Luftforurening med partikler i Danmark

Forord

I Danmark og i resten af Europa er der gennem de sidste mange år gjort en stor indsats for begrænse luftforureningen. Vi har fået afsvovling på kraftværkerne, mindre svovl i diesel og benzin, katalysator på benzinbilerne, mindre benzen i benzin og effektive filtre på vores affaldsforbrændingsanlæg. Indsatsen har nyttet. Der er opnået store resultater, og luften i Danmark er blevet betydeligt renere til gavn for mennesker og natur.

Men selvom vi har gjort en stor indsats, er alle problemer ikke løst. Luftforurening med partikler fra bl.a. dieselbiler og brændeovne har vist sig at være sundheds-skadelig og bidrage til øget dødelighed. Bekæmpelse af partikelforureningen er derfor en af de store nationale og europæiske miljøpolitiske udfordringer i de kommende år.

Som led i regeringens indsats for miljø og sundhed har Miljøstyrelsen fået gennemført en lang række undersøgelser af partikelforureningen i Danmark. Resultaterne bekræfter, at vi skal tage partiklernes helbredsmæssige konsekvenser meget alvorligt. Desuden kortlægger undersøgelserne partikelforureningen og beskriver partiklerne og deres kilder. Denne viden er uundværlig, når en effektiv bekæmpelsesstrategi skal tilrettelægges.

Undersøgelserne og deres resultater er præsenteret i denne rapport. De mange nyttige resultater giver et godt grundlag for det fortsatte arbejde med at nedbringe partikelforureningen til gavn for folkesundheden.

Connie Hedegaard

 



Version 1.0 Oktober 2005, © Miljøstyrelsen.