Demonstrationsprojekt i fuldskala for rensning af gråt spildevand

6 Igangsættelse og drift

6.1 Igangsættelse

I slutningen af november 99 startede tilledning af gråt spildevand til anlægget. Afløbet  blev ledt til kloak.

6.2 Drift

I den første periode var den synlige kvalitet af det rensede vand meget svingende med vekslende indhold af partikler og stor uklarhed. Iltindholdet i indløbet til anlægget blev målt til ca. 6 mg/liter. Da der var en del lugtgener (svovlbrinte) blev det besluttet at anlægget skulle beluftes. En iltningstrappe blev opgivet, da en recirkulering ville være energikrævende. En  beluftning med kompressor i trykfilter 1 og 2 blev etableret. Dette gav en bedre synlig kvalitet af det rensede vand.

Der var dog jævnligt tilbagevendende lugtgener fra lagertank II. Derfor blev det besluttet også at belufte denne tank fra kompressoren, hvilket omgående gav resultat i et klart lugtfrit afløb.

I løbet af  8-10 dage dannedes et ca . 10 cm let mørkt slamlag i bunden af lagertank I. Dette blev fjernet ved spuling 1 gang ugentligt og ledt til kloak.

Lagertank I blev skrubbet med børste og spulet 1 gang ugentligt for at fjerne belægninger på tankens sider

Lagertank II blev skrubbet med børste og spulet 1 gang månedligt for at fjerne belægninger på tankens sider.

Spulevand blev ledt til kloak.

Posefilter blev skiftet med 2-3 ugers mellemrum. Posefiltrene blev vasket i alm. vaskemaskine og genbrugt.

Der blev brugt ca. 1 time/uge til pasning og tilsyn udført af beboerne.

6.3 Driftsproblemer

Rent mekanisk fungerede anlægget fint.

Der var dog jævnligt driftsproblemer med den tilkoblede kompressor. Den første kompressor havde et uacceptabelt højt støjniveau. Selv om den var placeret i kælderen kunne den høres i hele ejendommen. En ny støjsvag kompressor blev installeret. Af uforklarlige årsager brændte den sammen flere gange til trods for at dosering af luft kun skete få minutter af gangen og med lange hvileperioder. Det lykkedes ikke at finde en velegnet stabil kompressor.

 



Version 1.0 August 2006, © Miljøstyrelsen.