Undersøgelse af reaktiviteten af reducerende stoffer i nogle danske sedimenter – et pilotstudie

Forord

Under naturlige forhold vil det nedsivende vand kunne bringe oxiderende forbindelser som eksempelvis opløst ilt, i kontakt med de reducerende forbindelser , der findes indlejret i en lang række sedimenter. Herved vil ilten blive reduceret og samtidig vil en tilsvarende del af de reducerende forbindelser blive oxideret og dermed opbrugt. I områder med vandindvinding og forholdsvis hurtig vandbevægelse vil reaktionsprocesser og -mønster mellem oxiderende og reducerende forbindelser kunne ændres sammenlignet med under naturlige forhold, dersom kontakttiden mellem det nedsivende vand og sedimentet herved bliver kortere. Det betyder samtidig at den aktive pulje af hurtigt reagerende reducerende forbindelser vil være mindre end den totale pulje af reducerende forbindelser i områder med naturlig grundvandsdannelse.

Den aktive (også kaldet den aktuelle) pulje af reducerende forbindelser beregnes ofte ved forskellen mellem indholdet af reducerende forbindelser henholdsvis i den reducerede zone og den oxiderede zone for samme sedimentype.

Denne beregning giver dermed en indikation for hvor stor den tilgængelige mængde af reducerende forbindelser er i den pågældende sedimenttype samt hvorledes fordelingen af de reducerende forbindelser fordeler sig på lokaliteten. Reduktionskapacitet giver imidlertid ikke indblik i reaktiviteten af de reducerende forbindelser .

Formålet med nærværende undersøgelse har derfor været at opnå et indledende kendskab til såvel reaktiviteten af reducerende forbindelser i forskellige sedimenter som procesforløbet ved tilførsel af et oxiderende stof i form af ilt. Desuden har det været hensigten at optimere analysemetoden med henblik på fremtidige laboratorieundersøgelser.

Projektet er gennemført med midler fra Miljøstyrelsen. Dertil kommer at Nordjyllands Amt, Ringkøbing Amt, Roskilde Amt, Vejle Amt og Århus Amt venligst har stillet sedimentprøver samt analyseresultater og geologiske oplysninger til rådighed for projektet. En tak til amterne for deres bidrag til projektet.

 



Version 1.0 Juli 2005, © Miljøstyrelsen.