Fotokatalytisk omsætning af NOx på beton

Sammenfatning og konklusioner

Luften på gadeplan i København og de store byer er forurenet med bl.a. nitrøse gasser, som især stammer fra trafikken. Koncentrationen af nitrøse gasser i udstødningsgassen fra bilerne er aftaget gennem de seneste år. Dette skyldes især installation af katalysatorer på bilerne. Der er imidlertid stadig relativt høje koncentrationer af nitrøse gasser i atmosfæren i gaderne. Sundhedsmæssigt er NO2 den mest interessante af kvælstofoxiderne, og NO2 kan nedsætte lungefunktionen samt lungernes modstandsevne mod infektioner.

Det er formålet med denne undersøgelse at undersøge, om titandioxid tilsat til beton bevirker, at der sker en fotokatalytisk omdannelse af nitrøse gasser, når disse gasser bringes i forbindelse med betonoverfladen.

Forsøgene i denne undersøgelse med omsætning af NO2 på titandioxidholdig og ikke titandioxidholdig beton tyder på, at den fotokatalytiske omsætning af nitrogendioxid er meget begrænset.

Forsøgene viser, at almindelig beton også uden titandioxid, og også i total mørke, vil absorbere/nedbryde nitrogendioxid.

Det er muligt, at titandioxidholdig beton under belysning med ultraviolet lys kunne katalysere oxidationen af nitrogenmonooxid til nitrogendioxid. Denne mulige mekanisme er ikke undersøgt i dette projekt.

 



Version 1.0 August 2006, © Miljøstyrelsen.