Miljøprojekt nr. 981, 2005

Eksponering for ultrafine partikler fra trafikken i København

Resumé
Ved hjælp af personbåret måleudstyr måles eksponeringen for ultrafine partikler hos en række forsøgspersoner. I forbindelse hermed tages blodprøver til bestemmelse af antallet af DNA-skader i hvideblodlegemer. Forsøget viste at øget udsættelse for ultrafine partikler under cykling i myldretiden i København medførte et øget antal DNA-skader i hvide blodlegemer. Ved andre målinger blev det vist at niveauet af ultrafine partikler er højst på stærk trafikerede veje, hvilket understøtter motorkøretøjers udstødning som kilde til de ultrafine partikler. Projektet har udviklet metode til måling af personlig eksponering med ultrafine partikler samt fundet en relevant biologisk effekt-markør i form af DNA-skader i hvide blodlegemer.

Publikationen udkommer udelukkende elektronisk.

Læs publikationen i HTML: Indholdsfortegnelse
Hele publikationen samlet i en fil [120 kB]
Publikationsbeskrivelse (læsbar kolofon)

Læs publikationen i PDF-format [503 kB]
PDF er et printvenligt format. For at læse og printe publikationen i dette format, skal man have en version af Acrobat Reader installeret på sin computer. Dette program kan hentes gratis hos producenten Adobe"s hjemmeside, hvor der også findes installationsvejledning mv.

Må citeres med kildeangivelse.

Miljøstyrelsen vil, når lejligheden gives, offentliggøre rapporter og indlæg vedrørende forsknings- og udviklingsprojekter inden for miljøsektoren, finansieret af Miljøstyrelsens undersøgelsesbevilling.

Det skal bemærkes, at en sådan offentliggørelse ikke nødvendigvis betyder, at det pågældende indlæg giver udtryk for Miljøstyrelsens synspunkter.

Offentliggørelsen betyder imidlertid, at Miljøstyrelsen finder, at indholdet udgør et væsentligt indlæg i debatten omkring den danske miljøpolitik.

 


Version 1.0 Maj 2005, © Miljøstyrelsen.