Affaldssortering baseret på online detektion af grundstoffer

1 Baggrund

Resultaterne og erfaringerne fra det foregående projekt ("Sensor til detektering af imprægneret affaldstræ") viste, at en sensor baseret på Prompt Gamma Neutron Aktiverings Analyse (PGNAA) kan udvikles til online detektion eller analyse af en hel række problematiske affaldsstrømme. FORCE vurderer, at der er et betydeligt eksportpotentiale for sorteringssystemer baseret på resultaterne fra projektet.

Projektets primære mål er blevet mere end opfyldt, idet en sensor baseret på PGNAA ikke blot vil kunne detektere, men sandsynligvis også karakterisere imprægneret affaldstræ efter indholdet af kobber (Cu), krom (Cr), arsen (As) og bor (B). Vi var derfor overbevist om, at det ville være muligt at udvikle en online, berøringsfri sensor, der kan indgå i et sorteringsanlæg på større behandlingsanlæg. Der vil også kunne udvikles en relativ billig sensor, der kan afsløre forureninger af f.eks. imprægneret træ i "rene" træbrændsler som træpiller etc.

Det foregående projekts fokus var oprindeligt rettet mod detektion af tungmetaller i affald; men forsøg med andre problematiske affaldsfraktioner viste, at sensoren med stor lethed og høj hastighed også kan detektere PVC. Målingerne bekræftede, at det ville være muligt at udvikle en relativ billig online, berøringsfri sensor til selv mindre behandlingsanlæg.

Erfaringerne pegede desuden på, at PGNAA relativt let vil kunne benyttes til detektion af cadmium (Cd). Der var dog behov for yderligere forsøg for at eftervise metodens nøjagtighed og følsomhed.

Selve måle-princippet indebærer, at sensor-designet vil være væsentligt forskelligt fra opgave til opgave. Designet af en sensor til PVC vil på grund af den lave detentionsgrænse have betydeligt flere frihedsgrader end f.eks. en sensor til affaldstræ eller affaldsslagge.

Projektets meget positive resultater pegede frem mod tre parallelle udviklingsspor:

  1. Optimering af sensorerne til demonstration af et egentligt PVC-sorteringssystem.
  2. En sensor til imprægneret affaldstræ og affaldsslagge har væsentlige ligheder, og den nødvendige videreudvikling bør kombineres i ét fælles projekt.
  3. Forundersøgelse af sensor-princippet til andre anvendelser eller affaldstyper. I en måleopstilling vil andre prøveemner meget hurtigt kunne undersøges.

I forbindelse med udarbejdelsen forslaget til indeværende projekt har Miljøstyrelsen ønsket at nedprioritere sortering af imprægneret affaldstræ, idet det på dette tidspunkt endnu ikke var afklaret, hvilke behandlingsprocesser, der kunne godkendes til imprægneret affaldstræ. Man ved derfor heller ikke om disse processer har behov for en forsortering af affaldstræet. FORCE har derfor koncentreret projektet omkring følgende aktiviteter:

  1. Optimering af selve sensoren gennem et teoretisk designstudium, der desuden skal afklare de teknologiske muligheder og krav for de forskellige anvendelser.
  2. En behovsundersøgelse med udgangspunkt i problematiske affaldsstrømme med store behandlingsomkostninger.
  3. Planlægning, design og opbygning af et sorteringsanlæg, der kan demonstrere sortering af én udvalgt affaldsstrøm. Demonstrationsanlægget skal også kunne benyttes til afprøvning af prøveemner fra andre affaldsstrømme.
  4. Gennemførelse af sorteringsforsøg, optimering af sensoren og test af andre affaldsstrømme/emner.

 



Version 1.0 December 2005, © Miljøstyrelsen.