Opstilling af forsøgsprotokol til vurdering af mikrobiel vækst i forbindelse med VA-godkendelse af større vandbehandlingsanlæg

4 Installation

Anlægget installeres i henhold til producentens/importørens anvisninger. Det anbefales, at producenten/importøren enten forestår installationen eller som minimum inspicerer installationen forud for afprøvningen.

Anlægget installeres i en testopstilling tilsluttet det almindelige ledningsnet på laboratoriet/teststedet.

Teststedet behøver ikke at være fysisk tilknyttet laboratoriet, når blot prøveudtagning, gennemskylninger og analyser kan udføres som foreskrevet i protokollen og overvåges af den ansvarlige fra laboratoriet. Alle prøvetagninger og analyser skal udføres af et akkrediteret laboratorium.

4.1 Testopstillingen

Testopstillingen består af:

Tappested (koldt eller varmt vand) – kontraventil – lynkobling – forbindelsesrør (eventuel med prøvetagningshane til udtagning af vandprøverne før anlægget) – kobling – ballofix hane - vandbehandlingsanlæg – ballofixhane eller aftapningshane monteret på anlægget.

Det er vigtigt, at alle materialer og fittings, der benyttes til testopstillingen, er VA-godkendt til drikkevand.

Kontraventilen, der installeres på tappestedet, skal sikre ledningsvandsinstallationen mod kontaminering bagud fra testopstillingen.

Til podning benyttes endvidere en bøjelig gennemsigtig slange af ca. 2 meters længde, der tåler kogning i minimum 15 minutter.

4.2 Indledende mekanisk test

Anlægget opstilles til brug ved normalt vandforbrug, og forud for den mikrobiologiske afprøvning testes, om anlægget fungerer og virker efter producentens anvisninger. Indledningsvis testes anlæggets funktion over 2 på hinanden følgende dage ved at tappe i 2 minutter i hver time i løbet af en arbejdsdag. I alt skal der tappes i minimum 6 x 2 minutter pr. dag i de 2 dage.

Såfremt udstyret er installeret med anordninger til tilbageskyl af filtermasser etc., skal det sikres, at disse fungerer optimalt og i henhold til importørens/producentens anvisninger.

 



Version 1.0 August 2006, © Miljøstyrelsen.