Luftrensning til stalde

Forord

Tekniske løsninger til reduktion af ammoniak og lugtstofemissioner fra husdyrproduktion er under stadig udvikling både nationalt og internationalt. Udviklingen sker omkring hele produktionskæden fra begrænsning af emission fra kilden som f.eks. foderoptimering og gyllehåndtering til rensning af afkastluften fra stalden for ammoniak og lugt.

Dette projekt har arbejdet med slutrensning, hvor biologisk rensning tidligere har vist lovende resultater, når rensning for både ammoniak og lugt er blevet betragtet samlet. Udgifterne til biologisk luftrensning har imidlertid været høje. I nærværende projekt har fokus været, at videreudvikle et biofilter koncept til eksisterende danske staldanlæg med akutte lugtproblemer. Målet er at skabe et koncept, der er økonomisk og miljømæssigt bæredygtigt for brugere af teknikken.

For at nå projektets mål blev der sammensat en projektgruppe bestående af F&U institutioner, virksomheder samt en landmand, der har fungeret som afprøvningsvært.

Projektets deltagere har været:

Svend Erik Fjeldbo, Svineproducent i Gangsted

Niels Erik Espersen, EXPONET

Knud Mortensen, LECA A/S

Frede Juhl, Varmodan A/S

Jürg Oldenburg, Agrofilter GmbH

Lars Peter Nielsen, Karen Sørensen, Århus Universitet

Anders Feilberg, Teknologisk Institut

Thomas Ladegård Jensen, Thomas Lund Sørensen, Dansk Svineproduktion

Arne Grønkjær Hansen, Helle Birk Domino, Bjarne Langdahl Riis, Dansk Landbrugsrådgivning,

Projektet er finansieret gennem Miljøstyrelsens program for Renere Teknologi samt medfinansiering fra projektets organisationer og virksomheder.

 



Version 1.0 August 2006, © Miljøstyrelsen.