Arbejdsrapport fra Miljøstyrelsen, 22/2005 – Scenarieberegning af konsekvenser for landbrug ved grænseværdi for nitrat

Sammenfatning og konklusion

Der er gennemført en analyse for Miljøstyrelsen af omkostningerne ved en grænseværdi for nitratudvaskning fra rodzonen på 75 og 150 mg nitrat/liter for sandede og lerede jorde. Analyser foretaget af DJF viser, at ca. 16.000 ha vil overskride de anførte grænseværdier. Opgørelserne er opgjort på kommuneniveau, således at kommunernes gennemsnitlige kvælstofudvaskning holdes op imod et vægtet gennemsnit baseret på jordtypefordelingen i kommunen. Reduktionsbehovet er opgjort til 59 tons N, når VMPIII antages at give 7,5 kg N pr. ha.

Efterafgrøder er valgt som virkemiddel fordi det er omkostningseffektivt og det er antaget, at der opnås en reduktion på 30 kg N pr. ha. Det areal, hvorpå der etableres efterafgrøder, omfatter derfor ca. 2.000 ha, der helst skal placeres, hvor udvaskningen i de udvalgte kommuner er størst. Omkostningerne ved etablering af efterafgrøder er sat til 500 kr. pr. ha. Dette omfatter udsæd og såning, samt mindre omkostninger som følge af sædskiftebegrænsninger.

De samlede omkostninger er opgjort til ca. 1 mio. kr. årligt svarende til et kapitaliseret beløb på 16 mio. kr. ved en rente på 6 pct. Følsomhedsanalyser omfatter nye grænser alene for sandjord på henholdsvis 62,5 og 87,5 mg NO3/l. De viser, at omkostningerne kan svinge fra 0,4 til 2,8 mio. kr. årligt. Når også usikkerhed på VMPIII inddrages, kan omkostningerne variere fra 0,2 til 3,5 mio. kr. Det helt afgørende for følsomheden er imidlertid den skala hvorpå tallene opgøres. Miljøstyrelsen har her antaget, at en opgørelse på kommuneniveau (275 stk.) overordnet set svarer til en opgørelse foretaget på grundvandsforekomstniveau. En opgørelse på mark niveau vil øge det overskridende areal betydeligt. Der er ikke indregnet omkostninger i forhold til eventuelle grundvandsforekomster med pesticidforekomster over grænseværdien på 0,1 mikrogram/l.

 



Version 1.0 December 2005, © Miljøstyrelsen.