Nitratreduktion i den umætttede zone

1 Indledning

Kredsløbet for kvælstof under naturlige forhold er meget kompliceret og indeholder en lang række delelementer, der i dag findes undersøgt og beskrevet i meget varierende grad.

Selve processen hvorved nitrat under iltfrie forhold omdannes til frit kvælstof ved tilstedeværelse af organisk stof og ved hjælp af bakterier (den såkaldte denitrifikation) har været genstand for mange undersøgelser og forståelsen af denne proces er derfor forholdsvis god. Andre mulige omdannelsesprocesser for nitrat under indvirken af andre reducerende forbindelser end organisk stof og andre bakteriegrupper er derimod lang mindre undersøgt og der kommer løbende nye undersøgelsesresultater, der bidrager til forståelsen af procesforløbet.

Omsætningen af nitrat, og dermed potentialet for nitratfjernelse, under umættede forhold er endnu et eksempel på et element fra det store kvælstofkredsløb der for indeværende ikke er vel undersøgt - og dette til trods for at den umættede zone udgør bindeledet mellem overfladen og det dybereliggende grundvand, og derfor er af meget stor betydning for kvaliteten af overfladevand og grundvand.

Den umættede zone kan variere i mægtighed - fra få cm til mange meter - og vil derfor også fra lokalitet til lokalitet have en varierende betydning for kvaliteten af såvel jordmiljøet som det vandmiljøet.

Formålet med nærværende rapport er at sammenstille tilgængelig viden om reduktion af nitrat under umættede forhold, som den foreligger i relevant dansk og udenlands litteratur. Sammenstillingen beskriver følgende 1) den umættede zone, 2) denitrifikationsprocessen, 3) resultater af laboratorieforsøg vedrørende denitrifikation, 4) resultater fra feltundersøgelser vedrørende denitrifikation, 5) en samlet vurdering af potentialet for denitrifikation under umættede forhold og 6) supplerende laboratorie- og felt-undersøgelser til brug for fremtidige vurderinger af potentialet for nitratreduktion under umættede forhold.

 



Version 1.0 Juli 2005, © Miljøstyrelsen.