Kulbrinte i betonslam

1 Problemstilling

I forbindelse med fremstilling af beton fremkommer der betonaffald, som er vanskeligt at genanvende direkte i produktionen.

Affaldet fremkommer i forbindelse med rengøring af blandere, transportmateriel og lignende, ligesom der kan fremkomme betonblandinger, der er i overskud eller på anden måde ikke finder anvendelse ved fremstilling af betonprodukter. Der fremkommer betonaffald ved de fleste betonproduktioner, såvel i forbindelse med fremstilling af færdigbeton som i forbindelse med fremstilling af betonelementer.

Affaldet, som dannes i forbindelse med rengøring af udstyr, fremstår som en vandig og tynd betonslurry også kaldet betonslam, som kun delvis hærder efter afdræning af vandfasen.

I betonaffaldet har man ved kemiske analyser fundet kulbrinter i mængder, som bevirker, at myndighederne ofte ikke vil acceptere, at betonslammet deponeres direkte på jorden, idet man frygter, at kulbrinte nedsiver til grundvandet.

Kulbrinter stammende typisk fra mineralolie, og består rent kemisk af en lang række forskellige forbindelser med forskellige miljømæssige og sundhedsmæssige egenskaber.

I den aerobe (iltrige) del af jorden kan de fleste af kulbrinterne biologisk nedbrydes, men hvis olien siver ned i den anaerobe (iltfattige) del af undergrunden vil nedbrydningen forgå meget langsomt. Man kan derfor risikere, at en olieforurening kan forurene meget store mængder grundvand i en sådan grad, at vandet bliver uegnet som drikkevand.

Kulbrinterne, som findes i betonaffaldet, kan stamme fra en række kilder:

  • Formolier, som anvendes til indsmøring af såvel blandere som transportudstyr efter den daglige rengøring. Indsmøringen forhindrer, at beton binder fast på udstyret.
  • Rester af smøremidler fra lejer, motorer m.m.
  • Rester af hydraulikolie.
  • Vejsnavs, som hæfter på lastvogne og derefter vaskes af ved den daglige rengøring.

Formålet med denne undersøgelse er at afklare, hvor kulbrinterne i betonslurry stammer fra, hvorledes forskellige kemikalier, som anvendes i betonbranchen, påvirker analysen for kulbrinteindholdet i betonslurry samt at klarlægge branchens muligheder for at reducere kulbrinteindholdet i betonslurryen.

Endvidere er det formålet at belyse problemets omfang og foreslå grænseværdier for kulbrinte i beton og betonslam til deponering på jorden.

 



Version 1.0 Juli 2006, © Miljøstyrelsen.