Kortlægning af kemiske stoffer i forbrugerprodukter nr. 69, 2006

Kortlægning og sundheds- og miljømæssig vurdering af håndsæbe

Resume
Et udvalg af håndsæbe er indkøbt og indhold af allergifremkaldende stoffer er identificeret. 15 produkter er bl.a. analyseret for 26 særligt allergifremkaldende parfumestoffer. Resultatet af de kemiske analyser viste bl.a uoverensstemmelser mellem indholdsdeklaration og indhold for enkelte produkter. Der er der lavet sundhedsvurdering på 6 parfumestoffer og miljøvurdering på 8 stoffer Sundhedsvurderingerne viste en meget lav daglig eksponering og en fuldt acceptabel sikkerhedsmargin (MoS) for parfumestofferne for både voksne og børn ved brug af håndsæberne. Da der er tale om allergirisiko ved parfumestofferne kan der dog være en risiko for udvikling af allergi ved brug af nogle af produkterne for særligt følsomme personer. Miljøvurderingerne viste, at anvendelsen af flydende håndsæber muligvis kan medføre uønskede effekter i vandmiljøet ved udledning af spildevand til områder, der er karakteriseret ved en begrænset vandudskiftning, f.eks. den indre del af en fjord. Der vurderes ikke at være risiko for effekter i åbne vandområder med en jævn vandgennemstrømning.

Publikationen udkommer udelukkende elektronisk.

Læs publikationen i HTML: Indholdsfortegnelse
Hele publikationen samlet i en fil [253 kB]
Publikationsbeskrivelse (læsbar kolofon)

Læs publikationen i PDF-format [958 kB]
PDF er et printvenligt format. For at læse og printe publikationen i dette format, skal man have en version af Acrobat Reader installeret på sin computer. Dette program kan hentes gratis hos producenten Adobe's hjemmeside, hvor der også findes installationsvejledning mv.

Må citeres med kildeangivelse.

Miljøstyrelsen vil, når lejligheden gives, offentliggøre rapporter og indlæg vedrørende forsknings- og udviklingsprojekter inden for miljøsektoren, finansieret af Miljøstyrelsens undersøgelsesbevilling.

Det skal bemærkes, at en sådan offentliggørelse ikke nødvendigvis betyder, at det pågældende indlæg giver udtryk for Miljøstyrelsens synspunkter.

Offentliggørelsen betyder imidlertid, at Miljøstyrelsen finder, at indholdet udgør et væsentligt indlæg i debatten omkring den danske miljøpolitik.

 



Version 1.0 Juni 2006, © Miljøstyrelsen.