Scenarieberegning af nitratudvaskning

Baggrund

DJF er blevet anmodet af Miljøstyrelsen om at gennemføre scenarieberegninger af konsekvenser for landbruget i relation til en eventuel grænseværdi for nitrat i grundvandet. Analysen skal danne baggrund for overvejelser i forbindelse med det nye grundvandsdirektiv, i medfør at vandrammedirektivet (2000/60/EF). Miljøstyrelsen har ønsket en analyse af effekten af grænseværdier på 75 og 150 mg nitrat/liter i det vand, der forlader rodzonen på henholdsvis sandede og lerede jorder. Grænseværdierne skal opfyldes i gennemsnit for landbrugsarealet i en kommune. At der er valgt dette aggregeringsniveau skyldes, at det kommende grundvandsdirektiv forventes at fokusere på beskyttelse af de enkelte grundvandsudpegninger samlet set. Miljøstyrelsen opfatter kommunestørrelsen som et fornuftigt udtryk for størrelsen af en grundvandsforekomst, som er den enhed for hvilken en eventuel grænseværdi skal overholdes.

Desuden gennemføres en følsomhedsanalyse af effekten af grænseværdier for sandjord på henholdsvis 62,5 og 87,5 mg nitrat/liter. At der er anvendt grænseværdier mellem 62,5 og 150 mg nitrat/liter og ikke drikkevandskravet på 50 mg nitrat/liter skyldes, at Miljøstyrelsen skønner, at denitrifikation under transporten fra rodzonen til grundvandet vil sikre, at der i grundvandet kan opretholdes en grænseværdi på 50 mg nitrat/liter.

Fødevareøkonomisk Institut har, på baggrund af DJF's analyse af hvor store kvælstofoverskridelser der kan forventes ved en anvendelse af grænseværdierne på kommuneniveau, analyseret de økonomiske konsekvenser heraf for landbruget (Jacobsen, 2005).

 



Version 1.0 Januar 2006, © Miljøstyrelsen.