.017351.628

I Bilag 4.3 ses ejendommene fordelt på amter.

Det er hovedsageligt helårsboliger, der i henhold til de vedtagne regionplaner, skal forbedre spildevandsrensningen. Af de ca. 98.000 ejendomme, der skal forbedre spildevandsrensningen, er ca. 90.000 således helårsboliger. Det svarer til 25 % af de i alt ca. 353.000 ejendomme i det åbne, der er omfattet af en regionplan. De 90.000 helårsboliger, der skal forbedre spildevandsrensningen, svarer til 65 % af de ca. 138.000 helårsboliger i det åbne land, som har direkte udledning.

5.1.5 Kommunernes spildevandsplanlægning

På baggrund af amternes regionplaner skal kommunerne planlægge den fremtidige spildevandsafledning i de områder, hvor spildevandsrensningen skal forbedres. Kommunerne skal således i spildevandsplanerne vælge en kombination af kloakering, nedsivning og lokal rensning, således at regionplanens renseklasser opfyldes. Spildevandsplanerne skal være vedtaget 1½ år efter der er vedtaget en regionplan for det åbne land.

I alt 154 kommuner har ved udgangen af 2003 vedtaget en spildevandsplan for det åbne land.

De 154 spildevandsplaner omfatter i alt ca. 48.000 ejendomme, svarende til at der er gennemført spildevandsplanlægning for 53 % af de ca. 98.000 ejendomme, der i henhold til en vedtaget regionplan skal forbedre spildevandsrensningen. De 48.000 ejendomme svarer til 14 % af alle ejendomme i det åbne land. I Tabel 5.7 ses fordeling af ejendomme på ejendomstyper og renseklasser/kloakering.

Tabel 5.7 Antal ejendomme, hvor spildevandsrensning skal forbedres ifølge vedtaget spildevandsplan, 2002.

Rensetype Sommerhuse Koloni-havehuse Spredt bebyggelse Landsbyer Andet I alt
Nedsivning 161   5.004 189 3 5.357
SOP 1.883   1.226 615 4 3.728
SO 108 1 12.309 578 51 13.047
OP 117   6.223 463 11 6.814
O 50   7.378 136 22 7.586
Kloakering 3.936 1 4.027 3.153 35 11.152
I alt 6.255 2 36.167 5.134 126 47.684

Der er indberettet oplysninger om tidshorisont for gennemførelsen af den forbedrede spildevandsrensning for 149 ud af de 154 spildevandsplaner.

Hovedparten af forbedringerne forventes gennemført inden år 2010, dog er der for enkelte kommuner indberettet spildevandsplaner hvor gennemførelsen først forventes gennemført i perioden fra 2007 til 2020. Det er Miljøstyrelsens indtryk, at årsagen til, at der mangler indberetning om tidshorisonten for de resterende 5 spildevandsplaner, er, at en række af spildevandsplanerne ikke indeholder tidsplaner, selvom dette er et krav ifølge Miljøbeskyttelsesloven.

5.1.6 Overensstemmelse mellem spildevandsplaner og regionplaner

I langt de fleste tilfælde har amterne oplyst at der er overensstemmelse mellem de vedtagne spildevandsplaner og regionplanerne. Kun i ganske få tilfælde har amterne oplyst at der ikke er overensstemmelse eller kun er delvis overensstemmelse.

5.2 Diskussion

Dataindberetningen om spildevandsforhold for ejendomme beliggende i det åbne land bygger på et datagrundlag, der er behæftet med betydelige usikkerheder. Dette skyldes, at mange kommuner mangler et sikkert videngrundlag om såvel antal ejendomme som benyttede rensemetoder.

For ejendomme i det åbne land er 26 % af det samlede antal ejendomme opgjort på bedst mulige videngrundlag. På videngrundlag B er 60 % af ejendommene opgjort, og de resterende 14 % er opgjort på videngrundlag C. Der kan sandsynligvis forventes en lille forbedring i videngrundlaget, når alle kommuner har vedtaget reviderede spildevandsplaner.

De beregnede udledte stofmængder er ligeledes behæftet med en del usikkerheder. På grund af en mere detaljeret indberetning med hensyn til rensemetoder i forhold til tidligere, må de beregnede mængder anses for at være beregnet på et forholdsvist godt grundlag.

Der er registreret ca. 353.000 ejendomme uden for kloakopland. Disse fordeler sig med ca. 110.00 ejendomme i sommerhusområder, ca. 11.000 i kolonihaveområder, ca. 208.000 ejendomme i den spredte bebyggelse og ca. 24.000 ejendomme i landsbyer.

Næsten halvdelen af det samlede antal ejendomme i det åbne land - nemlig ca. 175.000 - har nedsivning. Antallet af ejendomme med minirenseanlæg, biologiske sandfiltre og rodzoneanlæg udgør en meget lille andel (0,5 %).

Den årlige udledning til vandområder af organisk stof (BI5) er opgjort til ca. 3.700 tons, den udledte kvælstofmængde er ca. 960 tons, fosformængden er ca. 220 tons, og spildevandsmængden er på ca. 12 mio. m3.

Alle amter havde ved udgangen af 2001 vedtaget en regionplan, der omfatter spildevandsafledningen i det åbne land. Fordelingen af antal ejendomme inden for hver renseklasse er behæftet med en del usikkerhed.

Cirka 98.000 ejendomme i det åbne land forventes at skulle forbedre spildevandsrensningen. Det er i overvejende grad de 90.000 helårsboliger, der skal forbedre spildevandsrensningen, hvilket svare til ca. 65 % af alle helårsboliger med direkte udledning til vandmiljøet.

154 kommuner har ved udgangen af 2003 vedtaget en spildevandsplan for det åbne land. Der er gennemført spildevandsplanlægning for 53 % af de ejendomme i det åbne land, der skal forbedre deres spildevandsrensning

Der er indberettet oplysninger om tidshorisont for gennemførelsen af forbedringerne i 149 af de 154 kommuner, hvor der ved udgangen af 2003 var gennemført spildevandsplanlægning. Forbedringerne er planlagt gennemført over en periode på ca. 10 år, hvor hovedparten skal gennemføres jævnt inden år 2010. På landsplan vurderes gennemførelsen af den forbedrede spildevandsrensning først at være fuldstændig tilendebragt omkring 2020.






6 Ferskvandsdambrug

Skov- og Naturstyrelsens status over ferskvandsdambrugenes miljøpåvirkning er baseret på amternes årlige indberetninger af tilsynsdata vedrørende dambrugenes produktions- og miljøforhold. Amternes tilsyn og registrering af oplysninger om dambrugene finder sted efter reglerne fastsat i dambrugsbekendtgørelsen, Miljøministeriets bekendtgørelse nr. 204 af 31. marts 1998.

Ved et ferskvandsdambrug forstås et anlæg som:

  • opdrætter fisk
  • udelukkende anvender ferskvand
  • har afløb til vandløb, sø eller havet

Anlæg til opdræt af ål regnes ikke som ferskvandsdambrug. Der produceres overvejende regnbueørreder i ferskvandsdambrugene, men også i mindre udstrækning ørred og laks.

Mens dambrugene tidligere næsten udelukkende producerede portionsfisk på 200 - 300 gram, er produktionen i dag væsentligt mere differentieret. Denne udvikling afspejler sig i en stigende specialisering på de enkelte dambrug i eksempelvis én af følgende produktionsnicher: sættefisk til andre dambrug, konsumfisk i forskellige vægtklasser, fisk til produktion af rogn, fisk til udsætning i havbrug og fisk til udsætning i lystfiskersøer.

6.1 Resultater

6.1.1 Dambrugenes beliggenhed og størrelse

Samtlige ferskvandsdambrug ligger i Jylland. Ca. 60 % af den samlede produktion foregår i Ringkøbing og Ribe amter. Resten er fordelt på Vejle, Nordjylland, Viborg, Århus og Sønderjyllands amter, hvoraf de to sidstnævnte amter hver tegner sig for mindre end 5% af den samlede produktion (Tabel 6.1).

Ferskvandsdambrugenes produktionsgrundlag er fastsat ved et årligt højest tilladeligt foderforbrug enten efter reglerne i dambrugsbekendtgørelsen eller gennem vilkår i en godkendelse efter miljøbeskyttelseslovens kapitel 5.

Amterne har for 2003 indberettet oplysninger om i alt 347 aktive ferskvandsdambrug, og det fremgår heraf, at 64 % af dambrugene må anvende et foderforbrug på op til 100 tons/år. Kun 8 % må anvende mere end 200 tons foder /år. Set i relation til anden erhvervsvirksomhed kan ferskvandsdambrugene således karakteriseres som relativt små virksomheder både med hensyn til omsætning og beskæftiget personale.

Den produktionsmæssige tyngde ligger dog blandt de mellemstore og store dambrug, der har et tilladt foderforbrug på 100 tons/år eller mere. Disse dambrug tegner sig for ca. 70 % af erhvervets samlede årlige produktion.

6.1.2 Produktion og anvendt fodermængde

347 dambrug var i drift i 2003. I forhold til 1989, hvor der blev indberettet oplysninger om 510 dambrug, er antallet af dambrug således faldet med mere end 32%. I 2003 udgjorde dambrugenes samlede produktion 29.435 tons fisk i vådvægt. Til denne produktion medgik 28.056 tons foder, medregnet foder til moderfisk. Der blev i gennemsnit således produceret lidt mere end 1 kg fisk pr. kg anvendt foder.

Foderforbrug og produktion fordelt på amterne er vist i Tabel 6.1.

Tabel 6.1 Amtsvis opgørelse af dambrugenes foderforbrug, produktion og gennemsnitlig foderkvotient i 2003.

Amt Antal dambrug Foderforbrug (tons) Produktion (tons) Foderkvotient
Nordjylland 55 3.585,6 3.623,9 0,989
Ribe 63 7.647,3 8.008,3 0,955
Ringkøbing 102 9.576,5 9.892,9 0,968
Sønderjylland 5 561,2 626,8 0,895
Vejle 71 3.410,6 3.412,5 0,999
Viborg 36 2.424,6 2.442,3 0,993
Århus 15 1.409,4 1.428,1 0,987
Total 347 28.056 29.434,8 0,969

Tabel 6.1 er udviklingen i dambrugenes samlede produktion og foderforbrug vist for perioden 1989 til 2003.

Figuren viser, at den samlede mængde anvendt foder på dambrugene har været faldende specielt i begyndelsen af perioden, hvorimod produktionen har holdt sig nogenlunde konstant. Det samlede foderforbrug er således faldet fra mere end 43.000 tons i 1989 til 28.056 tons i 2003, hvor produktionen i de samme år udgjorde henholdsvis 34.379 og 29.435 tons.

Det fortsatte fald i antallet af aktive dambrug har dermed ikke udløst en tilsvarende reduktion i den samlede dambrugsproduktion.

Udviklingen af mere effektive fodertyper, bl.a. som følge i kravene i dambrugsbekendtgørelsen har været medvirkende til, at det tildelte foder er udnyttet langt mere effektivt i 2003 forhold til 1989. Fiskenes bedre udnyttelse af det tildelte foder har medført en betydelig reduktion i dambrugenes udledning af forurenende stoffer til vandmiljøet.

Endvidere er de tidligere væsentlige overskridelser af det højest tilladte foderforbrug, som i henhold til dambrugskendtgørelsen er blevet fastsat for hvert enkelt dambrug, i det store hele ophørt.

Figur 6.1 Foderforbrug og produktion på dambrugene i perioden 1989 til 2003

Figur 6.1 Foderforbrug og produktion på dambrugene i perioden 1989 til 2003.

6.1.3 Dambrugenes udledning af organisk stof, fosfor og kvælstof

Dambrugenes udledning af organisk stof, fosfor og kvælstof stammer først og fremmest fra foderspild og fiskenes ekskrementer.

Belastningen med organisk stof målt som BI5, fosfor og kvælstof er med udgangspunkt i foderforbruget og produktionen på hvert dambrug opgjort som teoretisk beregnede udledninger. For 2003 er der beregnet en samlet belastning på 3.098 tons organisk stof målt som BI5, 90,2 tons fosfor og 1.119 tons kvælstof.

I Tabel 6.2 er udledningerne opgjort amtsvis.

Tabel 6.2 Amtsvis opgørelse af udledninger af organisk stof (BI5), fosfor (tot-P) og kvælstof (tot-N) fra dambrugene i 2003.

Amt BI5 (tons) Fosfor (tons) Kvælstof (tons)
Nordjylland 335 10,2 137
Ribe 866 24,0 296
Ringkøbing 1.105 30,4 375
Sønderjylland 38 0,9 12
Vejle 342 11,4 135
Viborg 246 7,5 96
Århus 166 5,8 68
Total 3.098 90,2 1.119

6.1.4 Udviklingen i udledningerne siden 1989

Siden dambrugsbekendtgørelsen trådte i kraft i 1989 er der hvert år udført beregninger over dambrugenes samlede belastningsbidrag med hensyn til BI5, fosfor og kvælstof. Udviklingen i disse bidrag er vist i Figur 6.4, Figur6.5 og Figur 6.6.

Figur 6.4 Teoretisk beregnet BI<sub>5</sub>-udledning fra dambrugene i perioden 1989 til 2003

Figur 6.4 Teoretisk beregnet BI5-udledning fra dambrugene i perioden 1989 til 2003.

Figur 6.5 Teoretisk beregnet udledning af fosfor fra dambrugene i perioden 1989 til 2003

Figur 6.5 Teoretisk beregnet udledning af fosfor fra dambrugene i perioden 1989 til 2003.

Figur 6.4 – Figur 6.6 viser, at der med hensyn til udledning af organisk stof, fosfor og kvælstof har været et betydeligt fald siden 1989, hvor dambrugsbekendtgørelsen trådte i kraft, og frem til og med 1996. Siden er udviklingen stagneret, og udledningsniveauet for de tre stoffer har siden været stort set uændret, hvilket også kan forventes, når foderforbruget i samme periode ikke har ændret sig væsentligt.

Figur 6.6 Teoretisk beregnet udledning af kvælstof fra dambrugene i perioden 1989 til 2003

Figur 6.6 Teoretisk beregnet udledning af kvælstof fra dambrugene i perioden 1989 til 2003.

Bekendtgørelsens væsentligste forureningsbegrænsende foranstaltninger i form af krav om bundfældningsanlæg på alle dambrug, bedre sammensætning og udnyttelse af foderet er de væsentligste årsager til det generelle fald. Foderkvoterne tilskynder ligeledes dambrugene til at udnytte foderet mere effektivt, og dermed forurene mindre.

Foruden de nævnte problemer med organisk stof lokalt ved dambrugene, er det først og fremmest udledning af fosfor til fosforbelastede søer og fjorde, der er problematisk.

6.1.5 Analysebaseret beregning af udledningen

Siden 1989 er der blevet anvendt et teoretisk beregningsgrundlag til opgørelse af dambrugenes samlede udledning. Opgørelsen har til formål at følge udviklingen i belastningen fra erhvervet som helhed. Siden 1995 er der desuden beregnet udledning baseret på analyser af dambrugenes ind- og udløbsvand. For de dambrug der indgår i denne beregning er der foretaget 6 eller flere analyser over året og vandforbruget på prøvetagningstidspunkt er desuden blevet oplyst.

I 2003 er udledningen beregnet udfra analyser på knap 150 primært store og mellemstore dambrug med en produktion i 2003 på ca. 16.750 tons. Udledningen af organisk stof målt som BI5 for disse dambrug kan samlet beregnes til alt ca. 942 tons, kvælstof 398 tons og fosfor 34 tons. Hvis det forudsættes, at disse knap 150 dambrug er repræsentative for erhvervet svarer det til i alt 1578 tons organisk stof, 684 tons kvælstof og 57 tons fosfor.

Beregning af udledningen fra ferskvandsdambrug på henholdsvis teoretisk og analyseret baseret grundlag kan ikke umiddelbart sammenlignes direkte, idet de forudsætninger, som metoderne grundlæggende hviler på, er forskellige. Begge metoder vil dog kunne anvendes til at følge et udviklingsforløb.

Den teoretisk beregnede BI5 udledning er dog formentlig overestimeret, idet metoden ikke tager hensyn til de produktudvikling og forbedring af foderkvaliteten mht. til fordøjelighed og energiindhold, men kun forbedringer i foderkvotienten.

6.1.6 Miljøfremmede stoffer

På linie med anden fødevarefremstilling er der større opmærksomhed på anvendelse af medicin og hjælpestoffer i produktionen og den deraf følgende eventuelle belastning af miljøet. Indsatsen de kommende år sigter især på at begrænse forbruget af hjælpestofferne ved substitution med stoffer, som anses for mindre miljøbelastende, og forbruget af antibiotika søges nedbragt ved øget anvendelse af forebyggende vacciner. Endvidere må det forventes, at en øget genanvendelse af produktionsvandet ved recirkulation vil medføre en generel reduktion af forbruget og forbedrede muligheder for rensning.

Amterne behandler for tiden ansøgninger om miljøgodkendelse fra alle dambrug. I det omfang anvendelse og udledning af hjælpestoffer og antibiotika ikke er godkendt, skal dambrugene ansøge herom, da stofferne har en giftvirkning i vandmiljøet. Det må forventes, at den regulering af forbrug og udledning amterne foretager i forbindelse med godkendelsesprocessen vil medføre en væsentlig yderligere reduktion i forbruget og dermed udledningen af stofferne.

Miljøstyrelsen har i 2004 haft reviderede forslag til kvalitetskriterier i høring for samtlige dambrugsstoffer, og de endelige kriterier vil danne udgangspunkt for amternes fastsættelse af vandkvalitetskrav, som skal indføjes i regionplanerne og udgøre grundlaget for fastsættelse af egentlige udlederkrav i godkendelser og udledningstilladelser. Kravene skal træde i kraft senest den 1. april 2005.

Det indberettede forbrug i de fem seneste år er vist i Tabel 6.3.

Tabel 6.3 Opgørelse af forbrug af medicin og hjælpestoffer fra 1998 til 2003.

Stoftype 1998 1999 2000 2001 2002 2003
Hjælpestoffer            
Kalk, tons 1.251 1.491 1.243 1.299 1.100 1.130
Formalin, liter 163.634 92.252 108.843 136.608 134.751 151.284
Blåsten, (CuSO4), kg 10.190 8.052 7.294 7.809 8.772 7.747
Kloramin-T, kg 10.481 8.020 7.352 9.652 8.769 7.147
Brintoverilteprod., liter 389 1.114 4.178 2.941 7.210 5.271
Natriumcarbonater, kg 1.140 20.306 11.696 8.434 23.703 3.598
Natrium Chlorid, kg 2.175 90 400 8.550 67.100 41.200
Benzalkoniumchlorid - - - - - 10
Medicin, antibiotika, kg aktivt stof            
Amoxylin 48 22 30 1 0,2 -
Amoxylintrihydrat 24 19,5 10 0,5 18 8
Oxylinsyre 163 248 283 157 337 141
Oxytetracyclin 1 7 28 4 6 13
Sulfadiazin 3 136 344 324 800 746
Trimethoprim - - 121 168 169 156
Benzokain 2 3,5 2,5 - - -
Florfenicol - - 28 1 41 55
Vacciner (liter) 18 31 678 227 1.178 1.001
Foder m. antibiotika, kg            
Tribissen 28.353 1.440 - - - -
Aquavet 41.371 415 - - - -
Florfenicol - - - - - 2.853

Samlede set er forbruget af hjælpestoffer og antibiotika fortsat højt og der kan umiddelbart ikke spores tendens til at erhvervet forsøger at tilpasse sig et reduceret forbrug, som kan overholde vandkvalitetskravene efter 1. april 2005.

Det skal samtidig bemærkes, at dambrugernes indberetning til amterne af medicinforbruget på dambrugene afviger væsentlig fra dyrlægerne indberetning til Vetstat.

For flere af de anvendte stoffer er det tvivlsomt om udledningerne fra ferskvandsdambrugene vil kunne overholde de kommende krav til vandkvalitet, hvis anvendelsen af medicin og hjælpestoffer fortsætter på samme niveau. Det er derfor behov for omstilling til nogle af de muligheder, der er, f.eks. vaccination af fiskene i endnu større omfang, ændret dambrugspraksis, ændret indretning, sundhedsrådgivning, alternative hjælpestoffer (f.eks. ozon, UV-lys) og forbedrede renseteknikker heriblandt metoder til intern reduktion på dambruget som f.eks. øget opholdstid, ændret doseringspraksis mv. jf. DFU-rapport nr. 135-04.

6.2 Diskussion

Den samlede udledning fra dambrug er i 2003 opgjort til 3.098 tons organisk stof målt som BI5 , 1.119 tons kvælstof og 90,2 tons fosfor. Udledningen af de tre stoffer ligger således på stort set samme niveau som i de seneste år, hvilket er i overensstemmelse med, at erhvervets samlede foderforbrug og produktion, som de senere år har været på ca. 30.000 tons pr. år, ikke er ændret væsentligt.

Dambrugsbekendtgørelsens krav til at begrænse udledningerne af kvælstof, fosfor og organisk stof vurderes på nuværende tidspunkt at være slået helt igennem. Der forventes således ikke væsentlige yderligere reduktioner i dambrugenes udledning af forurenende stoffer som følge af bekendtgørelsens regler om indretning og drift af ferskvandsdambrug.

I forbindelse med den igangværende godkendelsesproces vurderer amterne om den hidtidige miljøbelastning fra det enkelte dambrug kan anses for acceptabel i forhold til recipienternes målsætninger og miljøtilstand. De lokale forhold ved dambrugene kan således medføre mindre reguleringer af udledningerne. Ansøges der om udvidelser af produktionsgrundlaget, forudsætter godkendelse heraf som regel, at der skal foreligge dokumentation for, at udledningerne ikke øges herved.

For erhvervet som helhed medfører denne praksis, at der fremover formentlig kun vil ske mindre ændringer i den samlede udledning.

Forbruget af sygdomsbekæmpede stoffer er fortsat højt og uden tendens til nedgang eller væsentlige substitutioner med mindre farlige stoffer.

Set i forhold til de vandkvalitetskrav, som vil blive håndhævet pr. 1. april 2005, stiller denne udvikling store krav til erhvervet mht. at indføre nye teknikker og driftsformer, som kan reducere sygdomstrykket og reducere dambrugenes udledninger af de pågældende stoffer.






7 Saltvandsbaseret fiskeopdræt

7.1 Resultater

Saltvandsbaseret fiskeopdræt, som udgøres af havbrug og saltvandsdambrug, har eksisteret i Danmark siden 1960'erne og er overvejende baseret på regnbueørreder (Oncorhynchus mykiss). Ved havbrug forstås "Opdrætsanlæg" bestående af netbure, trådkasser eller lignende placeret i marine vandområder, og hvis drift forudsætter anvendelse af foder". Saltvandsdambrug dækker over "Opdrætsanlæg placeret på land med indtag af saltvand, herunder kølevand fra kraftværker eller lignende, og hvis drift forudsætter anvendelse af foder".

Det saltvandsbaserede fiskeopdræt i Danmark bestod i 2003 af 35 virksomheder, fordelt på 12 saltvandsdambrug og 23 havbrug.

7.1.1 Udledninger

Produktionen af saltvandsfisk kan lokalt/regionalt udgøre en væsentlig forureningsfaktor. Hav- og saltvandsdambrug udleder organisk stof, kvælstof og fosfor, der først og fremmest stammer fra foderspild og ekskrementer. Dertil kommer udledningen af diverse hjælpestoffer, herunder medicin med antibiotika og antibegroningsmidler, hvis miljøkonsekvenser kun er sparsomt belyst i dag. Set i det store perspektiv har udledningerne fra saltvandsbaseret fiskeopdræt dog en mindre betydning for vandmiljøet.

7.1.2 Regulering

Miljøministeriets bekendtgørelse nr. 640 af 17. september 1990 om saltvandsbaseret fiskeopdræt, som er et led i Vandmiljøplan I's gennemførelse, miljøregulerer driften af både havbrug og saltvandsdambrug. Ifølge bekendtgørelsen skal amtsrådet godkende etablering af nye og ændring eller udvidelse af bestående brug. I forbindelse med godkendelsen skal der fastsættes vilkår for den højest tilladelige årlige totaludledning af kvælstof og fosfor, fodertype og sammensætning, størrelsen af det årlige foderforbrug, foderkvotienten, samt krav om indretning, egenkontrol og driftsjournal. Foderkvotienten defineres som "Mængden af foder angivet i tons, der medgår til en nettoproduktion på 1 tons fisk". Til forskel fra havbrugene er saltvandsdambrugene ligesom ferskvandsdambrugene optaget på listen over godkendelsespligtige virksomheder, jf. bilag 1, pkt. I 2 i Miljøministeriets bekendtgørelse nr. 652 af 3. juli 2003 om godkendelse af listevirksomhed (Godkendelsesbekendtgørelsen). Etablering af havbrug forudsætter desuden tilladelse fra Fiskeridirektoratet.

På baggrund af havbrugsudvalgets betænkning, der forelå i marts 2003 nedsatte Miljøstyrelsen en arbejdsgruppe, der skal udarbejde forslag til ny havbrugsbekenddtgørelse. Arbejdsgruppen forventes at færdiggøre sit arbejde i løbet af efteråret 2004.

7.1.3 Udledninger

Opgørelserne i nedenstående tabeller er baseret på indberetningerne fra de enkelte havbrug og saltvandsdambrug til amterne, der har videresendt disse til Miljøstyrelsen.

Den samlede udledning fra erhvervet var for saltvandsdambrug 56 tons kvælstof og 6 tons fosfor. For havbrug var den samlede udledning 241 tons kvælstof og 26 tons fosfor. Den samlede indrapporterede mængde anvendt antibiotika var i 2003 ca. 1.400 tons (aktivt stof). Den samlede nettoproduktion for havbrug var 5.650 tons og foderforbruget var 6.502 tons. For saltvandsdambrug var nettoproduktionen 1.815 tons og foderforbruget var 2.468 tons.

Udledning af organisk stof er teoretisk beregnet for havbrugene, og for visse af saltvandsdambrugene. Tidligere undersøgelser har vist, at denne beregning kan afvige relativt meget fra den faktiske udledning. Under alle omstændigheder er spredningen af organisk stof begrænset, hvorfor udledningen af organisk stof har størst betydning lokalt.

Figur 7.1 Udvikling i udledninger i tons af kvælstof og fosfor fra saltvandsdambrug 1993-2003.

Figur 7.2 Udvikling i de beregnede udledninger i tons af kvælstof og fosfor fra havbrug 1993-2003

Figur 7.2 Udvikling i de beregnede udledninger i tons af kvælstof og fosfor fra havbrug 1993-2003.

Udledning af kilo kvælstof og fosfor pr. tons fisk produceret i havbrug i perioden 1987-2002 (ekskl. 1990 og 1991) fremgår af Tabel 7.1.

Tabel 7.1 Udledning af kg kvælstof og fosfor pr. tons fisk produceret i havbrug i perioden 1987-2003 (ekskl. 1990 og 1991).

Årstal '87 '88 '89 '92 '93 '94 '95 '96 '97 '98 '99 '00 '01 '02 '03
Kvælstof (tons fisk) 97 73 64 56 50 55 49 44 50 44 47 45 44 47 43
Fosfor (tons fisk) 14 10 9 6 5 6 5 5 5 5 5 5 5 5 4

Den specifikke udledning (udledning pr. ton fisk produceret) for alle havbrug og saltvandsdambrug var i 2003 39,7 kg kvælstof og 4,0 kg fosfor. Den specifikke udledning for havbrug var 42,7 kg kvælstof og 4,3 kg fosfor, for saltvandsdambrug var den 30,8 kg kvælstof og 3,3 kg fosfor. Den lave udledning af næringssalte fra saltvandsdambrug skyldes især to brug i Viborg Amt, der ikke producerer regnbueørred, men ål og pighvaryngel. Udledningen pr. ton nettoproduceret fisk er her meget lav.

På linie med anden animalsk produktion er der stadig stigende opmærksomhed på anvendelse af medicin og hjælpestoffer i produktionen og den mulige belastning af miljøet.

Forbruget af især antibiotika svinger meget, da fiskenes sygdomsfrekvens svinger meget. Fiskenes sygdomsfrekvens stiger normalt i varme somre. Nedenstående ses forbruget af antibiotika fra 1995-2003.

Tabel 7.2 Forbrug af antibiotika fra 1995-2003.

År 1995 1996 1997 1998 1999 2000 2001 2003 2003
Forbrug i kilo 1.428 1.094 2.749 841 2.455 798 933 2.039 1.361

Omsætningen af stofferne på hav- og saltvandsdambrugene og dermed mængden af udledte stoffer er forholdsvis ukendt. Det samme gælder den miljømæssige effekt af forbruget af medicin og hjælpestoffer.

7.2 Diskussion

Set i forhold til 2002 er udledningen af næringssalte faldet svagt.

De år-til-år variationer, der i øvrigt forekommer, skyldes, at produktionsforholdene - og dermed også udledningerne - til en vis grad er styret af meteorologiske forhold, primært vandtemperaturen.






8 Oversigt over belastningerne

8.1 Næringsstoffer

I dette afsnit opgøres belastningen til ferske og marine vandområder med næringssalte og organisk stof. Belastningen opgøres inden for havområderne vist i Figur 8.1.

Opgørelserne over belastningen til ferske og marine vandområder med næringssalte og organisk stof for de enkelte punktkilder fremgår af Bilag 5.1-5.3. Disse bilag indeholder oplysninger om belastningen fra den enkelte punktkilde til henholdsvis farvandsområdet totalt, til farvandsområdet direkte og endelig til oplandet til de enkelte farvandsområder.

Klik her for at se figuren.

Figur 8.1 De ni danske farvandsområder, hvortil der bestemmes belastning.

I Bilag 5.4 er vist en opgørelse over den samlede udledning af kvælstof, BI5 og fosfor fra vandløbene til havet. Oplysningerne er fra Danmarks Miljøundersøgelser (Danmarks Miljøundersøgelser 2003).

På grundlag af opgørelserne over den samlede udledning fra vandløb til havet og opgørelserne over punktkildeudledningerne kan Figur 8.2 og Figur 8.3 opstilles.

Figurerne viser belastningen med henholdsvis kvælstof og fosfor for farvandsområderne og for hele landet. Belastningen er fordelt mellem den direkte punktkildeudledning til havet, punktkildeudledningen til oplandet (ferskvand) og det diffuse bidrag.

Det diffuse bidrag af næringssalte fra grundvand og dyrkede områder til de ferske vande beregnes som differensen mellem de samlede udledninger til havet via vandløbene (Bilag 5.4) og punktkildebidraget til ferskvand (Bilag 5.2 og 5.3). Med denne metode vil der ikke kunne tages hensyn til omsætningen af kvælstof og fosfor i vandløb og søer, hvorfor resultatet angiver minimum for den diffuse udledning fra grundvand og dyrkede områder.

Figur 8.2 Belastning til farvandsområderne med kvælstof fordelt på det diffuse bidrag, punktkildeudledningen til farvandets opland (ferskvand) samt den direkte punktkildeudledning til havet.

Figur 8.2 Belastning til farvandsområderne med kvælstof fordelt på det diffuse bidrag, punktkildeudledningen til farvandets opland (ferskvand) samt den direkte punktkildeudledning til havet.

Figur 8.2 viser, at punktkildebelastningen på landsplan udgør cirka 15%. Det er derfor i overvejende grad det diffuse bidrag der står for belastningen af farvandsområderne med kvælstof. En undtagelse er Øresund, hvor punktkildebelastningen af kvælstof udgør ca. 60%, hvoraf hovedparten er udledninger direkte til farvandet.

Figur 8.3 Belastningen af farvandsområderne med fosfor fordelt på det diffuse bidrag, punktkildeudledningen til farvandets opland (ferskvand) samt den direkte punktkildeudledning til havet

Figur 8.3 Belastningen af farvandsområderne med fosfor fordelt på det diffuse bidrag, punktkildeudledningen til farvandets opland (ferskvand) samt den direkte punktkildeudledning til havet.

Figur 8.3 viser, at fosfor belastningen på landsplan er nogenlunde ligeligt fordelt mellem det diffuse bidrag og bidrag fra punktkilde. Punktkilde belastningen udgør i gennemsnit 60%. For farvandsområderne Østersøen, det sydlige Bælthav, Øresund og Storebælt er punktkildebelastningen dominerende og udgør over 90% af den samlede belastning med fosfor.

De samlede udledninger fra punktkilderne i 2003 var cirka 16.500 tons organisk stof (BI5 ), 7.200 ton kvælstof og 950 tons fosfor. Udledningen, opgjort i procent af den samlede udledning, fordelt på de forskellige punktkilder for disse stoffer er vist i Figur 8.4.

Figur 8.4 Fordelingen af den samlede punktkildeudledning i 2003

Figur 8.4 Fordelingen af den samlede punktkildeudledning i 2003.

I Figur 8.4 er udledningerne fra ferskvandsdambrug, saltvandsbaseret fiskeopdræt og havbrug sammenlagt. Det fremgår af Figur 8.4, at udledningen fra renseanlæggene er den største med 40% til 50%, når man betragter den samlede udledning af kvælstof og fosfor. De øvrige punktkilder bidrager med mellem 5% og 25% af den samlede punktkildeudledning. For organisk stof er dambrugets bidrag det største med en samlet udledning på knap 30%.

Den samlede reduktion i udledningen af kvælstof er hovedsageligt opnået gennem reduktioner i udledningerne fra industri og renseanlæg. Udviklingen i udledningen af kvælstof for punktkilderne er vist i Figur 8.5, hvor det kan ses at udledningen er faldet fra cirka 27.600 tons i 1989 til cirka 7.200 tons i 2003.

Figur 8.5 Udledningen af kvælstof fra punktkilderne i periode fra 1989 til 2003

Figur 8.5 Udledningen af kvælstof fra punktkilderne i periode fra 1989 til 2003.

Den samlede udledning af fosfor fra punktkilder er faldet fra cirka 6.600 tons i 1989 til 950 tons i 2003. Den samlede reduktion er hovedsageligt opnået gennem reduktioner i udledningerne fra industri og renseanlæg, dog er udledningen fra fiskeopdræt anlæg også faldet. Udledningen af fosfor for punktkilderne i periode fra 1989 til 2003 er vist i Figur 8.6.

Figur 8.6 Udledningen af fosfor fra punktkilderne i periode fra 1989 til 2003.

Figur 8.6 Udledningen af fosfor fra punktkilderne i periode fra 1989 til 2003.

Udledningen af organisk stof fra punktkilder er faldet fra ca. 93.700 tons i 1989 til ca. 13.850 i 2003. Den samlede reduktion på er hovedsageligt sket ved reduktioner i udledningen fra industrier og renseanlæg.

8.1.1 Belastning til ferskvand

Punktkildebelastningen af de ferske vandområder udgjorde i 2003 for fosfors vedkommende knap 40% af den samlede belastning. For kvælstoftets vedkommende var det cirka 10% af den samlede belastning. Det skal understreges, at disse procentangivelser er beregnet som udledningerne fra punktkilderne i forhold til den samlede transport til havet via vandløbene. Der er altså ikke taget hensyn til omsætning og tilbageholdelse i vandløb og søer af punktkildebidraget, hvorfor der er tale om et maksimalt bidrag fra punktkilder.

Fordelingen i de udledte mængder til ferskvand fra de enkelte punktkilder er vist i Figur 8.7.

Figur 8.7 viser, at udledningerne fra renseanlæggene til ferskvand er den største kilde, for så vidt angår fosfor og kvælstof. Industriudledninger er uden betydning, mens punktkilderne spredt bebyggelse, regnvandsbetingede udløb og dambrug er væsentlige.

For organisk stof (BI5 ) ses, at udledningerne fra den spredte bebyggelse og fra ferskvandsdambrugene er de mest betydende kilder.

Figur 8.7 Fordelingen i de udledte mængder fra punktkilder til ferskvand i 2003

Figur 8.7 Fordelingen i de udledte mængder fra punktkilder til ferskvand i 2003.

8.1.2 Marin belastning

For havets vedkommende stammede 28% af fosforbelastningen og 6% af kvælstofbelastningen i 2003 fra direkte punktkildeudledninger til havet, mens resten kom fra vandløbene (atmosfærebidraget samt bidrag fra tilstødende farvande indgår ikke i opgørelsen).

Figur 8.8 viser fordelingen i udledningen til havet for enkelte punktkilder.

Figur 8.8 Punktkildeudledning til havet i 2003 fordelt på punktkildetyper.

Figur 8.8 Punktkildeudledning til havet i 2003 fordelt på punktkildetyper.

For punktkildeudledningerne direkte til havet, ses det, at renseanlæggene her er den dominerende kilde med hensyn til udledningerne af fosfor og kvælstof. Udledningen af organisk stof til havet domineres af industrien, som bidrager med cirka halvdelen.






9 Sammenfatning

Dette afsnit indeholder en kort sammenfatning af de samlede udledninger for punktkilder. Der er dels en kort beskrivelse af de mest betydende punktkilde udledninger til ferskvand og marine områder, dels en beskrivelse af de enkelte punktkilders udledning og reduktion siden slutningen af 80'erne. Til slut er de beregnede udledninger af miljøfremmede stoffer og tungmetaller sammenfattet.

9.1 Udledningen af næringsstoffer fra punktkilder

De samlede udledninger fra punktkilder opgøres hvert år i forbindelse med denne rapportering. Opgørelser viser, at der siden 1989 er sket en markant reduktion i de samlede udledninger fra punktkilder. Den samlede reduktion for alle punktkilder er på 74 % for kvælstofs vedkommende, 86 % for fosfor og 85 % for organisk stof målt som BI5.

Den samlede reduktion i udledningen af kvælstof og fosfor er hovedsageligt opnået gennem reduktioner i udledningerne fra særskilt industri og renseanlæg. Dog er udledningen af fosfor fra den spredte bebyggelse og udledningen fra fiskeopdræt anlæg også faldet.

Trods de markante reduktioner i udledningerne for såvel renseanlæg og særskilt industri, domineres den samlede udledning af kvælstof og fosfor for punktkilder på landsplan fortsat af udledningerne fra renseanlæggene. Renseanlæggene bidrager med knap 50% af den samlede udledning af kvælstof og knap 40% af den samlede udledning af fosfor for punktkilder. For organisk stof er dambrugs udledning den største kilde med lige knap 40 %.

Det samlede antal renseanlæg reduceres fortsat, og i 2003 var antallet af renseanlæg 1.240, hvoraf 265 er omfattet af Vandmiljøplanen. Af den samlede udledning fra punktkilder udgør renseanlæggene 40% - 50% for fosfor og kvælstof, mens anlæggene kun udleder 15% af den samlede mængde organisk stof. I forhold til udledningen i slutningen af firserne er der tale om en reduktion på 96% (O), 82% (N) og 93% (P). Reduktionen i udledningerne er hovedsageligt opnået ved at udbygge renseanlæggene til kvælstof og fosforfjernelse. I 2003 blev ca. 90% af den samlede spildevandsmængde således underkastet rensning for både organisk stof, kvælstof og fosfor.

Opgørelsen for de industrielle udledere i 2003 omfatter 179 virksomheder mod 170 virksomheder i 1989. Tallene dækker over en del variation gennem årene. Der er fra 2002 til 2003 sket en reduktion i den samlede mængde spildevand fra de industrielle udledere.

Den samlede mængde organisk stof målt som BI5 som blev udledt fra de industrielle udledere i 2003, er siden 1989 reduceret med omkring 93%.

Siden 1989 er den samlede kvælstofudledning reduceret med 92 %, mens den samlede fosforudledning er reduceret med godt 98 %. En væsentlig del af reduktionerne er opnået ved at virksomheder er blevet tilsluttet offentligt renseanlæg eller af anden årsag har indstillet den direkte udledning til vandområderne.

Resultaterne af opgørelserne for de regnbetingede udledninger viser at udledningen i et normalår udgør 12.470 tons COD, 696 tons kvælstof, 176 tons fosfor og en vandmængde på 187 mill. m3. Udledningerne af vand, organisk stof, kvælstof og fosfor har i 2003 stort set været det samme som i et normalår. I 2003 blev der fra regnbetingede udløb udledt en vandmængde på 175 mill. m3 med et stofindhold på 685 tons kvælstof, 172 tons fosfor og 12.836 tons COD.

Indberetningen for renseanlæggene større end 5.000 PE viser at på trods af at overløbene i dag kun udgør under 2% af belastningen i renseanlæggenes oplande, har overløbsmængder i mange tilfælde samme størrelsesorden som udløbene fra renseanlæggene. I middel udgør de dog kun ca. 12 % for kvælstof, 30 % for fosfor og 23 % for COD.

For den spredte bebyggelse er der registreret ca. 353.000 ejendomme uden for kloakopland. Disse fordeler sig med ca. 110.000 ejendomme i sommerhusområder, ca. 11.000 i kolonihaveområder, ca. 208.000 ejendomme i den spredte bebyggelse og ca. 24.000 ejendomme i landsbyer.

Den årlige udledning til vandområder fra den spredte bebyggelse af organisk stof (BI5) er opgjort til ca. 3.700 tons, den udledte kvælstofmængde er ca. 960 tons, fosformængden er 220 tons og spildevandsmængde er på ca. 12 mio. m3.

Den samlede teoretisk beregnede udledning fra ferskvandsdambrug er i 2003 opgjort til 3.098 tons organisk stof målt som BI5 , 1.119 tons kvælstof og 90 tons fosfor. Udledningen af alle tre parametre ligger på stort set samme niveau som i 2002, hvilket er i overensstemmelse med at foderforbruget næsten har været det samme de to år. Dambrugsbekendtgørelsens krav til at begrænse udledningerne af kvælstof, fosfor og organisk stof vurderes på nuværende tidspunkt at være slået helt igennem. Der kan således ikke forventes væsentlige yderligere reduktioner i dambrugenes udledning af forurenende stoffer som følge af bekendtgørelsens regler om indretning og drift af ferskvandsdambrug.

Udledningen fra saltvandsbaseret fiskeopdræt er siden slutningen af 80'erne reduceret markant for fosfors vedkommende. Den samlede udledning af kvælstof og fosfor fra havbrug og saltvandsdambrug har gennem de senere år ligget stabilt. Set i forhold til 2002 er udledningen af næringssalte faldet en anelse. De år-til-år variationer, der i øvrigt forekommer, skyldes, at produktionsforholdene - og dermed også udledningerne - til en vis grad er styret af meteorologiske forhold, primært vandtemperaturen.

9.2 Udledningen af næringsstoffer til marine områder og ferskvand

For kvælstof udgør de samlede udledninger fra punktkilderne til farvandsområderne på landsplan ca. 15%. Hvilket med andre ord betyder, at kvælstofbelastningen i overvejende grad domineres af det diffuse bidrag. En undtagelse er farvandsområdet ved Øresund, hvor punktkilderne udleder ca. 60% af kvælstofmængden.

Fosfor belastningen af farvandsområderne er domineret punktkilde bidraget, hvor punktkilde belastningen i gennemsnit udgør 60%. For Østersøen, det sydlige Bælthav, Øresund og Storebælt er belastningen fra punktkilderne oppe over 80%.

Til de ferske vande er udledningerne fra renseanlæggene fortsat den største kilde, for så vidt angår fosfor og kvælstof. Industriudledninger er uden betydning, mens punktkilderne spredt bebyggelse, regnvandsbetingede udløb og dambrug er væsentlige. For organisk stof (BI5) er udledningerne fra den spredte bebyggelse og dambrugene de mest betydende kilder.

For punktkildeudledningerne direkte til havet er renseanlæggene den største kilde med hensyn til udledningerne af fosfor og kvælstof. Udledningen af organisk stof til havet domineres af industrien, dambrugene og renseanlæggene der samlet bidrager med 85%. De øvrige punktkilder er forholdsvis små i denne sammenhæng.

9.3 Miljøfremmede stoffer og tungmetaller

Til opgørelserne for de miljøfremmede stoffer og tungmetaller er der udformet et måleprogram for en række af punktkilderne.

Måleprogrammet for miljøfremmede stoffer og tungmetaller er sammensat således, at der i 2000 var målt én gang på samtlige renseanlæg der er udvalgt i programmet. I punktkilderapporten for 2000 er der beregnet udledningsmængder for de første tre års målinger. Disse værdier for den samlede udledning af miljøfremmede stoffer og tungmetaller er gentaget med data fra 2003.

I 2003 er der gennemført målinger på 13 renseanlæg fordelt over landet, mens der i 2001 blev målt på 10 renseanlæg. Således forligger der nu data for alle 38 anlæg der er blevet målt i perioden fra 1998 til 2003.

De målte koncentrationer spildevandets indhold af tungmetaller sammenlignet med de kvalitetskrav, der skal være opfyldt for vandmiljøet, ligger udløbskoncentrationerne generelt på samme eller lavere niveau end de fastsatte kvalitetskrav, jf. Miljø- og Energiministeriets bekendtgørelse nr. 921 af 8. oktober 1996. Der forekommer dog for enkelte stoffer værdier der ligger over kvalitetskravene der er beskrevet i bekendtgørelsen. De målte koncentrationer i det udledte spildevand vurderes ikke umiddelbart at give anledning til kritiske forhold, i forhold til de fastlagte krav til vandmiljøet.

Undersøgelserne af indholdet af miljøfremmede stoffer og tungmetaller viser at indholdet reduceres betydeligt mellem indløb og udløb. For en del af stofferne er der tale om en reel nedbrydning af stoffet, mens stoffer som aromatiske kulbrinter, phenoler, polyaromatiske kulbrinter samt blødgørende genfindes i større mængder i slammet.

Spildevandet fra mere end halvdelen af de særskilte industrielle udledere indeholder tungmetaller og/eller miljøfremmede stoffer. Kviksølv og cadmium samt en række af de miljøfremmede stoffer, bl.a. chlorphenoler og halogenerede kulbrinter, er opført på liste I over stoffer for hvilke forureningen bør bringes til ophør, jf. Miljø- og Energiministeriets bekendtgørelse nr. 921 af 8. oktober 1996. I forhold til de fastsatte kvalitetskrav for vandmiljøet for liste I-stofferne, må koncentrationerne i spildevandet fra særskilte industrielle udledere i almindelighed anses for at være ikke-kritiske, under forudsætning af at der regnes med en initialfortynding svarende til en faktor 10 (Miljøstyrelsen, 1999e). Omkring 25% af alle prøver for dimethylamin og 6 % af alle prøver for kviksølv viser dog koncentrationer i spildevandet som er mere end 10 gange højere end kvalitetskravene for vandområderne. Kravene må her generelt forventes ikke at have været overholdt, og koncentrationerne må betegnes som kritiske.

En række af de øvrige tungmetaller og miljøfremmede stoffer er opført på liste II. For metaller anført på listen viser mellem 3 % og 50 % af alle prøver koncentrationer i spildevandet som er mere end 10 gange højere end de foreslåede kvalitetskrav for vandområderne. De foreslåede krav må derfor forventes at have været overskredet. Også her må koncentrationerne i en række tilfælde betegnes som kritiske.

ferskvandsdambrug opgøres forbruget af sygdomsbekæmpede i forhold til at estimere udledningen af miljøfremmedestoffer og tungmetaller. Disse opgørelser viser at forbruget af sygdomsbekæmpede stoffer stadig er højt og der kan umiddelbart ikke spores en tendens til, at erhvervet forsøger at tilpasse sig et reduceret forbrug.

Set i forhold til de vandkvalitetskrav, som træder i kraft i 2005, stiller denne udvikling store krav til erhvervet mht. at indføre nye teknikker og driftsformer, som kan reducere sygdomstrykket og reducere dambrugenes udledninger af de pågældende stoffer.

På de saltvandsbaserede fiskeopdræt svinger forbruget af antibiotika meget, hvilket hovedsageligt er en funktion af fiskenes sygdomsfrekvens. Sygdomsfrekvensen vil normalt være højere i varme somre. Derfor skyldes de variationer som der har været over den sidste årrække primært de meteorologiske forhold.






10 Reference- og litteraturliste

Bornholms Regionskommune; Vandmiljøovervågning 2003, spildevand.

Frederiksborg Amt; Punktkilder 2003. Vandmiljøovervågning.

Fyns Amt; Vandmiljøovervågning, Punktkilder 2003.

Københavns Amt; Vandmiljøovervågning, Punktkilder 2003.

Københavns Kommune; Vandmiljøovervågning, NOVA 2003, Punktkilder 2003.

Nordjyllands Amt; Punktkilderapport 2003.

Ribe amt; Punktkilder 2003, Vandmiljøovervågning.

Ringkjøbing Amt; Vandmiljøovervågning, Punktkilder 2003.

Roskilde Amt; NOVA – Punktkilderapport, Punktkilder i Roskilde Amt, 2003.

Storstrøms Amt; Punktkilder 2003.

Sønderjyllands Amt; Vandmiljøovervågning 2003. Udledning fra punktkilder.

Vejle Amt; Overvågning af Punktkilder 2003.

Vestsjællands Amt; Vandmiljøovervågning, Punktkilderapport 2003.

Viborg Amt; Punktkilder 2003, Vandmiljø overvågning.

Århus Amt; Punktkilder 2003, Vandmiljøovervågning.

Danmarks Miljøundersøgelser,2003; Belastningstal fra 2003.

Miljø- og Energiministeriet, Landsplanafdelingen, 1998: Statslig udmelding til regionplanrevision 2001.

Miljøstyrelsen, 1990; Bestemmelse af belastningen fra regnvandsbetingede udløb. - Spildevandsforskning fra Miljøstyrelsen nr. 4/1990, p. 88.

Miljøstyrelsen (1990a): Vandmiljø-90. Udvikling i belastningen fra punktkilder samt status for vandmiljøets tilstand. Redegørelse fra Miljøstyrelsen, nr. 1/1990, p. 204.

Miljøstyrelsen 1992; Bestemmelse af befæstede arealer. - Spildevandsforskning fra Miljøstyrelsen nr. 43/1992, p. 67.

Miljøstyrelsen, 1994; Punktkilder 1993.- Orientering nr. 8 fra Miljøstyrelsen, p. 42.

Miljøstyrelsen 1994a; Det intensive måleprogram for de regnvandsbetingede udløb. - Fagdatacenterrapport, p. 121.

Miljøstyrelsen (1994b): Vandmiljø-94. Udvikling i belastningen fra punktkilder samt status for vandmiljøets tilstand. Redegørelse fra Miljøstyrelsen, nr. 2/1994, p. 160.

Miljøstyrelsen 1995; Spildevandsredegørelse 1995. - Redegørelse nr. 3 fra Miljøstyrelsen, 1995, p. 75.

Miljøstyrelsen 1995a; Punktkilder 1994. - Orientering nr. 10 fra Miljøstyrelsen, 1995, p. 55.

Miljøstyrelsen, 1995b; Arbejdsrapport nr. 44, 1995 fra Miljøstyrelsen.

Miljøstyrelsen 1996a; Punktkilder 1996. - Orientering nr. 16 fra Miljøstyrelsen, 1997, p. 136.

Miljøstyrelsen 1996b; Miljøfremmede stoffer i spildevand og slam, Miljøprojekt nr. 325.

Miljøstyrelsen, 1997; Det intensive måleprogram for de regnvandsbetingede udløb. -Arbejdsrapport fra Miljøstyrelsen nr. 43, 1997

Miljøstyrelsen, 1999a: Teknisk Anvisning for Punktkilder, Version 2.

Miljøstyrelsen, 1999b: Paradigma 1999 for normalrapportering af det nationale program for overvågning af vandmiljøet 1998-2003, Version af 1. februar 1999.

Miljøstyrelsen 1999c: Vandmiljø-99. Status for vandmiljøets tilstand i Danmark. Redegørelse nr. 1/1999 fra Miljøstyrelsen, p. 128.

Miljøstyrelsen 1999d: Notat om tungmetalbelastning fra spredt bebyggelse mv. af 13. oktober 1999, p. 4.

Miljøstyrelsen 1999e: Vejledning til bekendtgørelse om spildevandstilladelser mv. efter miljøbeskyttelseslovens kapital 3 og 4. Vejledning fra Miljøstyrelsen 5/1999, p. 170.

Miljøstyrelsen 2000: NOVA-2003. Programbeskrivelse for det nationale program for overvågning af vandmiljøet 1998-2003. Redegørelse fra Miljøstyrelsen 1/2000, p. 397.

Miljøstyrelsen 2001: Punktkilder 2000. Orientering fra Miljøstyrelsen 2001, nr. 13, p. 191.

Miljøstyrelsen 2004; Spildevandsslam fra kommunale og private renseanlæg i 2002. Orientering fra Miljøstyrelsen, nr. 5, p. 37.






Bilag 1

Bilag 1.1 Antal renseanlæg og vandmængde fordelt på renseniveauer 2003.

Standatkode Anvendt nuværende rensekode Antal anlæg Vandmængde % Meget reduceret rensekode Delvis reduceret rensekode
41 MBNDL 1 0,02 MBND MBNDF
16 Bassinanlæg 14 0,09 Mekanisk Mekanisk
18 Mekanisk rens. 271 0,50 Mekanisk Mekanisk
30 MK 16 0,19 MK MK
104 MBRA 1 0,01 MB MB
106 MBS 13 0,05 MB MB
26 MB 111 0,59 MB MB
34 MBF 1 0,00 MB MB
39 MBL 6 0,06 MB MB
27 MBN 168 1,82 MB MBN
35 MBNF 1 0,00 MB MBNF
40 MBNL 9 0,10 MB MBNF
103 MBNS 1 0,02 MB MBNF
22 BS Bio sandfi 57 0,08 MB BS Bio sandfi
23 Rodzoneanlæg 58 0,22 MB Rodzoneanl.
31 MBK 33 0,69 MBK MBK
32 MBNK 145 4,20 MBK MBNK
47 MBKL 2 0,02 MBK MBKF
45 MBNKF 5 0,12 MBK MBNKF
102 MBNKS 1 0,00 MBK MBNKF
48 MBNKL 15 0,40 MBK MBNKF
28 MBND 9 0,22 MBND MBND
36 MBNDF 1 0,59 MBND MBNDF
29 MBNDK 231 71,95 MBNDK MBNDK
37 MBNDKF 23 9,28 MBNDK MBNDKF
42 MBNDKL 36 4,56 MBNDK MBNDKF
96 MBNDKS 11 4,22 MBNDK MBNDKF
I alt   1.240 100,00    

De fleste bogstavkombinationer og hvad de betyder er velkendt. Således står M for mekanisk, B for biologisk, N for nitrifikation, D for denitifikation og K for kemisk fældning. Bogstaverne L,S og F i slutningen af en kode betyder henholdsvis lagune, sandfiltrering og filtrering. Endelig er der koder for Bassinanlæg, Rodzoneanlæg og Biologiske sandfiltre.

Bilag 1.2.a Antal renseanlæg i 2003 fordelt på nuværende renseniveau.

Amt M MK MB MBK MBND MBNDK Total
København kom           2 2
Københavns       3   7 10
Frederiksborg 16   18 9 3 30 76
Roskilde     25   7 12 44
Vestsjællands 36   46 16   25 123
Storstrøms 79 8 66 15   20 188
Bornholms reg. kom 10   6 2   3 21
Fyns 25 1 6 17   41 90
Sønderjyllands 34 5 50 17 1 11 118
Ribe 3   31 8   16 58
Vejle 10   11 35   13 69
Ringkjøbing 17   28 25   19 89
Århus 31 1 72 39   39 182
Viborg 8   19 9   33 69
Nordjyllands 16 1 48 6   30 101
Danmark 285 16 426 201 11 301 1.240

Bilag 1.2.b Antal private renseanlæg i 2003 fordelt på nuværende renseniveau.

Amt M MK MB MBK MBND MBNDK Total
Frederiksborg 16   12 2   1 31
Roskilde     9   1   10
Vestsjællands 7   8       15
Storstrøms 25 1 13 1     40
Bornholms reg. kom 4   2       6
Fyns 12   3 1     16
Sønderjyllands 25 2 5 3     35
Ribe 3   2       5
Vejle 8   6       14
Ringkjøbing 15   5       20
Århus 14   18 3     35
Viborg 3   3       6
Nordjyllands 3   4       7
Danmark 135 3 90 10 1 1 240

Bilag 1.2.c Vandmængde i % fordelt på nuværende renseniveau.

Amt M MK MB MBK MBND MBDNK
København kom 0 0 0 0 0 100,0
Københavns 0 0 0 2,3 0 97,7
Frederiksborg 0,3 0 1,5 5,3 0,8 92,2
Roskilde 0 0 1,2 0 4,7 94,1
Vestsjællands 1,1 0 10,2 5,0 0 83,7
Storstrøms 2,8 0,2 8,8 11,7 0 76,4
Bornholms reg. kom 9,8 0 4,8 17,1 0 68,3
Fyns 0,2 0,1 0,0 5,0 0 94,7
Sønderjyllands 2,6 3,0 12,6 13,3 12,5 55,9
Ribe 0,1 0 6,4 4,9 0 88,7
Vejle 0,2 0 0,5 12,4 0 86,9
Ringkjøbing 0,5 0 3,0 12,3 0 84,2
Århus 0,4 0 3,5 6,5 0 89,5
Viborg 0,3 0 2,2 4,1 0 93,4
Nordjyllands 0,3 0,2 2,4 1,7 0 95,3
Danmark 0,6 0,2 3,0 5,4 0,8 90,0

Bilag 1.2.d Vandmængde til private renseanlæg i % fordelt på nuværende renseniveau.

Amt M MK MB MBK MBND MBNDK Total
København kom 0 0 0 0 0 0 0
Københavns 0 0 0 0 0 0 0
Frederiksborg 0,3 0 0,3 0 0 0,1 0,8
Roskilde 0 0 0,2 0 0,2 0 0,4
Vestsjællands 0,2 0 0,3 0 0 0 0,4
Storstrøms 0,6 0,1 0,7 0 0 0 1,5
Bornholms reg. kom 0,3 0 0,3 0 0 0 0,5
Fyns 0,1 0 0 0 0 0 0,1
Sønderjyllands 0,9 0,1 0,1 0,1 0 0 1,3
Ribe 0,1 0 0,2 0 0 0 0,2
Vejle 0,2 0 0,2 0 0 0 0,4
Ringkjøbing 0,4 0 0,1 0 0 0 0,5
Århus 0,1 0 0,3 0 0 0 0,5
Viborg 0 0 0 0 0 0 0,1
Nordjyllands 0 0 0,1 0 0 0 0,1
Danmark 0,2 0 0,1 0 0 0 0,4

Bilag 1.3 Kapacitet og belastning i PE 2003.

Amt Antal anlæg Belastning i PE Kapacitet i PE
Københavns kom. 2 1.204.000 1.100.000
Københavns amt 10 650.079 647.000
Frederiksborg amt 76 486.108 660.541
Roskilde amt 44 313.054 390.797
Vestsjællands amt 123 392.969 701.300
Storstrøms amt 188 477.689 633.658
Bornholms reg. kom 21 92.299 111.815
Fyns amt 90 727.016 1.081.933
Sønderjyllands amt 118 357.869 670.430
Ribe amt 58 380.833 766.950
Vejle amt 69 686.357 1.141.103
Ringkjøbing amt 89 494.658 914.873
Århus amt 182 884.678 1.320.110
Viborg amt 69 534.583 809.740
Nordjyllands amt 101 932.089 1.673.890
I alt 1.240 8.614.281 12.624.140

Bilag 1.4 Vandmængde i l/PE pr. dg. på renseanlæg med vandmåling.

Amt Antal anlæg Gennemsnit i l/PE pr. dg. % vand med måling Vægtet gennemsnit i l/PE pr. dg.
København kom 2 211 100 190
Københavns amt 10 201 100 206
Frederiksborg amt 42 311 99 222
Roskilde amt 15 293 84 213
Vestsjællands amt 81 415 98 207
Storstrøms amt 67 269 93 171
Fyns amt 62 329 100 206
Bornholms reg. kom 14 309 99 167
Sønderjyllands amt 82 406 99 218
Vejle amt 54 379 100 177
Ringkjøbing amt 66 430 99 190
Århus amt 121 446 98 202
Nordjyllands amt 87 371 100 192
I alt 703 336 86 197

Bilag 1.5 Krav og gennemsnitlig afløbskvalitet fordelt på renseniveauer for anlæg med kontrollerede krav

Tabelforklaring til tabellerne i bilag 1.5

Som renseniveau er anvendt en delvis reduceret kode.

Antal anlæg: angiver antallet af renseanlæg, hvor der findes et krav til parameter-koncentrationen, et gennemsnit af den målte parameter-koncentration og en angivelse af om kravet er overholdt. Det er altså ikke nok, at kun to af disse betingelser er opfyldt.

Antal anlæg med overskr.: angiver antallet af ovennævnte renseanlæg, hvor det er oplyst, at kravet ikke er overholdt. Bemærk i den sammenhæng, at der ikke vides noget om kontrolmetoden og at oplysning om krav og gennemsnit af målinger ikke kan bruges til at afgøre om krav er overholdt eller ej.

Gnm. krav: angiver den gennemsnitlige kravværdi for de ovennævnte renseanlæg.

Gnm. måling: angiver gennemsnittet af de gennemsnit, der er oplyst for de enkelte af de ovennævnte renseanlæg.

% vand med krav: angiver vandmængden i % af den totale vandmængde som er omfattet af kontrollerede parameter-krav. Bemærk i denne sammenhæng, at hvis der ikke er oplyst en vandmængde er der forudsat 300 l/PE x dg.

Vægtet gnm. krav: angiver det vægtede gennemsnitlige krav. Vægtningen er foretaget efter vandmængde.

Vægtet gnm. måling: angiver det vægtede gennemsnit af de gennemsnit, der er oplyst for de enkelte anlæg. Vægtningen er foretaget efter vandmængde.

Bilag 1.5.a Renseanlæg med COD-krav i mg/l.

Rense niveau Antal anlæg Antal anlæg med overskr. Gnm. krav Gnm. måling % vand med krav Vægtet gnm. krav Vægtet gnm. måling
BS Bio sandf 2   75 16 1 75 17
MB 3   75 33 0 75 30
MBK 3   75 38 22 75 38
MBN 5   75 40 1 75 43
MBND 1   75 22 35 75 22
MBNDK 178   75 31 95 149 61
MBNDKF 61   74 23 97 145 47
MBNK 50   69 28 53 139 54
MBNKF 9   75 23 57 150 46
I alt 312   72 29 46 73 29

Bilag 1.5.b Renseanlæg med BI5-krav i mg/l- modificeret.

Delvis reduceret Antal Anlæg Antal anlæg med overskr. Gnm Krav Gnm Måling % Vand med krav Vægtet gnm krav Vægtet gnm måling
BS Bio sandfi 39   18 4 75 17 5
MB 78 3 30 5 67 59 9
MBK 23   17 6 58 32 13
MBKF 2   20 4 100 20 4
MBN 108 6 15 5 70 14 4
MBND 8   8 3 95 17 5
MBNDF 1   6 2 3 6 2
MBNDK 218   14 3 96 28 7
MBNDKF 69   10 2 98 19 4
MBNF 10   12 3 80 12 3
MBNK 129 2 13 4 87 25 7
MBNKF 20   14 3 99 26 5
Mekanisk 4   29 11 3 19 4
MK 1   80 28 13 80 28
Rodzoneanl 40   22 6 83 24 5
I alt 749 11 16 5 49 14 4

Bilag 1.5.c Renseanlæg med P-krav i mg/l.

Renseniveau Antal anlæg Antal anlæg med overskr. Gnm.krav Gnm. måling % vand med krav Vægtet gnm. krav Vægtet gnm. måling
MB 4 2 1,3 2,3 7 1,3 1,5
MBK 20   1,3 0,6 55 2,6 1,2
MBKF 2   0,7 0,3 100 0,8 0,3
MBN 5   0,9 0,4 2 0,7 0,4
MBND 1   1,5 0,3 35 1,5 0,3
MBNDK 206 3 1,1 0,5 95 2,3 1,0
MBNDKF 67 1 0,9 0,4 97 1,6 0,7
MBNK 115 2 1,1 0,6 81 2,2 1,0
MBNKF 15   1,1 0,5 77 2,3 1,0
MK 5   12,5 2,4 19 2,1 1,0
Rodzoneanl 3 1 1,0 0,9 13 1,0 1,0
I alt 443 9 1,3 0,6 47 1,1 0,5

Bilag 1.5.d Renseanlæg med N-krav i mg/l.

Renseniveau Antal anlæg Antal anlæg med overskr. Gnm. krav Gnm. måling % vand med krav Vægtet gnm. krav Vægtet gnm. måling
MB 1   8,0 6,45 3 8,0 6,5
MBN 2 2 5,0 16,33 0 10,0 32,7
MBND 8   6,1 3,90 95 12,1 7,8
MBNDF 1   5,1 2,34 3 5,1 2,3
MBNDK 219 4 6,5 4,16 99 39,0 24,8
MBNDKF 70 2 6,1 4,16 118 31,6 20,7
MBNK 5   14,4 10,37 7 13,6 10,5
I alt 271 6 7,7 4,62 46 7,8 4,6

Bilag 1.5.e Renseanlæg med Ammoniak+ammonium-N-krav i mg/l.

Renseniveau Antal anlæg Antal anlæg med overskr. Gnm. krav Gnm. måling % vand med krav Vægtet gnm. krav Vægtet gnm. måling
BS Bio sandfi 19 1 3,6 1,0 48 10,3 4,3
MB 9 2 2,3 1,5 5 4,1 4,9
MBK 3 1 2,5 8,4 3 4,1 7,9
MBN 147 20 2,9 2,0 109 8,4 2,7
MBND 10   2,8 0,3 94 11,1 1,0
MBNDF 2   3,0 0,6 6 6,0 1,1
MBNDK 152 5 2,9 0,8 29 17,6 4,5
MBNDKF 78 1 2,6 0,5 116 15,8 2,5
MBNF 12 1 2,9 0,9 97 8,2 1,2
MBNK 186 13 3,0 1,0 120 18,8 5,9
MBNKF 24 1 2,6 0,7 121 10,5 3,4
Rodzoneanl 7 2 4,3 3,1 19 7,6 7,9
I alt 300 14 3,0 1,2 14 2,7 0,9

Bilag 1.5.f Renseanlæg med Ammoniak+ammonium-N-krav i mg/l - sommer

Renseniveau Antal anlæg Antal anlæg med overskr. Gnm. krav Gnm. måling % vand med krav Vægtet gnm. krav Vægtet gnm. måling
BS Bio sandfi 19 1 3,6 1,0 48 10,3 4,3
MB 9 2 2,3 1,5 5 4,1 4,9
MBK 3 1 2,5 8,4 3 4,1 7,9
MBN 147 20 2,9 2,0 109 8,4 2,7
MBND 10   2,8 0,3 94 11,1 1,0
MBNDF 2   3,0 0,6 6 6,0 1,1
MBNDK 152 5 2,9 0,8 29 17,6 4,5
MBNDKF 78 1 2,6 0,5 116 15,8 2,5
MBNF 12 1 2,9 0,9 97 8,2 1,2
MBNK 186 13 3,0 1,0 120 18,8 5,9
MBNKF 24 1 2,6 0,7 121 10,5 3,4
Rodzoneanl 7 2 4,3 3,1 19 7,6 7,9
I alt 215 16 2,3 0,8 9 2,4 0,6

Bilag 1.5.g Renseanlæg med Ammoniak+ammonium-N-krav i mg/l - vinter

Renseniveau Antal anlæg Antal anlæg med overskr. Gnm. krav Gnm. måling % vand med krav Vægtet gnm. krav Vægtet gnm. måling
BS Bio sandfi 19 1 3,6 1,0 48 10,3 4,3
MB 9 2 2,3 1,5 5 4,1 4,9
MBK 3 1 2,5 8,4 3 4,1 7,9
MBN 147 20 2,9 2,0 109 8,4 2,7
MBND 10   2,8 0,3 94 11,1 1,0
MBNDF 2   3,0 0,6 6 6,0 1,1
MBNDK 152 5 2,9 0,8 29 17,6 4,5
MBNDKF 78 1 2,6 0,5 116 15,8 2,5
MBNF 12 1 2,9 0,9 97 8,2 1,2
MBNK 186 13 3,0 1,0 120 18,8 5,9
MBNKF 24 1 2,6 0,7 121 10,5 3,4
Rodzoneanl 7 2 4,3 3,1 19 7,6 7,9
I alt 134 17 3,8 1,8 5 3,8 1,2

Bilag 1.5.h Renseanlæg med Suspenderede stoffer krav i mg/l.

Renseniveau Antal anlæg Antal anlæg med overskr. Gnm. krav Gnm. måling % vand med krav Vægtet gnm. krav Vægtet gnm. måling
BS Bio sandfi 28 3 25 8 56 25 7
MB 62 2 28 13 65 27 18
MBK 16   29 11 51 58 22
MBKF 1   30 3 27 30 3
MBN 102 1 26 13 61 26 13
MBND 8   18 6 95 36 13
MBNDF 1   10 2 3 10 2
MBNDK 152 1 27 7 54 65 17
MBNDKF 62   19 4 89 34 9
MBNF 9   19 7 64 19 7
MBNK 99 4 24 10 72 47 18
MBNKF 14 1 24 5 79 47 10
Mekanisk 58 5 78 59 23 64 89
MK 5   94 45 19 52 28
Rodzoneanl 17   31 10 28 27 8
I alt 634 17 31 15 31 27 10

Bilag 1.6 Gennemsnitlige afløbskvaliteter fordelt på renseniveauer for alle anlæg med målinger

Som renseniveau er anvendt en delvis reduceret kode, jf. afsnit 4.1.

Antal anlæg: angiver antallet af kommunale renseanlæg, hvor der findes et gennemsnit af den målte parameter-koncentration.

Gnm. måling: angiver gennemsnittet af de gennemsnit, der er oplyst for de enkelte af de ovennævnte renseanlæg.

Vægtet gnm. måling: angiver det vægtede gennemsnit af de gennemsnit, der er oplyst for de enkelte anlæg. Vægtningen er foretaget efter vandmængde.

Bilag 1.6.a Renseanlæg med COD-total, BI5mod og BI5 i mg/l - målt.

Renseniveau COD BI5mod BI5
  Antal anlæg Gnm Vægtet gnm Antal anlæg Gnm Vægtet gnm Antal anlæg Gnm Vægtet gnm
BS Bio sand 28 34,2 35,1 39 4,1 4,1 12 7,1 7,4
MB 65 46,4 50,4 81 6,1 6,6 15 9,4 15,0
MBK 18 38,3 39,7 25 5,8 6,8 5 11,8 12,4
MBKF 2 34,0 34,1 2 3,7 3,7 1 4,9 4,9
MBN 84 42,1 36,9 108 5,0 4,2 12 4,1 5,4
MBND 8 31,1 31,7 8 3,0 2,8      
MBNDF 1 26,1 26,1 1 2,1 2,1      
MBNDK 206 32,1 35,0 220 3,2 3,4 28 5,0 6,8
MBNDKF 68 24,5 27,8 69 2,2 2,2 22 2,0 1,7
MBNF 8 36,4 32,9 10 3,2 3,4 1 5,4 5,4
MBNK 122 30,1 29,9 129 3,9 3,4 40 4,8 4,0
MBNKF 17 24,5 23,8 20 2,8 2,8 6 6,8 5,8
Mekanisk 70 266 308,7 75 118 143 10 69,0 63,8
MK 5 424 525,7 5 211 278      
Rodzoneanl 31 41,3 40,8 41 5,5 4,9 20 8,5 8,6
I alt 733     833     172    

Bilag 1.6.b Renseanlæg med P-total, N-total og Ammonium i mg/l - målt.

Renseniveau P-total N-total Ammonium
  Antal anlæg Gnm Vægte gnm Antal anlæg Gnm Vægtet gnm Antal anlæg Gnm Vægtet gnm
BS Bio sandfi 38 7,3 8,0 32 39,8 45,0 43 5,7 4,9
MB 72 5,9 3,6 69 30,2 23,7 62 5,5 5,0
MBK 25 1,0 0,7 18 23,1 17,7 16 12,0 10,6
MBKF 2 0,3 0,3 2 15,9 15,9 2 13,0 13,0
MBN 84 4,2 2,3 85 24,7 18,6 162 1,6 1,0
MBND 8 2,9 3,6 8 4,6 4,4 12 0,3 0,4
MBNDF 1 0,5 0,5 1 2,3 2,3 2 0,6 0,6
MBNDK 218 0,5 0,6 230 4,7 5,2 224 0,8 0,8
MBNDKF 68 0,4 0,4 72 4,4 4,2 105 0,5 0,5
MBNF 8 5,0 3,8 8 21,4 17,5 15 0,6 0,4
MBNK 128 0,6 0,6 118 15,6 12,0 192 1,3 1,0
MBNKF 18 0,4 0,4 16 17,2 13,3 34 1,6 1,0
Mekanisk 77 7,3 6,5 68 39,6 38,3 54 31,9 37,2
MK 5 2,3 1,6 5 111 130 5 95,8 111
Rodzoneanl 35 5,0 5,0 33 23,1 23,3 31 14,0 13,2
I alt 787     765     959    

Bilag 1.7a Tilløbsdata for renseanlæg omfattet af Vandmiljøplanen

Klik her for at se tabellen

Bilag 1.8 Udledning fra renseanlæg i 2003 opgjort på amtsniveau

Amt Vand mio m3 COD ton BI5 ton TOT-N ton TOT-P ton
Københavns amt 84 2.165 188 409 58
Københavns amt 48 2.135 226 266 39
Frederiksborg amt 39 1.223 124 221 24
Roskilde amt 25 1.041 92 118 24
Vestsjællands amt 33 1.553 165 217 26
Storstrøms amt 30 1.379 196 234 37
Bornholms Reg. kom 6 200 36 33 4
Fyns amt 56 1.491 165 213 18
Sønderjyllands amt 29 1.103 181 247 25
Ribe amt 25 840 81 170 21
Vejle amt 45 1.612 219 355 28
Ringkjøbing amt 33 1.129 126 212 16
Århus amt 63 1.781 219 405 33
Viborg amt 29 908 103 153 15
Nordjyllands amt 66 2.223 213 361 37
I alt 611 20.783 2.336 3.614 404

Bilag 1.9 Data for miljøfremmede stoffer og tungmetaller

Beregningsforudsætninger

Datascreening

Kvaliteten af data er af meget varierende karakter. I enkelte analyser er der uoverensstemmelse mellem resultat og enhed. Disse analyser er slettet fra datasættet. Herudover er stoffer som kun er målt på et enkelt anlæg slettet fra de nedenstående tabeller. Når mindre end 10 % af analyserne er over detektionsgrænsen er der ikke beregnet et middel. Ligeledes beregnes der ikke et middel hvis kun fem anlæg eller mindre har målt for det pågældende stof.

Middelværdi

Den samlede nationale middelværdi er beregnet ved at midle målinger fra det enkelte renseanlæg og derefter beregne en national middelværdi udfra disse.

Middelværdien for hvert anlæg er forsøgt vægtet flowproportionalt, men da denne vægtning ikke har vist sig at have indflydelse på niveauet set på landsplan, er der i den videre databehandling benyttet den almindelige middelværdi – som er beskrevet i det ovenstående. Middelværdierne er således ikke vægtet efter anlæggenes størrelse.

For enkelte stoffer er spredningen på middelkoncentrationerne forholdsvis stor, hvor en gruppe af anlæg har meget høje middelkoncentrationer. Dette resulterer i, at middelværdien bliver meget høj i forhold til niveauet i middelkoncentrationerne. I tilfælde hvor den beregnede middel er en faktor 10 større end medianen, er middelværdien for det pågældende stof markeret med en stjerne.

Detektionsgrænse

Når en analyseværdi er under detektionsgrænsen er det vurderet udfra de samlede målinger, hvorvidt der kan anvendes en værdi for analysen på ½ gange detektionsgrænsen i de videre beregninger. Hvis det samlede antal analyser, for den pågældende parameter, i mere end 50 % af analyserne er over detektionsgrænsen er der benyttet ½ gange detektionsgrænsen i de videre beregninger. Modsat – hvis ikke 50 % af analyserne er over detektionsgrænsen er resultatet sat til nul. I de tilfælde hvor mere end 50 % af analyserne er under detektionsgrænsen kan der umiddelbart ikke benyttes en værdi på ½ gange detektionsgrænsen. Dette skyldes at en tilnærmelse til den sande værdi for analysen under detektionsgrænsen lige så godt kan være tæt på nul som på ½ gange detektionsgrænsen. At anvende ½ gange detektionsgrænsen i disse tilfælde vil derfor sandsynligvis give et overestimeret resultat. I bilagene for de miljøfremmede stoffer og tungmetaller, fremgår det, hvor stor en andel af analyserne som er over detektionsgrænsen.

Fraktiler

Fraktilerne, hhv. 5% og 95%, er beregnet på baggrund af spredningen i middelværdierne for hvert anlæg. Beregningerne er således ikke baseret på alle analyseværdier, men en fraktil på spredningen mellem anlæggenes middelværdi.

Bilag 1.9.a Tungmetaller og uorganiske sporstoffer mv., gruppe 1

  Middel 5% 95% Antal anlæg Antal enkelt analyser Andel analyser > DG i % Dgmin Dgmaks
Indløb (μg/l)                
Arsen 3,2 1,0 6,9 38 289 77 0,05 10
Bly 16 4,7 37 38 290 97 0,05 20
Cadmium 0,5 0,09 1,4 38 281 92 0,005 0,5
Chrom 9,3 2,1 21 38 292 98 0,04 2
Kobber 79 21 214 38 292 100 0,05 10
Kviksølv 0,4 0,08 1,5 38 280 78 0,01 1
Nikkel 11 3,2 26 38 292 98 0,05 5
Zink 269 90 596 38 290 100 0,05 4.000
Udløb (μg/l)                
Arsen 1,3 0 5,3 38 276 42 0,05 13
Bly 1,9 0,3 5,3 38 276 64 0,05 9
Cadmium 0,09 0 0,5 38 265 34 0,005 1
Chrom 2,3 0,4 9,5 38 276 67 0,04 2
Kobber 6,7 1,5 23 38 282 88 0,01 10
Kviksølv 0,09 0 0,3 38 265 32 0,01 1
Nikkel 6,4 1,6 16 38 284 93 0,05 5
Zink 91 24 252 38 281 100 0,05 4.000
Slam mg/kg TS                
Arsen 6,7 0,5 16 37 74 97 0,02 2,0
Bly 64 29 126 37 75 100 0,01 120
Cadmium 1,7 0,6 3,8 37 75 100 0,0004 0,8
Chrom 29 12 57 36 73 100 0,006 1,7
Kobber 287 74 580 37 75 100 0,005 1.000
Kviksølv 1,3 0,2 4,3 37 73 99 0,004 2,0
Nikkel 26 12 50 37 75 100 0,01 30
Zink 789 304 1.400 37 75 100 0,005 4.000

Bilag 1.9.b Pesticider, gruppe 2

  Middel 5% 95% Antal anlæg Antal enkelt analyser Andel analyser > DG i % Dgmin Dgmaks
Indløb (μg/l)                
Aldrin       38 199 0 0,01 0,3
Dieldrin       38 190 2 0,01 1
Endrin       38 194 1 0,01 0,7
Gamma Lindan (HCH)       38 194 0 0,01 1
isodrin       38 195 1 0,01 0,4
Udløb (μg/l)                
Aldrin       38 200 0 0,01 0,2
Dieldrin       38 195 0 0,01 0,1
Endrin       38 195 0 0,01 0,2
Gamma Lindan (HCH)       38 195 0 0,01 0,1
isodrin       38 196 0 0,01 0,2
Slam μg/kg TS                
Aldrin       35 43 0 5 100
Dieldrin       35 43 0 5 150
Endrin       35 43 0 5 100
Gamma Lindan (HCH)       35 43 0 5 1.200

Bilag 1.9.c Alifatiske aminer, gruppe 3

  Middel 5% 95% Antal anlæg Antal enkelt analyser Andel analyser > DG i % Dgmin Dgmaks
Indløb (μg/l)                
diethylamin 2,5 0,8 6,1 21 81 100 0,1 0,1
dimethylamin 116 29 238 21 85 100 0,1 20
Udløb (μg/l)                
diethylamin 0,2 0 0,6 21 81 63 0,1 0,1
dimethylamin 3,6 0,4 11 21 86 92 0,05 20
Slam μg/kg TS                
diethylamin 12.859* 0,2 100.000 20 20 50 0,1 200.000
dimethylamin 481.684* 49 1.420.000 20 20 95 0,1 100.000

*Middelværdien er en faktor 10 højere end medianen.

Bilag 1.9.d Aromatiske kulbrinter, gruppe 4

  Middel 5% 95% Antal anlæg Antal enkelt analyser Andel analyser > DG i % Dgmin Dgmaks
Indløb (μg/l)                
1,2,3-trimehylnaphal       2 8 50 0,01 0,05
1,2,4-trimehylnaphal       2 8 50 0,01 0,05
1,2,5-trimehylnaphal       2 8 50 0,01 0,05
1,2-dimethylnaphthal       3 11 64 0,01 0,05
1,3-dimethylnaphthal       2 8 50 0,01 0,05
1,4,5-trimehylnaphal       2 8 50 0,01 0,05
1,4,6-trimehylnaphal       2 8 50 0,01 0,05
1,4-dimethylnaphthal       2 8 100 0,01 0,05
1,5-dimethylnaphthal       3 11 64 0,01 0,05
1,6,7-trimehylnaphal       2 8 50 0,01 0,05
1,6-dimethylnaphthal       3 11 64 0,01 0,05
1,7-dimethylnaphthal       2 8 50 0,01 0,05
1,8-dimethylnaphthal       3 11 36 0,01 0,05
1-methyl-napthalen 0,4 0,03 1,2 27 115 90 0,01 0,05
2,3,6-trimehylnaphal       2 8 50 0,01 0,05
2,3-dimethylnaphthal       2 8 50 0,01 0,05
2,6-dimethylnaphthal       2 8 38 0,01 0,05
2,7-dimethylnaphthal       2 8 50 0,01 0,05
2-Methylnaphtalen 0,4 0,03 1,1 31 142 89 0,01 0,2
Benzen 0,4 0 2,0 23 90 48 0,01 0,2
Biphenyl 0,1 0,02 0,3 32 131 76 0,01 0,2
dimethylnaphthalener 1,4 0,07 6,0 30 175 90 0,01 0,6
Ethylbenzen 0,3 0,03 0,9 24 93 54 0,01 0,2
isopropylbenzen 0,3 0 0,3 26 106 12 0,02 0,4
M+P-xylen 0,5 0,04 2,1 16 57 70 0,01 0,1
Methylnaphthalen 0,6 0,03 2,5 17 68 85 0,01 0,05
moskusxylener 0,03 0 0,2 32 135 19 0,05 0,8
Naphtalen 0,5 0,06 1,3 31 185 94 0,01 0,1
O-xylen 0,2 0 0,7 16 54 46 0,01 0,1
Pentachlorbenzen       2 7 0 0,01 0,01
Toluen 5,4 0,7 19 24 94 98 0,01 0,1
trimethylnaphtahlene 0,8 0,03 3,2 31 184 70 0,01 0,35
Xylen 2,0 0,09 8,4 12 43 84 0,05 0,2

Bilag 1.9.d fortsat Aromatiske kulbrinter, gruppe 4

  Middel 5% 95% Antal anlæg Antal enkelt analyser Andel analyser > DG i % Dgmin Dgmaks
Udløb (μg/l)                
1,2,3-trimehylnaphal       2 8 38 0,005 0,05
1,2,4-trimehylnaphal       2 8 50 0,005 0,05
1,2,5-trimehylnaphal       2 8 38 0,005 0,05
1,2-dimethylnaphthal       3 11 36 0,005 0,05
1,3-dimethylnaphthal       2 8 50 0,005 0,05
1,4,5-trimehylnaphal       2 8 50 0,005 0,05
1,4,6-trimehylnaphal       2 8 50 0,005 0,05
1,4-dimethylnaphthal       2 8 50 0,005 0,05
1,5-dimethylnaphthal       3 11 36 0,005 0,05
1,6,7-trimehylnaphal       2 8 38 0,005 0,05
1,6-dimethylnaphthal       3 11 18 0,005 0,05
1,7-dimethylnaphthal       2 8 50 0,005 0,05
1,8-dimethylnaphthal       3 11 18 0,005 0,05
1-methyl-napthalen 0,01 0 0,05 27 115 15 0,01 0,05
2,3,6-trimehylnaphal       2 8 50 0,005 0,05
2,3-dimethylnaphthal       2 8 50 0,005 0,05
2,6-dimethylnaphthal       2 8 50 0,005 0,05
2,7-dimethylnaphthal       2 8 50 0,005 0,05
2-Methylnaphtalen 0,01 0 0,03 31 141 16 0,01 0,2
Benzen 0,01 0 0,03 23 91 10 0,01 0,15
Biphenyl 0,005 0 0,01 32 130 14 0,01 0,05
dimethylnaphthalener 0,05 0 0,2 30 171 18 0,005 0,5
Ethylbenzen       23 91 1 0,01 0,15
isopropylbenzen       25 102 0 0,02 0,3
M+P-xylen       16 57 7 0,01 0,15
Methylnaphthalen 0,02 0 0,09 16 66 20 0,01 0,05
moskusxylener       32 134 0 0,05 0,3
Naphtalen 0,02 0 0,06 31 184 26 0,01 0,5
O-xylen       16 54 0 0,01 0,15
Pentachlorbenzen       2 8 0 0,01 0,01
Toluen 0,5 0 1,1 23 89 44 0,01 0,2
trimethylnaphtahlene 0,03 0 0,06 31 182 12 0,005 0,35
Xylen 0,1 0 0,5 11 39 13 0,02 0,2
Slam μg/kg TS                
1-methyl-napthalen 662 10 2.400 20 21 76 10 50
2-Methylnaphtalen 660 8,8 3.075 32 36 78 10 50
Benzen 46 0 237 34 35 37 10 100
Biphenyl 235 5,0 1.022 34 35 80 10 200
dimethylnaphthalener 2.241 25 8.857 36 56 91 10 300
Ethylbenzen 123* 5,0 680 34 36 58 10 100
isopropylbenzen 13 0 63 33 35 29 10 100
Methylnaphthalen 691 6,3 2.825 23 32 91 10 50
moskusxylener 6,6 0 13 26 29 10 10 300
Naphtalen 298 16 1.045 36 58 93 10 50
Pentachlorbenzen       2 8 0 5 5
Toluen 3.320* 68 13.600 33 35 94 10 700
trimethylnaphtahlene 1.470 25 7.590 36 56 88 1 50
Xylen 571 25 2.525 34 36 89 10 100

*Middelværdien er en faktor 10 højere end medianen.

Bilag 1.9.e Phenolforbindelser, gruppe 5

  Middel 5% 95% Antal anlæg Antal enkelt analyser Andel analyser > DG i % Dgmin Dgmaks
Indløb (μg/l)                
bisphenol A 1,1 0,09 3,0 38 193 78 0,05 2
nonylphenol(NP1EO) 3,4 0,05 12 37 188 71 0,05 3
nonylphenol(NP2EO) 0,6 0 1,4 37 181 47 0,05 2
nonylphenoler 3,2 1,1 8,4 38 211 97 0,05 0,3
nonylpheonolethoxyl 6,6 3,1 11 8 24 100 0,1 0,1
octylphenol       38 190 8 0,1 0,5
Phenol 40 1,9 118 38 152 100 0,03 0,1
Udløb (μg/l)                
bisphenol A 0,2 0 0,7 38 205 45 0,05 0,7
nonylphenol(NP1EO) 0,07 0 0,2 37 190 15 0,05 0,2
nonylphenol(NP2EO) 0,05 0 0,1 37 185 10 0,05 0,7
nonylphenoler 0,3 0,05 0,6 38 211 68 0,05 1
nonylpheonolethoxyl 0,08 0 0,4 9 23 17 0,1 0,2
octylphenol       38 191 1 0,1 0,5
Phenol 0,5 0,06 1,1 38 151 82 0,03 0,3
Slam μg/kg TS                
bisphenol A 895 10 2.820 36 54 74 20 2.600
nonylphenol(NP1EO) 2.768 100 7.395 32 54 80 20 1.000
nonylphenol(NP2EO) 536 0 2.625 32 54 46 20 500
nonylphenoler 17.255 195 46.200 37 74 95 0,02 50.000
nonylpheonolethoxyl 11.079 60 40.850 10 12 83 20 200
octylphenol 49 0 354 33 45 20 0,02 500
octylphenolethoxylat       5 5 20 5 200
Phenol 29.187* 264 126.000 26 29 100 1 300

*Middelværdien er en faktor 10 højere end medianen.

Bilag 1.9.f Halogenerede alifatiske kulbrinter, gruppe 6

  Middel 5% 95% Antal anlæg Antal enkelt analyser Andel analyser > DG i % Dgmin Dgmaks
Indløb (μg/l)                
1,1,1-trichlorethan       33 129 9 0,02 0,1
1,1,2,2-Tetrach.eth.       31 120 4 0,02 0,5
1,1,2-Trichlorethan       31 120 6 0,02 0,4
1,1-Dichlorethylen       26 102 4 0,02 0,5
1,2-dichlorethan       33 129 8 0,02 0,3
1,2-Dichlorethylen 0,4 0 2,0 11 37 35 0,02 0,4
1-2-dichlorpropan       33 128 3 0,01 0,3
3-chlorpropen       26 102 2 0,03 10
Chloroform 0,6 0,06 2,4 27 105 79 0,02 0,2
Cis-1,2-dichlorethyl 1,3 0 4,5 21 78 38 0,02 0,5
Dichlormethan 3,5 0 19 27 104 25 0,1 10
Hexachlorethan       33 128 5 0,01 0,4
pentachlorethan       33 128 2 0,01 0,4
Tetrachlorethylen 0,1 0 0,5 30 117 46 0,02 0,3
Trans-1,2-dichloreth       22 80 3 0,02 0,5
Trichlorethylen 0,1 0 0,7 30 117 47 0,02 0,1
Vinylchlorid 0,2 0 0,6 24 94 21 0,02 1
Udløb (μg/l)                
1,1,1-trichlorethan       33 129 2 0,02 0,1
1,1,2,2-Tetrach.eth.       31 120 1 0,02 0,3
1,1,2-Trichlorethan       31 120 1 0,02 0,3
1,1-Dichlorethylen       26 98 2 0,02 0,2

Bilag 1.9.f fortsat Halogenerede alifatiske kulbrinter, gruppe 6

  Middel 5% 95% Antal anlæg Antal enkelt analyser Andel analyser > DG i % Dgmin Dgmaks
Udløb (μg/l)                
1,2-dichlorethan       33 128 0 0,02 0,2
1,2-Dichlorethylen       11 37 0 0,02 0,7
1-2-dichlorpropan       33 128 0 0,01 0,15
3-chlorpropen       26 98 1 0,03 2
Chloroform 0,05 0 0,1 28 105 50 0,02 0,1
Cis-1,2-dichlorethyl       21 75 8 0,02 0,2
Dichlormethan       26 96 6 0,1 10
Hexachlorethan       33 127 0 0,01 0,3
pentachlorethan       33 127 0 0,01 0,3
Tetrachlorethylen 0,01 0 0,08 31 120 13 0,02 0,1
Trans-1,2-dichloreth       21 76 3 0,02 0,2
Trichlorethylen 0,01 0 0,07 30 117 10 0,02 0,1
Vinylchlorid       25 91 1 0,02 0,4
Slam μg/kg TS                
1,1,1-trichlorethan       32 32 0 5 100
1,1,2,2-Tetrach.eth.       32 32 0 5 150
1,1,2-Trichlorethan       32 32 9 5 100
1,1-Dichlorethylen       31 31 0 5 400
1,2-dichlorethan       31 31 0 5 100
1,2-Dichlorethylen       8 8 0 5 200
1-2-dichlorpropan       32 32 0 5 100
3-chlorpropen       34 34 0 5 1.000
Chloroform       32 32 3 5 200
Cis-1,2-dichlorethyl       24 24 0 10 400
Dichlormethan 512 0 1.870 32 32 31 2 2.000
Hexachlorethan       32 32 3 2 300
pentachlorethan       31 31 0 5 100
Tetrachlorethylen       32 32 3 5 100
Trans-1,2-dichloreth       24 24 0 10 400
Trichlorethylen       32 32 0 5 100
Vinylchlorid       32 32 0 5 400

Bilag 1.9.g Halogenerede aromatiske kulbrinter, gruppe 7

  Middel 5% 95% Antal anlæg Antal enkelt analyser Andel analyser > DG i % Dgmin Dgmaks
Indløb (μg/l)                
1,2,4-Trichlorbenzen       30 124 1 0,01 0,05
1,2-dichl-4-nitrobnz       32 124 3 0,05 1
1,2-Dichlorbenzen       30 117 0 0,01 0,1
1,3-Dichlorbenzen       33 129 1 0,02 0,1
1,4-dichl-2-nitrobnz       33 129 1 0,05 1
1,4-Dichlorbenzen 0,1 0 0,3 33 136 48 0,01 0,1
1-chlor-2nitrobenzen       33 129 4 0,05 1
1-chlor-3nitrobenzen       33 129 2 0,05 0,2
1-chlornaphthalen       33 130 0 0,05 0,15
2,5-dichloranilin 1,3 0 7,5 33 129 24 0,05 1
2-Chlornaphthalen       33 130 0 0,05 0,15
2-chlortoluen       33 129 1 0,05 0,05
3,4-Dichloranilin       38 130 2 0,01 1,0

Bilag 1.9.g fortsat Halogenerede aromatiske kulbrinter, gruppe 7

  Middel 5% 95% Antal anlæg Antal enkelt analyser Andel analyser > DG i % Dgmin Dgmaks
Indløb (μg/l)                
3-chlortoluen       33 129 2 0,05 0,1
4-chlor-2nitrotoluen       33 128 2 0,05 0,6
4-Chlornitrobenzen       30 112 3 0,05 0,3
4-chlortoluen       33 128 0 0,05 0,05
benzylchlorid       33 129 2 0,1 0,1
Chlorbenzen       30 117 6 0,01 0,05
Hexachlorbenzen       30 124 6 0,005 0,05
Udløb (μg/l)                
1,2,4-Trichlorbenzen       31 126 0 0,01 0,02
1,2-dichl-4-nitrobnz       32 123 0 0,05 0,05
1,2-Dichlorbenzen       31 118 0 0,02 0,1
1,3-Dichlorbenzen       33 129 0 0,02 0,1
1,4-dichl-2-nitrobnz       33 129 0 0,05 0,05
1,4-Dichlorbenzen       33 136 7 0,01 0,1
1-chlor-2nitrobenzen       33 129 0 0,05 0,05
1-chlor-3nitrobenzen       33 129 0 0,05 0,05
1-chlornaphthalen       33 130 0 0,05 0,15
2,5-dichloranilin       33 129 7 0,05 0,5
2-Chlornaphthalen       33 130 0 0,05 0,15
2-chlortoluen       33 129 0 0,05 0,05
3,4-Dichloranilin       38 130 1 0,05 0,5
3-chlortoluen       33 129 0 0,05 0,05
4-chlor-2nitrotoluen       33 128 0 0,05 0,05
4-Chlornitrobenzen       30 112 0 0,05 0,05
4-chlortoluen       33 128 0 0,05 0,05
benzylchlorid       33 129 0 0,1 0,1
Chlorbenzen       31 117 1 0,01 0,05
Hexachlorbenzen       31 125 1 0,005 0,05
Slam μg/kg TS                
1,2,4-Trichlorbenzen       35 42 2 5 500
1,2-dichl-4-nitrobnz       33 34 3 10 400
1,2-Dichlorbenzen       34 34 0 10 200
1,3-Dichlorbenzen       34 34 0 10 200
1,4-dichl-2-nitrobnz       34 34 0 10 400
1,4-Dichlorbenzen 46 10 103 34 41 59 1 200
1-chlor-2nitrobenzen       34 34 0 10 100
1-chlor-3nitrobenzen       34 34 0 10 50
1-chlornaphthalen       34 34 0 10 200
2,5-dichloranilin 2.622 0 11.800 34 34 41 10 500
2-Chlornaphthalen       32 32 0 10 200
2-chlortoluen       34 34 0 10 200
3,4-Dichloranilin       34 34 0 10 500
3-chlortoluen       34 34 6 10 200
4-chlor-2nitrotoluen       34 34 0 10 300
4-Chlornitrobenzen       31 31 0 10 50
4-chlortoluen       34 34 0 10 200
benzylchlorid       34 34 0 10 200
Chlorbenzen       34 34 3 10 200
Hexachlorbenzen 1,6 0 12 35 42 21 5 200

Bilag 1.9.h Chlorphenyler PCB, gruppe 8

  Middel 5% 95% Antal anlæg Antal enkelt analyser Andel analyser > DG i % Dgmin Dgmaks
Indløb (μg/l)                
PCB       6 29 3 0,003 0,09
PCB28       38 237 1 0,001 0,2
PCB 31       32 182 1 0,001 0,1
PCB 52       38 255 3 0,001 0,1
PCB101       38 259 3 0,001 0,1
PCB105       37 230 2 0,001 0,1
PCB118       38 254 2 0,001 0,1
PCB138       38 260 1 0,001 0,1
PCB153       38 257 1 0,001 0,1
PCB156       37 229 1 0,001 0,05
PCB180       38 258 0 0,001 0,1
PCT       2 7 0 0,01 0,01
Udløb (μg/l)                
PCB       6 29 0 0,003 0,09
PCB28       38 241 0 0,001 0,02
PCB 31       32 183 0 0,001 0,028
PCB 52       38 259 0 0,001 0,03
PCB101       38 259 0 0,001 0,03
PCB105       37 231 0 0,001 0,03
PCB118       38 257 2 0,001 0,03
PCB138       38 262 0 0,001 0,03
PCB153       38 260 0 0,001 0,03
PCB156       37 229 0 0,001 0,03
PCB180       38 260 0 0,001 0,03
PCT       2 8 0 0,01 0,01
Slam μg/kg TS                
PCB       4 4 25 3,5 10
PCB28       37 64 8 0,005 5.000
PCB 31       35 58 5 0,005 70
PCB 52 3,6 0 18 37 65 29 0,005 5.000
PCB101 4,0 0 14 37 65 45 0,005 5.000
PCB105       35 59 8 0,005 70
PCB118 1,7 0 8,1 37 65 15 0,005 5.000
PCB138 5,1 0 16 37 65 46 0,005 5.000
PCB153 4,2 0 13 37 65 46 0,005 5.000
PCB156       35 57 2 0,005 20
PCB180 2,5 0 15 37 65 22 0,005 5.000

Bilag 1.9.i Chlorphenoler, gruppe 9

  Middel 5% 95% Antal anlæg Antal enkelt analyser Andel analyser > DG i % Dgmin Dgmaks
Indløb (μg/l)                
2,4,5-trichlorphenol       33 134 7 0,01 0,2
2,4,6-trichlorphenol 0,03 0 0,09 37 154 45 0,01 0,2
2,4-dichlorphenol 0,1 0,03 0,3 31 132 83 0,01 0,5
4-chlor-3-met.phenol 0,1 0,03 0,2 35 146 73 0,01 0,2
Pentachlorphenol 0,02 0 0,05 38 158 34 0,01 0,6
Udløb (μg/l)                
2,4,5-trichlorphenol       33 134 0 0,01 0,1
2,4,6-trichlorphenol 0,01 0 0,04 37 155 23 0,01 0,1
2,4-dichlorphenol 0,07 0 0,1 31 132 45 0,01 0,1
4-chlor-3-met.phenol       35 147 1 0,01 0,1
Pentachlorphenol 0,01 0 0,03 38 159 18 0,01 0,1
Slam μg/kg TS                
2,4,5-trichlorphenol       17 18 6 0,01 10
2,4,6-trichlorphenol 3,6 0 1,9 21 28 14 0,01 10
2,4-dichlorphenol 39 4,6 123 18 25 60 0,01 30
4-chlor-3-met.phenol 64 0 272 22 29 28 0,01 34
Pentachlorphenol 26 0 116 23 30 27 0,01 30

Bilag 1.9.j Polyaromatiske kulbrinter, gruppe 10

  Middel 5% 95% Antal anlæg Antal enkelt analyser Andel analyser > DG i % Dgmin Dgmaks
Indløb (μg/l)                
1-methylpyren 0,02 0 0,06 38 202 46 0,01 0,4
2-methylphenanthren 0,09 0,01 0,4 38 208 78 0,01 0,4
2-methylpyren 0,02 0 0,06 38 148 42 0,01 0,05
Acenaphthen 0,04 0,005 0,1 38 210 53 0,01 0,2
Antracen 0,04 0,01 0,1 38 209 77 0,01 0,4
Benz(a)anthracen 0,05 0,01 0,1 38 207 82 0,01 0,2
benz(a)fluoren 0,03 0 0,2 36 195 39 0,01 0,2
Benz(ghi)perylen 0,04 0,005 0,1 38 204 52 0,01 0,2
Benzfluranthen b+j+k 0,1 0,02 0,2 38 215 87 0,01 0,1
Benzo(e)pyren 0,06 0,01 0,1 38 198 81 0,01 0,07
BenzÆaÅpyren 0,05 0,01 0,1 36 204 80 0,01 0,1
Chrysen 0,07 0,01 0,2 27 127 76 0,01 0,3
Dibenz(ah)anthracen 0,01 0 0,05 38 205 21 0,01 0,1
Dibenzothiophen       2 4 50 0,01 0,01
dimethylphenanthren 0,02 0 0,07 38 205 34 0,01 0,07
Fluoranthen 0,1 0,03 0,2 38 218 98 0,01 0,6
Fluoren 0,08 0,005 0,2 36 205 81 0,01 0,6
Indeno(1,2,3-cd)pyre 0,08 0,005 0,3 38 185 54 0,01 0,8
phenanthren 0,2 0,03 0,5 38 220 97 0,01 0,4
Pyren 0,1 0,03 0,3 38 218 97 0,01 0,6
Triphenylen 0,02 0,002 0,05 6 26 69 0,01 0,01
Udløb (μg/l)                
1-methylpyren       38 203 1 0,01 0,05
2-methylphenanthren 0,002 0 0,01 38 203 12 0,01 0,05
2-methylpyren       37 147 1 0,01 0,05
Acenaphthen       38 210 9 0,01 0,1
Antracen       38 209 8 0,01 0,1
Benz(a)anthracen       38 209 5 0,01 0,05
benz(a)fluoren       37 199 2 0,01 0,05

Bilag 1.9.j fortsat Polyaromatiske kulbrinter, gruppe 10

  Middel 5% 95% Antal anlæg Antal enkelt analyser Andel analyser > DG i % Dgmin Dgmaks
Udløb (μg/l)                
Benz(b)fluoranthen       2 3 0 0,01 0,01
Benz(ghi)perylen       38 207 3 0,01 0,1
Benzfluranthen b+j+k       38 205 9 0,01 1
Benzo(e)pyren       38 198 7 0,01 0,05
BenzÆaÅpyren       36 200 4 0,01 0,05
Chrysen       26 118 8 0,01 0,022
Dibenz(ah)anthracen       38 207 3 0,01 0,05
dimethylphenanthren       38 201 3 0,01 0,05
Fluoranthen 0,002 0 0,01 38 210 11 0,01 0,05
Fluoren 0,003 0 0,01 36 204 12 0,01 0,5
Indeno(1,2,3-cd)pyre     38 206 5 0,01 0,1
phenanthren 0,01 0 0,03 38 212 20 0,01 0,05
Pyren 0,003 0 0,02 38 210 15 0,01 0,1
Triphenylen 0,001 0 0,003 8 29 21 0,01 0,01
Slam μg/kg TS                
1-methylpyren 53 0,0001 130 35 50 78 0,00001 200
2-methylphenanthren 195 5,0 688 35 50 88 10 50
2-methylpyren 73 5,0 157 33 34 85 10 200
Acenaphthen 121 5,0 589 37 69 64 10 50
Antracen 101 16 320 36 58 98 10 20
Benz(a)anthracen 147 5,0 342 36 59 92 10 20
benz(a)fluoren 122 5,0 302 34 49 84 10 50
Benz(ghi)perylen 213 5,0 432 37 70 90 10 240
Benzfluranthen b+j+k 546 98 910 36 65 97 10 700
Benzo(e)pyren 190 44 437 35 50 96 10 300
BenzÆaÅpyren 289 58 480 36 67 96 10 300
Chrysen 228 32 481 28 44 95 10 20
Dibenz(ah)anthracen 37 5,0 124 36 60 70 10 200
Dibenzothiophen       3 3 67 10 20
dimethylphenanthren 61 5,0 222 35 49 69 10 100
Fluoranthen 805 102 1.380 37 69 100 10 730
Fluoren 267 5,8 829 37 70 91 10 56
Indeno(1,2,3-cd)pyre 241 23 712 37 69 96 10 200
phenanthren 917 61 1.970 37 69 99 10 20
Pyren 748 152 1.255 37 70 100 10 20
Triphenylen       4 5 80 10 10

Bilag 1.9.k Phosphor-triestere, gruppe 11

  Middel 5% 95% Antal anlæg Antal enkelt analyser Andel analyser > DG i % Dgmin Dgmaks
Indløb (μg/l)                
TCPP 3,3 1,7 5,7 38 157 100 0,02 0,05
Tributhylphosphat 0,7 0,1 1,7 37 148 91 0,02 0,6
tricresylphosphat 0,1 0 0,2 38 157 34 0,02 0,2
Triphenylphosphat 0,2 0,06 0,3 38 157 96 0,02 0,1
Udløb (μg/l)                
TCPP 2,1 1,0 3,2 38 157 99 0,02 0,05
Tributhylphosphat 0,4 0,03 1,7 37 156 89 0,02 0,1
tricresylphosphat       38 157 4 0,02 0,2
Triphenylphosphat 0,03 0,01 0,06 38 157 57 0,02 0,1
Slam μg/kg TS                
TCPP 2.309 425 4.960 34 41 93 50 1.000
Tributhylphosphat 925 0 4.350 35 41 34 50 200
tricresylphosphat 227 0 1.350 34 41 37 50 300
Triphenylphosphat 127 25 284 33 40 73 50 200

Bilag 1.9.l Blødgører, gruppe 12

  Middel 5% 95% Antal anlæg Antal enkelt analyser Andel analyser > DG i % Dgmin Dgmaks
Indløb (μg/l)                
Benzylbuthylphthalat 0,9 0,06 3,3 38 209 72 0,1 1
DEHP 17 8,1 31 38 212 100 0,1 0,7
di(2-ethylhexyl)adip 0,1 0 0,4 38 209 18 0,1 10
Dibuthylphthalat 1,5 0,3 4,1 38 211 75 0,1 2
Diethylphthalat 5,3 1,1 11 38 204 98 0,1 0,5
diisononylphthalat 0,3 0,05 1,1 38 201 62 0,1 2
di-n-octylphathalat 0,07 0 0,2 38 209 29 0,1 0,7
Udløb (μg/l)                
Benzylbuthylphthalat       38 211 8 0,1 0,5
DEHP 1,8 0,3 6,1 38 213 57 0,1 1
di(2-ethylhexyl)adip       38 211 5 0,1 0,5
Dibuthylphthalat 0,1 0 0,4 38 212 15 0,1 1
Diethylphthalat 0,2 0 0,6 38 203 31 0,1 1
diisononylphthalat       38 201 1 0,1 0,5
di-n-octylphathalat       38 209 2 0,1 0,5
Slam μg/kg TS                
Benzylbuthylphthalat 119 0 452 36 57 40 20 700
DEHP 22.700 3.460 40.600 37 71 96 20 100.000
di(2-ethylhexyl)adip 74 0 580 36 59 14 20 500
Dibuthylphthalat 313 48 1.235 36 58 53 20 500
Diethylphthalat 32 0 130 35 51 27 20 500
diisononylphthalat 4.557* 25 19.950 34 48 81 20 2.000
di-n-octylphathalat 76 0 476 36 59 22 20 500

*Middelværdien er en faktor 10 højere end medianen.

Bilag 1.9.m Anioniske detergenter, gruppe 13

  Middel 5% 95% Antal anlæg Antal enkelt analyser Andel analyser > DG i % Dgmin Dgmaks
Indløb (μg/l)                
LAS 1.343 183 2.750 38 209 95 5 100
Udløb (μg/l)                
LAS       38 206 6 5 200
Slam mg/kg TS                
LAS 854 1,8 3.340 37 64 69 0,005 2.600

Bilag 1.9.n Ether, gruppe 15

  Middel 5% 95% Antal anlæg Antal enkelt analyser Andel analyser > DG i % Dgmin Dgmaks
Indløb (μg/l)                
MTBE 0,7 0,05 3,3 38 146 60 0,02 1
Udløb (μg/l)                
MTBE 0,4 0,05 1,7 38 144 51 0,02 1
Slam μg/kg TS                
MTBE       33 35 3 5 100

Bilag 1.9.o Dioxiner og furaner, gruppe 17

  Middel 5% 95% Antal anlæg Antal enkelt analyser Andel analyser > DG i % Dgmin Dgmaks
Slam μg/kg TS                
1234678HpCDD 6,9* 0,04 9,2 35 59 98 0,0002 4,5
1234678-HpCDF 5,5 0,03 7,5 35 59 97 0,0001 1
1234789-HpCDF 0,5 0 1,4 30 47 74 0,00004 1,7
123478-HxCDD 0,2 0 1,1 35 54 78 0,00003 3
123478-HxCDF 0,5 0 3,2 35 56 88 0,00003 7,9
123678-HxCDD 0,3 0 1,7 35 57 86 0,00002 2
123678-HxCDF 0,3 0 2,8 35 55 87 0,00002 7,9
123789-HxCDD 0,2 0 1,5 35 55 82 0,00001 2
123789-HxCDF 0,2 0 0,8 35 55 65 0,00001 7,9
12378-PeCDD 0,2 0 0,7 35 54 74 0,00002 6,3
12378-PeCDF 0,2 0 1,9 35 53 77 0,00002 7,6
234678-HxCDF 0,3 0 2,2 35 57 93 0,00001 7,9
23478-PeCDF 0,4 0 1,6 35 57 88 0,00002 7,6
2378-TCDD 0,01 0 0,01 33 50 48 0,00001 2,6
2378-TCDF 0,3 0 0,8 35 56 96 0,00004 0,7
OCDD 56* 0,2 48 35 60 98 0,0001 42,3
OCDF 11 0,08 0,9 35 58 98 0,0001 1

*Middelværdien er en faktor 10 højere end medianen.

Bilag 1.9.p Sumparametre, gruppe 18

  Middel 5% 95% Antal anlæg Antal enkelt analyser Andel analyser > DG i % Dgmin Dgmaks
Indløb (μg/l)                
Carbon,org,NVOC 132.914 40.688 284.110 38 281 100 100 1.000.000
Chlor,org,AOX 79 24 240 38 279 97 1 10.000
EOX 11 2,2 27 38 281 96 0,0005 1
Udløb (μg/l)                
Carbon,org,NVOC 10.874 5.975 18.430 38 285 100 100 1.000.000
Chlor,org,AOX 29 12 53 38 278 95 1 10.000
EOX 1,0 0,3 2,8 38 269 67 0,0005 1
Slam mg/kg TS                
Carbon,org,NVOC 218 250 310.000 37 60 98 0,5 5.000
Chlor,org,AOX 290 57 858 37 66 100 0,004 5,0

Bilag 2.0 Esimerede udledte mængder af miljøfremmede stoffer. Mængder er kun beregnet for de stoffer hvor middelværdier er beregnet. Mængderne skal ses som et niveau, da baggrundsdata for de beregnede mængder er behæftet med en del usikkerhed.

  kg
Tungmetaller og uorganiske sporstoffer mv.  
Arsen 981
Bly 1.402
Cadmium 72
Chrom 1.762
Kobber 5.066
Kviksølv 66
Nikkel 4.817
Zink 69.147
Alifatiske aminer  
diethylamin 160
dimethylamin 2.695
Aromatiske kulbrinter  
1-methyl-napthalen 7,9
2-Methylnaphtalen 5,0
Benzen 6,6
Biphenyl 3,5
dimethylnaphthalener 38
Methylnaphthalen 15
Naphtalen 12
Toluen 341
trimethylnaphtahlene 20
Xylen 76
Phenolforbindelser  
bisphenol A 155
nonylphenol(NP1EO) 57
nonylphenol(NP2EO) 36
nonylphenoler 228
nonylpheonolethoxyl 60
Phenol 368
Halogenerede alifatiske kulbrinter  
Chloroform 35
Tetrachlorethylen 10
Trichlorethylen 8,7
Chlorphenoler  
2,4,6-trichlorphenol 6,5
2,4-dichlorphenol 53
Pentachlorphenol 4,7
Polyaromatiske kulbrinter  
2-methylphenanthren 1,4
Fluoranthen 1,5
Fluoren 1,9
phenanthren 4,5
Pyren 2,4
Triphenylen 0,4
Phosphor-triestere  
TCPP 1.581
Tributhylphosphat 276
Triphenylphosphat 23
Blødgørere  
DEHP 1.361
Dibuthylphthalat 95
Diethylphthalat 158
Ether  
MTBE 323
Sumparametre  
Carbon,org,NVOC 8.218.125
Chlor,org,AOX 22.138
EOX 780






Bilag 2

Bilag 2.1 Særskilte industrielle udledninger i 2003 fordelt på amter (kølevand fra kraftværker er ikke medregnet).

Amt Udledninger antal Vand 1000m3 BI5 ton COD ton Total N ton Total P ton
Københavns Amt 23 5.827 28 123 8  
Frederiksborg Amt 9 1.134   19    
Roskilde Amt 13 4.186 52 594 26 2
Vestsjællands Amt 10 2.158 9 223 26 2
Storstrøms Amt 17 6.581 3.023 5.126 85 9
Fyns Amt 15 1.627 26 289 121 1
Sønderjyllands Amt 7 911 8 44 13 2
Ribe Amt 7 7.460 21 59 18  
Vejle Amt 10 3.125 5 5 9 1
Ringkøbing Amt 21 8.323 117 675 71 7
Århus Amt 14 816 7 139 8 1
Viborg Amt 5 4.346 125 145 21 2
Nordjyllands Amt 17 6.977 320 454 95 5
Bornholms reg. kom 1 39 13 13 4  
Københavns kommune 10 498   8 5  
I alt 179 54.007 3.754 7.915 509 33

Bilag 2.2 Særskilte industrielle udledninger i 2003 fordelt på brancher (kølevand fra kraftværker er ikke medregnet).

Branche Udledninger antal Vand 1000m3 BI5 ton COD ton Total N ton Total P ton
Affaldsbeh. og depoter 12 805 22 382 126 2
Afværgeforanstaltninger 58 5.980 1 22 4  
Bryggerier & spritfabrik. 2 530 3 55 5  
Fiskeindustri 10 13.192 440 567 108 6
Fiskemelindustri 2 9.043 109 109 30 1
Fremst. af næringsmidler 5 1.493 23 280 16 1
Raffinerede olier mv. 3 2.818 4 120 23 2
Kemisk industri 3 2.207 37 653 39 6
Lufthavne 9 2.964 34 120 15 2
Medicinalindustri 3 216 5 85 2 1
Mejerier 8 2.875 12 81 16 2
Papirindustri 2 1.031 3 104 6  
Skibsværfter mv. 10 7     0  
Slagterier 5 1.198 6 60 11  
Sukkerfabrikker 3 5.129 3.018 5.041 81 8
Tekstilfarverier mv. 3 999 3 42 3  
Træindustri 2 1.320 8 107 3 1
Andre 39 2.201 26 87 21 3
I alt 179 54.007 3.754 7.915 509 33

Bilag 2.3 Data indberettet for de enkelte industrielle udledere.

Klik her for at se tabellen.

Bilag 2.4 Koncentrationer af tungmetaller, uorganiske sporstoffer og miljøfremmede stoffer i udledninger fra særskilte industrielle udledere i 2003.

  Prøver i alt Prøver m. konc.>DG Middel- konc. μg/l 90 %-fraktil μg/l 95 %-fraktil μg/l Max. konc. μg/l
Tungmetaller og uorganiske sporstoffer mv.            
Aluminium 33 31 235 438 464 1.000
Antimon 4 4 43,3 67,6 73,3 79,0
Arsen 36 22 24,8 4,00 4,93 840
Bly 151 107 25,0 53,0 103 340
Cadmium 103 72 1,54 4,00 8,50 15,0
Chrom 152 131 36,8 69,8 196 760
Cyanid, total 34 28 11,9 10,0 27,4 200
Kobber 183 169 184 322 662 4.718
Kobolt 4 2 0,55 0,91 0,96 1,00
Kviksølv 67 47 0,89 2,32 3,37 17,0
Molybden 4 4 72,8 125 137 150
Nikkel 164 143 82,6 229 297 1.300
Selen 1 1 20,0 20,0 20,0 20,0
Sølv 7 7 3,00 4,80 5,40 6,00
Thallium 4 1 0,11 0,32 0,38 0,45
Tin 6 2 0,52 0,92 0,96 1,00
Vanadium 20 19 20,5 5,50 27,6 362
Zink 161 144 1.325 2.820 5.300 32.500
Alifatiske aminer            
Dimethylamin 28 11 101 288 369 1.200
Monomethylamin 4 4 19,8 20,0 20,0 20,0
Trimethylamin 28 13 2.969 9.290 16.250 33.000
Anioniske detergenter            
Anioniske detergenter 59 29 44,9 112 171 220
Aromatiske kulbrinter            
Benzen 27 13 1,28 3,24 6,65 13,0
Ethylbenzen 23 2 0,03 0,0 0,21 0,40
Naphtalen 12 5 0,47 1,43 2,04 2,70
Toluen 26 8 162 1,95 5,43 4.200
Xylen 10 3 0,24 0,82 1,11 1,40
Blødgørere            
Benzylbuthylphthalat 4 0        
DEHP 4 0        
Dibuthylphthalat 4 1 0,18 0,50 0,60 0,71
Diethylphthalat 4 0        
Diisononylphthalat 4 0        
Di-n-octylphathalat 4 0        
Chlorphenoler            
2,4,6-trichlorphenol 6 6 0,18 0,35 0,43 0,50
2,4-dichlorphenol 6 4 0,15 0,44 0,61 0,78
2,6-dichlorphenol 8 3 0,13 0,33 0,42 0,50
2,3,4,6-tetrachlorphenol 2 0        
4,6-dichlor-2-methylphenol 6 3 0,72 2,04 2,92 3,80
4-chlor-3-methylphenol 6 1 0,02 0,05 0,08 0,10
4-chlor-2-methylphenol 7 6 5,38 14,4 20,2 26,0
6-chlor-2-methylphenol 7 5 0,56 1,08 1,14 1,20
Pentachlorphenol 8 4 0,05 0,10 0,11 0,11
Dioxiner og furaner            
Tetrahydrofuran 38 0        
Ether            
MTBE 16 11 41,5 12,0 161 609
Halogenerede alifatiske kulbrinter            
1,1,1-trichlorethan 20 4 0,01 0,02 0,03 0,03
1,2-dibromethan 2 0        
1,2-dichlorethan 2 0        
1,2-dichlorethylen 1 1 0,30 0,30 0,30 0,30
Chloroform 24 6 0,05 0,04 0,09 0,97
Tetrachlorethylen 42 24 1,41 2,75 8,98 16,0
Tetrachlormethan 20 0        
Trichlorethylen 56 49 11,1 6,95 22,8 480
Trichlortrifluorethn 2 0        
Vinylchlorid 18 10 0,30 0,64 1,67 3,20
Halogenerede aromatiske kulbrinter            
1,2-dichlorbenzen 4 4 0,66 1,06 1,13 1,20
1,3-dichlorbenzen 4 2 0,07 0,09 0,09 0,10
1,4-dichlorbenzen 4 4 0,48 0,67 0,69 0,72
1-chlor-4-nitrobenzen 1 1 130 130 130 130
Chlorbenzen 5 5 6,94 13,3 15,1 17,0
Pesticider            
2,4-D 10 5 0,44 1,52 2,06 2,60
2,6-dichlorbenzamid 45 41 0,19 0,35 0,37 0,73
4-CPP 2 2 0,11 0,11 0,11 0,11
Bromoxynil 4 0        
Carbofuran 4 0        
DDE (sum o,p'+p,p') 4 0        
DDT (sum o,p'+p,p') 4 0        
Dichlobenil 2 0        
Dichlorprop 12 8 2,67 5,55 9,75 14,7
Dieldrin 4 0        
Dimethoat 5 1 30,0 90,0 120 150
DNOC 4 0        
Endrin 4 0        
Esfenvalerat 4 0        
Ethofumesat 4 0        
Fenpropimorph 4 0        
Gamma-lindan (HCH) 4 0        
Glyphosat 2 2 95,0 99,0 99,5 100
Hexazinon 2 2 0,04 0,04 0,04 0,04
MCPA 6 5 0,46 0,91 1,05 1,20
Mechlorprop 7 7 9,29 18,8 25,2 31,6
Parathion-methyl 4 0        
Permethrin 4 0        
Pirimicarb 4 1 0,01 0,02 0,03 0,03
Propiconazol 4 0        
Phenoler            
2,4-dimethylphenol 10 9 0,15 8,57 14,3 20,0
2-methylphenol 10 8 1,23 3,32 6,11 8,90
4-methylphenol 10 9 0,62 1,53 2,12 2,70
Nonylphenol (NP1EO) 4 1 0,08 0,21 0,26 0,30
Nonylphenol (NP2EO) 4 1 0,16 0,46 0,55 0,65
Nonylphenoler 9 6 0,52 1,10 1,10 1,10
Octylphenol 4 0        
Phenol 37 29 26,5 50,4 186 350
Polyaromatiske kulbrinter (PAH)            
Fluoranthen 4 1 0,02 0,05 0,06 0,07
Phenanthren 4 0        
Sumparametre            
Chlor,org,AOX 18 18 73,3 120 129 180

Bilag 2.5 Samlede mængder af tungmetaller, uorganiske sporstoffer og miljøfremmede stoffer mv. udledt fra samtlige industrier i 2003.

  kg
Tungmetaller og uorganiske sporstoffer mv.  
Aluminium 2436
Antimon 6,0
Arsen 2,4
Bly 10,3
Cadmium 0,9
Chrom 69,9
Cyanid 13,0
Kobber 247
Kobolt 0,07
Kviksølv 0,3
Molybden 2,3
Nikkel 161
Selen 0,6
Sølv 0,3
Thallium 0,02
Tin 0,2
Vanadium 13,2
Zink 472
Alifatiske aminer  
Dimethylamin 3,4
Monomethylamin 26,1
Trimethylamin 40,2
Anioniske detergenter  
Anioniske detergenter 141
Aromatiske kulbrinter  
Benzen 0,3
Ethylbenzen 0,014
Naphtalen 0,018
Toluen 5.544
Xylen 0,04
Blødgørere  
Dibuthylphthalat 0,020
Chlorphenoler  
2,4,6-trichlorphenol 0,15
2,4-dichlorphenol 0,11
2,6-dichlorphenol 0,15
4,6-dichlor,2-methylphenol 0,5
4-chlor-3-methylphenol 0,012
4-chlor-2-methylphenol 4,7
6-chlor-2-methylphenol 0,5
Pentachlorphenol 0,09
Ether  
MTBE 1,4
Halogenerede alifatiske kulbrinter  
1,1,1-trichlorethan 0,0002
1,2-dichlorethylen 0,003
Chloroform 0,04
Tetrachlorethylen 0,6
Trichlorethylen 19,5
Vinylchlorid 0,09
Halogenerede aromatiske kulbrinter  
1,2-dichlorbenzen 0,04
1,3-dichlorbenzen 0,004
1,4-dichlorbenzen 0,03
1-chlor-4-nitrobenzen 172
Chlorbenzen 0,3
Pesticider  
2,4-D 1,4
2,6-dichlorbenzamid 0,2
4-CPP 0,015
Dichlorprop 4,2
Dimethoat 198
Glyphosat 126
Hexazinon 0,0002
MCPA 0,4
Mechlorprop 8,6
Pirimicarb 0,009
Phenoler  
2,4-dimethylphenol 4,9
2-methylphenol 1,5
4-methylphenol 0,8
Nonylphenol (NP1EO) 0,02
Nonylphenol (NP2EO) 0,05
Nonylphenoler (NP) 0,6
Phenol 41,9
Polyaromatiske kulbrinter (PAH)  
Fluoranthen 0,003
Sumparametre  
Chlor,org,AOX 134

Bilag 2.6 Samlede mængder af tungmetaller, uorganiske sporstoffer og miljøfremmede stoffer mv. udledt fra samtlige industrier i 2002.

  kg
Tungmetaller og uorganiske sporstoffer mv.  
Aluminium 3009,5
Antimon 1,5
Arsen 4,4
Barium 12,2
Bly 21,9
Bromid 1.073
Cadmium 4,4
Chrom 62,8
Cyanid 15,2
Kobber 160,6
Kobolt 0,004
Kviksølv 0,7
Lithium 2,2
Molybden 7,3
Nikkel 253
Selen 2,9
Strontium 175
Sølv 8,4
Thallium 0,007
Tin 0,2
Titan 0,5
Vanadium 40,8
Zink 340
Alifatiske aminer  
Dimethylamin 81,7
Monomethylamin 1.615
Trimethylamin 39,1
Anioniske detergenter  
Alkylbenzensulfonat 13,4
Anioniske detergenter 431
Aromatiske kulbrinter  
1-methylnapthalen 0,001
2-methylnaphtalen 0,20
Benzen 7,1
Biphenyl 0,3
Dimethylnaphthalener 0,7
Ethylbenzen 0,04
Naphtalen 0,04
Toluen 0,12
Trimethylnaphtahlene 0,4
Xylen 0,014
Blødgørere  
DEHP 0,03
Chlorphenoler  
2,3,4,6-tetrachlorphenol 0,019
Pentachlorphenol 0,09
Dioxiner og furaner  
123678-HxCDF 0,0000001
OCDD 0,000008
OCDF 0,00001
Ether  
MTBE 0,9
Halogenerede alifatiske kulbrinter  
1,1,1-trichlorethan 0,0003
1,2-dichlorethylen 0,015
Chloroform 10,3
Tetrachlorethylen 4,0
Tetrachlormethan 0,05
Trichlorethylen 37,9
Vinylchlorid 0,4
Halogenerede aromatiske kulbrinter  
1-chlor-2-nitrobenzen 0,00005
4-chlornitrobenzen 0,00002
Pesticider  
2,6-dichlorbenzamid 0,2
4-CPP 0,02
Dichlorprop 0,08
Ethofumesat 0,011
Glyphosat 106
Mechlorprop 0,004
Phenoler  
2,4-dimethylphenol 3,0
2-methylphenol 1,3
4-methylphenol 0,4
Nonylphenoler 0,8
Octylphenol 0,07
Phenol 16,6
Polyaromatiske kulbrinter (PAH)  
1-methylpyren 0,3
2-methylphenanthren 0,3
2-methylpyren 0,0007
Acenaphthen 0,15
Antracen 0,16
Benz(a)anthracen 0,2
Benz(a)fluoren 0,3
Benz(ghi)perylen 0,2
Benzfluranthen b+j+k 0,5
Benz(a)pyren 0,18
Chrysen 0,2
Dibenz(ah)anthracen 0,2
Dimethylphenanthren 0,3
Fluoranthen 0,3
Fluoren 0,18
Indeno(1,2,3-cd)pyren 0,2
Phenanthren 0,2
Pyren 0,3
Sumparametre  
Carbon,org,NVOC 34.746
Chlor,org,AOX 1.318
EOX 1,7

Bilag 2.7 Samlede mængder af tungmetaller, uorganiske sporstoffer og miljøfremmede stoffer mv. udledt fra samtlige industrier i 2001.

  kg
Tungmetaller og uorganiske sporstoffer mv.  
Aluminium 2356
Antimon 3,8
Arsen 1,6
Barium 955
Bly 22,1
Bor 386
Bromid 202
Cadmium 0,6
Chrom 78,9
Cyanid 6,2
Kobber 182
Kobolt 1,9
Kviksølv 1,7
Lithium 0,3
Molybden 154
Nikkel 181
Selen 0,06
Strontium 56.975
Sølv 9,1
Thallium 0,03
Tin 0,6
Titan 4,0
Vanadium 0,6
Zink 137
Alifatiske aminer  
Dimethylamin 16,3
Monomethylamin 1.173
Trimethylamin 145
Aromatiske kulbrinter  
2-methylnaphtalen 0,004
Benzen 0,6
Dimethylnaphthalener 0,04
Ethylbenzen 0,09
Naphtalen 0,03
Naphthalen 0,09
Toluen 1.485
trimethylnaphtahlene 0,15
Xylen 0,5
Blødgørere  
Benzylbuthylphthalat 0,06
DEHP 2,1
Dibuthylphthalat 0,9
Diethylphthalat 0,7
Diisononylphthalat 0,07
Chlorphenoler  
2,3,4,6-tetrachlorphenol 0,003
2,4,5-trichlorphenol 0,01
2,4,6-trichlorphenol 0,17
2,4-dichlorphenol 0,2
2,6-dichlorphenol 0,3
4,6-dichlor-2-methylphenol 0,12
4-chlor-3-methylphenol 0,14
4-chlor-2-methylphenol 5,6
6-chlor-2-methylphenol 0,3
Pentachlorphenol 0,04
Dioxiner og furaner  
1234678-HpCDD 0,0000007
1234678-HpCDF 0,0000005
1234789-HpCDF 0,00000008
123478-HxCDD 0,00000005
123478-HxCDF 0,0000001
123678-HxCDD 0,00000006
123678-HxCDF 0,0000001
123789-HxCDD 0,00000004
123789-HxCDF 0,00000001
12378-PeCDD 0,00000001
12378-PeCDF 0,0000001
234678-HxCDF 0,0000001
23478-PeCDF 0,0000001
2378-TCDF 0,0000002
OCDD 0,00002
OCDF 0,0000007
Ether  
MTBE 1,4
Halogenerede alifatiske kulbrinter  
1,1,1-trichlorethan 0,5
1,2-dichlorethan 0,0007
Chloroform 22,8
Tetrachlorethylen 2,8
Tetrachlormethan 0,0004
Trichlorethylen 101
Vinylchlorid 0,13
Halogenerede aromatiske kulbrinter  
2,5-dichloranilin 7,8
Chlorbenzen 0,00005
Pesticider  
2-(2,6-dich.ph)props 1,4
2,4-D 0,05
2,6-dichlorbenzamid 0,15
4-CPP 21,8
Bromoxynil 0,06
Clopyralid 1,7
Dichlorprop 0,7
Dimethoat 0,008
Ethofumesat 2,8
Glyphosat 86,3
MCPA 0,3
Mechlorprop 1,3
Permethrin 0,001
Simazin 0,009
Phenoler  
2,4-dimethylphenol 22,3
2-methylphenol 2,0
4-methylphenol 1,4
Bisphenol A 0,02
Nonylphenol (NP1EO) 0,3
Nonylphenol (NP2EO) 1,4
Nonylphenoler 1,0
Nonylpheonolethoxyl 0,2
Phenol 29,3
Phosphor-triestere  
TCPP 0,004
Tributhylphosphat 14,4
Triphenylphosphat 0,0007
Polyaromatiske kulbrinter (PAH)  
2-methylphenanthren 0,0001
Antracen 0,0002
Benz(a)anthracen 0,0002
Crysen/triphenylen 0,0002
Fluoranthen 0,003
Fluoren 0,0002
Phenanthren 0,003
Pyren 0,002
Sumparametre  
Carbon,org,NVOC 22.539
Chlor,org,AOX 50,1
EOX 0,4






Bilag 3

Bilag 3.1 Antal udløb med tilhørende totale og befæstede arealer i ha fordelt på fællessystemer (F) og separatsystemer (S) og på udløb henholdsvis med og uden bassin.

Amt   Antal udløb Total arealer Befæstede arealer
    uden med i alt uden med i alt uden med i alt
                     
København F 67 77 144 1.703 3.601 5.304 513 1.070 1.583
  S 255 75 330 3.466 11.131 14.597 1.211 3.388 4.598
Frederiksborg F 209 176 385 3.067 6.250 9.317 749 1.338 2.087
  S 531 203 734 4.894 3.053 7.947 1.450 963 2.413
Roskilde F 60 50 110 624 2.202 2.826 142 547 689
  S 787 197 984 3.480 4.745 8.224 806 1.332 2.138
Vestsjælland F 242 94 336 3.363 1.588 4.951 1.116 452 1.567
  S 406 146 552 3.948 3.528 7.477 1.255 1.022 2.277
Storstrøm F 369 83 452 5.247 1.470 6.717 1.528 605 2.133
  S 492 1 493 6.401 40 6.441 1.884 8 1.892
Bornholms reg. F 44 7 51 1.127 155 1.282 199 31 231
kommune S 56 1 57 545 14 559 110 0 110
Fyns F 423 175 598 8.587 3.582 12.169 2.393 983 3.377
  S 831 338 1.169 8.079 3.651 11.730 2.125 994 3.118
Sønderjylland F 251 221 472 3.499 3.482 6.981 708 763 1.471
  S 524 46 570 6.048 784 6.832 1.539 204 1.743
Ribe F 219 44 263 4.604 1.463 6.067 1.271 465 1.737
  S 342 43 385 3.473 836 4.309 1.283 272 1.555
Vejle F 455 85 540 6.531 6.501 13.032 4.229 1.087 5.316
  S 508 123 631 4.982 2.128 7.110 2.137 725 2.863
Ringkjøbing F 159 89 248 1.673 2.624 4.298 521 976 1.497
  S 674 131 805 5.198 2.753 7.951 1.626 953 2.579
Århus F 532 145 677 6.285 3.163 9.448 2.081 935 3.015
  S 1.241 280 1.521 12.192 5.362 17.554 4.516 1.975 6.491
Viborg F 175 173 348 1.970 4.134 6.103 533 1.316 1.849
  S 471 174 645 3.548 2.474 6.022 1.150 895 2.045
Nordjylland F 340 155 495 5.772 5.525 11.297 1.779 1.796 3.575
  S 972 246 1.218 8.945 3.814 12.759 2.733 1.422 4.155
Københavns F 53 24 77 6.100 2.200 8.300 3.590 1.410 5.000
Kommune S 22 0 22 920 0 920 403 0 403
I alt F 3.598 1.598 5.196 60.152 47.939 108.091 21.351 13.773 35.124
  S 8.112 2.004 10.116 76.119 44.312 120.431 24.226 14.153 38.379

Bilag 3.2 Udledninger fra overløbsbygværker (F) og separatudløb (S) i et normalår. I skemaet er supplerende angivet gennemsnitlige stofkoncentrationer og vandmængder pr. befæstet ha.

Amt   Vand COD N P Vand N P
    1000 m3 ton ton ton m3/ha mg/l mg/l
København F 1.903 309 25 5,5 1.203 13,0 2,9
  S 18.430 951 38 9,3 4.008 2,1 0,5
Frederiksborg F 2.031 301 23 5,8 973 11,4 2,9
  S 9.568 382 19 3,9 3.966 2,0 0,4
Roskilde F 453 57 4 1,0 657 7,9 2,2
  S 8.988 458 18 4,6 4.204 2,0 0,5
Vestsjælland F 1.486 298 19 4,9 949 12,5 3,3
  S 8.678 449 18 4,6 3.811 2,1 0,5
Storstrøm F 3.582 480 44 11,5 1.680 12,1 3,2
  S 5.428 154 13 3,2 2.868 2,4 0,6
Bornholms reg. F 223 31 3 0,6 968 11,4 2,9
kommune S 405 20 1 0,2 3.668 2,0 0,5
Fyns F 4.701 576 53 14,2 1.392 11,3 3,0
  S 11.357 616 23 5,9 3.642 2,1 0,5
Sønderjylland F 1.386 178 15 3,9 942 10,6 2,8
  S 7.930 397 16 3,9 4.551 2,0 0,5
Ribe F 1.951 322 22 5,7 1.124 11,3 2,9
  S 6.372 312 12 3,1 4.099 2,0 0,5
Vejle F 2.584 346 30 7,8 486 11,6 3,0
  S 12.077 604 24 6,0 4.219 2,0 0,5
Ringkøbing F 1.926 307 20 4,8 1.287 10,4 2,5
  S 15.574 779 31 7,8 6.039 2,0 0,5
Århus F 2.066 333 23 5,9 685 11,2 2,8
  S 19.454 850 34 8,5 2.997 1,7 0,4
Viborg F 2.873 508 31 8,2 1.554 10,9 2,8
  S 9.503 475 19 4,8 4.648 2,0 0,5
Nordjylland F 4.387 630 50 12,7 1.227 11,5 2,9
  S 16.149 808 32 8,0 3.887 2,0 0,5
Københavns F 1.022 133 11 2,9 204 10,5 2,8
Kommune S 1.649 66 3 0,8 4.091 2,0 0,5
I alt F 32.575 4.807 372 95,4 927 11,4 2,9
  S 151.564 7.320 304 74,5 3.949 2,0 0,5

Bilag 3.3 Udledninger fra overløbsbygværker (F) og separatudløb (S) i 2003.

I skemaet er supplerende angivet gennemsnitlige stofkoncentrationer og vandmængder pr. befæstet ha.

Amt   Vand COD N P Vand N P
    1000 m3 ton ton ton m3/ha mg/l mg/l
København F 1.663 288 21 4,8 1.051 12,7 2,9
  S 20.574 992 41 10,3 4.474 2,0 0,5
Frederiksborg F 2.207 321 24 6,2 1.058 11,1 2,8
  S 8.469 340 17 3,9 3.510 2,0 0,5
Roskilde F 418 53 3 0,9 607 7,9 2,2
  S 8.306 423 17 4,2 3.885 2,0 0,5
Vestsjælland F 1.233 246 15 4,0 787 12,5 3,3
  S 7.057 369 15 3,8 3.099 2,1 0,5
Storstrøm F 3.281 638 40 10,6 1.538 12,1 3,2
  S 4.971 298 12 2,9 2.627 2,4 0,6
Bornholms reg. F 176 32 2 0,5 763 11,4 2,9
kommune S 319 16 1 0,2 2.892 2,0 0,5
Fyns F 2.358 357 22 6,2 718 9,5 2,6
  S 9.186 453 19 4,6 3.009 2,0 0,5
Sønderjylland F 1.049 135 11 2,9 713 10,6 2,8
  S 6.004 301 12 3,0 3.446 2,0 0,5
Ribe F 2.958 490 33 8,5 1.703 11,2 2,9
  S 7.086 354 14 3,5 4.558 2,0 0,5
Vejle F 2.102 281 24 6,4 396 11,6 3,0
  S 9.951 540 20 5,0 3.476 2,0 0,5
Ringkøbing F 1.700 270 18 4,2 1.136 10,3 2,5
  S 12.443 622 25 6,2 4.825 2,0 0,5
Århus F 1.948 314 22 5,5 646 11,2 2,8
  S 18.343 802 32 8,0 2.826 1,7 0,4
Viborg F 2.504 419 26 6,7 1.354 10,4 2,7
  S 7.892 376 15 3,5 3.860 1,9 0,4
Nordjylland F 6.978 1.228 83 21,0 1.952 11,9 3,0
  S 19.112 956 38 9,6 4.600 2,0 0,5
Københavns F 3.477 870 59 14,5 695 17,0 4,2
Kommune S 1.410 56 3 0,7 3.497 2,0 0,5
I alt F 34.053 5.940 404 103,0 972 11,9 3,0
  S 141.124 6.896 281 69,3 3.683 2,0 0,5

Bilag 3.4 Amtsvis oversigt over fordelingen mellem overløb og udløb fra renseanlæg> 5000 PE, 2003

Amt Samlet udledning fra overløb
  Vand Total N Total P BI5(mod) COD
  1000 m3 kg kg kg kg
Københavns Amt 2.070 26.913 10.329   432.184
Frederiksborg   28.882 6.394 61.632 284.584
Roskilde 436 3.415 939 10.927 54.634
Vestsjælland 905 11.130 2.887 2.912 84.291
Storstrøm 2.401 28.974 9.452 64.341 321.703
Bornholms reg. kom 109 1.248 326 7.375 8.299
Fyn 2.275 21.729 6.000 76.148 334.732
Sønderjylland 971 9.934 2.622 24.014 120.068
Ribe 837 9.407 2.445 23.477 143.694
Vejle 1.962 23.162 6.085 146.468 267.117
Ringkjøbing 761 8.186 2.119 26.457 132.314
Århus 1.707 19.460 4.964 62.878 277.757
Viborg 2.000 21.131 5.471   341.859
Nordjylland 3.994 45.843 11.510 115.301 576.505
København kom 3.452 58.818 14.452   865.300
I alt 23.879 318.232 85.996 621.929 707.925

Amt Overløbenes andel af samlet belastning i % Fælles Kloak i % Afløbs tal Bassin (mm) Overløb i forhold til udl. fra renseanlæg i %
  Vand N P BI5 COD       N P COD
KøbenhavnsAmt 4,1 1,0 2,0   1,4 23 0,23 17,4 10 26 20
Frederiksborg   1,6 1,6 0,6 1,1 46 0,71 9,4 15 31 25
Roskilde 1,8 0,3 0,3 0,2 0,3 23 0,62 10,6 3 5 5
Vestsjælland 3,4 1,0 1,2   0,5 39 0,42 3,4 10 23 7
Storstrøm 9,0 2,8 4,0 1,1 2,1 50 0,39 1,0 24 49 33
Bornholms reg. kom 2,8 0,5 0,7 0,5 0,3 59 0,32 1,0 10 26 8
Fyn 4,4 1,0 1,3 0,5 1,0 50 0,33 3,1 13 41 26
Sønderjylland 4,3 0,8 0,9 0,4 0,6   0,15 0,2 7 19 16
Ribe 3,6 0,7 1,0 0,3 1,0 51 0,25 1,6 8 24 19
Vejle 4,7 1,1 1,1 1,0 0,9 42 0,17 2,6 8 26 18
Ringkjøbing 2,6 0,6 0,7 0,3 0,6 27 0,49 3,4 5 21 14
Århus 3,1 0,7 0,8 0,4 0,8 30 0,29 3,6 7 21 19
Viborg 7,8 1,5 2,0   1,5 46 0,21 6,6 18 52 46
Nordjylland 6,1 1,6 2,0 0,6 1,4 50 0,35 3,3 15 38 28
København kom 12,3 5,6 6,7   1,9 85 0,49 4,1 14 25 40
Middel 5,4 1,4 1,8 0,5 1,0       12 30 23






Bilag 4

Bilag 4.1 Beregningsprincipper

Til beregning af belastningen fra ejendomme uden for kloakopland anvendes følgende definitioner og betegnelser.

Ejendom i landsby. En ejendom er efter denne indberetning at betragte som

beliggende i en landsby, når den udgør én ud af mindst 10 ejendomme, for hvilke det gælder, at der er mindre end 200 m til nærmeste ejendom. Ejendomme i den spredte bebyggelse er typisk landbrugsejendomme.

Kategorien "Andet". I indberetning indgår betegnelsen "andet", som står for ejendomme med en atypisk husspildevandsbelastning sammenlignet med øvrige ejendomme. Betegnelsen dækker ejendomme som skoler, institutioner, kontorbygninger, restauranter, rastepladser o.lign.

Optælling af ejendomme. Selve opgørelsen til fastlæggelse af udledte stofmængder består i en viden om antallet af ejendomme, enten baseret på direkte optælling eller et skøn. Tilsvarende kræves en viden om anvendte rensemetoder, enten baseret på en konkret viden eller et skøn f.eks. ved anvendelse af BBR. Ud fra denne viden opnås et grundlag til beregning af spildevandsbelastningen og -udledningen til vandområderne, som identificeres ved den hydrologiske reference.

Personbelastning. Spildevandsbelastningen er fundet ud fra antallet af personækvivalenter (PE) pr. ejendom og enhedstallene er 21,9 kg organisk stof i BI5/PE/år, 4,4 kg N/PE/år, 1,0 kg P/PE/år og 50 m3 spildevand/år.

Belastningsperioder. For sommerhus- og kolonihaveområder er der overvejende anvendt 2,0 PE pr. ejendom med en spildevandsbelastning alene i 3 måneder om året. Ved den spredte bebyggelse og landsbyer er der som hovedregel anvendt en belastning på 2,5 PE pr. ejendom over hele året.

Videngrundlag A, B og C. Ved dataindberetningen er der stor variation på kvaliteten af de indkomne data, hvorfor der er opstillet tre niveauer for videngrundlag A, B og C:

A: Konkret viden om antal ejendomme samt det opnåede renseniveau af spildevandet på den enkelte ejendom, f.eks. opnået ved direkte optælling af ejendomme samt besøg på enkeltejendomme.

B: Konkret viden om antal ejendomme, f.eks. ved direkte optælling af ejendomme. Hvis renseniveauet er anført, er denne oplysning baseret på et skøn, f.eks. med udgangspunkt i BBR-registeret.

C: Oplysninger om antal ejendomme er baseret på et skøn, f.eks. ud fra oplysninger om antal ejendomme pr. arealenhed. Hvis renseniveauet er anført, er denne oplysning ligeledes baseret på et skøn, f.eks. med udgangspunkt i BBR-registeret.

Rensemetoder, rensegrader. Ved beregningen af udledningen fra spredt bebyggelse tages der udgangspunkt i en række forskellige rensemetoder med dertil hørende forudsatte renseniveauer. Rensemetoder og -niveauer fremgår af efterfølgende tabel 4.1.1.

Renseklasser- og metoder med tilhørende rensekrav og –grader. Reduktion er angivet i % af den aktuelle stofbelastning.

Bilag 4.1.1

Rensemetode % stofreduktion
  Total-N Total-P BI5 Vand- føring Nitrifi-kation
A: SOP 30 90 95 0 90
1. Minirenseanlæg 30 90 95 0 90
2. Nedsivning med sivedræn 100 100 100 100  
3. Nedsivning uden sivedræn 100 100 100 100  
4. Samletank 100 100 100 100  
5. Samletank, toilet + nedsiv., gråt 100 100 100 100  
6. Samletank, toilet + rodzoneanl., gråt 95 90 95 30  
7. Samletank, toilet + bio.sandfilter, gråt 95 90 95 30  
8. Afløbsfrit toilet + nedsiv., gråt 100 100 100 100  
9. Afløbsfrit toilet + rodzoneanl., gråt 95 90 95 30  
10. Afløbsfrit toilet + bio.sandfilter, gråt 95 90 95 30  
11. Pileanlæg uden udledning 100 100 100 100  
12. Udledning til jordoverfladen 100 100 100 100  
13. Intet afløb 100 100 100 100  
B: SO 30 40 95 0 90
1. Biologisk sandfilter 50 50 95 0 90
2. Minirenseanlæg 30 40 95 0 90
C: OP 30 90 90 0  
1. Minirenseanlæg 30 90 90 0  
D: O 30 30 90 0  
1. Rodzoneanlæg 50 50 95 0  
2. Biologisk sandfilter 30 40 90 0  
3. Minirenseanlæg 30 30 90 0  
E: Øvrige       0  
1. Mekanisk 10 10 30 0  
2. Mekanisk biologisk 10 10 70 0  
3. Rodzoneanlæg 30 30 70 0  
4. Mekanisk + markdræn 55 55 65 50  
5. Mekanisk(toilet) + markdræn 55 55 55 50  
6. Nedsiv.(toilet) + markdræn(gråt) 95 85 70 65  
7. Nedsiv.(toilet) + mekanisk + markdræn(gråt) 95 90 80 65  
8. Samletank(toilet) + mekanisk(gråt) 90 80 60 30  
9. Samletank(toilet) + markdræn(gråt) 95 85 70 65  
10. Samletank(toilet) + mekanisk + markdræn(gråt) 95 90 80 65  
11. Samletank(toilet) + urenset(gråt) 90 75 40 30  
12. Afløbsfrit toilet + mekanisk(gråt) 90 80 60 30  
13. Afløbsfrit toilet + markdræn(gråt) 95 85 70 65  
14. Afløbsfrit toilet + mekanisk + markdræn (gråt) 95 90 80 65  
15. Afløbsfrit toilet + urenset(gråt) 90 75 40 30  

Bilag 4.2 Antal ejendomme, videngrundlag, rensemetoder og udledte mængder af næringsstoffer

Bilag 4.2.1 Hele landet

Hovedskema I alt
År: 2003 Skemanummer:  
Amt nr.: 00 Antal ejendomme opgjort på videngrundlag:  
Kommune nr.: A: 91.806 B: 211.991 C: 49.141 352.938
Hydrologisk reference:  
Delskema 1
Status Sommer Koloni Spredt Landsby Andet I alt
PE/Ejendom            
Antal mdr./år            
SOP            
1. Minirenseanlæg 1   186 4 9 200
2. Nedsivning med sivedræn 36.889 2 23.799 1.438 141 62.269
3. Nedsivning uden sivedræn 53.114 1.671 54.787 3.666 133 113.371
4. Samletank 4.001 3.397 4.015 366 100 11.879
5. Samletank, toilet + nedsivning, gråt 3.020 1.806 485 90 20 5.421
6. Samletank, toilet + rodzoneanlæg, gråt     8     8
7. Samletank, toilet + bio. sandfilter, gråt 6   9 1   16
8. Afløbsfrit toilet + nedsivning, gråt 1.076 3.229 203 53 6 4.567
9. Afløbsfrit toilet + rodzoneanlæg, gråt     2     2
10. Afløbsfrit toilet + bio. sandfilter, gråt     1     1
11. Pileanlæg uden udledning 1   184 3   188
12. Udledning på jordoverfladen 25   1.686 36 2 1.749
13. Intet afløb 840 270 1.186 122 300 2.718
SO            
1. Biologisk sandfilter 17   824 69 1 911
2. Minirenseanlæg 28   304 3 7 342
OP            
1. Minirenseanlæg     10 1 1 12
O            
1. Rodzoneanlæg     48 12 2 62
2. Biologisk sandfilter 63   447 72 1 583
3. Minirenseanlæg     34 35   69
Øvrige            
1. Mekanisk 2.746 42 41.112 7.217 100 51.217
2. Mekanisk biologisk 236   1.019 286 8 1.549
3. Rodzoneanlæg 3   241 34 9 287
4. Mekanisk + markdræn 4.862 27 66.012 8.632 145 79.678
5. Mekanisk, toilet + markdræn 169   8.300 1.091 23 9.583
6. Nedsivning, toilet + markdræn, gråt 2 1 721 120 1 845
7. Nedsivning, toilet + mek.+ markdræn, gråt 3   1.081 332 10 1.426
8. Samletank, toilet + mekanisk, gråt 1.039   464 54 5 1.562
9. Samletank, toilet + markdræn, gråt 669 1 325 57 3 1.055
10. Samletank, toilet + mek.+ markdræn, gråt 6   51 10   67
11. Samletank, toilet + urenset, gråt 80   74 14   168
12. Afløbsfrit toilet + mek., gråt 14   36 2   52
13. Afløbsfrit toilet + markdræn, gråt 14 178 101 6 4 303
14. Afløbsfrit toilet + mek.+ markdræn, gråt   235 15 4   254
15. Afløbsfrit toilet + urenset, gråt 68 1 42 10 2 123
16. Urenset 24   281 95 1 401
I alt: 109.016 10.860 208.093 23.935 1.034 352.938
Udledning
Udledning(kg) Sommer Koloni Spredt Landsby Andet I alt
Biok.iltf.,modif BI5 (kg) 47.399,4 1.537,9 3.149.581,8 479.869,5 54.099,1 3.732.487,7
Nitrogen,total (kg) 11.190,6 155,8 808.360,6 123.095,3 14.639,8 957.442,1
Phosphor, total-P (kg) 2.618,6 50,4 183.833,9 28.061,1 3.245,2 217.809,2
Vandføring (m3) 161.010,6 5.036,3 10.416.727,2 1.587.008,2 199.202,0 12.368.984,3

Bilag 4.2.2 Københavns amt

Hovedskema I alt
År: 2003    
Amt nr.: 015 Antal ejendomme opgjort på videngrundlag:  
  A: 668 B: 8.624 C: 638 9.930
Delskema 1
Status Sommer Koloni Spredt Landsby Andet I alt
SOP 300 8.601 352   7 9.260
1. Minirenseanlæg           0
2. Nedsivning med sivedræn 5   32     37
3. Nedsivning uden sivedræn 235 490 151     876
4. Samletank 57 3.146 154   7 3.364
5. Samletank, toilet + nedsivning, gråt   1.806 2     1.808
6. Samletank, toilet + rodzoneanlæg, gråt           0
7. Samletank, toilet + bio. sandfilter, gråt           0
8. Afløbsfrit toilet + nedsivning, gråt   3.159 1     3.160
9. Afløbsfrit toilet + rodzoneanlæg, gråt           0
10. Afløbsfrit toilet + bio. sandfilter, gråt           0
11. Pileanlæg uden udledning           0
12. Udledning på jordoverfladen     2     2
13. Intet afløb 3   10     13
SO     1   1 2
1. Biologisk sandfilter           0
2. Minirenseanlæg     1   1 2
OP           0
1. Minirenseanlæg           0
O     81     81
1. Rodzoneanlæg           0
2. Biologisk sandfilter     72     72
3. Minirenseanlæg     9     9
Øvrige 60 2 521 3 1 587
1. Mekanisk 30   203 1   234
2. Mekanisk biologisk           0
3. Rodzoneanlæg 1         1
4. Mekanisk + markdræn 25   166     191
5. Mekanisk, toilet + markdræn     14     14
6. Nedsivning, toilet + markdræn, gråt     68 1 1 70
7. Nedsivning, toilet + mek.+ markdræn, gråt           0
8. Samletank, toilet + mekanisk, gråt     9     9
9. Samletank, toilet + markdræn, gråt   1 20 1   22
10. Samletank, toilet + mek.+ markdræn, gråt     6     6
11. Samletank, toilet + urenset, gråt     14     14
12. Afløbsfrit toilet + mek., gråt           0
13. Afløbsfrit toilet + markdræn, gråt           0
14. Afløbsfrit toilet + mek.+ markdræn, gråt     6     6
15. Afløbsfrit toilet + urenset, gråt 4 1 2     7
16. Urenset     13     13
I alt: 360 8.603 955 3 9 9.930
Udledning
Udledning(kg) Sommer Koloni Spredt Landsby Andet I alt
Biok.iltf.,modif BI5 (kg) 355 10 14.763 71 186 15.385
Nitrogen,total (kg) 87 0 3.758 11 67 3.923
Phosphor, total-P (kg) 20 0 868 3 16 907
Vandføring (m3) 1.158 26 55.063 213 1.438 57.898

Bilag 4.2.3 Frederiksborg amt

Hovedskema I alt
År: 2003    
Amt nr.: 020 Antal ejendomme opgjort på videngrundlag:  
  A: 3.038 B: 16.348 C: 19.386
Delskema 1
Status Sommer Koloni Spredt Landsby Andet I alt
SOP 10.867 126 4.265 1.054 80 16.392
1. Minirenseanlæg     4 1 2 7
2. Nedsivning med sivedræn 1.205   711 110 3 2.029
3. Nedsivning uden sivedræn 7.458   2.646 723 47 10.874
4. Samletank 709 9 424 88 7 1.237
5. Samletank, toilet + nedsivning, gråt 699   261 66 15 1.041
6. Samletank, toilet + rodzoneanlæg, gråt     6     6
7. Samletank, toilet + bio. sandfilter, gråt 3   7     10
8. Afløbsfrit toilet + nedsivning, gråt 673 62 169 52 3 959
9. Afløbsfrit toilet + rodzoneanlæg, gråt           0
10. Afløbsfrit toilet + bio. sandfilter, gråt     1     1
11. Pileanlæg uden udledning     1 1   2
12. Udledning på jordoverfladen     3 1   4
13. Intet afløb 120 55 32 12 3 222
SO 1   7 1 2 11
1. Biologisk sandfilter     5   1 6
2. Minirenseanlæg 1   2 1 1 5
OP           0
1. Minirenseanlæg           0
O     3 1 2 6
1. Rodzoneanlæg     3 1 1 5
2. Biologisk sandfilter         1 1
3. Minirenseanlæg           0
Øvrige 612 173 1.677 488 27 2.977
1. Mekanisk 546   324 18 9 897
2. Mekanisk biologisk     5   2 7
3. Rodzoneanlæg     30   1 31
4. Mekanisk + markdræn 47   995 365 13 1.420
5. Mekanisk, toilet + markdræn 4   209 87   300
6. Nedsivning, toilet + markdræn, gråt     29 1   30
7. Nedsivning, toilet + mek.+ markdræn, gråt     5     5
8. Samletank, toilet + mekanisk, gråt 8   14 16 2 40
9. Samletank, toilet + markdræn, gråt 3   20     23
10. Samletank, toilet + mek.+ markdræn, gråt     2     2
11. Samletank, toilet + urenset, gråt     7     7
12. Afløbsfrit toilet + mek., gråt 1   5     6
13. Afløbsfrit toilet + markdræn, gråt 1 173 7 1   182
14. Afløbsfrit toilet + mek.+ markdræn, gråt           0
15. Afløbsfrit toilet + urenset, gråt     2     2
16. Urenset 2   23     25
I alt: 11.480 299 5.952 1.544 111 19.386
Udledning
Udledning(kg) Sommer Koloni Spredt Landsby Andet I alt
Biok.iltf.,modif BI5 (kg) 4.462 568 40.252 10.219 5.650 61.151
Nitrogen,total (kg) 1.140 19 9.864 2.455 1.800 15.278
Phosphor, total-P (kg) 260 13 2.260 561 385 3.479
Vandføring (m3) 14.608 1.514 131.181 32.363 25.900 205.566

Bilag 4.2.4 Roskilde amt

Hovedskema I alt
År: 2003    
Amt nr.: 025 Antal ejendomme opgjort på videngrundlag:  
  A: 1.879 B: 3.890 C: 5.769
Delskema 1
Status Sommer Koloni Spredt Landsby Andet I alt
SOP 141 1.109 861 53 36 2.200
1. Minirenseanlæg     4     4
2. Nedsivning med sivedræn 7   190 14 9 220
3. Nedsivning uden sivedræn 11 1.100 431 30 7 1.579
4. Samletank 74 9 185 7 16 291
5. Samletank, toilet + nedsivning, gråt 22   11 1 4 38
6. Samletank, toilet + rodzoneanlæg, gråt           0
7. Samletank, toilet + bio. sandfilter, gråt 3   1     4
8. Afløbsfrit toilet + nedsivning, gråt 14   6     20
9. Afløbsfrit toilet + rodzoneanlæg, gråt           0
10. Afløbsfrit toilet + bio. sandfilter, gråt           0
11. Pileanlæg uden udledning     4     4
12. Udledning på jordoverfladen     1     1
13. Intet afløb 10   28 1   39
SO 23   28 22 3 76
1. Biologisk sandfilter     2 22   24
2. Minirenseanlæg 23   26   3 52
OP           0
1. Minirenseanlæg           0
O     2     2
1. Rodzoneanlæg           0
2. Biologisk sandfilter     2     2
3. Minirenseanlæg           0
Øvrige 226   2.941 291 33 3.491
1. Mekanisk 36   717 118 9 880
2. Mekanisk biologisk 1   26   1 28
3. Rodzoneanlæg     1     1
4. Mekanisk + markdræn 144   1.704 140 15 2.003
5. Mekanisk, toilet + markdræn 4   452 31 5 492
6. Nedsivning, toilet + markdræn, gråt           0
7. Nedsivning, toilet + mek.+ markdræn, gråt     2     2
8. Samletank, toilet + mekanisk, gråt     13   1 14
9. Samletank, toilet + markdræn, gråt 17   3     20
10. Samletank, toilet + mek.+ markdræn, gråt     1     1
11. Samletank, toilet + urenset, gråt 1         1
12. Afløbsfrit toilet + mek., gråt     2     2
13. Afløbsfrit toilet + markdræn, gråt 7   4     11
14. Afløbsfrit toilet + mek.+ markdræn, gråt           0
15. Afløbsfrit toilet + urenset, gråt 16   12 2 2 32
16. Urenset     4     4
I alt: 390 1.109 3.832 366 72 5.769
Udledning
Udledning(kg) Sommer Koloni Spredt Landsby Andet I alt
Biok.iltf.,modif BI5 (kg) 1.160   73.301 8.138 1.680 84.279
Nitrogen,total (kg) 286   18.489 2.149 455 21.379
Phosphor, total-P (kg) 67   4.200 489 103 4.859
Vandføring (m3) 4.243   236.858 28.503 6.082 275.686

Bilag 4.2.5 Vestsjællands amt

Hovedskema I alt
År: 2003    
Amt nr.: 030 Antal ejendomme opgjort på videngrundlag:  
  A: 13.366 B: 40.455 C: 5.136 58.957
Delskema 1
Status Sommer Koloni Spredt Landsby Andet I alt
SOP 29.426 5 8.444 538 157 38.570
1. Minirenseanlæg     4   2 6
2. Nedsivning med sivedræn 11.242   1.388 183 55 12.868
3. Nedsivning uden sivedræn 14.612   6.445 250 14 21.321
4. Samletank 1.601 5 433 71 18 2.128
5. Samletank, toilet + nedsivning, gråt 1.494   100 18 1 1.613
6. Samletank, toilet + rodzoneanlæg, gråt     1     1
7. Samletank, toilet + bio. sandfilter, gråt     1     1
8. Afløbsfrit toilet + nedsivning, gråt 351   2 1   354
9. Afløbsfrit toilet + rodzoneanlæg, gråt           0
10. Afløbsfrit toilet + bio. sandfilter, gråt           0
11. Pileanlæg uden udledning 1         1
12. Udledning på jordoverfladen     2     2
13. Intet afløb 125   68 15 67 275
SO     9 1   10
1. Biologisk sandfilter     2     2
2. Minirenseanlæg     7 1   8
OP           0
1. Minirenseanlæg           0
O     2 24   26
1. Rodzoneanlæg           0
2. Biologisk sandfilter           0
3. Minirenseanlæg     2 24   26
Øvrige 2.414   15.080 2.796 61 20.351
1. Mekanisk 135   3.274 468 4 3.881
2. Mekanisk biologisk 208   127 85 1 421
3. Rodzoneanlæg     2 1 7 10
4. Mekanisk + markdræn 1.994   8.453 1.461 28 11.936
5. Mekanisk, toilet + markdræn 59   2.533 636 17 3.245
6. Nedsivning, toilet + markdræn, gråt     51     51
7. Nedsivning, toilet + mek.+ markdræn, gråt     214 28   242
8. Samletank, toilet + mekanisk, gråt 3   124 23 1 151
9. Samletank, toilet + markdræn, gråt 1   196 51 3 251
10. Samletank, toilet + mek.+ markdræn, gråt     20 3   23
11. Samletank, toilet + urenset, gråt     1     1
12. Afløbsfrit toilet + mek., gråt 13   1     14
13. Afløbsfrit toilet + markdræn, gråt 1   2 1   4
14. Afløbsfrit toilet + mek.+ markdræn, gråt     5 4   9
15. Afløbsfrit toilet + urenset, gråt     2 1   3
16. Urenset     75 34   109
I alt: 31.840 5 23.535 3.359 218 58.957
Udledning
Udledning(kg) Sommer Koloni Spredt Landsby Andet I alt
Biok.iltf.,modif BI5 (kg) 9.727   365.683 66.784 10.534 452.728
Nitrogen,total (kg) 2.715   89.412 16.503 2.754 111.384
Phosphor, total-P (kg) 618   20.438 3.774 610 25.440
Vandføring (m3) 34.535   1.155.975 213.594 38.250 1.442.354

Bilag 4.2.6 Storstrøms amt

Hovedskema I alt
År: 2003    
Amt nr.: 035 Antal ejendomme opgjort på videngrundlag:  
  A: 11.279 B: 15.146 C: 145 26.570
Delskema 1
Status Sommer Koloni Spredt Landsby Andet I alt
SOP 737 150 705 212 10 1.814
1. Minirenseanlæg           0
2. Nedsivning med sivedræn 430   112 5 2 549
3. Nedsivning uden sivedræn 165   390 152 3 710
4. Samletank 83 5 129 22 4 243
5. Samletank, toilet + nedsivning, gråt 40   2     42
6. Samletank, toilet + rodzoneanlæg, gråt           0
7. Samletank, toilet + bio. sandfilter, gråt           0
8. Afløbsfrit toilet + nedsivning, gråt 3         3
9. Afløbsfrit toilet + rodzoneanlæg, gråt           0
10. Afløbsfrit toilet + bio. sandfilter, gråt           0
11. Pileanlæg uden udledning           0
12. Udledning på jordoverfladen     1 1   2
13. Intet afløb 16 145 71 32 1 265
SO     2   1 3
1. Biologisk sandfilter     2     2
2. Minirenseanlæg         1 1
OP           0
1. Minirenseanlæg           0
O 60   1     61
1. Rodzoneanlæg           0
2. Biologisk sandfilter 60         60
3. Minirenseanlæg     1     1
Øvrige 1.031 65 17.560 5.974 62 24.692
1. Mekanisk 293 34 2.961 2.062 2 5.352
2. Mekanisk biologisk     2     2
3. Rodzoneanlæg         1 1
4. Mekanisk + markdræn 545 27 14.238 3.864 55 18.729
5. Mekanisk, toilet + markdræn     170 25   195
6. Nedsivning, toilet + markdræn, gråt           0
7. Nedsivning, toilet + mek.+ markdræn, gråt     6     6
8. Samletank, toilet + mekanisk, gråt 106   30     136
9. Samletank, toilet + markdræn, gråt 3   40 4   47
10. Samletank, toilet + mek.+ markdræn, gråt 1     2   3
11. Samletank, toilet + urenset, gråt 60   16 8   84
12. Afløbsfrit toilet + mek., gråt       1   1
13. Afløbsfrit toilet + markdræn, gråt 3 4 59 4 3 73
14. Afløbsfrit toilet + mek.+ markdræn, gråt     4     4
15. Afløbsfrit toilet + urenset, gråt 19   5 4   28
16. Urenset 1   29   1 31
I alt: 1.828 215 18.268 6.186 73 26.570
Udledning
Udledning(kg) Sommer Koloni Spredt Landsby Andet I alt
Biok.iltf.,modif BI5 (kg) 5.416 377 363.601 141.915 10.030 521.339
Nitrogen,total (kg) 1.256 94 93.018 36.509 2.561 133.438
Phosphor, total-P (kg) 294 22 21.179 8.304 586 30.385
Vandføring (m3) 18.961 1.223 1.181.378 462.196 33.550 1.697.308

Bilag 4.2.7 Fyns amt

Hovedskema I alt
År: 2003    
Amt nr.: 042 Antal ejendomme opgjort på videngrundlag:  
  A: 10.198 B: 13.213 C: 1.515 24.926
Delskema 1
Status Sommer Koloni Spredt Landsby Andet I alt
SOP 1.962 3 3.683 303 25 5.976
1. Minirenseanlæg 1   110 1 1 113
2. Nedsivning med sivedræn 512 1 1.653 151 8 2.325
3. Nedsivning uden sivedræn 1.126 2 1.373 136 2 2.639
4. Samletank 196   269 11 7 483
5. Samletank, toilet + nedsivning, gråt 23   27 1   51
6. Samletank, toilet + rodzoneanlæg, gråt           0
7. Samletank, toilet + bio. sandfilter, gråt           0
8. Afløbsfrit toilet + nedsivning, gråt 12   19     31
9. Afløbsfrit toilet + rodzoneanlæg, gråt     2     2
10. Afløbsfrit toilet + bio. sandfilter, gråt           0
11. Pileanlæg uden udledning     32     32
12. Udledning på jordoverfladen     39     39
13. Intet afløb 92   159 3 7 261
SO 16   616 9 1 642
1. Biologisk sandfilter 12   465 8   485
2. Minirenseanlæg 4   151 1 1 157
OP     5     5
1. Minirenseanlæg     5     5
O     17     17
1. Rodzoneanlæg           0
2. Biologisk sandfilter     13     13
3. Minirenseanlæg     4     4
Øvrige 184   16.637 1.411 54 18.286
1. Mekanisk 88   4.043 525 42 4.698
2. Mekanisk biologisk 6   329 56   391
3. Rodzoneanlæg     53 33   86
4. Mekanisk + markdræn 53   10.445 642 9 11.149
5. Mekanisk, toilet + markdræn 10   1.490 128 1 1.629
6. Nedsivning, toilet + markdræn, gråt     156 18   174
7. Nedsivning, toilet + mek.+ markdræn, gråt     4   1 5
8. Samletank, toilet + mekanisk, gråt 4   10 2   16
9. Samletank, toilet + markdræn, gråt 5   29 1   35
10. Samletank, toilet + mek.+ markdræn, gråt     1     1
11. Samletank, toilet + urenset, gråt 1   12 3   16
12. Afløbsfrit toilet + mek., gråt     6     6
13. Afløbsfrit toilet + markdræn, gråt     18   1 19
14. Afløbsfrit toilet + mek.+ markdræn, gråt           0
15. Afløbsfrit toilet + urenset, gråt 10   13     23
16. Urenset 7   28 3   38
I alt: 2.162 3 20.958 1.723 80 24.926
Udledning
Udledning(kg) Sommer Koloni Spredt Landsby Andet I alt
Biok.iltf.,modif BI5 (kg) 1.139   406.292 37.684 14.717 459.832
Nitrogen,total (kg) 289   107.974 9.926 3.854 122.043
Phosphor, total-P (kg) 66   24.391 2.261 865 27.583
Vandføring (m3) 4.044   1.408.925 127.769 49.700 1.590.438

Bilag 4.2.8 Sønderjyllands amt

Hovedskema I alt
År: 2003    
Amt nr.: 050 Antal ejendomme opgjort på videngrundlag:  
  A: 4.546 B: 10.749 C: 3.623 18.918
Delskema 1
Status Sommer Koloni Spredt Landsby Andet I alt
SOP 1.928 2 3.375 732 23 6.060
1. Minirenseanlæg     29 2   31
2. Nedsivning med sivedræn 129 1 1.228 163 7 1.528
3. Nedsivning uden sivedræn 1.612 1 1.873 526   4.012
4. Samletank 187   142 30 13 372
5. Samletank, toilet + nedsivning, gråt     1     1
6. Samletank, toilet + rodzoneanlæg, gråt     1     1
7. Samletank, toilet + bio. sandfilter, gråt           0
8. Afløbsfrit toilet + nedsivning, gråt         3 3
9. Afløbsfrit toilet + rodzoneanlæg, gråt           0
10. Afløbsfrit toilet + bio. sandfilter, gråt           0
11. Pileanlæg uden udledning     6 1   7
12. Udledning på jordoverfladen     27 2   29
13. Intet afløb     68 8   76
SO 1   176 10   187
1. Biologisk sandfilter 1   59 10   70
2. Minirenseanlæg     117     117
OP           0
1. Minirenseanlæg           0
O     21 1   22
1. Rodzoneanlæg     2     2
2. Biologisk sandfilter     11     11
3. Minirenseanlæg     8 1   9
Øvrige 912 3 8.957 2.752 25 12.649
1. Mekanisk 515 3 4.263 1.508 5 6.294
2. Mekanisk biologisk     50 14 1 65
3. Rodzoneanlæg     3     3
4. Mekanisk + markdræn 367   2.807 773 9 3.956
5. Mekanisk, toilet + markdræn     484 45   529
6. Nedsivning, toilet + markdræn, gråt     363 96   459
7. Nedsivning, toilet + mek.+ markdræn, gråt 3   842 304 9 1.158
8. Samletank, toilet + mekanisk, gråt 1   108 5 1 115
9. Samletank, toilet + markdræn, gråt     12     12
10. Samletank, toilet + mek.+ markdræn, gråt     5     5
11. Samletank, toilet + urenset, gråt     6 2   8
12. Afløbsfrit toilet + mek., gråt           0
13. Afløbsfrit toilet + markdræn, gråt     2     2
14. Afløbsfrit toilet + mek.+ markdræn, gråt           0
15. Afløbsfrit toilet + urenset, gråt 18   4 3   25
16. Urenset 8   8 2   18
I alt: 2.841 5 12.529 3.495 48 18.918
Udledning
Udledning(kg) Sommer Koloni Spredt Landsby Andet I alt
Biok.iltf.,modif BI5 (kg) 5.571 23 249.236 79.273 4.008 338.111
Nitrogen,total (kg) 1.406 6 61.510 19.448 880 83.250
Phosphor, total-P (kg) 321 1 14.135 4.482 211 19.150
Vandføring (m3) 18.046 75 838.400 261.625 14.350 1.132.496

Bilag 4.2.9 Ribe amt

Hovedskema I alt
År: 2003    
Amt nr.: 055 Antal ejendomme opgjort på videngrundlag:  
  A: 2.619 B: 9.494 C: 10.458 22.571
Delskema 1
Status Sommer Koloni Spredt Landsby Andet I alt
SOP 8.977   6.431 218   15.626
1. Minirenseanlæg     1     1
2. Nedsivning med sivedræn 8.842   3.868 119   12.829
3. Nedsivning uden sivedræn 104   2.124 83   2.311
4. Samletank 20   331 14   365
5. Samletank, toilet + nedsivning, gråt 1   9 2   12
6. Samletank, toilet + rodzoneanlæg, gråt           0
7. Samletank, toilet + bio. sandfilter, gråt           0
8. Afløbsfrit toilet + nedsivning, gråt     1     1
9. Afløbsfrit toilet + rodzoneanlæg, gråt           0
10. Afløbsfrit toilet + bio. sandfilter, gråt           0
11. Pileanlæg uden udledning     28     28
12. Udledning på jordoverfladen     11     11
13. Intet afløb 10   58     68
SO     7     7
1. Biologisk sandfilter     7     7
2. Minirenseanlæg           0
OP           0
1. Minirenseanlæg           0
O     5     5
1. Rodzoneanlæg           0
2. Biologisk sandfilter     5     5
3. Minirenseanlæg           0
Øvrige 11   6.691 231   6.933
1. Mekanisk     2.232 119   2.351
2. Mekanisk biologisk     30 3   33
3. Rodzoneanlæg     13     13
4. Mekanisk + markdræn 11   4.253 98   4.362
5. Mekanisk, toilet + markdræn     121 10   131
6. Nedsivning, toilet + markdræn, gråt     16 1   17
7. Nedsivning, toilet + mek.+ markdræn, gråt           0
8. Samletank, toilet + mekanisk, gråt           0
9. Samletank, toilet + markdræn, gråt     3     3
10. Samletank, toilet + mek.+ markdræn, gråt           0
11. Samletank, toilet + urenset, gråt           0
12. Afløbsfrit toilet + mek., gråt           0
13. Afløbsfrit toilet + markdræn, gråt           0
14. Afløbsfrit toilet + mek.+ markdræn, gråt           0
15. Afløbsfrit toilet + urenset, gråt     1     1
16. Urenset     22     22
I alt: 8.988 0 13.134 449 0 22.571
Udledning
Udledning(kg) Sommer Koloni Spredt Landsby Andet I alt
Biok.iltf.,modif BI5 (kg) 42   172.326 6.751   179.119
Nitrogen,total (kg) 11   44.483 1.743   46.237
Phosphor, total-P (kg) 2   10.112 396   10.510
Vandføring (m3) 138   563.044 22.044   585.226

Bilag 4.2.10 Vejle amt

Hovedskema I alt
År: 2003    
Amt nr.: 060 Antal ejendomme opgjort på videngrundlag:  
  A: 10.556 B: 7.795 C: 792 19.143
Delskema 1
Status Sommer Koloni Spredt Landsby Andet I alt
SOP 1.076 45 4.911 584 22 6.638
1. Minirenseanlæg     13   2 15
2. Nedsivning med sivedræn 83   1.198 57 6 1.344
3. Nedsivning uden sivedræn 725 11 2.722 466 8 3.932
4. Samletank 184 5 293 18 5 505
5. Samletank, toilet + nedsivning, gråt 3   22     25
6. Samletank, toilet + rodzoneanlæg, gråt           0
7. Samletank, toilet + bio. sandfilter, gråt       1   1
8. Afløbsfrit toilet + nedsivning, gråt 17 8 4     29
9. Afløbsfrit toilet + rodzoneanlæg, gråt           0
10. Afløbsfrit toilet + bio. sandfilter, gråt           0
11. Pileanlæg uden udledning     16 1   17
12. Udledning på jordoverfladen 4   499 7 1 511
13. Intet afløb 60 21 144 34   259
SO 2   84     86
1. Biologisk sandfilter 2   84     86
2. Minirenseanlæg           0
OP     1     1
1. Minirenseanlæg     1     1
O 1   66 38   105
1. Rodzoneanlæg     5     5
2. Biologisk sandfilter 1   61 38   100
3. Minirenseanlæg           0
Øvrige 850 6 10.171 1.277 9 12.313
1. Mekanisk 72 4 3.154 562   3.792
2. Mekanisk biologisk     23 11 3 37
3. Rodzoneanlæg     3     3
4. Mekanisk + markdræn 642   5.631 561 6 6.840
5. Mekanisk, toilet + markdræn 55   1.241 106   1.402
6. Nedsivning, toilet + markdræn, gråt 1 1 26 2   30
7. Nedsivning, toilet + mek.+ markdræn, gråt           0
8. Samletank, toilet + mekanisk, gråt 67   25 1   93
9. Samletank, toilet + markdræn, gråt           0
10. Samletank, toilet + mek.+ markdræn, gråt           0
11. Samletank, toilet + urenset, gråt 5   18     23
12. Afløbsfrit toilet + mek., gråt     22 1   23
13. Afløbsfrit toilet + markdræn, gråt 2 1 6     9
14. Afløbsfrit toilet + mek.+ markdræn, gråt           0
15. Afløbsfrit toilet + urenset, gråt           0
16. Urenset 6   22 33   61
I alt: 1.929 51 15.233 1.899 31 19.143
Udledning
Udledning(kg) Sommer Koloni Spredt Landsby Andet I alt
Biok.iltf.,modif BI5 (kg) 3.750 37 268.963 37.647 1.358 311.755
Nitrogen,total (kg) 879 8 68.200 9.752 598 79.437
Phosphor, total-P (kg) 204 2 15.490 2.208 112 18.016
Vandføring (m3) 12.191 118 874.096 124.040 8.000 1.018.445

Bilag 4.2.11 Ringkjøbing amt

Hovedskema I alt
År: 2003    
Amt nr.: 065 Antal ejendomme opgjort på videngrundlag:  
  A: 4.240 B: 19.276 C: 7.515 31.031
Delskema 1
Status Sommer Koloni Spredt Landsby Andet I alt
SOP 10.841 109 9.663 280 7 20.900
1. Minirenseanlæg     6     6
2. Nedsivning med sivedræn 8.524   3.915 96 1 12.536
3. Nedsivning uden sivedræn 1.905 60 5.082 160 1 7.208
4. Samletank 46   228 11 2 287
5. Samletank, toilet + nedsivning, gråt     8     8
6. Samletank, toilet + rodzoneanlæg, gråt           0
7. Samletank, toilet + bio. sandfilter, gråt           0
8. Afløbsfrit toilet + nedsivning, gråt           0
9. Afløbsfrit toilet + rodzoneanlæg, gråt           0
10. Afløbsfrit toilet + bio. sandfilter, gråt           0
11. Pileanlæg uden udledning           0
12. Udledning på jordoverfladen 3   225 6   234
13. Intet afløb 363 49 199 7 3 621
SO     3     3
1. Biologisk sandfilter     3     3
2. Minirenseanlæg           0
OP     2     2
1. Minirenseanlæg     2     2
O     8 10   18
1. Rodzoneanlæg     3     3
2. Biologisk sandfilter     5     5
3. Minirenseanlæg       10   10
Øvrige 141   9.637 328 2 10.108
1. Mekanisk 58   3.437 215 1 3.711
2. Mekanisk biologisk 2   42     44
3. Rodzoneanlæg 1   8     9
4. Mekanisk + markdræn 62   5.090 113 1 5.266
5. Mekanisk, toilet + markdræn 11   1.023     1.034
6. Nedsivning, toilet + markdræn, gråt 1   5     6
7. Nedsivning, toilet + mek.+ markdræn, gråt     1     1
8. Samletank, toilet + mekanisk, gråt 1   7     8
9. Samletank, toilet + markdræn, gråt           0
10. Samletank, toilet + mek.+ markdræn, gråt 5   11     16
11. Samletank, toilet + urenset, gråt           0
12. Afløbsfrit toilet + mek., gråt           0
13. Afløbsfrit toilet + markdræn, gråt     3     3
14. Afløbsfrit toilet + mek.+ markdræn, gråt           0
15. Afløbsfrit toilet + urenset, gråt           0
16. Urenset     10     10
I alt: 10.982 109 19.313 618 9 31.031
Udledning
Udledning(kg) Sommer Koloni Spredt Landsby Andet I alt
Biok.iltf.,modif BI5 (kg) 765   256.320 10.460 383 267.928
Nitrogen,total (kg) 193   65.025 2.765 99 68.082
Phosphor, total-P (kg) 44   14.770 628 23 15.465
Vandføring (m3) 2.508   823.050 35.188 1.250 861.996

Bilag 4.2.12 Århus amt

Hovedskema I alt
År: 2003    
Amt nr.: 070 Antal ejendomme opgjort på videngrundlag:  
  A: 14.852 B: 18.727 C: 16 33.595
Delskema 1
Status Sommer Koloni Spredt Landsby Andet I alt
SOP 7.359 14 10.435 577 94 18.479
1. Minirenseanlæg     12   1 13
2. Nedsivning med sivedræn 128   2.482 110 16 2.736
3. Nedsivning uden sivedræn 6.054 7 7.005 444 19 13.529
4. Samletank 413 7 334 9 17 780
5. Samletank, toilet + nedsivning, gråt 737   38 2   777
6. Samletank, toilet + rodzoneanlæg, gråt           0
7. Samletank, toilet + bio. sandfilter, gråt           0
8. Afløbsfrit toilet + nedsivning, gråt 6         6
9. Afløbsfrit toilet + rodzoneanlæg, gråt           0
10. Afløbsfrit toilet + bio. sandfilter, gråt           0
11. Pileanlæg uden udledning     10     10
12. Udledning på jordoverfladen     262 3   265
13. Intet afløb 21   292 9 41 363
SO 2   179 29   210
1. Biologisk sandfilter 2   179 29   210
2. Minirenseanlæg           0
OP     2     2
1. Minirenseanlæg     2     2
O 2   249 23 1 275
1. Rodzoneanlæg     14 1 1 16
2. Biologisk sandfilter 2   231 22   255
3. Minirenseanlæg     4     4
Øvrige 2.661 1 10.644 1.304 19 14.629
1. Mekanisk 592 1 5.435 947 13 6.988
2. Mekanisk biologisk 2   62 97   161
3. Rodzoneanlæg 1   109     110
4. Mekanisk + markdræn 562   4.752 215 6 5.535
5. Mekanisk, toilet + markdræn 2   198 9   209
6. Nedsivning, toilet + markdræn, gråt     2 1   3
7. Nedsivning, toilet + mek.+ markdræn, gråt     2     2
8. Samletank, toilet + mekanisk, gråt 848   34 7   889
9. Samletank, toilet + markdræn, gråt 640   2     642
10. Samletank, toilet + mek.+ markdræn, gråt     1 5   6
11. Samletank, toilet + urenset, gråt 13         13
12. Afløbsfrit toilet + mek., gråt           0
13. Afløbsfrit toilet + markdræn, gråt           0
14. Afløbsfrit toilet + mek.+ markdræn, gråt           0
15. Afløbsfrit toilet + urenset, gråt 1   1     2
16. Urenset     46 23   69
I alt: 10.024 15 21.509 1.933 114 33.595
Udledning
Udledning(kg) Sommer Koloni Spredt Landsby Andet I alt
Biok.iltf.,modif BI5 (kg) 10.341 8 312.297 43.952 4.796 371.394
Nitrogen,total (kg) 1.711 2 83.289 12.052 1.333 98.387
Phosphor, total-P (kg) 446 0 18.861 2.736 291 22.334
Vandføring (m3) 35.188 25 1.074.494 154.870 17.500 1.282.077

Bilag 4.2.13 Viborg amt

Hovedskema I alt
År: 2003    
Amt nr.: 076 Antal ejendomme opgjort på videngrundlag:  
  A: 2.982 B: 19.307 C: 4.450 26.739
Delskema 1
Status Sommer Koloni Spredt Landsby Andet I alt
SOP 4.458   13.316 817 188 18.779
1. Minirenseanlæg     2   1 3
2. Nedsivning med sivedræn 1.504   4.544 312 5 6.365
3. Nedsivning uden sivedræn 2.838   7.907 416 3 11.164
4. Samletank 95   272 72   439
5. Samletank, toilet + nedsivning, gråt 1   3     4
6. Samletank, toilet + rodzoneanlæg, gråt           0
7. Samletank, toilet + bio. sandfilter, gråt           0
8. Afløbsfrit toilet + nedsivning, gråt           0
9. Afløbsfrit toilet + rodzoneanlæg, gråt           0
10. Afløbsfrit toilet + bio. sandfilter, gråt           0
11. Pileanlæg uden udledning     3     3
12. Udledning på jordoverfladen     528 16 1 545
13. Intet afløb 20   57 1 178 256
SO     16     16
1. Biologisk sandfilter     16     16
2. Minirenseanlæg           0
OP       1 1 2
1. Minirenseanlæg       1 1 2
O           0
1. Rodzoneanlæg           0
2. Biologisk sandfilter           0
3. Minirenseanlæg           0
Øvrige 265   7.229 447 1 7.942
1. Mekanisk 18   1.598 28   1.644
2. Mekanisk biologisk 17   318 20   355
3. Rodzoneanlæg     18     18
4. Mekanisk + markdræn 209   4.874 385 1 5.469
5. Mekanisk, toilet + markdræn 21   362 14   397
6. Nedsivning, toilet + markdræn, gråt           0
7. Nedsivning, toilet + mek.+ markdræn, gråt           0
8. Samletank, toilet + mekanisk, gråt     58     58
9. Samletank, toilet + markdræn, gråt           0
10. Samletank, toilet + mek.+ markdræn, gråt           0
11. Samletank, toilet + urenset, gråt           0
12. Afløbsfrit toilet + mek., gråt           0
13. Afløbsfrit toilet + markdræn, gråt           0
14. Afløbsfrit toilet + mek.+ markdræn, gråt           0
15. Afløbsfrit toilet + urenset, gråt           0
16. Urenset     1     1
I alt: 4.723 0 20.561 1.265 190 26.739
Udledning
Udledning(kg) Sommer Koloni Spredt Landsby Andet I alt
Biok.iltf.,modif BI5 (kg) 1.098   170.465 9.130 45 180.738
Nitrogen,total (kg) 297   45.206 2.458 54 48.015
Phosphor, total-P (kg) 68   10.286 557 3 10.914
Vandføring (m3) 3.750   576.488 31.063 863 612.164

Bilag 4.2.14 Nordjyllands amt

Hovedskema I alt
År: 2003    
Amt nr.: 080 Antal ejendomme opgjort på videngrundlag:  
  A: 9.888 B: 24.993 C: 14.751 49.632
Delskema 1
Status Sommer Koloni Spredt Landsby Andet I alt
SOP 19.626   18.119 411 59 38.215
1. Minirenseanlæg     1     1
2. Nedsivning med sivedræn 3.279   2.452 118 29 5.878
3. Nedsivning uden sivedræn 16.108   14.892 280 26 31.306
4. Samletank 221   602 13 4 840
5. Samletank, toilet + nedsivning, gråt     1     1
6. Samletank, toilet + rodzoneanlæg, gråt           0
7. Samletank, toilet + bio. sandfilter, gråt           0
8. Afløbsfrit toilet + nedsivning, gråt     1     1
9. Afløbsfrit toilet + rodzoneanlæg, gråt           0
10. Afløbsfrit toilet + bio. sandfilter, gråt           0
11. Pileanlæg uden udledning     84     84
12. Udledning på jordoverfladen 18   86     104
13. Intet afløb           0
SO           0
1. Biologisk sandfilter           0
2. Minirenseanlæg           0
OP           0
1. Minirenseanlæg           0
O     74 22   96
1. Rodzoneanlæg     21 10   31
2. Biologisk sandfilter     47 12   59
3. Minirenseanlæg     6     6
Øvrige 336 235 10.075 662 13 11.321
1. Mekanisk 239   8.105 646 13 9.003
2. Mekanisk biologisk     3     3
3. Rodzoneanlæg     1     1
4. Mekanisk + markdræn 93   1.917 15   2.025
5. Mekanisk, toilet + markdræn 3   3     6
6. Nedsivning, toilet + markdræn, gråt     5     5
7. Nedsivning, toilet + mek.+ markdræn, gråt     5     5
8. Samletank, toilet + mekanisk, gråt 1   32     33
9. Samletank, toilet + markdræn, gråt           0
10. Samletank, toilet + mek.+ markdræn, gråt     4     4
11. Samletank, toilet + urenset, gråt       1   1
12. Afløbsfrit toilet + mek., gråt           0
13. Afløbsfrit toilet + markdræn, gråt           0
14. Afløbsfrit toilet + mek.+ markdræn, gråt   235       235
15. Afløbsfrit toilet + urenset, gråt           0
16. Urenset           0
I alt: 19.962 235 28.268 1.095 72 49.632
Udledning
Udledning(kg) Sommer Koloni Spredt Landsby Andet I alt
Biok.iltf.,modif BI5 (kg) 2.208 515 390.502 27.847 558 421.630
Nitrogen,total (kg) 568 26 101.178 7.323 144 109.239
Phosphor, total-P (kg) 129 12 22.992 1.661 33 24.827
Vandføring (m3) 7.193 2.056 1.283.734 93.543 1.820 1.388.346

Bilag 4.2.15 Bornholms Regionskommune

Hovedskema I alt
År: 2003    
Amt nr.: 040 Antal ejendomme opgjort på videngrundlag:  
  A: 1.557 B: 3.974 C: 5.531
Delskema 1
Status Sommer Koloni Spredt Landsby Andet I alt
SOP 1.275   1.969   3 3.247
1. Minirenseanlæg           0
2. Nedsivning med sivedræn 999   26     1.025
3. Nedsivning uden sivedræn 161   1.746   3 1.910
4. Samletank 115   197     312
5. Samletank, toilet + nedsivning, gråt           0
6. Samletank, toilet + rodzoneanlæg, gråt           0
7. Samletank, toilet + bio. sandfilter, gråt           0
8. Afløbsfrit toilet + nedsivning, gråt           0
9. Afløbsfrit toilet + rodzoneanlæg, gråt           0
10. Afløbsfrit toilet + bio. sandfilter, gråt           0
11. Pileanlæg uden udledning           0
12. Udledning på jordoverfladen           0
13. Intet afløb           0
SO           0
1. Biologisk sandfilter           0
2. Minirenseanlæg           0
OP           0
1. Minirenseanlæg           0
O           0
1. Rodzoneanlæg           0
2. Biologisk sandfilter           0
3. Minirenseanlæg           0
Øvrige 232   2.048   4 2.284
1. Mekanisk 124   1.359   2 1.485
2. Mekanisk biologisk     2     2
3. Rodzoneanlæg           0
4. Mekanisk + markdræn 108   687   2 797
5. Mekanisk, toilet + markdræn           0
6. Nedsivning, toilet + markdræn, gråt           0
7. Nedsivning, toilet + mek.+ markdræn, gråt           0
8. Samletank, toilet + mekanisk, gråt           0
9. Samletank, toilet + markdræn, gråt           0
10. Samletank, toilet + mek.+ markdræn, gråt           0
11. Samletank, toilet + urenset, gråt           0
12. Afløbsfrit toilet + mek., gråt           0
13. Afløbsfrit toilet + markdræn, gråt           0
14. Afløbsfrit toilet + mek.+ markdræn, gråt           0
15. Afløbsfrit toilet + urenset, gråt           0
16. Urenset           0
I alt: 1.507 0 4.017 0 7 5.531
Udledning
Udledning(kg) Sommer Koloni Spredt Landsby Andet I alt
Biok.iltf.,modif BI5 (kg) 1.364   65.281   153 66.798
Nitrogen,total (kg) 352   16.875   40 17.267
Phosphor, total-P (kg) 80   3.835   9 3.924
Vandføring (m3) 4.450   213.063   500 218.013

Bilag 4.2.16 Københavns kommune

Hovedskema I alt
År: 2003    
Amt nr.: 013 Antal ejendomme opgjort på videngrundlag:  
  A: 138 B: C: 102 240
Delskema 1
Status Sommer Koloni Spredt Landsby Andet I alt
SOP   211 22     233
1. Minirenseanlæg           0
2. Nedsivning med sivedræn           0
3. Nedsivning uden sivedræn           0
4. Samletank   211 22     233
5. Samletank, toilet + nedsivning, gråt           0
6. Samletank, toilet + rodzoneanlæg, gråt           0
7. Samletank, toilet + bio. sandfilter, gråt           0
8. Afløbsfrit toilet + nedsivning, gråt           0
9. Afløbsfrit toilet + rodzoneanlæg, gråt           0
10. Afløbsfrit toilet + bio. sandfilter, gråt           0
11. Pileanlæg uden udledning           0
12. Udledning på jordoverfladen           0
13. Intet afløb           0
SO           0
1. Biologisk sandfilter           0
2. Minirenseanlæg           0
OP           0
1. Minirenseanlæg           0
O           0
1. Rodzoneanlæg           0
2. Biologisk sandfilter           0
3. Minirenseanlæg           0
Øvrige     7     7
1. Mekanisk     7     7
2. Mekanisk biologisk           0
3. Rodzoneanlæg           0
4. Mekanisk + markdræn           0
5. Mekanisk, toilet + markdræn           0
6. Nedsivning, toilet + markdræn, gråt           0
7. Nedsivning, toilet + mek.+ markdræn, gråt           0
8. Samletank, toilet + mekanisk, gråt           0
9. Samletank, toilet + markdræn, gråt           0
10. Samletank, toilet + mek.+ markdræn, gråt           0
11. Samletank, toilet + urenset, gråt           0
12. Afløbsfrit toilet + mek., gråt           0
13. Afløbsfrit toilet + markdræn, gråt           0
14. Afløbsfrit toilet + mek.+ markdræn, gråt           0
15. Afløbsfrit toilet + urenset, gråt           0
16. Urenset           0
I alt: 0 211 29 0 0 240
Udledning
Udledning(kg) Sommer Koloni Spredt Landsby Andet I alt
Biok.iltf.,modif BI5 (kg)     300     300
Nitrogen,total (kg)     78     78
Phosphor, total-P (kg)     18     18
Vandføring (m3)     980     980

Bilag 4.3

Alle amter har med udgangen af 2002 vedtaget en regionplan, hvori områder er udpeget, hvor der skal ske en forbedret spildevandsrensning.

Renseklasser:

SOP: Skærpet krav til reduktion af organisk stof og fosfor samt nitrifikation.

SO: Skærpet krav til reduktion af organisk stof samt nitrifikation.

P: Reduktion af total fosfor.

O: Reduktion af organisk stof.

Eksisterende: Ejendomme skal ikke etablere forbedret rensning, men kan bevare de eksisterende spildevandsforhold.

Bilag 4.3.1 Hele Landet

Renseklasse Sommerhus Kolonihave Spredt bebyggelse Landsby Andet I alt
Nedsivning 410   5.515 222 3 6.150
SOP 2.074 12 11.812 2.314 25 16.237
SO 2.434 43 32.883 5.828 118 41.306
OP 208 4 10.402 1.309 18 11.941
O 3.044 5 17.123 2.334 61 22.567
Eksisterende forhold 100.861 10.476 130.023 11.275 792 253.427
I alt 109.031 10.540 207.758 23.282 1.017 351.628

Bilag 4.3.2 Københavns Amt

Renseklasse Sommerhus Kolonihave Spredt bebyggelse Landsby Andet I alt
Nedsivning           0
SOP 35 1 251 1   288
SO 1   94     95
OP           0
O     9 1   10
Eksisterende forhold 327 8.602 598 1 9 9.537
I alt 363 8.603 952 3 9 9.930

Bilag 4.3.3 Frederiksborg amt

Renseklasse Sommerhus Kolonihave Spredt bebyggelse Landsby Andet I alt
Nedsivning 233   34     267
SOP 51   494 82 7 634
SO 252   595 131 9 987
OP 23   202 112   337
O 38   331 74 13 456
Eksisterende forhold 10.883 299 4.296 1.145 82 16.705
I alt 11.480 299 5.952 1.544 111 19.386

Bilag 4.3.4 Roskilde amt

Renseklasse Sommerhus Kolonihave Spredt bebyggelse Landsby Andet I alt
Nedsivning           0
SOP 20   398 77 6 501
SO 2   643 82 4 731
OP 2   274 42 8 326
O     73 45   118
Eksisterende forhold 366 1.109 2.444 120 54 4.093
I alt 390 1.109 3.832 366 72 5.769

Bilag 4.3.5 Vestsjællands amt

Renseklasse Sommerhus Kolonihave Spredt bebyggelse Landsby Andet I alt
Nedsivning     5     5
SOP 56   4.339 736 1 5.132
SO 1.175   7.259 1.563 34 10.031
OP 5   747 88   840
O 2.749   3.324 529 23 6.625
Eksisterende forhold 27.855 5 7.861 443 152 36.316
I alt 31.840 5 23.535 3.359 210 58.949

Bilag 4.3.6 Storstrøms amt

Renseklasse Sommerhus Kolonihave Spredt bebyggelse Landsby Andet I alt
Nedsivning           0
SOP 25 11 1.766 377 4 2.183
SO 539 42 6.439 2.544 26 9.590
OP 47 4 1.678 312   2.041
O 226 5 4.637 1.522 18 6.408
Eksisterende forhold 991 153 3.642 1.396 25 6.207
I alt 1.828 215 18.162 6.151 73 26.429

Bilag 4.3.7 Fyns amt

Renseklasse Sommerhus Kolonihave Spredt bebyggelse Landsby Andet I alt
Nedsivning 1   505 20 1 527
SOP     416 110   526
SO 300   11.582 729 27 12.638
OP           0
O           0
Eksisterende forhold 1.861 3 8.455 864 52 11.235
I alt 2.162 3 20.958 1.723 80 24.926

Bilag 4.3.8 Sønderjyllands amt

Renseklasse Sommerhus Kolonihave Spredt bebyggelse Landsby Andet I alt
Nedsivning     152 27   179
SOP 1   201 27   229
SO 164 1 2.253 632 15 3.065
OP 102   1.274 180 8 1.564
O     220 44   264
Eksisterende forhold 2.574 4 8.264 2.585 25 13.452
I alt 2.841 5 12.364 3.495 48 18.753

Bilag 4.3.9 Ribe amt

Renseklasse Sommerhus Kolonihave Spredt bebyggelse Landsby Andet I alt
Nedsivning     825     825
SOP           0
SO     147     147
OP     330 22   352
O     2.227 21   2.248
Eksisterende forhold 8.988   9.605 406   18.999
I alt 8.988 0 13.134 449 0 22.571

Bilag 4.3.10 Vejle amt

Renseklasse Sommerhus Kolonihave Spredt bebyggelse Landsby Andet I alt
Nedsivning     1.060     1.060
SOP 2   1.112 204 3 1.321
SO 1   854 147   1.002
OP 10   2.996 252 2 3.260
O 3   648 18 7 676
Eksisterende forhold 1.913 51 8.563 1.278 19 11.824
I alt 1.929 51 15.233 1.899 31 19.143

Bilag 4.3.11 Ringkjøbing amt

Renseklasse Sommerhus Kolonihave Spredt bebyggelse Landsby Andet I alt
Nedsivning           0
SOP     1.970     1.970
SO     2.880     2.880
OP     340     340
O           0
Eksisterende forhold 10.994   14.091     25.085
I alt 10.994 0 19.281 0 0 30.275

Bilag 4.3.12 Århus amt

Renseklasse Sommerhus Kolonihave Spredt bebyggelse Landsby Andet I alt
Nedsivning 125   2.650 108 2 2.885
SOP 1.884   865 700 4 3.453
SO     34   3 37
OP 19   1.283 96   1.398
O 18   1.675 43   1.736
Eksisterende forhold 7.978 15 15.002 986 105 24.086
I alt 10.024 15 21.509 1.933 114 33.595

Bilag 4.3.13 Viborg amt

Renseklasse Sommerhus Kolonihave Spredt bebyggelse Landsby Andet I alt
Nedsivning 51   284 67   402
SOP           0
SO           0
OP     1.139 205   1.344
O 10   1.656 37   1.703
Eksisterende forhold 4.662   17.482 956 190 23.290
I alt 4.723 0 20.561 1.265 190 26.739

Bilag 4.3.14 Nordjyllands amt

Renseklasse Sommerhus Kolonihave Spredt bebyggelse Landsby Andet I alt
Nedsivning           0
SOP           0
SO     103     103
OP     139     139
O     2.323     2.323
Eksisterende forhold 19.962 235 25.703 1.095 72 47.067
I alt 19.962 235 28.268 1.095 72 49.632

Bilag 4.3.15 Bornholms regionskommune

Renseklasse Sommerhus Kolonihave Spredt bebyggelse Landsby Andet I alt
Nedsivning           0
SOP           0
SO           0
OP           0
O           0
Eksisterende forhold 1.507   4.017   7 5.531
I alt 1.507 0 4.017 0 7 5.531

Bilag 4.4

Antal ejendomme i det åbne land, som er omfattet af en revideret

Spildevandsplan

I nedenstående tabeller er antallet af ejendomme i det åbne land, som er omfattet af en revideret spildevandsplan opgjort. Opgørelsen er foretaget på amtsbasis og omfatter kun de ejendomme, der skal have forbedret spildevandsrensning.

Bilag 4.4.1 Hele landet

Renseklasse Sommerhus Kolonihave Spredt bebyggelse Landsby Andet I alt
Nedsivning 161   5.004 189 3 5.357
SOP 1.883   1.226 615 4 3.728
SO 108 1 12.309 578 51 13.047
OP 117   6.223 463 11 6.814
O 50   7.378 136 22 7.586
Eksisterende forhold 3.936 1 4.027 3.153 35 11.152
I alt 6.255 2 36.167 5.134 126 47.684

Bilag 4.4.2 Københavns amt

Renseklasse Sommerhus Kolonihave Spredt bebyggelse Landsby Andet I alt
Nedsivning           0
SOP           0
SO     15     15
OP           0
O     1     1
Eksisterende forhold 1 1 120 1   123
I alt 1 1 136 1 0 139

Bilag 4.4.3 Frederiksborg amt

Renseklasse Sommerhus Kolonihave Spredt bebyggelse Landsby Andet I alt
Nedsivning     48     48
SOP           0
SO 15   420 56 2 493
OP 1   249 37   287
O 1   132   4 137
Eksisterende forhold 960   560 16 2 1.538
I alt 977 0 1.409 109 8 2.503

Bilag 4.4.4 Roskilde amt

Renseklasse Sommerhus Kolonihave Spredt bebyggelse Landsby Andet I alt
Nedsivning           0
SOP           0
SO 1   203 71 3 278
OP           0
O     65 45   110
Eksisterende forhold           0
I alt 1 0 268 116 3 388

Bilag 4.4.5 Vestsjællands amt

Renseklasse Sommerhus Kolonihave Spredt bebyggelse Landsby Andet I alt
Nedsivning           0
SOP     2     2
SO     1.061 38 9 1.108
OP     27 5   32
O     392   2 394
Eksisterende forhold 2.784   88 303 15 3.190
I alt 2.784 0 1.570 346 26 4.726

Bilag 4.4.6 Storstrøms amt

Renseklasse Sommerhus Kolonihave Spredt bebyggelse Landsby Andet I alt
Nedsivning 2   4     6
SOP           0
SO 41   1.124   8 1.173
OP 5   137   1 143
O 22   983   9 1.014
Eksisterende forhold 20   648 1.300 5 1.973
I alt 90 0 2.896 1.300 23 4.309

Bilag 4.4.7 Fyns amt

Renseklasse Sommerhus Kolonihave Spredt bebyggelse Landsby Andet I alt
Nedsivning 26   664 20 1 711
SOP     291 27   318
SO 40   6.734 236 23 7.033
OP     38 2   40
O           0
Eksisterende forhold 15   1.653 393 1 2.062
I alt 81 0 9.380 678 25 10.164

Bilag 4.4.8 Sønderjyllands amt

Renseklasse Sommerhus Kolonihave Spredt bebyggelse Landsby Andet I alt
Nedsivning     130 31   161
SOP     168     168
SO 10 1 1.614 70 3 1.698
OP 83   1.193 35 8 1.319
O     197 8   205
Eksisterende forhold 145   354 709 12 1.220
I alt 238 1 3.656 853 23 4.771

Bilag 4.4.9 Ribe amt

Renseklasse Sommerhus Kolonihave Spredt bebyggelse Landsby Andet I alt
Nedsivning     894     894
SOP           0
SO     128     128
OP     197     197
O     1.339     1.339
Eksisterende forhold     49 10   59
I alt 0 0 2.607 10 0 2.617

Bilag 4.4.10 Vejle amt

Renseklasse Sommerhus Kolonihave Spredt bebyggelse Landsby Andet I alt
Nedsivning     540     540
SOP           0
SO 1   949 107   1.057
OP 9   2.745 151 2 2.907
O 9   607 18 7 641
Eksisterende forhold 1   208 261   470
I alt 20 0 5.049 537 9 5.615

Bilag 4.4.11 Århus amt

Renseklasse Sommerhus Kolonihave Spredt bebyggelse Landsby Andet I alt
Nedsivning 126   2.650 108 2 2.886
SOP 1.883   812 588 4 3.287
SO     34   3 37
OP 19   1.349 96   1.464
O 18   1.510 43   1.571
Eksisterende forhold     152 112   264
I alt 2.046 0 6.507 947 9 9.509

Bilag 4.4.12 Nordjyllands amt

Renseklasse Sommerhus Kolonihave Spredt bebyggelse Landsby Andet I alt
Nedsivning           0
SOP           0
SO     27     27
OP     26     26
O     1.486     1.486
Eksisterende forhold     45     45
I alt 0 0 1.584 0 0 1.584






Bilag 5

Bilag 5.1 Udledning af organisk stof målt som BI5 til farvandene fra samtlige punktkilder opdelt på inddirekte og direkte udledninger.

Recipient Renseanlæg Industri Regnvandsbetingede udløb Spredt bebyggelse mv. Havbrug og dambrug I alt
Udledning i ton pr. år direkte til farvandene
1.Nordsøen 40 31 32 0 0 103
2.Skagerrak 9 206 3 0 4 222
3.Kattegat 240 338 205 8 1 792
4.N. Bælt 120 20 27 9 314 490
5.Lillebælt 218 7 26 5 299 554
6.Storebælt 184 3.028 96 6 910 4.223
7.Øresund 458 78 228 1 0 764
8.S. Bælthav 7 0 2 0 0 9
9.Østersøen 54 13 16 0 0 83
Hele landet 1.330 3.720 634 29 1.528 7.241
Udledning i ton pr. år inddirekte til farvandene
1.Nordsøen 199 15 262 636 2.049 3.162
2.Skagerrak 36 0 39 64 30 169
3.Kattegat 355 7 473 1.012 854 2.700
4.N. Bælt 122 0 143 412 2 679
5.Lillebælt 88 7 112 385 164 756
6.Storebælt 121 3 145 842 0 1.110
7.Øresund 47 1 226 113 0 387
8.S. Bælthav 8 0 5 65 0 78
9.Østersøen 30 0 13 174 0 217
Hele landet 1.006 33 1.416 3.704 3.099 9.259
Direkte og inddirekte udledning i ton pr. år til farvandene
1.Nordsøen 239 46 294 636 2.049 3.264
2.Skagerrak 45 206 42 64 34 392
3.Kattegat 595 346 677 1.020 854 3.492
4.N. Bælt 243 20 169 421 317 1.170
5.Lillebælt 305 14 138 390 463 1.310
6.Storebælt 305 3.031 240 848 910 5.334
7.Øresund 505 79 454 114 0 1.151
8.S.Bælthav 15 0 6 65 0 87
9.Østersøen 84 13 29 174 0 300
Hele landet 2.336 3.754 2.050 3.732 4.627 16.500

Bilag 5.2 Udledning af kvælstof til farvandene fra samtlige punktkilder, opdelt på indirekte og direkte udledninger.

Recipient Renseanlæg Industri Regnvandsbetingede udløb Spredt bebyggelse mv. Havbrug og dambrug I alt
Udledning i ton pr. år direkte til farvandene
1.Nordsøen 88 32 11 0 28 158
2.Skagerrak 11 24 1 0 8 44
3.Kattegat 367 124 68 2 1 562
4.N. Bælt 215 115 9 2 47 388
5.Lillebælt 241 24 9 1 37 312
6.Storebælt 186 106 31 1 176 500
7.Øresund 741 36 76 0 0 853
8.S. Bælthav 8 0 1 0 0 9
9.Østersøen 47 4 5 0 0 55
Hele landet 1.904 464 209 7 297 2.881
Udledning i ton pr. år inddirekte til farvandene
1.Nordsøen 375 32 87 159 697 1.351
2.Skagerrak 45 1 13 16 10 85
3.Kattegat 574 5 159 263 339 1.340
4.N. Bælt 228 0 43 107 1 379
5.Lillebælt 136 2 41 100 71 350
6.Storebælt 193 2 47 216 0 457
7.Øresund 106 4 80 29 0 219
8.S. Bælthav 18 0 2 17 0 36
9.Østersøen 34 0 4 45 0 83
Hele landet 1.710 46 476 950 1.119 4.300
Direkte og inddirekte udledning i ton pr. år til farvandene
1.Nordsøen 463 64 98 159 725 1.509
2.Skagerrak 56 24 14 16 18 128
3.Kattegat 942 129 227 265 340 1.903
4.N. Bælt 443 116 52 109 48 767
5.Lillebælt 377 26 49 101 109 662
6.Storebælt 379 108 78 217 176 958
7.Øresund 848 39 156 29 0 1.071
8.S.Bælthav 26 0 2 17 0 45
9.Østersøen 81 4 9 45 0 139
Hele landet 3.614 509 685 957 1.415 7.181

Bilag 5.3 Udledning af fosfor til farvandene fra samtlige punktkilder opdelt på inddirekte og direkte udledninger.

Recipient Renseanlæg Industri Regnvandsbetingede udløb Spredt bebyggelse mv. Havbrug og dambrug I alt
Udledning i ton pr. år direkte til farvandene
1.Nordsøen 5 5 3 0 2 15
2.Skagerrak 2 3 0 0 2 7
3.Kattegat 38 5 17 0,5 0 60
4.N. Bælt 14 1 2 0,5 5 23
5.Lillebælt 34 3 2 0,3 4 43
6.Storebælt 28 10 8 0,3 19 66
7.Øresund 106 3 19 0 0 127
8.S. Bælthav 1 0 0 0 0 1
9.Østersøen 6 0 1 0 0 7
Hele landet 232 31 53 2 32 349
Udledning i ton pr. år inddirekte til farvandene
1.Nordsøen 39 2 22 36 56 155
2.Skagerrak 7 0 3 4 1 14
3.Kattegat 63 0 40 60 27 190
4.N. Bælt 15 0 11 24 0 50
5.Lillebælt 10 0 10 23 6 49
6.Storebælt 21 0 12 49 0 82
7.Øresund 10 0 20 6 0 36
8.S. Bælthav 3 0 0 4 0 7
9.Østersøen 6 0 1 10 0 17
Hele landet 172 3 120 216 90 601
Direkte og inddirekte udledning i ton pr. år til farvandene
1.Nordsøen 44 7 25 36 58 170
2.Skagerrak 9 3 3 4 3 22
3.Kattegat 101 5 57 60 27 250
4.N. Bælt 28 1 14 25 5 73
5.Lillebælt 43 3 13 23 10 92
6.Storebælt 49 11 20 49 19 148
7.Øresund 116 3 38 7 0 163
8.S.Bælthav 4 0 1 4 0 8
9.Østersøen 11 0 2 10 0 24
Hele landet 404 33 172 218 122 950

Bilag 5.4 Tilførsel af kvælstof BI5 og fosfor til havet via vandløb (Danmarks Miljøundersøgelser, Belastningstal 2003)

Farvandsområde Tilførsel af kvælstof ton pr. år Tilførsel af BI5 ton pr. år Tilførsel af fosfor ton pr. år
1. Nordsøen 10.921 4.442 298
2. Skagerrak 1.622 625 62
3. Kattegat 21.089 7.643 526
4. Nordlige Bælthav 2.963 1.328 80
5. Lillebælt 3.052 1.153 102
6. Storebælt 3.361 980 93
7. Øresund 943 552 44
8. Sydlige Bælthav 203 69 7
9. Østersøen 877 336 18
Danmark 45.031 17.128 1.230






 



Version 1.0 December 2004 • © Miljøstyrelsen.