Kulbrinte i betonslam

Bilag B Analyser af udvalgte formolier og råvarer til formolier

For at afklare, hvorledes de forskellige formolier og additiver i betonfabrikationen opfører sig i en analyse for "kulbrinte", er der gennemført GC/MS analyser af en række udvalgte formolier. Der er analyseret såvel vegetabilsk baserede formolier som mineralolie baserede formolier. Desuden er der gennemført analyser af nogle af de rene råvarer, som i dag anvendes især i forbindelse med formulering af vegetabilsk baserede formolier. Analyserne er udført på Teknologisk Institut.

B.1 Vegetabilske formolier

B.1.1 Emulfix A light

Emulfix A light er en hvid emulsion, og ifølge forhandleren Castrol A/S (forhandlingen er nu overtaget af Degussa Construction Chemicals Denmark A/S) er det en formolie baseret på vegetabilsk olie.

En GC/MS analyse af olien finder ingen kulbrinter (detektionsgrænse 20 mg/kg). Der detekteres to komponenter, som er almindelige fedtsyrer eller fedtsyreestre. Koncentrationen af disse stoffer svarer til i alt ca. 27 g/kg. Langt hovedparten af produktet består således af vand og stoffer, som ikke detekteres ved den anvendte analysemetode.

B.1.2 Emulfix LL

Emulfix LL er en hvid emulsion, og ifølge forhandleren Castrol A/S, (forhandlingen er nu overtaget af Degussa Construction Chemicals Denmark A/S), er det en formolie baseret på vegetabilsk olie.

En GC/MS analyse af olien finder ingen kulbrinter (detektionsgrænse 20 mg/kg). Der detekteres fire komponenter, som er almindelige fedtsyrer eller fedtsyreestre. Koncentrationen af disse stoffer svarer til ca. i alt 35 g/kg. Langt hovedparten af produktet består således af vand og stoffer, som ikke detekteres ved den anvendte analysemetode.

B.1.3 Benolclean Vega L og Benolclean Vega H

Benolclean Vega L og Benolclean Vega H er klare olier, som ifølge leverandøren (Benol Aps) er fremstillet på vegetabilsk grundlag. Olierne er ikke emulsioner og indeholder ikke vand.

En GC/MS analyse af olierne finder ingen kulbrinter (detektionsgrænse 20 mg/kg). Der detekteres en række komponenter, som er almindelige fedtsyrer eller fedtsyremethylestre. I Vega L finder man ca. 110 g/kg, og i Vega H er der fundet ca. 12 g/kg af disse fedtsyrer og fedtsyreestre. Størstedelen af produkterne består således af stoffer, som ikke kan detekteres ved den anvendte analysemetode (sandsynligvis vegetabilsk olie).

B.1.4 ELF Valona Vegetabilsk

GC/MS analyse af olien viser, at olien indeholder små mængder mineralsk olie. Indholdet af kulbrinte er i størrelsesorden 3%. Resten af produktet er sandsynligvis vegetabilsk olie.

B.1.5 Uni-slip KF

GC/MS analysen af produktet viser at det ikke indeholder kulbrinte stammende fra mineralolie. Ifølge leverandøren Petrochem A/S består produktet af forsæbet fedtsyre hvilket bekræftes af de kemiske analyser.

B.1.6 Analyse af nogle af de råvarer der indgår i vegetabilsk baseret formolie

For at dokumentere de vegetabilske olier, fedtsyrer og fedtsyreestres egenskaber i forbindelse med en traditionel gaskromatografisk analyse for kulbrinter, er der gennemført en serie analyser af en teknisk ren rapsolie, en teknisk ren oliesyre fra rapsolie, methylfedtsyreester fra rapsolie, teknisk butyloleat og en teknisk stearinsyre/palmitinsyre blanding.

Rapsolien giver intet udslag ved en gaskromatografisk analyse.

Teknisk ren oliesyre (fra rapsolie) har i kromatogrammet en tydelig enkeltkomponent af oliesyre og mindre toppe repræsenterende andre fedtsyrer med 16 eller 18 kulstofatomer.

Metyloleat (fra rapsolie) har i gaskromatogrammet en række enkeltkomponenter, hvoraf den væsentligste er methylester af oliesyre. Hertil kommer en række andre methylestre af C18 fedtsyrerne.

Butyloleat består af ifølge gaskromatogrammet af en række enkeltkomponenter, hvoraf den væsentligste er butylester af oliesyre. Hertil kommer en række andre butylestre af C18 fedtsyrerne.

Stearinsyre/palmitinsyre har to veldefinerede toppe i gaskromatogrammet svarende til de to fedtsyrer.

Alle analyser er foretaget med samme analyseparametre, og retentionstiden på gaskromatografen for oliesyren er 12,65 min., for palmitinsyren 11,9 min., for stearinsyren 12,7 min., for methyloleat er den 12,44 min. og for butyloleat er den 13,44 min. Alle disse fedtsyrer og fedtsyreestre har retentionstider, der svarer til typiske kulbrinter fra form- og smøreolier, hvilket bevirker, at de i forbindelse med en traditionel GC/FID analyse ofte vil blive medregnet som "kulbrinte".

B.2 Mineralolie baserede formolier

B.2.1 Energol CM 12 TS

Energol CM 12 TS er en klar olie, og ifølge forhandleren (Castrol) er olien fremstillet på mineralolie basis med tilsætning af vegetabilske fedtsyrer.

GC/MS analysen bekræfter, at der er tale om en olie med et meget højt indhold af mineralolie.

B.2.2 Differol M-9

Differol er ifølge leverandøren Nordisk Byggekemi A/S en formolie bestående af mineralolie, fedtsyre og emulgator.

GC/MS analysen bekræfter, at der er tale om en olie med et meget højt indhold af kulbrinte.

B.2.3 Mi-Form

Miform er ifølge leverandøren Castrol A/S en formolie, der er baseret på mineralolie.

GC/MS analysen bekræfter, at der er tale om en olie med et meget højt indhold af kulbrinte.

B.2.4 UNI-slip 12

Unislip 12 er ifølge leverandøren en bionedbrydelig formolie.

GC/MS analysen viser, at der er tale om en næsten ren mineralolie med et meget højt indhold af kulbrinte.

B.3 Sammenlignede analyse af en række formolier.

Spæncom A/S har i august 2000 ladet 5 udvalgte formolier analysere for kulbrinte. Analyserne er udført af AnalyCen og er gennemført som en GC screening af olierne opløst i dichlormethan efter metode KG14. Resultaterne af de sammenlignende analyser ses i Tabel B.1.

Tabel B.1 Sammenligning af formolier

Formolie "Kulbrinteindhold" i g/kg
Deiterman relax 743
Castrol Cooledge 696
Castrol Ferma Emulfix 142
Abrova food 124
Elf Valona Vegetabilsk 31

Man ser tydeligt, at olierne Deiterman relax og Castrol Cooledge har et meget højt indhold af kulbrinte.

Også de vegetabilsk baserede olier som Castrol Emulfix og Elf Valona Vegetabilsk har et relativt højt "kulbrinteindhold". Dette kan skyldes, at olierne faktisk indeholder kulbrinter, eller at de fedtsyrer og fedtsyreestre, som er hovedkomponenten i de vegetabilsk baserede olier, fejlagtigt tolkes som kulbrinte.

Det målte indhold af kulbrinte i Elf Valona Vegetabilsk stemmer godt overens med analyser fortaget på Teknologisk Institut i oktober 2003.

 



Version 1.0 Juli 2006, © Miljøstyrelsen.