Afprøvning af jernspånefilter til rensning af grundvand forurenet med klorerede opløsningsmidler

Sammenfatning

Ved Østergade 14, Lyndby i Roskilde Amt blev der i efteråret 1999 etableret et forsøgsanlæg til undersøgelse af processerne ved nedbrydning af klorerede alifater i vand ved hjælp af reaktive jernspåner. Anlægget bestod af 5 serieforbundne filtre, med hver 1 m³ jernspåner som filtermateriale.

Forsøgsanlægget blev etableret i forbindelse med et eksisterende afværgeanlæg, der renser oppumpet, PCE-forurenet grundvand ved filtrering gennem aktivt kul.

Den samlede driftsperiode var på knap 2 år, opdelt i to driftsfaser. Der blev konstateret følgende driftsmæssige problemer i begge driftsfaser:

- Halveringstiden for PCE i anlægget steg hurtigt til omkring 10 timer, hvilket er væsentligt mere end de 1½ time, der var forventet ud fra litteraturen

- Der blev konstateret stigende tryktab over anlægget. Tryktabet skyldes skorpedannelse i toppen af filtrene. Denne skorpedannelse startede i det første filter og bredte sig herefter til de følgende filtre i rækken.

Den høje halveringstid medfører, at der skal et jernspåneanlæg med samlet filtervolumen på omkring 130 m³ til for at erstatte aktivkul-anlægget i Lyndby. Etablering af et sådan anlæg vil være urealistisk udfra såvel økonomiske som praktiske årsager.

Skorpedannelsen og det heraf følgende voksende tryktab over filtrene gav anledning til en meget kort levetid for anlægget. Problemet kunne muligvis være løst ved at åbne filtrene og fjerne den øverste skorpe med jævne mellemrum. I et fuldskalaanlæg ville dette dog medføre meget høje driftsudgifter.

Med baggrund i aktivkul-anlægget og jernspåneanlægget i Lyndby blev der foretaget økonomiske- og miljømæssige sammenlignende vurderinger af de 2 anlæg. Det blev i disse vurderinger forudsat, at problemerne med den høje halveringstid for PCE og skorpedannelse i filtrene var løst. Der er således regnet med en halveringstid for PCE på 1½ time og en levetid for anlægget på 25 år.

På baggrund af dette blev det vurderet, at selvom problemerne med høj halveringstid for forureningen og trykopbygning i filtrene bliver løst, er aktivkul rensning af vandet mest fordelagtigt ud fra såvel økonomiske som miljømæssige synspunkter.

 



Version 1.0 December 2005, © Miljøstyrelsen.