Eksponeringsrisici ved deponering af forurenet havnesediment

Forord

Miljøstyrelsen har igangsat en række projekter, som fra forskellig vinkel skal belyse forureningssituationen knyttet til forurenede sedimenter (primært havnesedimenter), mulige metoder til vurdering, deponering og nyttiggørelse af sedimenterne samt den dertil knyttede økonomi. Projekterne skal udgøre baggrundsmateriale for en handlingsplan vedrørende fremtidig håndtering af forurenede havnesedimenter.

I den forbindelse er følgende bortskaffelsesmetoder oplistet som de for tiden mest relevante metoder i Danmark:

  • klapning
  • kontrolleret klapning
  • deponering

Der er endvidere opstillet forslag til niveaukrav til sedimentets indhold af forureningskomponenter relevant for den ene eller anden type af bortskaffelse. Disse er typisk udtrykt i relation til baggrundsniveauet for de pågældende stoffer.

Nærværende projekt, som er en del af den nævnte projektgruppe har til formål at give en overslagsmæssig vurdering af forskellen i eksponering mellem de listede bortskaffelsesmetoder, idet der i deponeringsscenariet dels indgår deponering i henhold til Bek. nr. 650 af 29. juni 2001 om deponeringsanlæg (Deponeringsbekendtgørelsen), dels et modificeret scenarie med deponering i et kystnært depot, forudsat at en miljørisikovurdering godtgør, at dette er acceptabelt.

Projektet er udarbejdet af DHI - Institut for Vand & Miljø af Lizzi Andersen, Jan K. Rønberg, Jesper Holm og Nikolaj Lehmann. Projektets resultater er beskrevet i nærværende rapport.

 



Version 1.0 Januar 2006, © Miljøstyrelsen.