Overlevelse af indikatororganismer i komposttoiletter og ved simuleret centraliseret efterkompostering af afføring fra mennesker

Bilag B

Beskrivelse af optimeringsforsøg som ikke er afrapporteret i kap. 5

Ventilation

I nedenstående forsøg benyttes til hver beholder to plasticdrænrør (ID 80 mm) af samme højde som kompostbeholderne til at sikre tilstrækkelig gennemluftning af materialet. Drænrørene blev placeret i beholderen på en tænkt diagonal linie fra hjørne til hjørne af beholderen.

Isolering.

Der blev benyttet standard Rockwool vintermåtter med en længde på 3 meter og en tykkelse på 4 cm til at isolere kompostbeholderne. Beholderne blev placeret på 50 mm flamingoplader for at tage kulden fra gulvet. Derefter blev der viklet to af de ovennævnte måtter om siden af beholderne. Låget blev isoleret ved at lægge en måttet dobbelt hen over det. Lufttilførslen til beholderne blev sikret ved, at der blev sat en kile i låget, således at det stod på klem med en ca. 10 cm høj åbning i fronten.

Tilslagsmaterialer

Græsafklip: Da forsøgsrækken foregik i perioden september til februar var det forbundet med besvær at skaffe frisk græs til forsøgene. Det lykkedes dog at skaffe frisk materiale fra et firma som producerer rullegræs (Leopolds Rullegræs A/S, Sorø). Græsset blev opbevaret ved -10 °C indtil brug. Rullegræsset blev suppleret med afklippet græs fra Landbohøjskolens forsøgsgård Højbakkegård.

Sukkeropløsning og næringsstoffer: Mængden af sukker nødvendig for at opnå termofile temperaturforhold i beholderne blev søgt estimeret på basis af kalorieindholdet samt mængden og varmekapaciteten af det materiale som skulle opvarmes. Da kompostens varmekapacitet ikke var kendt benyttes varmekapaciteten for vand i stedet. Under disse antagelser ville mikrobiel nedbrydning af ca. 1 kg sukker kunne opvarme kompostmaterialet fra 10 til 70 °C. For at korrigere for varmetabet gennem beholdernes sider blev der tilsat det dobbelte af den beregnede mængde sukker i det første forsøg. Mængden af vand, som blandingen blev opløst i, blev beregnet ud fra kompostens evne til at optage vand. Det viste sig dog, at der kom til at stå vand i bunden af beholderen, og det blev derfor besluttet efter første forsøg i stedet at opløse blandingen i så lidt vand som muligt. For at opnå et gunstigt forhold mellem letomsætteligt kulstof og næringsstoffer i tilslagsmaterialet, blev der tilsat kvælstof i form af ammoniumnitrat eller NPK-handelsgødning til sukkeropløsningen.

Bestemmelse af vandindhold: Vandindholdet i fæcesmateriale og græs blev bestemt ved tørring i oven i 24 timer ved 80 °C.

Der blev udført tre optimeringsforsøg med forskellige kombinationer af tilslagsmaterialer, ventilation og isolering af beholder, samt et indledende forforsøg uden disse tiltag. Forsøg 3 er afrapporteret i kap. 5.

Forforsøg:

Fæcesmateriale: To affaldsbeholderes indhold blev tømt ud, blandet sammen og de største klumper af materiale slået i stykker med en skovl. Materialet fordeltes derefter i de to beholdere som placeredes hhv. op ad en sydvendt mur og indendørs i et uopvarmet staldlokale.

Der blev ikke benyttet tilslagsmaterialer, ventilation eller isolering af beholdere i dette forsøg.

Forsøg 1:

Fæcesmateriale: 60 kg fæcesmateriale blev tømt ud af en beholder, homogeniseret med en skovl og hældt tilbage i beholderen.

Tilslagsmaterialer: ca. 10 kg frisk græsafklip. Desuden tilsattes en vandig opløsning (C/N-forhold 20:1) bestående af 1,174 kg glukose og 67 g ammoniumnitrat i 7 l vand.

Beluftning: Der blev med et spyd (diameter ca. 5 cm) anlagt 6 huller i kompostmaterialet strækkende sig fra top til beholderens bund

Isolering: Der var ingen isolering af beholderen i dette forsøg

Forsøg 2:

Fæcesmateriale: Som substitut for fæcesmateriale benyttedes i dette forsøg 11,5 kg dybstrøelse.

Tilslagsmaterialer: 31,5 kg græsafklip. Der blev tilsat sukkeropløsninger af to omgange: Opløsning 1: 1205,9 g glukose og 69,5 g ammoniumnitrat opløst i 5 l vand.

Opløsning 2: 1,7 kg husholdningssukker og 100 g ammoniumnitrat opløst i 2 l vand.

Beluftning: Der blev placeret to stk. plasticdrænrør (ID 80 mm) á ca. 80 cm længde lodret i materialet med ca. 20 cm afstand på diagonalen mellem beholderens hjørner.

Isolering: Beholderen blev isoleret med tre stk. Rockwool vintermåtter (længde: 3 m, tykkelse 4 cm). desuden blev beholderen placeret på en 5 cm tyk Flamingoplade.

 



Version 1.0 Oktober 2005, © Miljøstyrelsen.