Forprojekt - Renere produkter og bedre affaldshåndtering inden for belysningsbranchen

Bilag E

Definitioner

De nedennævnte lystekniske definitioner er tillempede efter Dansk Standard, DS 704.

Armatur Fællesbetegnelse for alle genstande, som fastholder, tilslutter, evt. beskytter lyskilder, og som kan fordele og afskærme lyset. I daglig tale kaldet lampe. Inkluderer hele lampen undtagen lyskilden (pæren).
 
Farvegengivelsesindeks Ra    Udtryk for en lyskildes evne til at gengive farver naturligt. Angives i en skala fra 0 - 100, hvor 100 er optimalt.
 
Farvetemperatur Et mål for en lyskildes farve. (Normal området er fra 0-10.000 Kelvin.) Lyskilder med en høj farvetemperaturer (over 3000 K) benævnes ”kolde”, mens lavere farvetemperaturer benævnes ”varme”.
 
Forkoblingsudstyr Nødvendigt tilbehør til tænding og drift af udladningslamper (lyskilder, hvor gas eller metaldampe skal påvirkes af strøm for at udsende lys, f.eks. lysstofrør). Kan omfatte drosselspoler, modstande, spændingstransformere, kondensatorer, startere m.m. Kan være elektroniske.
 
Funktionel enhed En beskrivelse af produktets ydelse (service). Basis for sammenligninger. Den Funktionelle Enhed skal indeholde både en kvalitativ beskrivelse af ydelsen og en kvantificering. I kvantificeringen skal varigheden af ydelsen fastlægges, herunder levetiden for produktet.
 
Genanvendelse Samlebetegnelse for genbrug og/eller genvinding.
 
Genbrug Materialet bruges igen som det er.
 
Genvinding Materialet behandles (f.eks.omsmeltes) inden genanvendelse.
 
Gevindsokkel Sokkel på lyskilde, som bevirker at lyskilden kan anvendes direkte i fatninger til glødelamper i modsætning til stiftsokkel.
 
Glødelampe I daglig tale kaldet glødepære eller bare pære.
 
Kompakt(lysstof)rør Sammenbøjet lysstofrør med stiftsokkel; kan have indbygget glimtænder. Kræver forkoblingsudstyr f.eks. monteret i armaturet.
 
Kompaktlysstoflampe Se sparepære.
 
Kviksølv Giftigt metal, hvis dampe kan udsende ultraviolet stråling ved elektrisk påvirkning.
 
Lavenergipære Fællesbetegnelse for sparepærer, lysstofrør og kompaktlysstofrør.
 
Levetid Det antal timer, der er gået, når 50% af lyskilderne (af samme type) er udbrændt.
 
LFA-analyse Logical Framework Analysis. En struktureret metode til analyse, planlægning og opfølgning ved større projekter og programmer. LFA består af en række trin, som fører projektgruppen gennem en analyse af interessenter, problemer, mål og alternative strategier frem til det endelige projektdesign.
 
Luminiscensstrålere Lyskilder, hvor lyset fremkommer ved specielle udladningsprocesser i lyskilden. (lysstofrør, kompaktlysstofrør, sparepære og udladningslamper).
 
Lyskilder Inkluderer alle former for lysgivere, i daglig tale kaldet pærer og lysstofrør.
 
Lysstof (lyspulver) Fluorescerende stof, som benyttes i forskellige lyskilder til at omsætte ultraviolet stråling til synligt lys. Findes i mange varianter, hvor 3-pulver typen og 5-pulver typen især er relevante. 3-pulver typen har et farvegengivelsesindex (Ra) på 82-85, mens 5-pulver typen har et Ra på ca. 95.
 
Lysstofrør Rørformet lavtrykskviksølvlampe, hvor ultraviolet stråling omdannes til lys ved hjælp af et lysstof (lyspulver) på indersiden af røret. Indeholder ikke forkoblingsudstyr. Disse må derfor være indbygget i armaturet.
 
Lysudbytte Udtryk for forholdet mellem den lysstrøm som lyskilden udsender og den optagne effekt. Populært udtryk for virkningsgraden af lyskilden.
 
MEKA-princippet Inddeling af kilder for miljøpåvirkninger hhv. for ressourcetræk i Materialer, Energi, Kemikalier og Andet
 
PEMWDK2000 Målsat personækvivalent, enhed for vægtede miljøeffektpotentialer, der ved vægtningen udtrykkes i forhold til samfundets målsatte belastninger for år 2000. Optræder som PEMW2000 eller PEMDK2000 afhængigt af, om vægtningsfaktorerne er baseret på globale(W) eller danske (DK) udledninger i år 2000. I miljøanlyseprofilerne angivet som milli PEMWDK2000.
 
PRW90 Personreserve, enhed for vægtede forbrug af ressourcer, der ved vægtningen udtrykkes som andele af personreserven, som den blev opgjort i 1990. Optræder som PRW90, idet reserven er opgjort for verden (W) i 1990. I miljøanalyseprofilerne angivet som milli PRW90.
 
Sparepære Sammenbøjet lysstofrør med gevindsokkel og med forkoblingsudstyr indbygget i soklen. Kaldes også kompaktlysstoflampe.
 
Stiftsokkel Sokkel på lyskilde. Modsætning til gevindsokkel. Soklen har 2-4 "ben". Armatur og sokkel må nødvendigvis passe sammen.
 
Temperaturstråler Lyskilde, der fremstiller lys ved at opvarme en glødetråd. (glødelamper og halogenglødelamper).
 
UMIP Udvikling af Miljøvenlige IndustriProdukter.

 



Version 1.0 April 2006, © Miljøstyrelsen.