Videreudvikling og udbredelse af affaldskortlægningsmodellen

Sammenfatning og konklusioner

Affald forbedrer bundlinjen

Der kan være god økonomi i at kigge en ekstra gang på virksomhedens affald, for der er penge at hente, hvis man se ordentligt efter. Det elektroniske værktøj Affaldsøkonomi kan hjælpe virksomheden på vej mod mindre spild og større genanvendelse.

Baggrund og formål

Virksomhedens affaldsmængder og -typer ændrer sig over tid. Det samme gør transportørernes priser og udviklingen i markedet for genanvendelse af affaldsprodukter. Derfor er det let at miste overblikket over økonomien i affaldet.

Nærværende projekt har haft til formål at omdanne den trykte Affaldskortlægningsmodel, som KPMG udviklede for Miljøstyrelsen i år 2000, til et elektronisk værktøj med funktionaliteter, der gør det muligt for virksomhederne at håndtere og analysere deres affaldsdata samt udskrive de lovpligtige affaldsstamkort. Desuden skulle projektet levere en offentligt tilgængelig vidensbank indeholdende ideer og inspiration til affaldsminimering til brug for erfaringsudveksling mellem virksomheder, rådgivere og tilsynsmyndigheder.

Undersøgelsen

For at kunne videreudvikle affaldskortlægningsmodellen i tråd med brugernes ønsker, gennemførte KPMG fem workshopforløb landet over med deltagelse af i alt 60 virksomheder, 12 kommuner og affaldsselskaber og et amt.

Virksomhederne fik indledningsvis en introduktion til affaldskortlægningsmodellen og input til, hvordan de kunne komme i gang med at arbejde med affaldsminimering og ressourceoptimering.

På anden workshopdag blev virksomhedernes erfaringer med værktøjets kortlægnings- og analysedel præsenteret, og der blev givet feedback fra de øvrige virksomheder samt input til, hvordan udvalgte problematiske affaldsprodukter kunne undgås.

Afslutningsvis præsenterede de enkelte virksomheder deres indsatsområder og handleplaner samt kom med ideer og input til videreudvikling af affaldskortlægningsmodellen.

Generelt var det virksomhedernes ønske, at kortlægningsmodellen blev gjort elektronisk, således at det bliver muligt at opdatere virksomhedens affaldsdata periodisk, at eksportere affaldsdata over i det grønne regnskab, samt at få mulighed for at udskrive affaldsstamkort på baggrund af de registrerede data.

Hovedkonklusioner

Ved hjælp af de fire elementer i Affaldskortlægningsmodellen: Kortlægning, Analyse, Forbedringsforslag og Handlingsplan får virksomhederne på kort tid overblik over affaldsmængder og økonomi samt ideer til, hvor der eventuelt kan spares. De let tilgængelige besparelser er typisk bedre sortering, ændrede transportøraftaler eller krav om andre emballagetyper fra leverandørerne, men de store gevinster er at hente, når virksomheden får sat fokus på spild og genindvinding af spildprodukter i produktionsprocessen.

Projektresultater

Der er udviklet en elektronisk version af affaldskortlægningsmodellen kaldet Affaldsøkonomi, som er et værktøj, der giver overblik over mængder og økonomi i affaldet, og som kan generere de lovpligtige affaldsstamkort. Affaldsøkonomi henvender sig til alle virksomheder, der frembringer affald i et omfang, der gør det interessant at beskæftige sig med.

Med Affaldsøkonomi bliver det let at kortlægge og analysere omkostningerne og få overblik over forbedringsmuligheder. Besparelsespotentialet er forskelligt fra virksomhed til virksomhed, men erfaringerne viser, at de fleste virksomheder kan reducere deres spild og optimere deres håndtering.

En lang række virksomheder har opnået erfaringer med affaldsminimering ved at benytte Affaldsøkonomi.

Affaldsøkonomi er et værktøj, der hjælper virksomheden med:

  • At få overblik over affaldsmængder og priser.
  • At se mulighederne for affaldsreduktion og besparelser.
  • At generere de lovpligtige affaldsstamkort.

I boksene er et par eksempler på ganske enkle forbedringer, der har skabt resultater.

Case: Hempel A/S

"Da vi kortlagde, i hvilke processer der forekom spild, blev vi bl.a. opmærksom på, at der i perlemølleprocessen kasseres ca. 20 l maling, hver gang der laves en produktion. Spildet opstår, fordi der er løbet ublandede råvarer ned i aftapningsrøret til den videre proces. Før produktet kan videreforarbejdes, skal den ublandede maling derfor aftappes og kasseres.

Dette kan undgås, hvis der monteres en "aktuator" under hvert kar, så røret lukkes af, når der startes en ny produktion. Besparelsespotentialet er 120.000 kr. årligt i råvareindkøb og bortskaffelse."

Eva Larsen, HSE Co-ordinator



Case: Jem & Fix

"Hos Jem & Fix gennemgik vi alle transportørbilagene og fandt, at fordi vi havde en aftale om ugentlig afhentning fra alle butikkerne, fik vi til tider tømt tomme eller næsten tomme containere. Jem & Fix valgte at skifte transportør og indgå aftale om, at der kun afhentes, når der ringes. Den forventede besparelse er i størrelsesordenen 100.000 kr./årligt, og dertil kommer, at der skal håndteres ca. 600 færre fakturaer."

Lasse Riisgaard, Miljøchef



Case: Odense Renovationsselskab A/S

Odense Renovationsselskabs A/S' erhvervskonsulent hjalp en virksomhed med at få kortlagt de forskellige affaldstyper og containere i virksomhederne vha. Affaldskortlægningsmodellen.

Mængden af forbrændingsegnet affald var stor, og ved at flytte om på containere internt i virksomheden kunne der sorteres mere affald fra til genanvendelse. Størsteparten af dette affald var klar plast og gummi. Der forventes indsamlet omkring 8% mere klar plast om året til genanvendelse.

Virksomhedens har to typer gummiaffald - vulkaniseret gummi og uvulkaniseret gummi. Begge typer er tidligere blevet sendt til forbrænding. For det vulkaniserede gummi er der nu fundet et modtageanlæg, som kan genanvende dette. Det vulkaniserede gummi granuleres med videresalg for øje. Virksomheden forventer årligt at kunne sende ca. 99 tons vulkaniseret gummi til genanvendelse, hvoraf ca. 40% returneres til virksomhedens egen produktion.

Der er derved opnået en større besparelse, idet en mindre mængde gummi skal til forbrænding og en del af det granulerede gummi bliver genbrugt i virksomhedens egen produktion og erstatter nye råvarer.

Virksomheden har opnået økonomiske besparelser og bedre plads, idet forbedret sortering har medført færre lejede containere.

Jimmy S. Bækholm, Erhvervskonsulent

Affaldsøkonomi er udviklet af KPMG og programmeret af Rambøll for Miljøstyrelsen.

Andre kilder

Hos Videncenter for Affald på www.affaldsinfo.dk kan man downloade det elektroniske værktøj Affaldsøkonomi og Affaldskortlægningsmodellen i en pdf-version eller lade sig inspirere af Idékataloget, hvor alle virksomheder, rådgivere og tilsynsførerne kan udveksle ideer og tips til affaldsminimering.

 



Version 1.0 December 2005, © Miljøstyrelsen.