Udvikling af metode til karakterisering af gråt spildevand

11 Ordliste

AEO: Alkoholethoxylater, tilhører gruppen af nonioniske tensider.

AES: Alkylethersulfat, tilhører gruppen af anioniske tensider.

APEO: Alkylphenolethoxylater, tilhører gruppen af nonioniske tensider.

AS: Alkylsulfat, tilhører gruppen af anioniske tensider.

Anioniske tensider: Miljøfremmede stoffer (eks. LAS) der bruges i vaske- og rengøringsmidler pga. deres overfladeaktive egenskaber.

BET:      Betainer, tilhører gruppen af amfotere tensider.

BHT: Butylhydroxitoluen

DEHP: Diethylhexyl phthalat, blødgørere

EC50: er koncentrationen, hvor der observeres effekter (f.eks. hæmning af vækst eller mobiliteten) er på 50 % af forsøgsorganismerne efter kortvarig, akut eksponering over typisk 72 timer (alger) eller 48 timer (krebsdyr).

EDTA: Tetra-natriumsalt, anvendes som kompleksdannere.

Emulgatorer: Fedt eller olie i vand vil skilles i to adskilte væskelag. Emulsionsmidler (emulgeringsmidler) som eksempelvis findes i sæber eller tensider kan få fedt/olieperler til at fordele sig i vandet og hermed forblive i en stabil tilstand (emulsion).

FAA: Fedtsyrealkoholamider

FES: Fedtalkoholethersulfat

Kationiske tensider (KAT): Miljøfremmede stoffer der bruges i vaske- og rengøringsmidler pga. deres overfladeaktive egenskaber. Stofferne tilsættes bl.a. tekstilskyllemidler for at hindre statisk elektricitet i syntetiske tekstiler og for at blødgøre dem. Flere af denne tensidgruppe har desinficerende og emulgerende virkning, eksempelvis de kvaternære ammoniumforbindelser.

LAS: Lineære alkylbenzensulfonater, tilhører gruppen af anioniske tensider.

LC50: er koncentrationen, hvor halvdelen af en gruppe forsøgsorganismer forventes at do efter kortvarig, akut eksponering over typisk 96 timer (fisk).

Nonioniske tensider: Miljøfremmede stoffer (eks. APEO, AEO og NPE) der bruges i vaske- og rengøringsmidler pga. deres overfladeaktive egenskaber. Stoffer er ikke særligt vandopløselige.

NPE: Nonylphenolethoxylat, tilhører  gruppen nonioniske tensider

OECD: Organisation for Economic Co-operation and Development.

Overfladeaktive stoffer: Stoffer, hvis funktion er at fjerne snavs og fedt fra tøj eller overflader og holde  snavs og fedt opløst i vandet, således at der ikke sætter sig på tøjet eller overfladen igen. Tensiderne besidder sådanne overfladeaktive karakteristika. Bl.a. bindes tensiderne stærkt på overfladen af organiske partikler.

 



Version 1.0 Juli 2006, © Miljøstyrelsen.