Affaldssortering baseret på online detektion af grundstoffer

Forord

Denne projektrapport markerer afslutningen på projektet "Affaldssortering baseret på online detektion af grundstoffer", som FORCE Technology har gennemført for Miljøstyrelsen under Program for renere produkter m.v., der har finansieret projektet med 1,5 mio. kr. FORCE Technology har finansieret de resterende midler, 1,0 mio. kr. samt væsentlige komponenter i det opbyggede demonstrationsanlæg. Projektet bygger de positive resultater, der blev opnået i Miljøstyrelsens projekt "Sensor til detektion af imprægneret affaldstræ", som FORCE Technology og dk-TEKNIK ENERGI & MILJØ afsluttede i 2002. dk-TEKNIK har i løbet af indeværende projekt fusioneret med FORCE Technology. Det er således de samme personer, der har udgjort de to projekters arbejdsgrupper:

- Niels Hald Pedersen

- Jesper Cramer

- Torben Sevel

Projektets styregruppe bestod ud over projektdeltagerne fra FORCE Technology af:

Miljøstyrelsen Anne Nielsen
I/S Amagerforbrænding Uffe Juul Andersen
DSV Anlæg, Teknik & Miljø A/S Jørgen Schlawitz
Elsam A/S Fritz Unold
H.J. Hansen Miljøsystem A/S Erling Møller Nielsen
RGS90 Watech Erik Rasmussen
Københavns Kommunes Miljøkontrol Finn Rasmussen
Renosam Rene Rosendahl
I/S Vestforbrænding Kirsten Bojsen

Baseret på resultaterne af det tekniske studium og anvendelsesstudiet har styregruppen prioriteret, hvilke af de undersøgte affaldstyper, demonstrationsanlæggets sorteringssystem skulle designes til.

I projektet har vi løbende haft kontakt til styrgruppen og besøgt relevante affaldsbehandlingsanlæg.

Samarbejdet mellem parterne i styregruppen har gennem projektforløbet været konstruktivt og givende, og FORCE Technology vil derfor gerne takke ovennævnte personer for deres positive bidrag til projektet. Vi retter også en tak til Jan Hohberg fra H.J. Hansen ElektroMiljø som sparringspartner i forbindelse med vurderingen af mulighederne for sortering af elektronikaffald og batterier.

FORCE Technology har på basis af resultaterne i projekterne ansøgt og fået patent i Europa, Nordamerika, m.fl. på anvendelsen af Prompt Gamma Neutron Activation Analysis anvendt til sortering af affald og andre produktstrømme/emner.

August 2005

 



Version 1.0 December 2005, © Miljøstyrelsen.