Demonstrationsprojekt i fuldskala for rensning af gråt spildevand

Sammenfatning og konklusion

Denne rapport præsenterer erfaringer fra projektet ”Demonstrationsprojekt for rensning af gråt spildevand” som er finansieret af Miljøstyrelsen under Aktionsplanens tema 4: ”Håndtering af regnvand og gråt spildevand”.

Et fuldskala anlæg til rensning af gråt spildevand, opsamlet fra bad og håndvask er blevet afprøvet og testet. Det er planlagt at det rensede vand skal genbruges til skyl af toiletter, når kvaliteten tillader det. Renseanlægget er opbygget af et dobbelt sandfilter med beluftning af filtre og renset vand.

Analyser af det rensede vands kvalitet konkluderede at: Gråvandet fra anlægget  ikke uden videre kunne genbruges til husholdningsformål. Dette fremgår af Miljøstyrelsens rapport for projektet: ”Udvikling af metode til karakterisering af gråt spildevand” udført af Miljø & Ressourcer DTU, Danmarks Tekniske Universitet (M&R).

Der er ingen økonomisk gevinst med gældende vand- og afledningsafgifter. De årlige udgifter inkl. afskrivning beløber sig til ca. 22.000 kr. Fordelt på 17 husstande: Ca. 1.300 kr. pr. husstand.

Det årlige udbytte af genanvendt spildevand vil være ca. 13.000 kr., svarende til 765 kr. pr. husstand.

Det kan dog overvejes at se på bæredygtighed og ressourceforbrug i et længere perspektiv.

Undersøgelsen viste at det kræver engagement fra beboerne hvis disse skal stå for tilsyn og pasning. Ikke alle vil være indstillet på at håndtere spildevand og slam af hygiejniske og æstetiske grunde.

10 studenterprojekter ved M&R DTU med prøvetagning på anlægget er gennemført i perioden.

Forslag til opfølgende arbejde:

En optimering af anlægget ved ændring af flow, opholdstid, beluftningsintervaller m.m.

Såfremt en optimering af anlægget ikke reducerer  indholdet af mikroorganismer i det rensede vand bør det overvejes at desinficere det rensede vand ved en anerkendt metode.

Endvidere skal problemet med beluftning løses, dvs. der skal findes en egnet kompressor.

 



Version 1.0 August 2006, © Miljøstyrelsen.