National Implementeringsplan - Stockholmkonventionen om persistente organiske forurenende stoffer

Forord

Beskyttelsen af miljø og mennesker mod farlige og unødvendige kemikalier er centralt for regeringen. Med den stigende globalisering, som vi ser i disse år, bliver international regulering et centralt instrument.

Det er veldokumenteret, at svært nedbrydelige organiske stoffer breder sig over hele kloden via luften, med migrerende dyr og gennem handel med varer. Derfor er det helt afgørende, at alle lande gør en aktiv indsats for at begrænse dem.

De nationale implementeringsplaner, som alle Stockholmkonventionens parter skal udarbejde, er meget vigtige. Planerne vil udgøre grundlaget for de nationale indsatser i de kommende år. De skal redegøre for, hvordan landene vil afvikle produktion og brug og nedbringe udslip af de 12 omfattede kemikalier, de såkaldte POP-stoffer. Danmarks bidrag finder du i denne implementeringsplan.

Det er ikke vanskeligt for Danmark at overholde konventionens umiddelbare krav om afvikling af produktion og brug af de farlige kemikalier. Vi har for længst forbudt anvendelsen af POP-stofferne. Udfordringerne for os er derfor de utilsigtede udledninger, som først og fremmest er knyttet til forbrændingsprocesser. Vi har gennem de senere år gennemført en omfattende kortlægning af POP-stoffer, ikke mindst dioxin. Vi er i fuld gang med at følge op på kortlægningen, og det er lykkedes at begrænse udslippet af dioxin væsentligt. Vores implementeringsplan beskriver de tiltag vi vil prioritere i de kommende år.

Danmark var blandt de lande, som førte an i bestræbelserne for at få en international regulering af POP-stofferne. De 12 stoffer som konventionen omfatter i dag, ser jeg kun som begyndelsen. Målet må være, at alle problematiske POP-stoffer bliver omfattet af konventionen.

De nationale implementeringsplaner kan blive et godt værktøj, for de enkelte lande såvel som for opnåelsen af konventionens målsætninger som helhed. Med deres omfattende oplysninger kan de bruges som inspiration for konventionens parter såvel som andre stater, og dermed bidrage til at løse problemet med POP-stoffer globalt.

Jeg håber, at denne implementeringsplan vil bidrage.

Connie Hedegaards signatur

18. Maj 2006

 



Version 1.0 Juni 2006, © Miljøstyrelsen.