Scenarieberegning af nitratudvaskning

Sammenfatning og konklusioner

Med henblik på en vurdering af de eventuelle konsekvenser for landbruget af at implementere det nye grundvandsdirektiv fra EU, er der gennemført scenarieberegninger af, hvor store arealer der vil overskride en grænseværdi på henholdsvis 75 og 150 mg nitrat/liter i det vand, som forlader rodzonen på sandede og lerede landbrugsjorder. Med disse grænseværdier antages et maksimalt indhold på 50 mg nitrat/liter at kunne opnås i grundvandet, som følge af denitrifikation under rodzonen. Analysen er opgjort som et gennemsnit på kommuneniveau af nitratkoncentrationen under rodzonen.

Grundlaget for analysen er det værktøj og de databaser, som Danmarks JordbrugsForskning (DJF) har benyttet til slutevalueringen af VMPII. Materialet er opdateret med gødningsforbruget i år 2003. Desuden er indregnet en forventet effekt af VMPIII på grundvandet. Det skal understreges, at der i metoden ligger en række antagelser, som kan diskuteres og som giver en vis usikkerhed på resultaterne.

Modelberegningen viser, at ca. 0,6% af landbrugsarealet kan forventes at overskride grænseværdierne ved fuldt implementeret VMP III. Overskridelsen er indenfor beregningsusikkerheden, idet kun den ene af de anvendte udvaskningsmodeller beregnede en overskridelse.

Der er gennemført følsomhedsanalyser omfattende grænseværdien på sandjord og effekten af VMP III. Når grænseværdien for sandjord varieredes mellem 62,5 og 87,5 mg nitrat/liter, varierede det overskridende areal mellem 0,7 og 0,2%. Ved at variere effekten af VMP III mellem 5 og 10 kg N/ha varierede det overskridende areal mellem 0,6 og 0,2%.

Der er endvidere beregnet et samlet reduktionsbehov for kvælstof på landsplan for at imødegå overskridelserne i de kommuner, som overskrider grænseværdierne. Ved variation af grænseværdi og VMP III effekt, som nævnt ovenfor, fandtes et samlet reduktionsbehov på mellem 11 og 211 tons kvælstof.

De valgte forudsætninger for opgørelsen diskuteres. Specielt skal man være opmærksom på, at det valgte opgørelsesniveau (kommuneniveau) har stor betydning for, hvor stor en andel af overskridelser man vil finde. Det hænger sammen med, at der er en variation mellem bedriftsformernes miljøbelastning samt variation i jordtype, klima m.m. Hvis man således opgør enkeltbedrifters eller mindre grundvandsforekomsters nitratudvaskning, vil man finde en større spredning mellem resultaterne og dermed en større andel af overskridelser. Omvendt vil opgørelse i gennemsnit for amter eller regioner mindske variationen og dermed give anledning til en mindre andel af overskridelser.

 



Version 1.0 Januar 2006, © Miljøstyrelsen.