Afgivelse og vurdering af kemiske stoffer fra udvalgte elektriske og elektroniske produkter - del 2

1 Beskrivelse af projektet

Vi er omgivet af elektriske og elektroniske produkter i dagligdagen. Mange af disse bliver meget varme – i det mindste i visse enkeltdele. Specielt polymere materialer (plast, gummi, lime og lakker m.fl.) kan ved opvarmning emittere organiske dampe. Afgivelsen kan forventes at være størst i begyndelsen af produktets brugsperiode.

Den primære eksponeringsvej for denne type afgasninger er via indånding. Tidligere undersøgelser har vist, at elektriske produkter kan afgive stoffer, som udgør en risiko for bl.a. overfølsomhed, irritation af åndedrætsorganerne, hormonforstyrrende effekter etc.

Elektriske og elektroniske produkter er så kompliceret opbygget, og indeholder så mange delkomponenter fra hundredvis af leverandører, at en test af det færdige produkt normalt vil være den eneste sikre testmetode.

For at skaffe sig mere viden om problemets omfang, iværksatte Miljøstyrelsen i 2002 et projekt, hvor nogle udvalgte produkter blev undersøgt for afgivelse af forskellige kemiske stoffer i 2002 (Kortlægning nr. 32, 2003: "Afgivelse og vurdering af stoffer fra udvalgte elektriske og elektroniske produkter”).

Den foreliggende undersøgelse er en fortsættelse af Kortlægning nr. 32. For at kunne videreføre erfaringerne fra Kortlægning nr. 32, har Miljøstyrelsen ønsket at de anvendte forsøgsmetodikker og vurderingskriterier også anvendes i indeværende projekt.

Kortlægning nr. 32 konkluderede på baggrund af en litteraturundersøgelse, at aldehyder og flygtige organiske stoffer i øvrigt (VOC’er) udgjorde potentielt problematiske afgivelser fra elektroniske produkter. Der blev derfor foretaget måling for disse stoffer i undersøgelsens praktiske afgasningstest.

Den foreliggende undersøgelse har udvidet måleomfanget til også at omfatte isocyanater, aminer, aminoisocyanater, bromerede flammehæmmere og organiske tinforbindelser, idet litteraturen angiver disse stoffer som mulige afgivelser fra denne type produkter, hvilket understøttes af projektgruppens erfaringer.

1.1 Formål

Det er projektets overordnede mål at få udbygget den tilgængelige viden om forskellige produkttypers bidrag til forurening af indeklimaet.

Undersøgelsen skal dokumentere afgivelsen af primært sundhedsskadelige stoffer fra udvalgte elektriske/elektroniske produkter. Afgivelsen skal – om muligt – kvantificeres, således at det er muligt at vurdere de reelle sundhedsrisici. Det skal ligeledes undersøges, om der er forskel på helt nye produkter og produkter, der har været anvendt i en kort periode (9 dage).

1.2 Projektets faser

Projektet er opdelt i to faser. Fase 1 indeholder udvælgelse af produkter, udvælgelse af relevante stoffer og målemetoder samt udførelse af emissionstest. Fase 2 indeholder en vurdering af mulige sundhedseffekter.

 



Version 1.0 Oktober 2005, © Miljøstyrelsen.