Klimaeffekters betydning for ekstremregn og dermed funktionen af afløbssystemer

Forord

Nærværende rapport belyser hvilke metoder der kan forventes at være effektive når man skal forudsige ændringer i ekstremregn på baggrund af aktuelle målinger og beregninger med regionale klimamodeller.

Et centralt problem i den forbindelse er at output fra beregninger med regionale klimamodeller er i form af gennemsnitsværdier over 1-24 timer over et område på 100 - 2500 km². De typer af regnvejr der producerer de højeste regnintensiteter har en effektiv levetid på 20-40 minutter og en udbredelse på nogle få km². Der er derfor behov for at finde metoder der kan skalere outputtet fra klimamodeller til højere opløsning i tid og sted. Dette er særligt vigtigt for analyser og beregninger af konsekvenser for afstrømning fra byområder. Det skyldes at eksisterende metoder til analyse og dimensionering af afløbssystemer og bynære vandløb er baseret på brug af ekstremregn målt i høj tidsopløsning på en enkelt regnmåler.

Rapporten er udarbejdet af Karsten Arnbjerg-Nielsen, COWI. Arne B Hasling, COWI, har bidraget med kvalitetskontrol.

Projektet har været udført i perioden december 2004 - september 2005. Der har været nedsat følgende følgegruppe:

Mogens Kaasgaard, Miljøstyrelsen (formand)
Ditte Holse, Miljøstyrelsen
Povl Frich, Miljøstyrelsen
Karsten Arnbjerg, COWI (sekretær)
Kristian Friis, DANVA
Niels Bent Johansen, Københavns Energi, Regnudvalget
Jens Hesselbjerg Christensen, DMI
Henrik Madsen, IMM, DTU
Jens Jørgen Linde, M&R, DTU

Der har i løbet af projektet været afholdt et møde i følgegruppen, hvor rapportens udformning og indhold har været diskuteret. Projektet er finansieret af Miljøstyrelsen.

 



Version 1.0 Marts 2006, © Miljøstyrelsen.