Ozonlagsnedbrydende stoffer og drivhusgasserne HFC'er, PFC'er og SF6

ID Kilde Stof Metode Emissionsfaktor Bemærkninger Forudsætninger for fremskrivningsscenarie
  EMISSION OF SUBSTITUTES FOR OZONE DEPLETING SUBSTANCES (ODS-SUBSTITUTES)          
  Kølemiddel          
K1 Husholdningskøle- og fryseskabe HFC-134a Top down Tier 2 approach:
- oplysninger om kølemiddelforbrug stammer fra indberetninger fra de betydende producenter af husholdningskøle/fryseskabe i DK. Vurdere at de dækker min. 95% af markedet.
Bottum-up Tier 2 approach:
- oplysninger om import og eksport af kølemiddel i produkter ud fra gennemsnitsindhold pr. enhed og DK statistik
2 % tab ved påfyldning (IPCC default)
1 % tab fra stock pr. år (IPCC default)
Levetid = 15 år (IPCC default)
0 % tab ved bortskaffelse (DK-default). Til og med 2000 blev restmængde ved bortskaffelse opgjort som emission jf. IPCC default. Lovgivning i DK sikrer aftapning af kølemiddel, derfor er IPCC default misvisende for DK.
Stock defineret i 1998 for perioden 1990-1998 ud fra oplysninger om forbrug fra DK producenter og estimater baseret på import/eksport statistik og gennemsnitsindhold af HFC i kølemiddel og skum pr. enhed (kilde: forbrug og emissioner 1998, Miljøstyrelsen).
Til opdatering af stock anvendes imp/eksport data fra 1998 + oplysninger om årligt HFC forbrug hos danske producenter. 1998 imp/eksport data er = nettoeksport på 141 tons HFC-134a kølemiddel + nettoeksport på 1,6 tons HFC-134a i skum (note: DK's største eksportør bruger ikke HFC til opskumning - derfor er eksport af HFC i skum mindre en kølemiddeleksporten).
Fra 2001 antages nettoeksport af kølemiddel i husholdningskøleskabe at udgøre 50% af forbruget.
Forbruget i fremskrivningen er ikke påvirket af ny bekendtgørelse om udfasning
Effekt af afgifter på HFC-er forventes at give en årlig reduktion i forbruget på 5% i perioden 2001-2005
K2 Kommercielle stationærekøleanlæg i detail, industri mv. og stationære klimaanlæg i bygninger mv. HFC-134a,
HFC-404a,
HFC-401a,
HFC-402a,
HFC-407c,
HFC-507a,
HFC-andre,
PFC-er (C3F8)
Top-down Tier 2 approach:
- oplysninger om kølemiddelforbrug stammer fra importører/leverandører af kølemiddel til kommerciel køl i DK.
- oplysninger om fordeling af kølemiddelforbruget på forskellige anlæg er estimater beregnet ud oplysninger fra brugervirksomheder, KMO og skøn fra leverandører
1,5 % tab ved påfyldning (DK-default)
10 % tab fra drift og uheld (DK-default).
0 % tab fra destruktion (DK-default
Ift. Genanvendelse antages det at der reelt er et tab ved renseprocessen svarende til 2% . Dog er det good practise ikke at medtage evt. genanvendelse, da det oprindelig er talt med i salg og import.
Der blev i 2001/2002 foretaget en vurdering af den nationale DK-lækagerate fra kommercielle anlæg. Undersøgelsen er udarbejdet af COWI for Miljøstyrelsen. Resultatet har ført til en nedskrivning af lækageraten fra både påfyldning, drift og bortskaffelse ift. IPCC's guideline (Kilde: revurdering af emissioner fra kommercielle køleanlæg, Miljøstyrelsen 2002). Fra 2007 er forbruget af kølemiddel alene mængden til refyldning af eksisterende anlæg (stock). Det forudsættes at kølemiddelforbruget til refyldning af stock reduceres med 15 % i 2007 og aftager derefter med 5% pr år frem til 2014. Fra 2015 er forbruget antaget kun at udgøre 10% pr. år.
K3 Transportkøl HFC-134a,
HFC-404a
Top down Tier 2 approach
- oplysninger om kølemiddelforbruget til transportkøl er baseret på forbrugsoplysninger fra transportkølefirmaer samt data fra KMO.
0,5 % tab ved påfyldning (DK-default)
17 % ved drift pr. år (DK-default, men samme som IPCC)
2% ved genanvendelse (DK-default)
Levetid 6-8 år
0 % ved destruktion idet al kølemiddel aftappes og evt. genanvendes eller destrueres på KK.
Der blev i 2001/2002 foretaget en vurdering af den nationale DK-lækagerate fra transportkøl. Undersøgelsen er udarbejdet af COWI for Miljøstyrelsen. Resultatet har ført til en nedskrivning af lækageraten fra både påfyldning og bortskaffelse ift. IPCC's guideline. Lækageraten for drift er fortsat 17% som IPCC's guideline (Kilde: revurdering af emissioner fra mobile A/C og transportkøl). Afgiftseffekt ikke medtaget, da transportkøl er undtaget afgifter.
Stock er defineret som 7,7 tons (HFC-134a) og 23,2 tons HFC-404a i 2000 (Kilde: revurdering af EF for mobile anlæ…, Miljøstyrelsen).
Forbruget er fremskrevet som steady state ift. 2001
K4 Mobile A/C anlæg HFC-134a Tier 2 bottum-up og top-down approach. Bottum-up approach ved definering af DK emissionsfaktor og estimat for stock og import. Top-down approach anvendt ved indsamling af forbrugsdata fra importører til refyldning af mobile A/C. 0,5 % ved efterfyldning (DK-default)
33 % tab pr år ved drift (fuld fyldning hver 3 år) (DK-default).
Levetid, hvor mobile A/C serviceres er 6 år svarende til 2 refyldninger. Efter 6 år vedligeholdes anlæg ikke mere (DK-default).
0 % tab ved destruktion. Gas opsamles og genbruges/renses eller destrueres via kommunekemi (DK-default).
Beregningsteknisk er emissionen beregnet som 1/3 af stock fra året før (n-1). Dvs, at stock er det afgørende beregningsparameter. Stcok beregnes ud fra D.A.F årsstatistik ift. en række forudsætninger defineret i (kilde: revurdering af emissionsfaktorer fra mobile A/C og transportkøl. Forbrug pr. år angiver mængden der er brugt til refyldning på anlæg som serviceres (max. 50% af eksisterende anlæg)…
Der blev i 2001/2002 foretaget en vurdering af den nationale DK-lækagerate fra mobile A/C. Undersøgelsen er udarbejdet af COWI for Miljøstyrelsen. Resultatet har ført til en mindre opskrivning af lækageraten fra drift og en nedskrivning fra påfyldning og bortskaffelse ift. IPCC's guideline (Kilde: revurdering af emissionsfaktorer fra mobile A/C og transportkøl).
Stock opdateres ud fra D.A.F. statistik over danske køretøjer. Der regnes med en gennemsnitfyldning på 750g for personbiler og varebiler, 1,2 kg for lastbiler under 6t, 1.5 kg for lastbiler over 6t og 9 kg for busser. Øvrige beregningsforudsætninger fremgår af (Kilde: revurdering af emissionsfaktorer fra mobile A/C og transportkøl)
Fremskrivning er baseret på en stock som er steady state (203 tons).
  Opskumning          
S1 Skum i husholdningskøle- og fryseskabe (closed-cells) HFC-134a Top-down + buttom up Tier 2 approach:
- oplysninger om blæsemiddelforbrug stammer fra indberetninger fra de betydende producenter af husholdningskøle/fryseskabe i DK. Vurdere at de dækker min. 95% af markedet.
10 % tab ved opskumning (IPCC default)
4,5 % tab fra stock pr år (IPCC default)
Levetid = 15 år (DK default)
22,5 % rest ved bortskaffelse som nedbrydes ved forbrænding og derfor ikke frigives som emission (DK default).
Stock af HFC i skum er defineret i 1998 for perioden 1990-1998 ud fra oplysninger om forbrug fra DK producenter og estimater baseret på import/eksport statistik og gennemsnitsindhold af HFC i kølemiddel og skum pr. enhed (kilde: ..forbrug og emissioner 1998, Miljøstyrelsen).
Til opdatering af stock anvendes imp/eksport data fra 1998 + oplysninger om årligt HFC forbrug hos danske producenter. 1998 imp/eksport data er = nettoeksport på 141 tons HFC-134a kølemiddel + nettoeksport på 1,6 tons HFC-134a i skum (note: DK's største eksportør bruger ikke HFC til opskumning - derfor er eksport af HFC i skum mindre en kølemiddeleksporten).
 
S2 Blødt skum (open-cells) HFC-134a
HFC-152
Andre HFC-er
(HFC-365)
Tier 2
- oplysninger om blæsemiddelforbrug til blødt skum stammer fra indberetninger fra den væsentligste producent i DK, som opskummer med HFC. Vurdere at det dækker ca.80 % af det danske forbrug til blødt skum.
Emission = 100 % af HFC-mængden solgt i indeværende år (IPCC-default)    
S3 Fugemasse (open-cells) HFC-134a
HFC-152a
Tier 2, top down approach.
- Ikke længere danske producenter af fugemasse med HFC som opskumningsmiddel. Emission stammer fra tidligere producents skøn over importerede fugemasse-produkter
Emission = 100 % af importerede mængde indeholdt i fugemasse i indeværende år (IPCC-default) Importen i 1998 blev skønnet af en fugemasseproducent til 10 t HFC-134a og 1 t HFC-152a.
Til grund for dette skøn var følgende antagelse; at der i gennemsnit er 100 g HFC-134a og 25 g HFC-152a pr. dåse fugemasse importeret.
 
S4 Opskumning af polyether (til skosåler) HFC-134a
HFC-152a
Top down Tier 2 approach
Oplysning om forbrug er identisk med forbrug oplyst af producent i 1999 + estimat for import/eksport af HFC i skosåler, 1998.
Bottum-up Tier 2 approach:
- Import af HFC i sko er baseret på gennemsnitsmængde pr. sko og DK-statistik.
Emmision (DK default):
- Fremstilling = 15 %
- Brug = 4,5 %
- Levetid = 3 år
- Bortskaffelse = 71,5 % som nedbrydes i forbindelse med forbrænding og derfor ikke frigives.
Beregning af stock for HFC i skosåler er baseret på følgende forudsætninger: det antages at 5% af alle sko med plast, gummi og lædersål indeholder polyether med et indhold af HFC-134a på 8 g pr. sko.
Nettoeksporten med samme forbrug i DK produktion er 0,3 tons HFC-134a
 
S5 Systemskum HFC-134a
HFC-152a
Andre HFC-er
(HFC-365)
Buttom-up Tier 2 approach på basis af virksomhedsoplysninger Emiission= 0. HFC anvendes som komponent i halvfabrikata og emission forekommer først ved anvendelse. Alt systemskum der produceres i DK eksporteres, hvorfor emission kun forekommer i anvendelseslandet  
  Aerosoler          
  Aerosol-sprays (industrielle produkter) HFC-134a Tier 2.
- oplysninger om drivmiddelforbrug stammer fra indberetninger af forbrug fra eneste betydende producenter af aerosol sprays med HFC-er i DK. Vurdere at de dækker 100% af det danske forbrug.
Emission = 50 % af HFC-mængden solgt til dette anvendelsesområde i indeværende år og 50 % af forbruget andet år (IPCC-default for "top-down data") Top-down data.
Estimater for import/eksport er baseret på producentens skøn over import svarende til 20 % af DK produktionen i indeværende år. Eksport kvantificeres af producenten.
 
  MDI (medisinske inhalatorer) HFC-134a Tier 2, buttom-up approach
- Forbrug blev undersøgt i 1999 og kvantificeret til at være minimalt.
    På grund af minimal emission er denne produktkatagori ikke længere omfattet national inventory for DK.
  Opløsningsmiddel          
R1 Rensevæske PFC (C3F8 Perfluorpropan) Tier 2.
- oplysninger om forbrug af PFC i rensevæske stammer fra indberetning om salg fra 2 importører. Det vurderes at dække 100% af det danske forbrug af PFC i rensevæsker.
Emission = 50 % af HFC-mængden solgt til dette anvendelsesområde i indeværende år og 50 % af forbruget andet år (IPCC-good practise for "top-down data")   Top-down data
Udfases jv. bek d. 1/9 2002. Forudsættes at forbruget er ligeligt fordelt på alle mdr.
  EMISSIONS OF SF6 FROM ELECTRICAL EQUIPMENT AND OTHER SOURCES          
  Isoleringsgas i termoruder SF6 Tier 2
- oplysninger om forbrug af SF6 i termoruder stammer fra indberetning om salg til dette anvendelsesområde fra importører. Importørerne dækker 100% af det danske salg af SF6 til termoruder. Endvidere indberettes forbruget fra den største vinduesproducent i DK, hvilket importøroplysningerne sammenlignes med.
Emission (DK-default):
- 15 % ved fremstilling af termorude.
- 1 % pr. år i rudens levetid.
- levetid = 20 år
- Bortskaffelse - 66 % af rudens påfyldte mængde i produktionsåret.
- Nettoeksport = 50 % af forbruget i det indeværende år
  Emissionsdata og levetid er baseret på oplysninger fra vinduesproducenter og branchekyndige i Danmark (kilde: ..forbrug og emissioner 1998, Miljøstyrelsen).
Stock er beregnet på basis af forbrugsoplysninger fra importører tilbage til 1990. I 1991 blev det første danske forbrug registreret.
Ved fremskrivning af emissions antages det, at forbrug af SF6 i dansk vinduesproduktion er udfaset fra 2003, hvorefter emission alene kommer fra stock.
  Isoleringsgas i højspændingsafbrydere SF6 Tier 3c - country level mass balance approach.
- oplysninger om forbrug af SF6 i højspændingsafbrydere stammer fra indberetning fra importører (gas eller produkter med gas) om salg. Importørerne dækker 100% af det danske salg af SF6 til.
Endvidere indberetter elsektoren, hvis nye anlæg installeres, således at stock øges.
Emmision (DK-default):
- tab ved påfyldning = 5 %
- tab i driftspersiode = 0,5 % pr. år
- tab ved genanvendelse/aftapning = 5 %.
- tab ved bortskaffelse = 0 %
  En enkelt udstyrsleverandør (Siemens) importerer selv gas til påfyldning i DK.
Leverandører (AAB, Siemens, Alstom) afrapporterer nyinstallationer.
Stock var i 2000 57,6 tons SF6. og omfatter afbrydere i alle størrelser fra produktionsanlæg og transmissionsanlæg. Stock er opgjort på basis af en spørgeskemaundersøgelse i 1999 som omfattede hele den danske elsektor (kilde: Indsamling og genanvendelse af SF6 fra højspændingsanlæg, Miljøstyrelsen 2000).
  Støddæmpende gas i Nike-air løbesko SF6 Tier 2 - top-down approach.
Importør har estimeret import af SF6 i løbesko til DK.
Levetid for løbesko = 5 år   Importør/grossist oplyser, at importen for perioden 1990-1998 udgør ca. 1 ton, svarende til en emission på 0,11 tons pr år i perioden 1995-2003. For perioden 1999-2005 skønner importøren at importen er ca. 1/3, svarende til 0,037 tons pr. år i perioden 2004-2010

 



Version 1.0 Marts 2005, © Miljøstyrelsen.