Kortlægning af kemiske stoffer i forbrugerprodukter, 55 – Kortlægning af læbeplejeprodukter med duft, smag m.v.

1 Resumé

DTC har udtaget et repræsentativt udvalg på 109 læbeplejeprodukter i foråret 2004. Ca. 46 % af produkterne er markedsført til børn, og produkter markedsført til både børn og unge udgør ca. 78 %. De farvede og parfumerede produkter ses især hos børneprodukterne, hvor 96 % af målgruppens produkter er farvede og 92 % af målgruppens produkter indeholder parfume. Totalt er 86 % af de indkøbte produkter tilsat parfume.

Resultater af analyser af 20 læbeplejeprodukter med målgruppe børn, unge eller voksne udvalgt blandt de 109 viser, at 19 af de 20 analyserede produkter (95 %) indeholder en eller flere allergifremkaldende parfumestoffer, og to af de tre produkter (67 %) udvalgt og analyseret for methyleugenol indeholder stoffet.

Der er udregnet eksponeringsscenarier for to standardpersoner for alle 27 parfumestoffer, og opstillet sundhedsmæssige vurderinger for stofferne linalool, geraniol, benzyl benzoat, eugenol og methyleugenol. På trods af at eksponeringsberegningerne viser en lav daglig eksponering ved brug af læbeplejeprodukterne påpeges det, at da der ingen nedre koncentrationsgrænse er for stoffers evne til at virke sensibiliserende, kan der for de produkter, hvor der er fundet højt indhold af parfumestoffer, være risiko for udvikling af allergi hos særligt følsomme personer, herunder børn. Dette understreges af, at EU har fastlagt deklarationspligt for disse parfumestoffer over en bestemt koncentrationsgrænse i det færdige produkt, og at flere af produkterne har et indhold af allergifremkaldende parfumestoffer, der fra marts 2005 medfører pligt til at deklarere stofferne i INCI-indholdsdeklarationen ifølge kosmetikbekendtgørelsen.

Da det ikke umiddelbart er muligt at bedømme koncentrationen og indhold af de enkelte allergifremkaldende parfumestoffer i et produkt, heller ikke ved at lugte til det, vil den fremtidige indholdsdeklarering give forbrugeren mulighed for at få denne oplysning.

Ud fra produkternes INCI-indholdsstofdeklarationer er det desuden undersøgt, hvilke typer fedtstoffer, der anvendes i denne type produkter. Fedtstofferne er inddelt efter, om de er fremstillet ud fra olie/kul (mineralske) eller udvundet fra planter eller dyr. På baggrund af opstillede eksponeringsscenarier og data fra litteraturen vurderes de anvendte mineralske fedtstoffer ikke at være sundhedsmæssigt betænkelige ved anvendelse i læbeplejeprodukter.

 



Version 1.0 Marts 2006, © Miljøstyrelsen.