Forprojekt - Renere produkter og bedre affaldshåndtering inden for belysningsbranchen

Bilag C

Mødereferater

1 Dialogmøde d. 6. nov. 2000

2 Dialogmøde den 28. nov. 2001

3 Konference d. 26. feb. 2001

1 Dialogmøde d. 6. nov. 2000

1.1 Mødedeltagere

Til mødet var inviteret repræsentanter fra en lille gruppe virksomheder, med det formål at få startet diskussionen om idéer til handlingsplan og projektforslag op, samt for at diskuttere hvilke produkter, der skulle udvælges til livscyklusscreeninger.

Følgende deltog i mødet:

Annelise Dyhl (Philips Danmark A/S), Martin Møhl (Thorn & Jakobsson A/S), Michael Hedam (Riegens A/S), Claus Jakobsen (Louis Poulsen Lighting A/S), Jesper L. Svendsen (Louis Poulsen A/S), Ole Willum (Instituttet for produktudvikling), Niki Bey (Instituttet for produktion), Thomas Drivsholm (COWI), Jørgen Klausen (LTS), Anette Velk (LTS, referent).

1.2 Dagsorden for mødet

  1. Generel præsentation af projektet
  2. Præsentation af produktgrupper
  3. Problemtræer og livsscyklusscreeninger
  4. Diskussion

1.3 sammendrag af mødereferat

Mødet blev indledt med et kort præsentation af projektet. Herunder blev formål, mål mv. præciseret. Specielt blev det pointeret, at det er væsentligt, at branchen bidrager med idéer til handlingsplan og hovedprojektforslag og at branchen bakker disse forslag op.

Hernæst blev orienteret om bilag A’s ”Produkter i belysningsbranchen”s opbygning. Bilaget danner udgangspunkt for projektgruppens forslag til valg af 4 produkter til livscyklusscreening, med henblik på en konkretisering af miljøproblemerne i branchen.

Omkring idéer til hovedprojekter gjorde projektgruppen opmærksom på, at der er 2 forslag til direktiver på vej fra EU. WEEE-direktivet, der omfatter affald af elektrisk og elektronisk udstyr vil blandt andet betyde, at der skal indføres indsamlingsordninger for al belysningsaffald.

Projektgruppens forslag til valg af eksempelprodukter til livscyklusscreeening blev drøftet. Følgende produkter blev udvalgt til nærmere analyse ud fra kriterierne beskrevet i hovedrapporten:

  • Boligbelysning. PH5 (Louis Poulsen Lighting)
  • Det offentlige. Albertslund lygten (Louis Poulsen Lighting)
  • Handel og kontor. Zenit (downlight) (Thorn & Jakobsson)
  • Udstyr til styring og regulering

Problemtræer og livscyklus-screeninger

Projektgruppen redegjorde for formkravene til rapporten, herunder blev begreberne LCA, MEKA-analyse og LFA defineret ved hjælp af eksempler fra branchen.

De virksomheder som skulle levere oplysninger til brug for MEKA-analysen, blev bedt om at fremsende disse til projektgruppen.

De væsentligste af projektets interessenter blev drøftet og en liste over disse udarbejdet.

Til sidste blev der så småt taget hul på diskussionen omkring idéer til mulige hovedprojekter. Som eksempler på projekter blev nævnt:

  • Udvikling af armaturdesign:
    • Forbedring af armaturernes virkningsgrad
    • Bedre optiske systemer
    • Tilpasning af armaturer til lyskilder med et lille energiforbrug
    • Indbygning af elektronik og lysdæmpningsudstyr i armaturer
  • Udvikling af energieffektiv boligbelysning. Energimærkning af armaturer - tilsvarende sparepærer
  • Affaldsprojekt.

2 Dialogmøde den 28. nov. 2001

2.1 Mødedeltagere

Til mødet var inviteret alle medlemmer af FABA samt enkelte virksomheder repræsenterende området styring og regulering, i alt 26 virksomheder. Dagsorden var stort set den samme, som ved sidste møde, men der blev gået dybere ned i problemstillingerne og der kom flere idéer op til projekter.

Følgende deltog i mødet:

Ole Rudgaard (Lightmakers A/S), Annelise Dyhl (Philips Lys A/S), Martin Møhl (Thorn & Jakobsson A/S), Bjarne Jensen (Focus Lighting), Erik Mikkelsen (Løvschall Randers A/S), Stig Lucas (Luxo Danmark A/S), Klaus Kirkø (Højager Belysning A/S), Henrik Worsøe (Osram A/S), Rasmus Rasmussen (Solar A/S), Claus Jakobsen (Louis Poulsen Lighting A/S), Niki Bey (Instituttet for produktion), Thomas Drivsholm (COWI), Ole Dall (COWI), Jørgen Klausen (LTS), Anette Velk (LTS, referent)

2.2 Dagsorden for mødet

  1. Generel præsentation af projektet.
  2. Præsentation af produktgrupper
  3. Livscyklusscreeninger og problemtræer
  4. Diskussion

2.3 sammendrag af mødereferat

Mødet blev igen indledt med en præsentation af projektet, produktgrupper, formkrav, formål, formålet med mødet. Redskaberne: LFA, MEKA og livscyklusscreeninger mv. blev præsenteret ved hjælp af eksempler. Herunder blev problemtræet for energiforbrug drøftet.

Mødedeltagerne blev bedt om efter mødet at fremsende eventuelle gode idéer til miljøprojekter for belysningsbranchen, til projektgruppen.

Der var en livlig diskussion af idéer til projekter, f.eks. blev følgende idéer/synspunkter nævnt:

Boligbelysningsområdet

  • I julekataloger til boligkunderne er der reklame for utrolig mange halogenglødelamper og der er ingen fokus på mere energieffektive armaturer/lyskilder.
  • Der er et ønske om at flytte markedet i retning af armaturer med indbygget forkobling til kompaktlysstofrør.

Lyskilder

  • Der er ikke basis for at udvikle nye lyskilder specielt til det danske marked. Markedet er for lille.
  • Der mangler basal viden om lyskilder både på det professionelle og boligmarkedet. Det professionelle marked køber ikke i tilstrækkelig omfang kvalitet, men går som forbrugerne også efter prisen.

Information

  • "Informationskampagne " for boligkunder
  • Designere og projekterende foreslår for billige og dårlige produkter i forbindelse med renoveringer og nybyggeri. Er der behov for kursus for designere og projekterende/uddannelsesinstitutionerne ?.

Produktudvikling

  • En konkurrence for unge designere i udvikling af sjove nye boligarmaturer til kompaktlysstofrør.
  • Udfasning af miljøskadelige materialer.

Mærkning

  • Er det en idé at indføre en ny mærkning af lyskilder fulgt at en forbrugerkampagne ?.
  • Kan vi anvende en mere entydig terminologi til mærkning af sparepærer ?

Ovenstående idéer dannede bl.a. grundlag for udarbejdelsen af bruttolisten, se hovedrapportens kapitel 5.

3 Konference d. 26. feb. 2001

3.1 Mødedeltagere

For at sikre at branchen var bredt orienteret om projekt, blev invitationen til konferencen udsendt til ca. 150 producenter/ importører af belysningsprodukter (både medlemmer og ikke medlemmer af Lysteknisk Selskab), rådgivende ingeniørfirmaer, Miljøstyrelsen, Energistyrelsen, Elsparefonden, repræsentanter fra affaldsbranchen mv. Konferencen blev desuden annonceret i LTS-nyt og lagt ind på et antal hjemmesider.

Ved selve konferencen deltog følgende 29 mødedeltagere:

Mogens Been (BBD), Bent T. Thygesen (Carl Bro as), Bjørn Jerichau (Dansk Lyskilde Co A/S), Poul Erik Pedersen (DELTA), Jan Hoberg (Elektro Miljø A/S), Jørgen Volt (ELFO), Peter Karbo (Elsparefonden), Jesper Vind og Bjarne Jensen (Focus Lighting), Kenneth Jungersen og Carsten Mainz (GE Lighting A/S), Anna Karina Jensen (Kommunekemi a/s), Claus Jakobsen og Vibeke Nyrop (Louis Poulsen Lighting A/S), Erik Mikkelsen (Løvschall Randers A/S), Lotte Wammen Rahbek (Miljøstyrelsen), Jakob Kristensen (Nicha Miljøteknik A/S), Arne Thorsted og Hans Jørgen Jacobsen (Philips Lys A/S), Anne-Lise Dyhl (Philips Danmark A/S), Rasmus Rasmussen (Solar A/S), Hans-Henrik Madsen (SYCON Knudsen & Sørensen), Martin Møhl (Thorn & Jakobsson A/S). Projektgruppen: Niki Bey (Instituttet for produktion), Ole Willum (Instituttet for Produktudvikling), Ole Dall og Susanne Skaarup (COWI), Jørgen Klausen (LTS), Anette Velk (LTS, referent)

Målet med konferencen var at drøfte udkast til handlingsplan og projektforslag, at få branchens og samarbejdspartneres vurdering af potentialet i projekterne, samt at få bred opbakning bag projektforslagene fra branchen.

3.2 Dagsorden

  1. Introduktion til projektet
  2. Miljøproblemer ved typiske belysningsprodukter
  3. Forslag til handlingsplan og hovedprojekter
  4. Oplæg til diskussion
  5. Diskussion i grupper
  6. Opsamling på diskussion

3.3 sammendrag af mødereferat

Det blev en rigtig god konference. Af hensyn til de mødedeltagere, der ikke havde været med til de tidligere dialogmøder, startede dagen med en kort introduktion til projektet og dets tilblivelse.

Herefter blev hovedkonklusionerne fra livscyklusscreeningerne præsenteret. Hovedkonklusionen er, at energiforbruget i brugsfasen samt reduktion af belysningsprodukternes indhold af miljøfarlige stoffer, anses for de meste relevante fokusområder for en brancheindsats. Der er endvidere et besparelsespotentiale ved øget anvendelse af udstyr til styring og regulering.

Herefter redegjorde projektgruppen for tilblivelsen af handlingsplan og hovedprojekter, som beskrevet i hovedrapportens kapitel 5, 6 og 7.

På grundlag af dialog med branchen udarbejdede projektgruppen i første omgang en bruttoliste med forslag til projekter. Med udgangspunkt i et sæt krav til projekterne (kapitel 6 i hovedrapporten), blev bruttolisten senere reduceret til 5 hovedprojekter. Et antal projekter blev nedprioriteret, da projektgruppen vurderede, at de ikke opfyldte kravene til projektforslag.

Mødedeltagerne blev herefter inddelt i 4 grupper. Hver gruppe blev bedt om:

  • at diskutere de 5 foreslåede projekter,
  • at prioritere projekterne samt
  • at komme med evt. forslag til ændringer.

Tilsvarende blev grupperne bedt om at komme med forslag til eventuelt andre projekter, som deltagerne fandt det relevant at tage op som hovedprojekter.

De 4 grupper fik knap én time til at diskutere forslagene igennem. Hver gruppe fremlagde sit forslag til prioritering. Herefter sammenfattede projektgruppen resultatet:

Der var stor enighed om at opprioritere et projekt om styring af belysning, bl.a. fordi der er en udvikling i gang som branchen ser et udviklingspotentiale inden for.

Ligeledes var der stor interesse omkring projektet om nye metoder til gen-vinding af materialer fra lyskilder.

Udvikling af miljørigtige armaturer til boligformål fandt flere var vigtigt, det er dog væsentligt, at der kan skabes et marked for afsætning af produkterne.

Et projekt om etablering af en web-site var der ikke rigtig tilslutning til, nogle kaldte endda projektet spild af penge. Det blev derfor besluttet at udtage projektet af handlingsplanen.

I stedet blev det aftalt at erstatte forslaget med et projekt om butiksbelysning, da der er et stigende elforbrug på området.

Efter en kort beskrivelse af projekts videre forløb, fik alle mødedeltagere, der havde lyst til at modtage det samlede udkast til forprojekt til kommentering, inden endelige forelæggelse for Miljøstyrelsen, bedt om at skrive sig på en liste.

Mødedeltagerne har siden haft mindre kommentarer, som så vidt muligt er blevet indarbejdet i rapporten.

I el-installatørernes blad ELEKTRA har der i marts 2001, med udgangspunkt i konferencen, været en kort beskrivelse af projektet.

 



Version 1.0 April 2006, © Miljøstyrelsen.