BAM's skæbne i grundvand

1 Indledning

1.1 Baggrund
1.2 Overordnet formål

1.1 Baggrund

Miljøstyrelsen har ved udbudsbekendtgørelse af 16. juni 2003 udbudt projektet – Undersøgelse af BAM's skæbne i grundvand.

Baggrunden for projektet er tidligere projekter om BAM udført i perioden 1999-2002, heriblandt ”Pesticider og Vandværker” udført i perioden 1999 – 2002 (Miljøstyrelsen, 2002). Undersøgelser heri viste, at dichlobenil blev tilbageholdt i de øvre jordlag, hvorpå dichlobenil blev nedbrudt til BAM, der blev udvasket til grundvandszonen. I grundvandszonen kunne der ikke påvises nogen betydende nedbrydning af BAM, og der blev konstateret ingen eller langsom nedbrydning i den umættede zone.

Der blev endvidere i dette projekt gennemført modelberegninger af konsekvenserne for seks geologiske hovedtyper. Beregningerne viste, at BAM-forureningen kan udgøre et udbredt og langvarigt forureningsproblem for vandværkerne i Danmark, og at der i grundvandet vil kunne påvises koncentrationer over grænseværdien for drikkevand på 0,1 µg/l i store områder af landet de næste 20-100 år. Modelberegningerne blev gennemført under forudsætning af, at BAM ikke nedbrydes. Med den anvendte forudsætning tegnede beregningerne således det mest kritiske forløb af BAM-forureningens omfang og varighed.

Projektet ”Pesticider og Vandværker” pegede imidlertid på en række områder, hvor der manglede tilstrækkelig viden om BAM's spredning og skæbne i jord- og grundvandsmiljøet.

1.2 Overordnet formål

Det overordnede formål med nærværende projekt er yderligere at undersøge BAM's skæbne i jord og grundvand, for med større sikkerhed at kunne vurdere konsekvenserne af BAM forureningen for grundvandet og den danske vandforsyning.

Projektet er bygget op omkring fokusområderne:

  1. Nedbrydning og sorption af BAM.
    Selv en meget langsom nedbrydning vil markant kunne reducere de negative konsekvenser for Danmarks vandforsyning af den tidligere benyttelse af dichlobenil. Enkelte tidligere undersøgelser har peget på, at der kan ske nedbrydning af BAM i umættet zone, og der er således behov for at gennemføre yderligere undersøgelser for at belyse dette forhold. Eventuel irreversibel sorption af BAM vil endvidere kunne mindske den andel af BAM, der udvaskes til grundvandet, hvorfor formålet er at undersøge, om sorptionen sker reversibelt.
     
  2. Massebalance for dichlobenil og BAM.
    Formålet hermed er at fastlægge de mulige transportveje for dichlobenil og BAM og at kvantificere de forskellige massestrømme. Det har været påpeget, at fordampning af dichlobenil kunne være en betydelig fjernelsesproces for dichlobenil, hvorfor viden om forekomst og størrelse af fordampningen belyses i projektet. Den opstillede massebalance kan bruges som grundlag for efterfølgende forbedrede estimater af fremskrivninger af BAM-forureningens varighed i grundvandet. Sådanne fremskrivninger er altså ikke en del af nærværende projekt.

 



Version 1.0 April 2005, © Miljøstyrelsen.