Forprojekt - Renere produkter og bedre affaldshåndtering inden for belysningsbranchen

Bilag A

Oversigt over produktgrupper i belysningsbranchen

1 Indledning

2 Bilagets opbygning

3 Lyskilder

4 Armaturer

5 Forkoblingsudstyr

6 Udstyr til styring og regulering

1 Indledning

Nærværende bilag indeholder en oversigt over de mest almindelige typer af belysningsprodukter, der sælges på det danske marked, fordelt på hovedgrupperne:

  • lyskilder,
  • armaturer,
  • forkoblingsudstyr samt
  • udstyr til styring og regulering.

Markedets størrelse og fordeling på de forskellige produkttyper er søgt beskrevet, med specielt fokus på den danske produktion. Desuden er beskrevet en række miljørelaterede parametre.

Oversigten er dels blevet til ud fra litteraturstudier og dels ud fra 9 interviews med nøglepersoner i belysningsbranchen. Da de foreliggende produktions-/import- og eksportstatistikker er upræcise i indrapportering og ikke – ud fra dette formål logiske i struktur – må de nedenfor angivne antal og størrelser tages med betydeligt forbehold.

Der er valgt at se bort fra elektromagnetisk udstråling og netstøj og alene fokuseret på produkterne, deres tilblivelse og formodede håndtering ved ”end of life”.

Bilaget er at betragte som et baggrundsdokument. Formålet med bilaget har først og fremmest været at skabe et overblik over de kategorier af belysningsprodukter, indenfor hvilke det kan være relevant at pege på projekter i handlingsplanen.

De væsentligste konklusioner fra bilaget er sammendraget i hovedrapportens kapitel 2. De referencerne, der er anvendt i bilaget er beskrevet i hovedrapportens kapitel 8.

2 Bilagets opbygning

Bilaget indeholder en oversigt over de mest almindelige typer af belysningsprodukter på markedet. For hvert belysningsprodukt er udarbejdet et skema, der beskriver produktet i hovedtræk, i øvrigt henvises til faglitteraturen.

Hvert skema indledes med en overordnet beskrivelse af belysningsprodukternes opbygning og anvendelse.

Materialesammensætningen for hver produktgruppe er angivet i hovedtræk. Da variationerne inden for den enkelte produktgruppe er store, har det ikke været muligt at udarbejde en udtømmende liste over alle de materialer, der kan være anvendt i produkterne. For mere detaljerede oplysninger henvises til producenterne/importørerne af belysningsprodukterne.

Levetid og vægt er væsentlige parametre for vurdering af produktets miljøpåvirkning set i et livscyklusperspektiv. Så vidt det har været muligt er disse parametre skønnet for hver enkel produktgruppe.

I skemaerne er medtaget en række væsentlig parametre til karakterisering af lyskilder, omfattende lysudbytte, farvetemperatur samt farvegengivelse. Et groft skøn over det årlige elforbrug, der hidrører fra de forskellige typer lyskilder er desuden angivet.

For hver produktkategori er det årlige forbrug af produktet i Danmark anslået, idet der er taget udgangspunkt i:

  • Skønnet salg (det samlede salg i mio. kr./år i Danmark)
  • Skønnet produktion (antal producerede stk./år i Danmark).

Denne opdeling er valgt ud fra en betragtning om, at den giver den enkleste adgang til det videre analysearbejde. Tallene stammer delvis fra tilgængeligt statistisk materiale fra Danmarks Statistik.

Det har ikke været muligt at finde anvendelige data for, hvor stor en del af salget, der hidrører fra importerede varer, samt hvor stor en del af produktionen, der eksporteres.

FABA (Foreningen af fabrikanter og importører af elektriske belysningsarmaturer) fører en salgsstatistik for medlemmer, men denne er ikke tilgængelig udenfor foreningen. På lyskilde- og elektronikfronten findes der, så vist det har kunnet spores, slet ikke nogen branchestatistik.

Håndtering og bortskaffelse af affaldet fra produkterne er beskrevet i det omfang det har været muligt at skaffe oplysninger. Der er skelnet mellem indsamlingen blandt professionelle (erhvervsvirksomheder) samt boligkunder.

Montageudstyr til belysning såsom wirer, skruer, barduner, pendelrør er kun medtaget i det omfang, hvor det indgår som en del af det solgte produkt.

3 Lyskilder

Lyskilderne opdeles i grupper efter anvendelse og produktionsteknologi:

Temperaturstrålere

  • glødelamper
  • halogenglødelamper
  • Luminescensstrålere
  • Lysstofrør, kompaktlysstofrør og sparepærer (kompaktlysstoflamper)
  • Udladningslamper (kviksølv-, metalhalogen-, højtryksnatrium- og lavtryksnatriumlamper)

For hver lyskilde er i skemaerne kort beskrevet deres lystekniske egenskaber, som defineret nedenfor:

Lysudbytte: Forholdet mellem den lysstrøm, som lyskilden udsender og den optagne effekt. Populært sagt et udtryk for virkningsgraden af lyskilden.

Levetid: Den nominelle levetid for en lyskilde er det antal timer, der er gået, når 50% af lyskilderne (af samme type) er udbrændt.

Farvetemperatur: Et mål for en lyskildes farve. (Normal området er fra 0 – 10.000 K). Høje farvetemperaturer (over 3000 K) benævnes ”kolde”, mens lavere farvetemperatur benævnes ”varme”.

Farvegengivelsesindeks Ra: Farvegengivelsesindekset angiver lyskildens evne til at gengive farver korrekt. Skalaen går fra 0-100, hvor værdien 100 betyder optimal farvegengivelse i forhold til en referenceværdi.

Lyskilderne, deres virkemåde og teknik er i øvrigt udførligt beskrevet i publikationen ”Elektriske Lyskilder” [Lysteknisk 93].

I tabel A3.1 opstillet et uddrag af de væsentligste oplysninger om de forskellige lyskilder. I skema A3.1-A3.7 er vist mere detaljerede oplysninger.

Lyskilder er, som mange andre produkter, tekniske kompromiser. Glødelamper og lysstofrør giver generelt den bedste lysfarve og farvegengivelse. De anvendes derfor typisk i private hjem, på kontorarbejdspladser og andre steder, hvor der kræves god farvegengivelse. Generelt er det også de produkter, der har det højeste energiforbrug og/eller til den højeste pris (indkøb + drift).

I modsætning hertil findes en række produkter typisk udladningslamper, med en lang levetid, en ringere farvegengivelse og et tilsvarende lavt energiforbrug. Disse produkter anvendes typisk i udebelysning og industri (haller). I de senere år er det lykkes at opnå en væsentlig bedre farvegengivelse i en række nye metalhalogen- og højtryksnatriumlamper. Disse produkter er meget anvendelige specielt i butiksbelysning.

Tabel A3.1 Lyskilder

Klik her for at se Tabel A3.1

Levetiden for lyskilder varierer fra mindre end 1000 timer for glødelamper til mere end 20.000 timer for de bedste lysstofrør og udladningslamper. Der findes dog specielle produkter, som f.eks. induktionslampen, der har levetider på op til 60.000 timer samt lysdioder med levetider på op til 100.000 timer.

Næsten alle lyskilder importeres fra udlandet fra et lille antal store internationale producenter. Der findes kun én mindre producent af speciallyskilder i Danmark (ca. 1 mio. lyskilder/år). Den danske produktion omfatter en række specielle varianter af glødelamper; hvoraf kun en mindre del anvendes på det danske marked - resten anvendes til eksport.

Det totale årlige energiforbrug til belysning er i størrelsesordnen 4.500 GWh/år, se fordelingen på sektorer i hovedrapportens kapitel 3.

Knap halvdelen af energiforbruget anvendes i glødelamper og halogenglødelamper, men den øvrige del anvendes i lysstofrør, kompaktlysstofrør og –lamper (sparepærer), udladningslamper mv. Lysstofrør og udladningslamper anvendes i stor udstrækning på det professionelle marked. På boligmarkedet anvendes overvejende glødelamper og halogenglødelamper samt et stigende antal sparepærer.

Autolamper beskrives traditionelt set ikke i lyskildeoversigter p.g.a af den særlige anvendelse, selv om de forhandles/importeres primært af den etablerede belysningsbranche. De er dog medtaget i nærværende oversigt, idet salget af autolamper udgør en relativ stor andel af det totale salg af lyskilder (10-15%) og fordi udskiftningen ofte foretages på steder (autoværksteder), hvor en håndtering ved udskiftning vil kunne styres.

3.1 Lyskilders kviksølvindhold

Kviksølv i lyskilder kan udgøre et miljøproblem. Nedenfor er angivet en oversigt over de enkelte grupper af lyskilders kviksølvindhold.

I næsten hele gruppen af luminiscensstrålende lamper er det en forudsætning for at lampen lyser, at den indeholder kviksølvdampe. En lille forøgelse af kviksølvindholdet i en lyskilde giver en større forøgelse af levetiden. Sammenhængen er ikke lineær. Det er derfor ikke nødvendigvis en miljømæssig fordel med et meget lavt kviksølvindhold, hvis det sker på bekostning af levetiden, fordi den totale mængde kviksølv, der medgår til at oplyse et rum i et bestemt stykke tid, derved bliver større [dk-TEKNIK 00]. Der pågår dog et stort arbejde i branchen for at udvikle nye lyskilder uden eller med et stærkt reduceret kviksølvindhold.

For at få det Nordiske Miljømærke Svanen gælder for lysstofrør og kompaktlysstofrør, at en lyskilde, der kun kan levere lys i halv så mange timer som en anden kun må have halvt så stort et kviksølvindhold. Kravet er fastsat ud fra følgende formel:

Kviksølvindhold (målt i mg)<= Levetid (målt i timer)/2500, hvor kviksølvindholdet dog ikke må overstige 10 mg i lysstofrør og 6 mg i kompaktlysstofrør [Miljømærkning 00].

For at få det europæiske miljømærke Blomsten gælder, at pærer med en fatning (kompaktlysstofrør/sparepærer) skal have en gennemsnitlig levetid på over 10.000 timer og et gennemsnitlig kviksølvindhold på under 6 mg Hg pr. lyskilde.

For pærer med to fatninger (lysstofrør) og en levetid på 10.- 20.000 timer skal kviksølvindholdet være under 7,5 mg Hg, mens det ved en levetid større end 20.000 timer skal være på under 10 mg Hg pr. lyskilde [ EU 99].

LYSKILDERS KVIKSØLVINDHOLD
Lyskildetype Hg-indhold (mg Hg/lyskilde) Anslået forbrug
antal stk./år.
Anslået forbrug
kg/år
Glødelamper   - 30-35 mio. -
Halogenglødelamper, lavvolt   - 1.5-2 mio. -
Halogenglødelamper, 230 V   - 150.000 -
Lysstofrør 38 mm 3-pulver 15-20    
  5-pulver 15-20    
  1-pulver 15-20    
Lysstofrør 26 mm 3-pulver 3-8    
  5-pulver   <10 mg: 3.5-3,9 mio. 60-65 kg
  1-pulver 10-15 >10 mg: 1.5-1.6 mio.  
Lysstofrør 16 mm 3-pulver 3-5    
  1-pulver 15    
Kompaktlysstofrør   3-4 1-1.5 mio. 5 kg
Sparepærer (kompaktlysstoflamper)   <5
Kviksølvlamper   10-80 175.000 5-10 kg
Metalhalogenlamper   10 50.000
Højtryksnatriumlamper Ra25   20-30* 200.000 5 kg
Højtryksnatriumlamper Ra65   20-30*
Højtryksnatriumlamper Ra83   20-30*
Kviksølvfri natriumlamper   -
Induktionslamper   4/<10    
Lysdioder   ?    
Fiberlys   ?    
I ALT       75-85 kg

* små wattager (<125W): 20 mg; store wattager (>125W): 30 mg

Tabel A3.2. Lyskilders kviksølvindhold

Da det kan være vanskeligt at undgå kviksølv i lyskilderne arbejdes både fra branchens siden, genvindingsindustriens og Miljøstyrelsens side på at sikre en effektiv indsamling og genvindingsordning af kviksølvholdige lyskilder.

Der blev således i år 2000 indviet et helt nyt behandlingsanlæg til genanvendelse af udtjente kviksølvholdige lige lysstofrør, der kan genvinde op til 98% af materialerne i rørene. Det er dog langt fra alle lige lysstofrør, der bliver indsamlet til genanvendelse og systemerne til indsamling og genanvendelse af de øvrige kviksølvholdige lyskilder har endnu ikke en tilstrækkelig kvalitet. Der er således mange barriere mod en effektiv indsamling.

Specielt er den eksisterende lovgivning ikke tilstrækkelig effektiv. Men med formodet vedtagelse af WEEE-direktivet [WEEE 00] i løbet af i år kan der på sigt forventes, at komme krav om at alle lyskilder indsamles med henblik på genanvendelse.

3.2 Glødelamper og halogenglødelamper

Temperaturstrålerne opdeles i:

  • Glødelamper
  • Halogenglødelamper

Under gruppen halogenglødelamper er medtaget undergruppen dværglamper, der typisk anvendes i f.eks. ”gammeldags lommelygter.

Autolamper er typisk glødelamper eller halogenglødelamper, men der kan også være tale om andre lyskildeformer.

Produkterne er mere detaljeret beskrevet i skema A3.1 – A3.3.

GLØDELAMPER
Opbygning Glødelampen fremstiller lys ved at opvarme en glødetråd. Glødetråden er monteret i en beskyttende glaskolbe, hvorpå en sokkel er fastgjort. Soklen er typisk en gevindsokkel, men findes ofte i andre udformninger. Glaskolben er enten pumpet lufttom eller fyldt med en inaktiv gas. Lampen fungerer ved at en elektriske strøm sendes gennem en tynd tråd (glødetråden) med stor elektrisk modstand, hvorved tråden opvarmes og begynder at gløde. Tråden er typisk lavet af wolfram.

Glødelampen er generelt kendetegnet ved perfekt farvegengivelse, en lav pris, men til gengæld et stort elforbrug og en kort levetid.
Materialer Hovedindhold
Wolfram,
loddetin,
stål,
messing,
aluminium,
glas og
inaktive ædelgasser.
Anvendelse I hjemmet, på kontorer, restauranter og hoteller samt i butikker.
Lysudbytte 10-12 lm/W
Levetid 1000 – 2000 timer  
Farveegenskaber Farvetemperatur
ca. 2.700 K
Farvegengivelse
Ra = 99-100
Vægt 25 - 40 g
Forbrug i DK Antal
35 - 50 mio. stk/år
Elforbrug
1.400 GWh/år
Produktion i DK Ca. 1 mio. stk. svarende til 20 - 30 mio. kr./år svarende til en enkelt fabrikant. Primært speciallamper ofte med ”unormale” spændinger. Produktionen skønnes ikke i væsentlig vækst.
Håndtering ved bortskaffelse Professionelle brugere
En mindre del smides ud som ”glasaffald" i specialcontainer. I øvrigt smides lyskilderne ud i container for ”øvrigt ubrændbart materiale” eller som brændbart.
Boliger
Glødelamper smides næsten 100% ud som alm. dagrenovation.

A3.1. Glødelamper

Halogenglødelamper og dværglamper
Opbygning Halogenglødelamper opdeles i højvolt (230V) og lavvolt (typisk 12V). Højvoltudgaverne forsynes med strøm direkte fra nettet. Lavvoltlamperne får spændingsforsyning via en konventionel eller elektronisk transformator.

Halogenglødelampernes opbygning minder om glødelampens. Den består af en glødetråd af wolfram beskyttet af en glaskolbe. Af temperaturmæssige årsager er kolben mindre, har andre faconer og er typisk fremstillet af kvartsglas. Gassen i kolben er i modsætning til glødelampen tilsat et halogen. Sokler opdeles i 1- og 2 soklede typer, og findes i en række varianter. Kolberne fås klare, matterede og med fastmonterede reflektorer.

Halogenglødelampen er kendetegnet ved perfekt farvegengivelse, en middel pris, et stort elforbrug og en kortere levetid.

Dværglamper er meget små glødelamper , der typisk anvendes f.eks. i ”gammeldags” lommelygter. Dværglamper forventes langsomt at blive erstattet af lysdioder til mange formål.
Materialer Hovedindhold
loddetin,
stål,
messing,
aluminium,
glas og
inaktive ædelgasser.
Anvendelse Halogenglødelamper anvendes fortrinsvis i butikker og i private hjem. Indtil nu er næsten udelukkende anvendt lavvolt halogenglødelamper med transformere. Gennem de sidste to år er der kommet nye højvolt typer på markedet, disse kræver ikke transformere.
Lysudbytte 14 - 22 lm/W.
Levetid 1000 - 4000 timer  
Farveegenskaber Farvegengivelse
Højvolt (230V): 2.800 - 3.000 K
Lavvolt (12 V): 2..900 - 3.200 K
Farvegengivelse
Ra = 99-100
Vægt 10 - 25 g
Forbrug i DK Antal
5 - 6 mio. stk./år
Elforbrug
ca. 300 - 400 GWh/år
Produktion i DK Der er ingen og forventes ingen produktion.
Håndtering ved udskiftning Professionelle brugere
En mindre del smides ud som glasaffald i specialcontainer. I øvrigt smides lyskilderne ud i container for ”øvrigt ubrændbart materiale” eller som brændbart.
Boliger
Lyskilderne smides næsten 100% ud som alm. dagrenovation.

A3.2. Halogenglødelamper og dværglamper

Autolamper
Opbygning De fleste autolamper er konstrueret som glødelamper respektive halogenglødelamper, der findes dog også andre typer. Autolamper er taget med som gruppe, da der anvendes et relativt stort antal.
Materialer Hovedindhold
Wolfram,
loddetin,
stål,
messing,
aluminium,
glas og
inaktive ædelgasser.
Anvendelse I biler, lastvogne og busser.
Lysudbytte 10 - 25 lm/W
Levetid 100 - 1000 timer  
Farveegenskaber Farvetemperatur
se glødelamper og halogenglødelamper
Farvegengivelse
Ra= 99-100
Vægt 5 - 30 g
Forbrug i DK Antal
8 mio. stk./år
Elforbrug
Del af køretøjets forbrug.
Produktion i DK Der er ingen produktion.
Håndtering ved udskiftning Professionelle brugere
Autoværksteder: Smides næsten udelukkende ud som brændbart affald.
Boliger
Autolamper smides næsten 100% ud som dagrenovation.

Skema A3.3. Autolamper

3.3 Lysstofrør, kompaktlysstofrør og -lamper

Der skelnes mellem følgende typer lysstofrør:

  • Almindelige lysstofrør
  • Kompaktlysstofrør
  • Sparepærer (kompaktlysstoflamper)

Desuden findes et antal forskellige specialprodukter, disse er medtaget i opgørelsen under almindelige lysstofrør.

Produkterne er mere detaljeret beskrevet i skema A3.4 – A3.6.

Alm. lysstofrør
Opbygning Lysstofrøret er en udladningslampe. Røret indeholder kviksølvdamp under lavt tryk. I rørets ender er anbragt elektroder, der ved opvarmning afsender elektroner ind i kviksølvdampens atomer. Herved afgives hovedsagelig usynligt ultraviolet lys. Rørets inderside er belagt med lyspulver, der omdanner det ultraviolette lys til synligt lys. Udover kviksølv er tilsat en inaktiv gasart for at lette starten af lyskilden. Elektroderne af wolfram er belagt med et emitterstof, som let frigiver elektroner.

Lige lysstofrør har en stiftsokkel med 1, 2 eller 4 kontaktstifter. I modsætning til glødelampen kan lysstofrøret ikke tilsluttes det elektriske net direkte. For at tænde og drive lysstofrøret kræves en glimtænder eller starter og en forkoblingsenhed.

Lysstofrøret er kendetegnet ved ringere til meget god farvegengivelse, en pris tilpasset lysegenskaben, et middel elforbrug og en middel til lang levetid.
Materialer Hovedindhold
Wolfram,
kviksølv*,
lyspulver (sintrede materialer),
messing og/eller aluminium,
glas og
inaktive ædelgasser.
*Vedrørende kviksølv er tendensen blandt de største udbydere en betydelig reduktion i kviksølvindholdet fra ca. 10 mg/stk. til ca. 3 mg/stk.
Anvendelse Lysstofrøret anvendes fortrinsvis i industrilokaler, i kontorer og offentlige lokaler samt i vej- og pladsbelysning. Dertil i begrænset omfang i private hjem.
Lysudbytte 35-100 lm/W
Levetid 6.000 – 20.000 timer.
Generelt har de lige lysstofrør den længste levetid og det største kviksølvindhold sammenholdt med kompaktlysstofrør og sparepærer.
Farveegenskaber Farvetemperatur
2000 – 9000 K
Farvegengivelse
Ra=30-96
Vægt 50 – 300 g
Forbrug i DK Antal
ca. 5 - 6 mio. stk./år
Elforbrug
1.800 – 2.200 GWh/år
Produktion i DK Der er ingen og forventes ingen produktion.
Håndtering ved bortskaffelse Professionelle brugere
Hovedparten af lysstofrørene skønnes indsamlet via indsamlingsordninger bl.a. gennem leverandør, eller på genbrugsstationer i specialcontainer, eller i container for ”øvrigt ubrændbart”.
Visse kommuner accepterer at professionelle afleverer små partier lysstofrør uden betaling (<50 stk.) på genbrugsstationerne. For større partier skal der generelt betales.
Der findes i dag udstyr i Danmark, der kan sikre genvinding af op til 98% af materialerne i lysstofrøret.
Boliger
Lysstofrør smides som hovedregel i specialcontainer på genbrugsstationer eller afleveres til forhandler. Alternativt smides lysstofrør ud som dagrenovation.

Skema A3.4. Alm. lysstofrør

Kompaktlysstofrør med stiftsokkel
Opbygning Et kompaktlysstofrør er i princippet et lille lysstofrør med kun én stiftsokkel. Det findes i to udførelser:
Med glimtænder indbygget i soklen og kun til stifter til forbindelse med spole.
Uden glimtænder og med fire stifter til forbindelse med såvel starter som spole.
Røret kan tilsluttes forskellige forkoblings- og startertyper.

Kompaktlysstofrøret er kendetegnet ved ret god til god farvegengivelse (store wattager har en meget god farvegengivelse), en middel pris med et lavt elforbrug og relativ lang levetid.
Materialer Hovedindhold
Glas,
plast
wolfram,
kviksølv,
lyspulver (Sintrede materialer),
messing og/eller aluminium samt
inaktive ædelgasser
Anvendelse Anvendes i såvel offentlig som privat belysning. Lyskilderne har et ret højt lysudbytte og en lang levetid.
Lysudbytte 50-80 lm/W
Levetid 6.000 – 12.000 timer
Farveegenskaber Farvetemperatur
2.700 – 4.000 K
Farvegengivelse
Ra = 80-94
Vægt 40 - 100 g
Forbrug i DK Antal
ca. 1,4 - 1,8 mio. stk./år
Elforbrug
ca. 100 –130 GWh/år
Produktion i DK Der er ingen og forventes ingen produktion
Håndtering ved bortskaffelse Professionelle brugere
Hovedparten af kompaktlysstofrørene skønnes indsamlet via indsamlingsordninger, hvoraf igen en stor del genanvendes via specialproces.
Boliger
Lyskilderne skønnes smidt ud som del af dagrenovationen eller alternativ i specialcontainer på genbrugsstationerne.

Skema 3.5 Kompaktlysstofrør med stiftsokkel

Sparepærer – kompaktlysstoflampe med gevindsokkel
Opbygning En sparepære (kompaktlysstoflampe med gevindsokkel) er i princippet et kompaktlysstofrør sammenbygget med en forkobling og dernæst forsynet med en gevindsokkel. Forkoblingen kan enten være konventionel (+ glimtænder) eller elektronisk.

Sparepæren er kendetegnet ved ret god til god farvegengivelse, en middel til høj pris med et lavt elforbrug og relativ lang levetid.

Tendensen går klart i retning af en højere lysstrøm (ved samme volumen) og bedre lysfarve. Denne lyskilde vil kunne trænge ind på det traditionelle marked for udladningslamper.
Materialer Hovedindhold
Glas,
plast,
wolfram,
kviksølv,
lyspulver (Sintrede materialer),
messing og/eller aluminium samt
inaktive ædelgasser.

Dertil kommer en konventionel (kobber / jern) forkobling (skønnet < 10% af det totale salg) eller en indbygget elektronisk forkobling.
Anvendelse Anvendes i såvel offentlig som privat belysning, primært som afløser for glødelampen og derfor oftest i armaturer udviklet til glødelampe.
Lysudbytte 40-65 lm/W
Levetid 6.000 – 15.000 timer.
Farveegenskaber Farvetemperatur
2.700 K
Farvegengivelse
Ra = 80-85
Vægt 70 - 300 g
Forbrug i DK Antal
ca. 1 - 1,2 mio. stk./år
Elforbrug
ca. 100 GWh/år
Produktion i DK Der er ingen og forventes ingen produktion
Håndtering ved bortskaffelse Professionelle brugere
Hovedparten skønnes indsamlet via indsamlingsordninger som beskrevet under alm. lysstofrør.
Boliger
Lyskilderne skønnes smidt ud som del af dagrenovationen eller alternativ i specialcontainer på genbrugsstationerne.

Skema A3.6. Sparepærer - kompaktlysstoflampe med gevindsokkel

3.4 Udladningslamper

Inden for udladningslamper er der meget stort variation i de tekniske egenskaber. Variationerne er så store, at det er vanskeligt at lave en fornuftig opdeling af udladningslamperne med hensyn til lysfarve/pris/energiforbrug eller lignende. Alle oplysningerne er derfor samlet i ét skema. Traditionelt skelnes der dog mellem:

  • Almindelig kviksølvlamper
  • Højtryksnatriumlamper
  • Lavtryksnatriumlamper
  • Metalhalogenlamper

Der er en tendens til at de forskellige lampetyper i højere grad kan gå ind og substituere hinanden.

Lavtryksnatriumlamper anvendes i Danmark kun i meget begrænset omfang og næsten udelukkende til sikkerhedsbelysning. Produktet er derfor ikke nærmere beskrevet her.

Udladningslamperne er mere detaljeret beskrevet i skema 3.7.

Kviksølv-, højtryksnatrium- og metalhalogenlamper
Opbygning Alm. kviksølvlampe
Kviksølvlamper er udladningslamper, der består af et kvartsudladningsrør med elektroder i hver ende og fyldt med kviksølvdamp under højt tryk samt en inaktiv gas. Lyskilden beskyttes af en yderkolbe, hvorpå soklen fastgøres. Kolben er belagt af et lyspulver. Der findes to hovedelektroder af wolfram og en hjælpeelektrode af molybdæn eller wolfram i røret. Elektroderne er belagt med et emitterende stof, der let afgiver elektroner. Soklerne er typisk gevindsokler - af Edison- eller bajonettypen.

Lyskilden er kendetegnet ved et middel lysudbytte, en lang levetid og en forholdsvis lav pris, men til gengæld en lidt højere energiforbrug end de nedenfor nævnte alternativer.

Højtryksnatriumlampe

Lampen består af et keramisk udladningsrør, som indeholder en natriumforbindelse samt evt. en kviksølvforbindelse. Der er elektroder i hver af rørets ender. Udladningsrøret (brænderen) er beskyttet af en yderkolbe. Elektroderne er fremstillet af wolfram og herefter belagt med et emitterstof. Der skal sættes høj spænding over røret for at starte udladningen. Under opvarmningsforløbet skifter lyskilden fra kviksølvudladningens hvide farve til natriumudladningens gule farve.

Lyskilden giver et højt lysudbytte og har en relativt lang levetid. Til gengæld er lysfarven ringere (med undtagelser) og prisen højere end ovennævnte. Typen findes i ca. 10 ”elektriske” størrelser og dertil forskellig fysisk udformning og farvemæssig gengivelse.

Kviksølv formodes at være på vej ud af disse lyskilder. I hvert fald melder flere fabrikanter om kviksølvfri størrelser.

Metalhalogenlamper

Metalhalogenlampen består af et kvartsrør med elektroder i hver ende. Udladningsrøret er fyldt med en inaktiv gas og i visse tilfælde kviksølv, hertil kommer tilsætning af et eller flere metalhalogener. Lampen fås med flere forskellige typer sokkel; typisk gevindsokkel, stiftsokkel eller dobbeltsokkel. Lyskilden giver et forholdsvis højt lysudbytte, en god til meget god farvegengivelse. Til gengæld er prisen noget højere og levetiden lidt lavere end for ovennævnte produkter.

I lighed med lysstofrør kan ingen af udladningslamperne tilsluttes direkte til elnettet, men kræver en forkoblingsenhed.
Materialer Hovedindhold
Glas
kvartsglas,
wolfram,
kviksølv (i kviksølvlamperne og i visse natrium og metalhalogentyper),
natrium (i visse typer),
lyspulver (sintrede materialer),
messing og/eller aluminium,
rustfrit stål samt
inaktive ædelgasser
Anvendelse Alm. kviksølvlampe
Typisk i vej- og parkbelysning og i begrænset omfang i industribelysning.

Højtryksnatriumlampe

I park- og vejbelysning. Dertil i industri- og væksthusbelysning. Specielle udgaver anvendes i butiks- og hotelmiljøer.

Metalhalogenlamper

Denne lyskildetype bruges mere bredt i hal-, sports- og industribelysning. Dertil anvendes de nyeste typer i meget stort omfang i spots i butikker og fællesområder på kontorer mv.
Lysudbytte 30-150 lm/W
Levetid 6.000 - 20.000 timer  
Farveegenskaber Farvetemperatur
2.000 – 6.000 K
Farvegengivelse
Ra= 25-90
Vægt 30 – 200 g
Forbrug i DK Antal
ca. 0,4 - 0,6 mio. stk./år
Elforbrug
300 - 350 GWh/år
Produktion i DK Der er ingen og forventes ingen produktion
Håndtering ved bortskaffelse Professionelle brugere
Hovedparten skønnes indsamlet via indsamlingsordninger bl.a. gennem leverandør eller på genbrugsstationer i specialcontainer, eller i container for ”øvrigt ubrændbart”.
Boliger
Bruger stort set ikke disse produkter.

Skema A3.7. Kviksølv-, højtryksnatrium- og metalhalogenlamper

3.5 Nye typer lyskilde

Ikke mindst grundet dyre udskiftningsomkostninger og høje energipriser/miljøafgifter er der, de seneste år, kommet en række nye lyskilder på markedet. Tre nye typer skal her nævnes, fordi de forventes at få en betydelig udbredelse eller indebærer betydelige teknologispring:

  • Induktionslampe,
  • lysdioder og
  • fiberlys.

Miljømæssigt er disse produkter næppe særligt belastende bl.a. på grund af meget lange levetider, men området foreslås undersøgt nærmere. Som regel er de nye lyskilder bundet til avanceret elektronisk styring. Problemstillingerne omkring håndtering af disse lyskilder i forbindelse med bortskaffelse er p.t. ikke klarlagt.

3.5.1 Induktionslampe

Induktionslampen blev introduceret af Philips for ca. 5 år siden. G.E. Lighting og Osram A/S har senere fulgt initiativet op. Induktionslampen bygger på princippet med det elektrodeløse lysstofrør og har i princippet de samme farveegenskaber. Den elektromagnetiske energi overføres til den lysende del af lampen via et elektromagnetisk højfrekvensfelt (1- 5 MHz).

Fordelen er, at lyskilden er elektrodeløs og dermed kan sikre en meget lang levetid. (>50.000 timer). Ulempen er en forholdsvis kompliceret styring og en tilsvarende høj pris. Anvendelsen er i dag i professionelle inde og udearmaturer, specielt på vanskeligt tilgængelige steder som f.eks. i høje haller og lufthavne.

3.5.2 Lysdioder

Lysdioder (LED) var oprindeligt ikke noget egentlig lysprodukt og blev indtil for ca. 6 år siden stort set kun brugt som indikatorlamper. Betydelig forskning har imidlertid ført til forbedring af lysdioders effektivitet og der er kommet flere lysfarver incl. næsten helt hvide typer. De hvide lysdioders lysudbytte er dog endnu for lavt til, at de er rentable at anvende til almene belysningsformål.

Lysdioder er meget små – mindre end en fingernegl. De er opbygget af bl.a. en chip, der genererer lys og en reflektor som sikrer, at lyset sendes ud af dioden. Lysdioden kræver en elektronisk styring.

Fordelene ved lysdioderne er farvemulighederne, det forholdsvis høje lysudbytte, den lille størrelse og ikke mindst en lang levetid (> 40.000 timer). Ulemperne er kravet om elektronisk styring, den punktformige lysudsendelse og en relativt høj pris.

Lysdioder anvendes i dag primært i lysskilte, nedgravningsarmaturer til veje, cykellygter og i specialbelysning. I takt med at lysdioder bliver mere effektive, forventes de at få en meget betydelig udbredelse i de kommende år, også i mere almindelige belysningssystemer [Lysteknisk 99].

3.5.3 Fiberlys (delvis et armatur)

Fiberlys er egentlig ikke en ny lyskilde, men snarere en ny måde at transportere lys på. Fiberlys bygger på princippet om, at lys udsendt fra en reflektorlampe sendes gennem en glas- eller plastleder (fiber) med en helt speciel opbygning, hen til det sted, hvor lyset skal bruges.

Fordelen er at lyset herved f.eks. kan anvendes i springvand, butikker samt i områder med eksplosionsfarlige materialer eller dampe. Den typiske transportlængde er 5 – 15 m. Ulempen er en høj pris og en lav virkningsgrad (10 - 90 % af den anvendte lyskildes).

3.6 Andre lyskilder

Der findes desuden en hel række specielle lyskilder. Som eksempler kan nævnes:

  • Solarielamper
  • Varmelamper
  • UV lamper
  • Fotolamper / diskolamper mv.

Fælles for disse lamper er (med undtagelse af solarielamperne), at de generelt anvendes i begrænset omfang og på meget spredte lokationer. Totalt set omfatter alle disse lamper et salg i Danmark anslået til 100 - 250 mio. kr./år fordelt på mindst 2000 typer. Der er ingen dansk produktion. Der ses derfor ikke nærmere på disse typer af lyskilder.

4 Armaturer

Generelt skelnes der mellem to hovedtyper af armaturer:

  • Armaturer til boligbelysning
  • Armaturer til industri, handel og kontor mv.
    • Indendørsarmaturer
    • Udendørsarmaturer

Armaturernes opgave er at fastholde og beskytte lyskilden samt at fordele lyset i rummet uden at der opstår generende blænding.

I tabel A4.1 er sammenstillet nogle af de væsentlige oplysninger om armaturerne og deres anvendelse. Produkterne er mere detaljeret beskrevet i skema A4.1 – A4.3.

Armaturerne har generelt en lang levetid, idet de ikke bliver slidt på samme måde som lyskilder. Der findes således mange armaturer der er mere end 30 år gamle, men der er en tendens til, at armaturer skiftes oftere som følge af mode specielt i boligsektoren.

Selv om armaturer har en lang levetid er materialeforbruget til armaturer generelt større end materialeforbruget til de lyskilder, der anvendes i armaturets levetid.

Danmark har tradition for at producere belysningsarmaturer og har en stor eksport til udlandet. Der findes en lille gruppe store producenter samt et antal mindre fabrikanter.

Miljøproblemerne i forbindelse med armaturer ligger ikke så meget i anvendelse af farlige kemiske stoffer, men mere i, at der produceres utrolig mange forskellige typer produkter (alene produceres 25.000 forskellige typer boligarmaturer). Desuden findes et stort antal ældre belysningsprodukter med meget forskelligartet materialesammensætning. Dette vanskeliggør sortering af produkterne i forbindelse med affaldshåndteringen og adskillelsen i forskellige materialetyper. Desuden er en del af plastmaterialerne, med dagens teknologi, vanskelige at genanvende.

Spildprodukter fra produktionen af armaturer er stort set de samme som nævnt nedenfor under materialeindhold. Sammenlignet med lyskilder anvendes der kun få hjælpestoffer til produktionen af armaturer. De væsentligste hjælpestoffer er el, vand, varme samt lak (primært pulverlakering).

Tabel A4.1 Armaturer

Klik her for at se tabel A4.1 Armaturer

4.1 Boligbelysning

Armaturer til boligbelysning
Opbygning Et armatur består typisk af et armaturhus, en reflektor, blændingsbegrænsning, forsegling, tætning, et fatningssystem samt evt. forkoblingsudstyr.

Armaturerne fremstilles primært af forskellige metaller (f.eks. stål og aluminium) og plastmaterialer, der meget ofte er sammenføjet ved hjælp af skruer og bolte. Desuden indeholder armaturerne ofte elektriske og elektroniske komponenter, der er fremstillet af et vidt spændende udvalg af materialer. Plast, kobber, og aluminium anvendes til ledninger både internt i armaturer og i tilkobling til lysnettet. De fleste metalarmaturer er overfladebehandlet, mens der til plastarmaturer anvendes indfarvet plast, hvor reflektordelen ofte er overfladebehandlet for at give en bedre refleksion af lysstrålerne.

Fælles for produkterne er, at de hovedsagelig er enkle af konstruktion og ofte bygget til begrænset levetid p.g.a. af den skiftende mode.
Materialer Hovedindhold
Glas (anvendes i stærkt stigende omfang),
keramik med glasur,
messing,
stål,
galvaniseret stål,
træ,
PMMA (akryl),
aluminium (bl.a. til kontaktskinner),
gummi,
PVC,
kobber,
lak, skønnet forbrug i alt 10.000 - 30.000 l / år.,
tekstil og
lyskilde.
Traditionelle eller elektroniske transformere (0.8 - 1,2 mio. stk.)
Emballage: Karton og plast (blister), skønnet forbrug i alt ca. 160.000 kg.
Anvendelse Boligarmaturer omfatter et bredt spektrum af produkter som juletræskæder, spotlights på kontaktskinner, køkkenarmaturer, stoflamper, rispapirlamper, glaslamper, keramiklamper mv. Armaturerne anvendes til både almen belysning og særbelysning i hjemmene. Produktudvalget er selvsagt broget og der findes mere end 25.000 forskellige armaturtyper i handlen i dag, og der er lige så mange andre typer som allerede sidder monteret i hjemmene.

Der er derfor behov for supplerende undersøgelse for at kunne beskrive dette marked nærmere
Lysudbytte -
Levetid Levetiden varierer meget afhængigt af armaturtypen, således kan klassiske lamper som f.eks. PH-lamper have levetider på 30 år eller mere, mens ”modelamper” har korte levetider på få år.
For 25 år siden blev levetiden typisk skønnet til 10 - 15 år, i dag skønnes den gennemsnitlige levetid til under 10 år og den forventes at falde yderligere.
Farveegenskaber Farvetemperatur
-
Farvegengivelse
-
Vægt 0,3-5 kg
Forbrug i DK Antal
ca. 5 – 8 mio. stk./år ~
ca. 500 – 600 mio. kr./år
(heraf kontaktskinner af aluminium med påmonteret spotlights 15 - 30 mio. kr. /år)
Elforbrug
-
Produktion i DK Der er i dag en produktion svarende til 300 – 400 mio. kr./år. Denne produktion er spredt ud over 8 - 10 fabrikanter.
Fabrikkerne er kendetegnet ved vidt forskellige opsætninger af produktionen. Yderpunkterne er den strømlinede fabrik, der arbejder efter ISO 14000 til den mere klassiske virksomhed, hvor produktionen og affaldshåndteringen foregår via små lokale produktionsenheder.
Håndtering ved bortskaffelse Professionelle brugere
-
Boliger
Armaturerne smides som hovedregel ud i egnet affaldscontainer på genbrugsstation eller for små produkters vedkommende som dagrenovation.

Skema A4.1. Armaturer til boligbelysning

4.2 Industri, handel og service samt det offentlige.

Det årlige salg af lysarmaturer til brug i industri, handel og service samt i det offentlige er på ca. 1,7 mio. stk. svarende til ca. 500 - 600 mio. kr.

Teknisk set skelnes mellem følgende kategorier af armaturer:

Indendørsarmaturer

  • i primært stål eller aluminium
  • i primært plast og stål

Udendørsarmaturer normalt i plast/stål/aluminium/glas/støbejern.

De nævnte indendørsarmaturer dækker alle andre indendørsområder end private hjem, mens udendørsarmaturer tilsvarende dækker de udendørs anvendelser incl. belysning på pladser og veje med der tilhørende master. Det eneste formål med masterne er ofte at bære armaturet.

Denne tekniske opdeling er ikke alene naturlig i relation til materialeforbrug, men også i relation til produktionen, da danske fabrikanter i stort omfang har specialiseret sig i indendørs eller udendørsarmaturer.

Produkterne er mere detaljeret beskrevet i skema A4.2 – A4.3.

Indendørsarmaturer til brug i industri, handel og service samt det offentlige.
Opbygning Armaturet består typisk af et armaturhus, en reflektor, blændingsbegrænsning, forsegling, tætning, et fatningssystem samt evt. forkoblingsudstyr. Teknisk set skelnes der mellem armaturer primært i stål eller aluminium og armaturer i primært plast og stål. Primære lyskilder er lysstofrør, kompaktlysstofrør, udladningslamper eller halogenlamper til begge typer af armaturer.
Materialer Hovedindhold
Aluminium (kapsling/reflektorer/kontaktskinner til spotlights),
stål (plade),
el-galvaniseret stålplade,
rustfrit stål,
gummi,
PVC,
ABS (styren),
PC (polycarbonat),
kobber,
lak, skønnet forbrug i alt 300 - 400.000 l/år,
papir.
Emballage: Karton (40 - 200 g/armatur) = ca. 160.000 kg/år

Dertil standardkomponenter:

  • drosselspole (Kobber/jern) eller elektronisk i plast/metal,
  • kondensator (olie papir eller oftest PP (polypropylen), aluminiumfolie, loddetin, aluminium) (50 - 100 g/armatur),
  • fatning (typisk i PC, keramik eller porcelæn),
  • lyskilde.
Anvendelse Anvendes f.eks. i industrien, på kontorer, skoler og i offentlige bygninger.
Lysudbytte -
Levetid 6 - >20 år
Farveegenskaber Farvetemperatur
-
Farvegengivelse
-
Vægt 1,5 - 8 kg/armatur
Forbrug i DK Antal
ca. 1,4 mio. stk./år ~
ca. 400 – 450 mio. kr/år.
Aluminium anvendes i stort omfang til kontaktskinner, hvorpå f.eks. spotlights monteres. Dette marked skønnes alene at udgøre 15 - 25 mio. kr./år. Skinnen sælges normalt separat.
Elforbrug
-
Produktion i DK Der er i dag en produktion på 250 – 300 mio. kr./år svarende til omkring 700 – 800.000 stk/år. Denne produktion er spredt ud over 8 - 12 fabrikanter. Fabrikkerne er kendetegnet ved noget forskellige opsætninger af produktionen.
Yderpunkterne er den strømlinede fabrik med robotmontering, der arbejder efter ISO14000 til de mindre, der kører en mere håndværksmæssig produktion, der foregår i små lokale produktionsenheder (værksteder).
Håndtering ved bortskaffelse Professionelle brugere
Som hovedregel installeres og serviceres disse produktområder af installatører eller specielle servicefolk.
Produktet smides som hovedregel i egnet container (metal). Små produkter smides ud som dagrenovation. Der sker i dag stort set ingen separation af delene i armaturet.
Boliger
-

Skema A4.2. Indendørsarmaturer til brug i industri, handel og service samt det offentlige.

Udendørsarmaturer til brug i industri, handel og service samt det offentlige.
Opbygning Vej- og parkarmaturer består af flg. hovedkomponenter: Armaturhus, reflektor, blændingsbegrænsning, forsegling og tætninger, fatningssystem og forkoblingsudstyr. Udendørsarmaturer produceres normalt i plast, stål, aluminium og/eller glas.
Lyskilderne er typisk udladningslampe, kompaktlysstofrør og i begrænset omfang lysstofrør.
Materialer Hovedindhold
Rustfrit stål,
støbejern,
aluminium, støbt eller ekstruderet,
gummi (oftest neopren, EPDM eller silikone),
galvaniseret stål (bl.a. i master til vej og parklygter),
PVC (støbt eller i ledninger),
ABS (styren),
glasfyldt polyester (f.eks. SMC),
PC,
kobber,
lak, skønnet forbrug i alt 30 - 50.000 l/år,
papir,
karton (50 – 500 g) skønnet forbrug i alt 60. –70.000 kg/år.

Dertil standardkomponenter:

  • drosselspole (kobber /jern) (200 – 3000g) eller fuld elektronisk udgave i plast eller metalhus (100 –500g),
  • kondensator (oftest PP, aluminiumfolie, loddetin, aluminium) (50 – 100 g)
  • fatninger (porcelæn, PC eller keramik),
  • lyskilde
Anvendelse Denne kategori omfatter f.eks. udebelysning på veje og pladser, ved offentlige bygninger, idrætsanlæg, byggepladser mv.
Lysudbytte -
Levetid 10- >25 år
Farveegenskaber Farvetemperatur
-
Farvegengivelse
-
Vægt 3 – 15 kg
Forbrug i DK Antal
ca. 0,3 – 0,4 mio. stk./år ~
ca. 150 - 200 mio. kr./år
Der sælges i størrelsesordenen 40. - 80.000 stk./år af galvaniserede master til belysning.
Elforbrug
-
Produktion i DK Der er i dag en produktion på 0,2 – 0,25 mio. stk./år svarende til 150 – 200 mio. kr./år. Produktionen er spredt ud over 5 – 8 fabrikanter. Også denne produktion er kendetegnet ved forskellige produktionsprincipper - fra den moderne fabrik til det mindre montageværksted.
Håndtering ved bortskaffelse Professionelle brugere
Som hovedregel installeres og serviceres disse produktområder af installatører, virksomheders egne servicefolk samt elværksfolk.

Produktet smides som hovedregel i egnet container (metal). Der sker i dag stort set ingen separation af delene i armaturet.
Boliger
-

Skema A4.3. Udendørsarmaturer til brug i industri, handel og service samt det offentlige.

4.3 Andre armaturer

Der findes i øvrigt en række specialarmaturer til forskellige formål, herunder skal nævnes:

  • Solarier
  • Lysskilte
  • Sikkerhedsbelysning

Solarierne udgør næppe nogen umiddelbar fare med hensyn til farlige kemiske stoffer. De indeholder (og forbruger) dog et stort antal lysstofrør, der har et højt kviksølvindhold, og ganske store mængder af plast og metal.

Sikkerhedsbelysningen er drevet af indbygget konverter samt akkumulator. Indtil for kort tid siden var hovedtypen NiCd, altså et miljømæssigt meget problematisk produkt. Et forsigtigt skøn over installerede akkumulatorer viser mindst 350.000 stk., der på et tidspunkt skal udskiftes. En NiCd akkumulators levetid er 3 - 7 år, hvor armaturets et 10 - 15 år eller mere.

De tre produkter er mere detaljeret beskrevet i skema A4.4 - A4.6.

Solarier
Opbygning ?
Materialer Hovedindhold
Materialesammensætningen er som nævnt under indendørsarmaturer, men indholdet af plast bl.a. ABS, PMMA (akryl), og/eller PC (polycarbonat) er større. Emballage: karton / træ
Anvendelse Privat, i butikker og i hospitalssektoren.
Lysudbytte -
Levetid 2- >10 år
Farveegenskaber Farvetemperatur
-
Farvegengivelse
-
Vægt 5 – 50 kg
Forbrug i DK Antal
ca. 15 - 30 mio. kr./år.
Omfatter såvel professionelle som produkter til boligmarkedet
Elforbrug
-
Produktion i DK Der er en vis produktion i Danmark. Den anvendte produktionsteknologi afviger ikke meget fra den der anvendes for indendørs armaturer.
Håndtering ved bortskaffelse Professionelle brugere
Solarierør håndteres stort set som lysstofrør. På genbrugsstationerne modtages ofte solarierør i specialcontainer sammen med andre typer lysstofrør.
Boliger
-

Skema A4.4. Solarier

Lysskilte
Opbygning De indeholder (og forbruger) et stort antal lysstofrør og betydelige mængder af plast og metal.
Materialer Hovedindhold
Materialesammensætningen er som nævnt under indendørsarmaturer, men indholdet af plast bl.a. ABS, PMMA (akryl) og/eller PC (polycarbonat) er større.
Emballage: Ukendt
Anvendelse Produkterne anvendes f.eks. i butikker, på butiksfacader og til trafikskilte.
Lysudbytte -
Levetid 2-15 år
Farveegenskaber Farvetemperatur
-
Farvegengivelse
-
Vægt 1-30 kg
Forbrug i DK Antal
min. 35 mio. kr./år
Elforbrug
-
Produktion i DK Der er en betydelig produktion anslået til mindst 500 ton plast/år. Teknikken bag produktionen er ikke undersøgt.
Håndtering ved bortskaffelse Professionelle brugere
Der er ikke fundet information om håndtering ved udskiftning/reparation. De store enheder giver dog mulighed for en relativt enkel og klar løsning.
Boliger
-

Skema A4.5. Lysskilte

Sikkerhedsbelysning (-armaturer)
Opbygning Armaturerne består af følgende hovedkomponenter: armaturhuset, evt. fotocelle, blændingsbegrænsning, forsegling og tætninger, fatningssystem og forkoblingsudstyr.

Armaturerne er karakteriseret ved enten at lyse permanent eller i fejlsituationer. Dette indebærer, at de ofte er forsynet med en klart lysende retningsindikation og/eller tekst samt med batteri back-up. Som lyskilde anvendes hovedsageligt lavtryksnatriumlamper og i mindre omfang højtryksnatriumlamper eller andre lyskildetyper.
Materialer Hovedindhold
Materialesammensætningen er som nævnt under indendørsarmaturer, men indholdet af plast fx ABS, PMMA (akryl), og/eller PC (polycarbonat) er større.
Emballage: Ukendt
Anvendelse Sikkerhedsbelysning anvendes på steder hvor mange mennesker er samlet og der skal vises vej mod udgange. Området omfatter alle armaturer, der er installeret for at angive en retning mod en udgang, en (nød)telefon eller anden ekstraordinær indikation.
Lysudbytte -
Levetid Armaturlevetid er 10 – 15 år eller mere.
NiCd akkumulators levetid er 3 -7 år.
Farveegenskaber Farvetemperatur
-
Farvegengivelse
-
Vægt 2-20 kg
Forbrug i DK Antal
40. - 60.000 armaturer/år ~
40. - 60. mio. kr./år
Elforbrug
-
Produktion i DK Der er produktion i Danmark (formodentlig svarende til 10 - 15 mio. kr./år.
Håndtering ved bortskaffelse Professionelle brugere
Der er ikke fundet information om håndtering ved udskiftning/reparation. Hverken litteratur eller interviews har givet klarhed over håndtering af akkumulatorer. Emnet bør således undersøges nærmere.
Boliger

Skema A4.6. Sikkerhedsbelysning (-armaturer)

5 Forkoblingsudstyr

Forkoblingsudstyr opdeles traditionelt således:

  • Konventionelle forkoblinger
  • Elektroniske forkoblinger
  • Glimtændere
  • Startere til udladningslamper
  • Fasekondensatorer
  • Transformere til halogenlamper

Der er næsten ingen lighedspunkter i de 6 produkters funktioner. For at skabe et overblik er de nedenfor derfor kort beskrevet hver for sig.

En gasudladning som findes i f.eks. et lysstofrør eller en udladningslampe har en såkaldt negativ strøm spændingskarakteristik. Dette betyder i praksis, at strømmen stiger voldsomt uden en strømbegrænsning. Denne begrænsning udgøres af den konventionelle eller den elektroniske forkobling.

Den konventionelle forkobling er opbygget af en isoleret kobbertråd viklet op omkring en jernkerne fremstillet i lamineret siliciumjern. Denne konstruktion sikrer dels en strømbegrænsning dels muligheden for at skabe en tilstrækkelig spænding over lyskilden til at den sammen med en glimtænder eller en starter kan starte lyskilden. Forkoblingens elektriske virkemåde nødvendiggør, at der som regel må indsættes en kondensator til at "dreje vekselstrømmen på plads" i elnettet.

Den elektroniske forkobling er en kompleks enhed, som kort fortalt omsætter elnettets 50 Hz til f.eks. 80.000 Hz. Ved denne spænding er f.eks. lysstofrøret mere effektivt, hvorfor der kan opnås en betydelig energibesparelse. Alle nødvendige komponenter til drift af lyskilden er normalt indbygget i den elektroniske forkobling. Der kræves altså ingen særskilt kondensator eller starter.

Glimtænderen består som regel af en bimetalenhed i et lille glasrør, der - når lyset skal tændes i fx lysstofrøret - efter nogle sekunder kortslutter forkoblingen. Efter yderligere en kort periode afbrydes denne kortslutning og der skabes en tilstrækkelig stor spænding over lysstofrøret til at det starter. Efter starten er glimtænderen inaktiv.

Startere til udladningslamper er en separat komponent, der enten via drosselspolen eller selvstændigt (afhængigt af fabrikat) genererer en tilstrækkelig spænding til at en udladningslampe kan starte. Efter start går starteren i en stand by tilstand, hvor den – med et lille strømforbrug – holder øje med lyskilden. Startere for udladningslamper bliver i stigende omfang overflødige i takt med fremkomsten af elektroniske forkoblinger.

Fasekondensatoren er opbygget af to meget tynde elektrisk ledende lag af f.eks. alufolie, der er viklet op med et elektrisk isolerende lag af papir eller plastfolie. Viklingen er lagt i et beskyttende hylster af aluminium eller plast. Fasekondensatoren har til opgave at "dreje vekselstrømmen på plads" i koblinger med konventionelle forkoblinger.

Indtil ca. 1982 blev der solgt en lang række armaturer med PCB-fyldte kondensatorer. PCB er siden konstateret som værende en betydelig miljøgift. Der er siden fra offentlig side gjort en betydelig indsats for at indsamle disse kondensatorer. Et faktum er det dog, at der er smidt et betydeligt antal kondensatorer ud sammen med almindeligt affald. Der er i dag et ukendt antal kondensatorer fra før ca. 1980 i drift. Det må imidlertid konstateres, at de sidder meget spredt og antallet er begrænset.

Transformere til halogenlamper er enten opbygget efter det "traditionelle princip" (kobber/jerntransformer) eller som elektronisk transformer. Den traditionelle kobber/jerntransformer har to isolerede kobberviklinger på en kerne opbygget på lamineret siliciumjern. Forholdet mellem viklingsantallet på de to viklinger giver forholdet mellem spændingen ud (oftest 12V) og spændingen på indgangen (230V).

Den elektroniske transformer skal som den traditionelle transformer omsætte spændingen fra 230 V til f.eks. 12V. I den elektroniske transformer sker det udelukkende af elektronisk vej og uden de tunge og pladskrævende jernkerner og kobberviklinger.

I tabel A5.1 er sammenstillet de væsentligste oplysninger om de forskellige typer forkoblingsudstyr, mens de enkelte produkter er beskrevet mere detaljeret i skema A5.1-A5.6.

Den danske produktion af forkoblingsudstyr er generel lille sammenholdt med markedets samlede størrelse.

Specielt elektroniske forkoblinger og transformere har et højt indhold af elektronik. Produktionen af printplader og øvrige elektronikkomponenter foregår i praksis som ved anden print og elektronikproduktion. Der vil derfor ikke blive set nærmere på dette område i denne rapport.

Bortskaffelsen af forkoblingsudstyret sker typisk i forbindelse med bortskaffelse af armaturerne.

Tabel A5.1 Forkoblingsudstyr

Klik her for at se tabel A5.1

Konventionelle forkoblinger
Opbygning Den konventionelle forkobling er opbygget af en isoleret kobbertråd viklet op omkring en jernkerne fremstillet i lamineret siliciumjern. Den skal anvendes sammen med en glimtænder eller starter for at kunne starte en lyskilde.
Materialer Hovedindhold
Kobber,
siliciumholdigt jern,
polyester,
glasfyldt nylon,
el galvaniseret stålplade,
rustfrit stål,
samt små mængder
PC,
nylon,
lak,
papir og
emballage.
Anvendelse Forkoblinger anvendes i forbindelse med stort set samtlige udladningslamper og lysstofrør og fungerer som elektrisk strømbegrænser.
Forbruget er kraftigt stigende og enhederne bliver mindre og mindre i takt med, at specielt effektelektronikken bliver mindre. Dette betyder igen flere og flere anvendelser med et yderligere øget forbrug til følge.
Lysudbytte -
Levetid 10 – 30 år
Farveegenskaber Farvetemperatur
-
Farvegengivelse
-
Vægt 100 – 500 g
Forbrug i DK Antal
ca. 450 – 550.000 stk./år.
Elforbrug
???
Produktion i DK Produktionen er meget lille (under 5 mio. kr./år) og der forventes ingen vækst.
Håndtering ved bortskaffelse Som hovedregel håndteres forkoblingen sammen med armaturet. Ved reservedelsudskiftning smides hovedparten af forkoblingerne i affaldscontainer for metalaffald.

Skema A5.1. Konventionelle forkoblinger

Elektroniske forkoblinger
Opbygning Elektroniske forkoblinger er meget komplekse enheder som findes i et stort antal varianter og kvaliteter. De omsætter elnettets spænding på 50 Hz til f.eks. 80.000 Hz. Ved denne spænding er f.eks. lysstofrøret mere effektivt hvorfor der kan opnås en betydelig energibesparelse. Alle nødvendige komponenter til drift af lyskilden er normalt indbygget i den elektroniske forkobling. Der kræves altså ingen kondensator eller starter.
Materialer Hovedindhold
Printkort,
SMD komponenter,
diskrete komponenter (230 V driftsniveau),
kobber,
siliciumholdigt jern (i støjfilter),
samt små mængder
PC,
nylon,
blandingsplaster f.eks. Bay-Blend (kapsling),
lak,
papir og
emballage.
Anvendelse Forkoblinger anvendes i forbindelse med stort set samtlige udladningslamper og lysstofrør og fungerer som elektrisk strømbegrænser.
Forbruget er kraftigt stigende og enhederne bliver mindre og mindre i takt med, at specielt effekt elektronikken bliver mindre. Dette betyder igen flere og flere anvendelser med et yderligere øget forbrug til følge.
Lysudbytte -
Levetid 5-15 år
Farveegenskaber Farvetemperatur
-
Farvegengivelse
-
Vægt 0,2 - 3.0 kg
Forbrug i DK Antal
ca. 450 – 550.000 stk./år
Elforbrug
???
Produktion i DK Der er en mindre produktion, typisk bestående af lidt mere specielle produkter. Produktionen udgør i størrelsesordenen 20 – 40 mio. kr./år. Produktionen foregår i praksis som anden print og elektronikproduktion og vil ikke blive berørt yderligere her.
Håndtering ved bortskaffelse Som hovedregel håndteres spolen sammen med armaturet.
Ved reservedelsudskiftning smides hovedparten af forkoblingerne i affaldscontainer for metalaffald.

Skema A5.2. Elektroniske forkoblinger

GLIMTÆNDERE
Opbygning Glimtænderen består som regel af en bimetalenhed i et lille glasrør, der – når lyset skal tændes i fx lysstofrøret - efter nogle sekunder kortslutter forkoblingen. Efter yderligere en kort periode afbrydes denne kortslutning og der skabes en tilstrækkelig stor spænding over lysstofrøret til at det starter. Efter starten er glimtænderen inaktiv. Glimtænderne findes i forskellige varianter afhængigt af den rørtype, de skal anvendes sammen med.
Materialer Hovedindhold
Monteringsplade i pertinax (kunststof) eller lignende,
støjkondensator,
bimetalafbryder i glashus. (Dette hus var tidligere fyld med svagt radioaktiv gas),
messing,
PC eller blandingsplaster (kapsling),
anden plast (ikke brændbar og med høj blødgøringstemperatur),
loddetin samt
emballage.
Enkelte udgaver (< 200.000 stk. har indbygget elektronikkredsløb)
Anvendelse Glimtænderen har til funktion at starte lysstofrør. Den slides i takt med antallet af starter som lysstofrøret har.
Lysudbytte -
Levetid 3 – 10 år
Farveegenskaber Farvetemperatur
-
Farvegengivelse
-
Vægt 10 - 50g
Forbrug i DK Antal
ca. 5 -7 mio. stk./år.
Elforbrug
???
Produktion i DK Produktionen af glimtændere er helt ubetydelig. Produktion forventes ikke at vokse.
Håndtering ved bortskaffelse Ved større udskiftninger i professionelle installationer smides glimtænderen ud med armaturet. Ved reservedelsudskiftning smides hovedparten af glimtænderne i uspecificeret affaldscontainer. Der findes formodentlig ingen returordning inden for området.

Skema A5.3. Glimtændere

Startere til udladningslamper
Opbygning Startere til udladningslamper er en separat komponent, der enten via drosselspolen eller selvstændigt (afhængigt af fabrikat) genererer en tilstrækkelig spænding til at en udladningslampe kan starte. Efter start går starteren i en stand by tilstand hvor den – med et lille strømforbrug – holder øje med lyskilden. Startere for udladningslamper bliver i stigende omfang overflødige i takt med fremkomsten af elektroniske forkoblinger.
Materialer Hovedindhold
Printkort,
SMD komponenter,
diskrete komponenter (230 V driftsniveau),
kobber,
siliciumholdigt jern (i støjfilter)
samt små mængder
PC eller blandingsplaster (kapsling),
nylon,
lak,
papir samt
emballage.
Anvendelse Startere har til funktion at starte udladningslamper, der ikke starter direkte på 230 V.
Lysudbytte -
Levetid 5 - 20 år
Farveegenskaber Farvetemperatur
-
Farvegengivelse
-
Vægt 25 – 500 g
Forbrug i DK Antal
ca. 30 – 50.000 stk./år.
Elforbrug
-
Produktion i DK Der er ingen og forventes ingen produktion.
Håndtering ved bortskaffelse Som hovedregel håndteres starteren ved skrotning sammen med armaturet. Ved udskiftning smides hovedparten af starterne i affaldscontainer for metalaffald sammen med armaturet.
Ved reservedelsudskiftning smides en del startere ud som plast, som metal eller som dagrenovation.

Skema A5.4. Startere til udladningslamper

Fasekondensatorer
Opbygning Fasekondensatoren er opbygget af to meget tynde elektrisk ledende lag af f.eks. alufolie, der er viklet op med et elektrisk isolerende lag af papir eller plastfolie. Viklingen er lagt i et beskyttende hylster af aluminium eller plast. Fasekondensatoren har til opgave at "dreje vekselstrømmen på plads" i koblinger med konventionelle forkoblinger.
Materialer Hovedindhold
Plast- eller aluminiumhus,
PE (polyethylen),
PP vikling (polypropylen) (”all film” typen),
aluminium som folie eller pådampet PP, alternativt zink pådampet PP,
mineralsk olie (olie papirtypen),
papir (olie papir typen),
loddetin,
kobber (tilledning) samt
PVC (ledningsisolering).
Anvendelse Fasekondensatoren sidder normalt over armaturets tilslutningsklemmer og sikrer en lav fasedrejning. (Fasedrejning er vinklen mellem strøm og spænding i elledningen)
Lysudbytte -
Levetid 5 – 20 år
Farveegenskaber Farvetemperatur
-
Farvegengivelse
-
Vægt 50 –150 g
Forbrug i DK Antal
ca. 400 - 600.000 stk./år.
Elforbrug
-
Produktion i DK Der er en ubetydelig produktion og der forventes ingen vækst.
Håndtering ved bortskaffelse Som hovedregel håndteres kondensatoren ved skrotning sammen med armaturet.
Ved udskiftning smides hovedparten af kondensatorerne i affaldscontainer for metalaffald sammen med armaturet.
Ved reservedelsudskiftning smides en del kondensatorer ud som plast, som metal eller som dagrenovation.

Skema A5.5. Fasekondensatorer

Transformere til halogenglødelamper
Opbygning Transformeren har til opgave at omsætte forsyningsnettets 230 V til typisk 12 V, der er driftspændingen for lavvoltbelysning, se halogenglødelamper.

Der skelnes mellem: ”traditionelle transformere” lavet i kobber/jern (skønnet 20 % af markedet), og elektroniske eller semielektroniske transformere.

Den traditionelle transformer har to isolerede kobberviklinger på en kerne opbygget på lamineret siliciumjern.

I den elektroniske transformer sker omformningen af forsyningsnettets spænding udelukkende af elektronisk vej og uden de tunge og pladskrævende jernkerner og kobberviklinger.
Materialer Kobber/jerntransformer
Kobber,
siliciumholdigt jern (i kerne),
PC eller anden plast til hus,
galvaniseret jern til hus
samt små mængder
nylon,
lak,
papir samt
emballage.
Elektronisk transformer
Printkort,
SMD komponenter,
diskrete komponenter (230 V driftsniveau),
kobber,
siliciumholdigt jern (i støjfilter)
samt små mængder
PC eller blandingsplaster (kapsling),
nylon,
lak,
papir samt
emballage.
Anvendelse Transformeren anvendes til lavvoltshalogenglødelamper og har til opgave at omsætte forsyningsnettets 230 V til typisk 12 V.
Lysudbytte -
Levetid Kobber/jerntransformere
5 – 20 år
Elektronisk transformer
5 - 20 år
Farveegenskaber Farvetemperatur
-
Farvegengivelse
-
Vægt Kobber/jerntransformeren
0,4 - 3.0 kg
Elektronisk transformer
0,2 - 0,8 kg
Forbrug i DK Antal
450 – 550.000 stk./år, deraf ca. 60.000 til det professionelle marked.
Elforbrug
-
Produktion i DK Der er i dag en ubetydelig produktion af elektroniske transformere (< 20 mio. kr.). Produktionen forventes ikke at stige væsentligt. Produktionen foregår i praksis som anden print og elektronikproduktion og vil ikke blive berørt yderligere.
Håndtering ved bortskaffelse Professionelle brugere
Som hovedregel håndteres transformeren (primært kobber/jerntypen) som en separat enhed (er monteret frit i installationen) og smides i affaldscontaineren for jernaffald.
Boliger
Boligkunderne smider med stor sandsynlighed den elektroniske transformer ud sammen med dagrenovationen. Deres håndtering af den tungere kobber/jern transformer er ukendt.

Skema A5.6. Transformere til halogenglødelamper

6 Udstyr til styring og regulering

Området omfatter produkter, strækkende sig fra det enkle kontaktur og bevægelsesmelderen, dagslysafhængig on/off styring over håndbetjente lysdæmpere til lysstofrør. Dertil kommer komplekse styringer af lys varme og ventilation, der er integreret i installationen, og som det nyeste kan overvåge lyskildernes tilstand, deres styring og programmering foregår via radiosignal.

Stikkontakture anvendes til at tænde og slukke for mange typer apparater, men en stor del anvendes dog til belysning.

Området, der er vokset op inden for branchen gennem de sidste 10 - 15 år, er i meget hastig vækst. Der ses vækstrater på 40 - 50 % i Sverige, og tilsvarende stigninger forventes her. Generelt giver systemerne en god komfort (forbedring) og er med til at sikre lys på det tidspunkt, hvor brugeren har brug for det.

Miljømæssigt giver styrings- og reguleringsenhederne nok en vis energibesparelse i forhold til stedse brændende lys. Det skal dog bemærkes, at disse systemer ”er kommet ind i belysningen” ofte uden at bidrage til den egentlige belysning. Det kan derfor være relevant at se nærmere på dette område.

Skema A6.1 viser produkterne lidt nærmere.

Styring og regulering
Opbygning ?
Materialer Hovedindhold
Printkort,
SMD komponenter,
diskrete komponenter (230 V driftsniveau),
kobber,
siliciumholdigt jern (i støjfilter)
samt små mængder
PC (polycarbonat),
blandingsplaster (kapsling),
PET (Polyethylen Terephetalat),
PA 66 (Nylon),
lak,
papir samt
emballage.
Anvendelse Styring af hvornår lyskilder skal være tændte eller slukkede, samt regulering af lysudsendelsens størrelse. Kan anvendes inden for alle brancher.
Levetid ?
Farveegenskaber Farvetemperatur
-
Farvegengivelse
-
Vægt Stikkontakture
100 - 400 g
Forbrug i DK Antal
Samlet salg er på ca. 75. - 150. mio. kr./år, deraf ca. 40. - 50. mio. kr./år til boligkunder.
Bevægelsesmeldere (ikke påmonteret armatur) 150. - 250.000 stk./år
Stikkontakture 80.- 150.000 stk. /år. (excl. ure til fast montage, der i høj grad anvendes til andet end belysningsformål).
Elforbrug
Mange produkter har et standby forbrug
Produktion i DK Der er i dag en vis produktion i Danmark af disse systemer. Bl.a. er der produktion af systemer til intelligente husinstallationer, af enkle lysstyringer til glødelampe og lysstofrør samt af bevægelsesmeldere. Et forsigtige skøn over produktionsstørrelsen er 70 - 120 mio. kr.
Der kan forventes en betydelig vækst i den danske produktion inden for området. Produktionen foregår i praksis som anden print og elektronikproduktion og vil ikke blive berørt yderligere.
Håndtering ved bortskaffelse Der har ikke kunnet tilvejebringes noget erfaringsmateriale med håndtering af disse dele, men hovedparten af produkterne (de elektroniske, separat monterede) skønnes omfattet af ”elskrot-ordningen” (Bekendtgørelse nr. 1067 af 22/12/98).

Skema A6.1. Styring og regulering

 



Version 1.0 April 2006, © Miljøstyrelsen.