Bekæmpelse af sygdomme i frøbede af Nordmannsgran ved hjælp af biologiske og kulturtekniske metoder i skovplanteskoler

Forord

Denne rapport er baseret på resultater opnået i projektet ”Bekæmpelse af sygdomme i frøbede af Nordmannsgran ved hjælp af biologiske og kulturtekniske metoder i skovplanteskoler”. Projektet er finansieret af Miljøstyrelsens Pesticidforskningsprogram (Journal no M 7041-0475) ved tilsagn pr. 5. april 2002. Projektet er afsluttet pr. 1. april 2005. To institutioner har samarbejdet i projektet: Plantepatologisk Sektion, Institut for Plantebiologi, Den kgl. Veterinære- og Landbohøjskole (KVL), Frederiksberg og Statsskovenes Planteavlsstation, Skov- og Naturstyrelsen (SSP), Humlebæk. Fra KVL deltog som projektleder og daglig leder på projektet Inge M B Knudsen, med sparringspartnerne Dan Funck Jensen og John Hockenhull. Karin Olesen har gennem hele forsøgsperioden deltaget i de praktisk forsøg, der foregik på KVL. På Statskovenes Planteavlsstation var Peter Oschner og Mette Damm med til forarbejdet vedrørende ansøgningen og tilrettelæggelse af markforsøg. De måtte desværre begge træde tilbage efter få måneders arbejde med projektet. De skal begge takkes for deres indsats for at få projektet løbet i gang. Kirsten Thomsen overtog Peter Oschners arbejde. I laboratoriet på SSP har Lene Tjott Müller og Sigrit Diklev hjulpet med det praktiske arbejde.

Markforsøgene i Fosdal Planteskole har udgjort en væsentlig del af projektet. En stor tak skal rettes til Kent Nielsen, der har været særdeles åben og samarbejdsvillig omkring at finde forsøgsarealer og stille mandskab til rådighed til pasning af forsøget. Det har også været en glæde at kunne få hjælp til de arbejdskrævende opgørelser i marken. Her skal der rettes en tak til det altid optimistiske ”lugehold”: Charlotte Enevoldsen, Helga Pedersen og Laila Helligkilde. Med fra SSP, Humlebæk var Hanne Jørgensen, som et uvurderligt forbindelsesled mellem vores laboratoriedel og markforsøgsdelen. En stor tak til Hanne, der altid drog af sted til Jylland med kort varsel uden at kny og med stor seriøsitet varetog opgaven med såning og opgørelser. Også tak til Jørgen Hjorth for fotodokumentation ved markforsøget 2003.

I løbet af forsøgsperioden har vi haft glæde af at diskutere vores projekt med: Jørgen Kock og Iben Thomsen, KVL samt Zdenka Procházková, Research Station Uherske Hradiste, Kunovice, Czech Republic, der alle har store erfaringer med skovplanters sygdomme. Også tak til Kaare Møller, DJF, Flakkeberg, der har arbejdet parallelt med skovfrøtest i forbindelse med et andet Pesticidforsknings-projekt.

I øvrigt rettet en tak til de skiftende følgegrupper i MST regi, hvor især Sabine Ravnskov og John Larsen, DJF takkes for værdifulde diskussioner. Her skal også rettes en tak til Jørn Kirkegård fra MST.

 



Version 1.0 November 2005, © Miljøstyrelsen.