Kulbrinte i betonslam

Forord

Denne rapport er en del af "Produktområdeprojekt vedrørende betonprodukter", som finansieres af Miljøstyrelsen. I "Produktområdeprojekt vedrørende betonprodukter" er der udarbejdet en handlingsplan over undersøgelses- og udviklingsprojekter, der skal igangsættes. Nærværende projekt om kulbrinter i betonslam er en del af denne handlingsplan.

Formålet med denne undersøgelse er at afklare, hvor kulbrinterne i betonslurry stammer fra, hvorledes forskellige kemikalier, som anvendes i betonbranchen, påvirker analysen for kulbrinteindholdet i betonslurry samt at klarlægge branchens muligheder for at reducere kulbrinteindholdet i betonslurryen.

Endvidere er det formålet at belyse problemets omfang og foreslå grænseværdier for kulbrinte i beton og betonslam til deponering på jorden.

Projektets målgruppe er især betonprocenter såvel af elementer som af færdigbeton.

Sekundær målgruppe er bygherrer til betonbyggeri.

Projektet er ansøgt af Teknologisk Institut, Betonindustriens Fællesråd og Ålborg Portland A/S og følgende virksomheder og institutioner har været repræsenteret i følgegruppen:

Teknologisk Institut Mette Glavind
Betonindustriens Fællesråd Poul Erik Hjorth, Betonelement-Foreningen
Jacob Hougaard Hansen, Dansk Byggeri
K. Bernth Eriksen, 4K-Beton A/S
Dansk Byggeri Kjeld Almer Nielsen. Fra 1/12 2005 repræsenteret af Niels Nielsen
Aalborg Portland A/S Jesper Sand Damtoft
Betonproducenter Erik Fredborg, H+H, nu Expan A/S
Gunnar Hansen, Leo Nielsen, nu Guldborgsund Elementfabrik A/S
Byggepanelet*                                       Ninkie Bendtsen, Erik K. Jørgensen A/S
Miljøstyrelsen               Inge Werther og Gert Sønderskov Hansen

* Miljøstyrelsens sekretær til at koordinere Byggepanelets projektaktiviteter

Indsamling af informationer og den største del af de kemiske analyser er udført af Teknologisk Institut, og der har i projektet været en aktiv deltagelse fra:

  • Betonindustrien, som har afprøvet forskellige formolier. Der har især været gennemført et stort arbejde med projektet på følgende virksomheder:
    • Spæncom A/S
    • Betonelement A/S
    • Leo Nielsen Elementfabrik A/S
    • Tinglev Elementfabrik A/S
  • Leverandører af formolier, som har gennemført en lang række praktiske forsøg med at udskifte mineraloliebaseret formolie med vegetabilsk baseret formolie. Der har især været gennemført et stort arbejde med formulering og test af nye formolier på følgende virksomheder:
    • Benol A/S
    • Nordisk Bygge Kemi A/S

Substitution af mineraloliebaseret formolie med vegetabilsk baseret formolie tager relativ lang tid, da man går skridtvis frem for at sikre, at betonprodukterne efter substitutionen fortsat lever op til den samme høje kvalitet som hidtil. Der er derfor endnu kun enkelte eksempler på, at virksomheder i projektet er gået fuldstændigt over til kun at anvende vegetabilskbaseret formolie.

Det er håbet, at flere virksomheder vil være i stand til at gennemføre denne substitution.

 



Version 1.0 Juli 2006, © Miljøstyrelsen.