Kortlægning og afgivelse samt sundhedsmæssig vurdering af kemiske stoffer i legetøj og børneartikler af skumplast

Resumé

Formålet med Fase 1 var at kortlægge legetøj og børneartikler på det danske marked produceret af skumplast samt deres kemiske sammensætning.

De fleste grossister og leverandører af legetøj og børneartikler var meget hjælpsomme med at levere lister over deres produktsortiment. Derimod var det vanskeligt at få oplysninger om forbruget, og næsten umuligt at få oplysninger om produkternes kemiske sammensætning.

Foreningen af Legetøjsfabrikanter i Danmark (FLD), der omfatter syv af de største producenter i Danmark, vurderer, at mindre end 1 % af alt legetøj er fremstillet af skumplast (1).

Baseret på data fra websiden ”Danmarks Statistik” - www.statistikbanken.dk udarbejdede DTC et estimat af legetøj og børneartikler på det danske marked (2). Websiden indeholder oplysninger om importerede produkter i kg, og da DTC ikke fandt legetøj eller børneartikler af skumplast, der var produceret i Danmark, omfattede estimatet kun antal importeret legetøj. Da det ikke var muligt at udvælge data på specifikke materialer, blev der i basen foretaget en avanceret søgning på skumplastprodukter. Herudfra blev den totale import af legetøj og børneartikler af skumplast i 2004 estimeret til at være 171,2 t.

Det var i kortlægningsfasen ikke muligt at opnå oplysninger om produkternes fulde kemiske sammensætning, men DTC modtog oplysninger om anvendelsen af to basispolymerer, ethylen vinylacetat (EVA) og polyurethan (PUR).

Miljøstyrelsen udvalgte på baggrund af kortlægningsfasen følgende produkter til testning:

Produkt nr. Produkt Argumentation
1 Sværd Sværd repræsenterer en stor del af skumplastlegetøjet på det danske marked
2 Gulvpuslespil 1 Kropskontakt. Til børn > 1 år. Kan anvendes som pusletæppe.
3 Svømmebræt Er udformet som en frø og menes derfor at tiltrække opmærksomheden hos børn < 3 år.
4 Aktivitetstæppe Kropskontakt. Mulighed for, at børn opholder sig på tæppet i lang tid.
5 Maske Fuld ansigtskontakt.
6 Bog Børn forventes at sutte på dem.
7 Gulvpuslespil 2 Kropskontakt, når børn ligger på puslespillet. Er mærket ”Til børn > 3 år”, men Sikkerhedsstyrelsen har vurderet puslespillet til at være til børn < 3 år.
8 Bold Diameteren (< 20 cm). Henvender sig til børn <  3 år.

Formålet med fase 2 var at bestemme indholdet af problematiske stoffer i de udvalgte produkter. De kemiske stoffer blev udvalgt ud fra viden om tilsatte additiver i plast samt om stoffer, der kan være problematiske for mennesker. Analysedelen var en iterativ proces, der blev indledt med kvalitative og kvantitative analyser af 8 produkter for bromerede flammehæmmere, TCEP, phthalater og metaller. Der blev endvidere testet for indhold af organotinforbindelser og farvestoffer samt screenet for flygtige organiske stoffer i udvalgte produkter. En oversigt over testresultaterne ses nedenfor.

Produkt Nr. Produkt Phtha-
later
Brome-
rede flamme-

hæmmere + TCEP
Metaller Orga-
notin
forbind-
elser
  Azo farve-
stoffer
Udvalgte farve-
stoffer.

  se  specifikke i tabel  2.8
Screening for flygtige
  organiske stoffer < C14 –C16
1 Sværd B A A   A E F
2 Gulvpuslespil 1 A A A   A E F
3 svømmebræt A A A        
4 Aktivitets-
tæppe
C A A D      
5 Maske A A A       F
6 Bog A A A B      
7 Gulvpuslespil 2 C A A        
8 Bold A A A       F
A Ikke målt i koncentrationer, der giver anledning til bekymring
B Målt i koncentrationer, der giver anledning til sundhedsmæssig vurdering
C Målt i koncentrationer, der overskrider lovgivningen
D Ikke vurderet idet produktet var tilbagekaldt fra det danske marked på baggrund af det samlede indhold af phthalater
E Ikke muligt at vurdere idet detektionsgrænsen ligger højere end grænseværdien p.g.a. de komplekse polymermaterialer.
F Analysen var en screening uden kvantificering eller kvalificering af stofferne. GC-MS spektret for bolden indeholdte en stor top svarende til C10-C14  hydrocarboner .

Det blev påbudt at tilbagekalde to produkter (4 og 7) fra det danske marked, da de indeholdte phthalater i mængder, der var højere end den tilladte grænseværdi for legetøj beregnet til børn mellem 0-3 år på 0,05 % (3).

5 kemiske stoffer blev udvalgt til den sundhedsmæssige vurdering i fase 3; diisobutylphthalat (DIBP), di-n-butylphthalat (DBP), diisononylphthalat (DINP), monobutyltin (MBT) og dibutyltin (DBT).

Formålet med fase 3 var at opstille toksikologiske profiler for ovennævnte 5 stoffer samt foretage en eksponeringsvurdering af MBT og DBT i produkt nr. 6. På baggrund af den sundhedsmæssige vurdering i fase 3 blev nedenstående vurderet.

Den højeste mængde DIBP, der blev målt i de resterende 6 produkter, var 6,5 mg/kg i produkt 5 (svarende til 0,00065 %). Mængden er lavere end den ovennævnte grænseværdi (3), og giver ikke anledning til sundhedsmæssig bekymring.

Den højeste mængde DBP der blev målt i de resterende 6 produkter, var 11,9 mg/kg i produkt 6 (svarende til 0,00119 %). Mængden er lavere end den ovennævnte grænseværdi (3), og giver ikke anledning til sundhedsmæssig bekymring.

Den højeste mængde DINP, der blev målt i de resterende 6 produkter, var 935 mg/kg i produkt 1 (svarende til 0,0935 %). Mængden er højere end den ovennævnte grænseværdi (3), men produktet er beregnet til børn > 3 år og blev derfor ikke tilbagekaldt fra det danske marked. Forhandleren af produkt 1 er orienteret om indholdet af DINP i produktet og arbejder på at få stoffet helt ud af produktet.

Legetøj og børneartikler produceret af skumplast er hovedsageligt produceret af EVA og PUR skum. På baggrund af denne kortlægning, vurderes det at fokus bør være på phthalatindholdet i disse produkter, da 2 ud af 8 produkter indeholdte koncentrationer over den tilladte grænseværdi for phthalater i legetøj beregnet til børn mellem 0-3 år på 0,05 % (3). Alle produkter indeholder endvidere DEHP. DEHP, DBP og BBP, der er klassificerede som reproduktionstoksiske stoffer, vil blive forbudt at anvende i koncentrationer over 0,1 % af massen i alle blødgjorte legetøjsprodukter eller småbørnsartikler. DINP, DIDP og DNOP vil blive forbudt at anvende i legetøj og børneartikler beregnet til at blive puttet i munden (4). Forbudet træder i kraft senest et år efter forslaget er vedtaget i rådet.

Der blev analyseret for organotinforbindelser i 2 produkter (4 og 6). Produkt 4 er tilbagekaldt fra det danske marked og blev derfor ikke medtaget i vurderingen. Der blev målt hhv. 1,95 mg MBT/kg og 1,15 mg DBT/kg i produkt nr. 6 (en stofbog med PUR-fyld beregnet til børn under 3 år).

Der blev ikke fundet tilstrækkelige data på MBT og DBTs toksiske effekter i dyr og mennesker. Vurderingen blev derfor baseret på en Tolerabel Daglig Indtagelse (TDI) for de to stoffer anbefalet af EU’s videnskabelige komite for toksicitet, økotoksicitet og miljø (Scientific Committee on Toxicity, Ecotoxicity and the Environment (CSTEE)) (5) og en NOAEL angivet for DBT (6).

Vurderingen blev baseret på en worst-case betragtning, under antagelse af at hele den målte mængde MBT og DBT bliver frigivet på én dag og at det er hhv. et nyfødt barn og et barn på 1,5 år der bliver eksponeret. Gennemsnitsvægten for et nyfødt barn i Danmark er 3450 g (7) og for et barn på 1,5 år 9,85 kg (8). Der regnes med en additiv effekt af stofferne. En brøksum < 1 svarer til, at der ikke er grund til sundhedsmæssig bekymring for det samlede indhold af MBT og DBT i bogen.

Daglig eksponering, tin, barn:

Daglig eksponering, tin, barn

Brøksummen for eksponering af hhv. et nyfødt barn og et barn på 1,5 år blev udregnet til 0,08 og 0,03, hvilket betyder, at der ikke er grund til sundhedsmæssig bekymring for indholdet af MBT og DBT i bogen.

Margin of Safety (MoS) for eksponering for de to organotinforbindelser fra bogen blev udregnet ved at dividere NOAEL med eksponeringen (under antagelse af at hele den målte mængde MBT (1,95 µg/kg bog) og DBT (1,15 µg/kg bog) frigives på én dag). NOAEL værdien for DBT på 2,5 mg/kg lgv/dag blev anvendt både for MBT og DBT.

MoS, MBT + DBT, Barn:

MoS, MBT + DBT, Barn

MoS på 86000 og 250000 blev udregnet hhv. for et nyfødt barn og et barn på 1,5 år, hvilket antages at være tilstrækkeligt til at beskytte børn. Den anvendte NOAEL for MBT samt antagelsen om at det totale indhold af organotinforbindelser frigives på én dag er begge med til at underestimere MoS. DTC vurderer at eksponering for organotinforbindelser fra bogen ikke giver anledning til bekymring. På baggrund af høje mængder organotinforbindelser, der er fundet i støv fra europæiske husholdninger, samt potentialet for at indtage organotinforbindelser fra hhv. modermælk eller fast føde og fra en bred vifte af andre forbrugerprodukter anbefaler DTC, at bidragene fra andre kilder udregnes. Det vil således være muligt at estimere hvor stor en andel af TDI, der kan allokeres til eksponering fra forbrugerprodukter.

 



Version 1.0 Juni 2006, © Miljøstyrelsen.