Formidling af miljøinformationer for elektronikprodukter

Bilag 2 Dokumentation af databasestruktur, indhold og brugerinterface

Dette bilag indeholder detaljerede beskrivelser af, hvordan databasen for scoringssystemet er struktureret, samt dennes grænseflade. Dokumentationen består overvejende af en række tabeller af databaseteknisk karakter samt nogle skærmbilleder af brugerinterface.

Den konkrete testdatabase blev uploaded i projektperioden under arbejdstiltlen "BFE-systemet" da databasen blev udviklet som en platform der kunne integreres med BFE's eksisterende produktdatabase. Det skal understreges at det udelukkende har været en arbejdstitel og er således ikke et udtryk for, at BFE faktisk har integreret databasen. Som beskrevet andetsteds i rapporten er det ikke tilfældet.

Produktkategorier

BFE-tabellen "Kategorier" indeholder i alt 82 kategorier af elektronikudstyr. I projektet er 5 produktgrupper udvalgt til pilotsystemet: TV, HiFi-udstyr, DVD/Video, computere og mobiltelefoner. Af de 82 kategorier er der derfor udvalgt en række for hver af de fem produktgrupper således, at hver produktgruppe dækker et antal kategorier. Tabellen, der definerer disse sammenhænge hedder "Kategorier_i_produktgrupper" og indeholder 29 poster:

ProduktgrID Modelkategorikode
TV Farve-TV 1
TV Farve-TV 2
TV Farve-TV 3 (Low-end)
TV Farve-TV4 (Medium end)
TV Farve-TV5 (High-end)
Video/DVD DVD
Video/DVD DVD-R
Video/DVD Videobåndoptager
HiFi Receiver
HiFi Audiosystemer 1
HiFi Audiosystemer 2
HiFi Audiosystemer 3
HiFi Tuner
HiFi Forstærker
HiFi Kassettedeck
HiFi MiniDisc
HiFi CD-optager/afspiller
HiFi CD-afspiller
HiFi Diverse stationært audio
HiFi Audiosystemer 4
HiFi Audiosystemer 5
HiFi Audiosystemer 6
HiFi Radio
HiFi Kassetteradio
HiFi Kassettebåndopt. /afspiller
HiFi MiniDisc
HiFi CD-afspiller
Computere, laptop PC'er
Mobiltelefoner Mobiltelefoner

Med denne valgte gruppering dækkes i alt 3.331 ud af Servicedatabasens 5.343 modeller med følgende fordeling:

ProduktgruppeAntal modeller i gruppen
Computere, laptop0
HiFi1584
Mobiltelefoner1
TV1121
Video/DVD624

- og følgende fordeling i kategorier:

Produktgruppe Modelkategori Antal modeller i gruppen
Computere, laptop PC'er 0
HiFi Audiosystemer 1 487
HiFi Audiosystemer 2 61
HiFi Audiosystemer 3 15
HiFi Audiosystemer 4 11
HiFi Audiosystemer 5 0
HiFi Audiosystemer 6 3
HiFi CD-afspiller 309
HiFi CD-optager/afspiller 33
HiFi Diverse stationært audio 20
HiFi Forstærker 80
HiFi Kassettebåndopt. /afspiller 147
HiFi Kassettedeck 54
HiFi Kassetteradio 83
HiFi MiniDisc 45
HiFi Radio 62
HiFi Receiver 160
HiFi Tuner 14
Mobiltelefoner Mobiltelefoner 1
TV Farve-TV 1 400
TV Farve-TV 2 720
TV Farve-TV 3 (Low-end) 0
TV Farve-TV4 (Medium end) 1
TV Farve-TV5 (High-end) 0
Video/DVD DVD 230
Video/DVD DVD-R 13
Video/DVD Videobåndoptager 381

Bemærk at der kun findes 0 computere og 1 mobiltelefon i Servicedatabasen. Dette skyldes at BFE ikke dækker de førende producenter på disse produktområder. Hvis disse ønskes medtaget, er systemet åbent for dette i kraft af de definerede kategorier.

Kriterieopfyldelse

Kriterierne for de forskellige miljøparametre findes i tabellen "SubKriterier". Hvert under("sub")-kriterium er knyttet til en overordnet miljøparameter, f.eks. "energi", til klassificeringen (A eller B, hvor C jo altid er resten og derfor ikke indebærer noget kriterium) og til produktgruppen. Et underkriterium er angivet ved en beskrivelse og en reference. Der er i alt 138 underkriterier til de fem produktgrupper, de fem miljøparametre og de to kategorier A og B, hvilket i snit er mindre end 3 underkriterier pr. tilstand. Mange kriterier går igen fra den ene produktgruppe til den anden, og der refereres kun til få anerkendte referencer: GEEA, Energy Star, NITO-miljødeklarationen, TCO, RoHS-direktivet og Blomsten.

SubKriterie-tabellen bruges dog kun som tekst-reference for de leverandører, der foretager indtastningen af deres data til miljøscoringssystemet. Der skal ikke i systemet indtastes ja eller nej for hvert underkriterium, men blot for de overordnede miljøparametre angives om produktet opfylder alle krav på hhv. niveau A eller B. Dette forenkler indtastningen og minimerer tidsforbruget for leverandørerne. Til gengæld gør SubKriterie-tabellen det muligt altid at se alle underkriterier for systemet uden at man behøver konsultere andre dokumenter.

Ønskes en ændring af visse kriterier i systemet, ændres teksten i SubKriterie-tabellen, og der sendes meddelelse til alle leverandører om, at det pågældende kriterium er ændret, og at de inden en vis frist skal opdatere deres indtastninger. Alternativt kan man vælge at nulstille alle indtastninger, der vedrører det pågældende sub-kriterium.

Databaserelationer

Relationerne imellem tabellerne i systemet er angivet i figuren:

screendump - Relationerne imellem tabellerne i systemet

1.1 Brugerinterface, input fra leverandører

Leverandørerne skal indtaste brugernavn og adgangskode for at komme ind på leverandørsiden. Dette sikrer at det registreres hvem, der redigerer hvilke data.

screendump

Ved brugeropsætningen begrænser systemadministratoren, hvilke produkter den enkelte bruger skal have adgang til, se Ole i eksemplet nedenfor, der får adgang til konkrete producenter (navne er scramblet). Administratoren kan desuden oprette redaktører, som kan oprette andre brugere eller blot brugere, som kun kan indtaste data. Herved giver man mulighed for at hver leverandør selv kan styre, hvem de giver tilladelse til at redigere egne data.

Klik her for at se figuren.

Når leverandøren er logget ind ses følgende skærmbillede med brugerstyring for oven, adgang til data ("Totaloversigt") for oven til højre og adgang til samtlige kriterier i venstre side.

Klik her for at se figuren.

Når leverandøren går ind til dataredigering fremkommer en mappetræstruktur, som normalt vil være begrænset til leverandørens egne produkter (Her er vist det fulde træ, som projektkonsortiet har adgang til i udviklingsperioden). Hun kan nu klikke ned igennem træstrukturen indtil hun finder den aktuelle model, og derefter vælge for hvert miljøemne om produktet opfylder en klasse A, B eller C.

Klik her for at se figuren.

Gælder indtastningen for alle DVD-modeller, kan leverandøren gå et skridt op i træstrukturen og indtaste for kategorien.

Klik her for at se figuren.

Gælder indtastningen for alle produkter fra en konkret producent, kan hun gå endnu et skridt op i træstrukturen og indtaste for dette niveau.

Klik her for at se figuren.

1.2 Brugerinterface, output til kunder og sælgere

Når kunden eller sælgeren går ind på scoringssystemet vil de straks blive mødt med de simple valg for købssituationen:

screendump

Når der klikkes på Find-knappen kommer listen af modeller op (TV), sorteret på det ønskede emne (Producent), således at A-klasserne kommer først, dernæst B-klasserne og så endelig C-klasserne. De andre emner vises desuden, så det samlede overblik over hvert produkt er tilgængeligt på én linie.

screendump

Klikkes der på emnet (Producent) kommer et lille vindue op, som viser kriterierne, som ligger til grund for dette emnes klassificering.

screendump

Der vil også kunne indføres lænker til producenterne eller de konkrete modeller, hvilket forholdsvist enkelt vil kunne programmeres ind i leverandør-interfacet.

 



Version 1.0 Maj 2005, © Miljøstyrelsen.