Resistens hos brune rotter

3 Resultater

3.1 Indfangningsåret 2003

3.1.1 Regionale undersøgelser

I 2003 blev Storstrøms Amt plus kommunerne på Langeland valgt til den regionale indsats om foråret og Viborg Amt om efteråret.

3.1.1.1 Storstrøms Amt samt Langeland

Tabel 2 viser, at i alt 21 af 27 mulige kommuner i Storstrøms Amt og på Langeland medvirkede med tilsammen 224 rotter. Dette giver et gennemsnit på 10,7 rotter per kommune med en variation fra to til 17. De 12 kommuner var nye i perioden siden den 1. januar 1994.

I Storstrøms Amt blev rotter fra 18 kommuner undersøgt.

Der blev ikke fundet resistens hos rotter fra otte kommuner (Maribo, Møn, Nykøbing Falster, Nysted, Rudbjerg, Sakskøbing, Suså og Sydfalster). Fra Suså kommune blev kun modtaget en enkelt rotte, som døde, før forsøg kunne gennemføres.

Resistens blev fundet mod

  • Warfarin i ti kommuner
    • Heraf syv kommuner nye (Holeby, Holmegård, Langebæk, Nørre Alslev, Rødby, Rønnede og Stubbekøbing)
    • Heraf tre tidligere fundet positive (Fladså, Næstved og Præstø)
  • Coumatetralyl i en enkelt tidligere kendt kommune (Fladså)
  • Bromadiolon i seks kommuner alle beliggende i det sydlige Sjælland
    • Heraf fem kommuner nye (Fladså, Holmegård, Langebæk, Præstø og Rønnede)
    • Heraf en enkelt tidligere fundet positiv (Næstved)
  • Difenacoum i seks kommuner, som alle er nye og alle beliggende i det sydlige Sjælland (Fladså, Holmegård, Langebæk, Næstved, Præstø og Rønnede)

På Langeland blev rotter fra alle øens tre kommuner undersøgt uden fund af resistens (Rudkøbing, Sydlangeland og Tranekær).

For de seks kommuner med difenacoum-resistens undersøgtes rotter videre på enten difethialon eller brodifacoum, som begge er blandt de tre stærkeste antikoagulanter, der er til rådighed i rottebekæmpelsen. Som det ses af Tabel 2 blev der ikke fundet resistens mod hverken difethialon eller brodifacoum. Det skal også nævnes, at de to warfarin-resistente rotter fra Nørre Alslev kommune døde, før yderligere undersøgelser kunne gennemføres.

På Lolland, Falster og Møn er som nævnt ovenfor kun fundet resistens mod warfarin i enkelte kommuner, men denne resistens er uden betydning for den praktiske bekæmpelse, da warfarin ikke må anvendes. Anderledes er situationen på det sydlige Sjælland, hvor seks kommuner ved afslutningen har resistensstatus på difenacoum-niveau.

Tabel 2. Storstrøms Amt samt Langeland, region forår 2003. Kommuner skrevet med kursiv er nye i perioden siden 1. januar 1994. Tal for resistente rotter er skrevet med kursiv, når niveauet er nyt i forhold til status ved start.

Klik her for at se tabellen.

3.1.1.2 Viborg Amt

Som det ses af Tabel 3, blev der modtaget rotter fra i alt 14 af de 17 kommuner i Viborg Amt. Blandt disse 14 kommuner var de seks nye, da de ikke har indsendt rotter til resistensundersøgelser siden den 1. januar 1994. Med et samlet tal på 129 rotter giver det et gennemsnit på 9,2 rotter per kommune med en variation fra en til 14.

Der blev ikke fundet resistens hos rotter fra otte af de 14 kommuner (Fjends, Hvorslev, Morsø, Møldrup, Skive, Sundsøre, Thisted og Aalestrup).

Resistens blev fundet mod

  • Warfarin i seks kommuner
    • Heraf fem nye (Bjerringbro, Karup, Sallingsund, Tjele og Viborg)
    • Heraf en enkelt tidligere kendt (Kjellerup)
  • Bromadiolon i fire kommuner
    • Heraf tre nye (Bjerringbro, Karup og Tjele)
    • Heraf en enkelt tidligere kendt (Kjellerup)
  • Difenacoum i fire kommuner, som alle er nye (Bjerringbro, Karup, Kjellerup og Tjele)

Videre undersøgelser af rotter med resistens mod difenacoum blev gennemført med de stærke antikogulanter brodifacoum eller difethialon. Som det fremgår af Tabel 3 forekom der ikke resistens mod disse stærke antikoagulanter.

Resistens af betydning for den praktiske bekæmpelse er således kun fundet i kommuner i amtets sydlige del, hvor man skal være opmærksom på, at resistens mod difenacoum kan forekomme.

Tabel 3. Viborg Amt, region efterår 2003. Kommuner skrevet med kursiv er nye i perioden siden 1. januar 1994. Tal for resistente rotter er skrevet med kursiv, når niveauet er nyt i forhold til status ved start.

Klik her for at se tabellen.

3.1.2 Ad hoc og diverse rotter

I foråret 2003 blev der indsamlet ”ad hoc” rotter i Karup kommune, som indgik i den regionale undersøgelse om efteråret. Tinglev leverede ”ad hoc” rotter både forår og efterår (Tabel 4). Diverse rotter blev modtaget fra Grindsted, Gentofte, Helsingør, Lyngby-Tårbæk, Ramsø og Skævinge kommuner.

I Tabel 4 er "ad hoc" rotter samt "diverse" rotter samlet for hele 2003. Blandt disse rotter blev der kun fundet resistens hos rotter fra Grindsted kommune, hvilket drejede sig om resistens mod warfarin, bromadiolon og difenacoum, hvoraf den sidstnævnte ikke tidligere har været konstateret i Grindsted kommune. De difenacoum-resistente rotter er senere blevet undersøgt for eventuel resistens mod brodifacoum eller difethialon, men der fandtes ikke resistens mod disse stærke antikoagulanter.

Tabel 4. Ad hoc og diverse 2003. Kommuner skrevet med kursiv er nye i perioden siden 1. januar 1994. Tal for resistente rotter er skrevet med kursiv, når niveauet er nyt i forhold til status ved start.

Klik her for at se tabellen.

3.1.3 Antal kommuner i 2003

I løbet af 2003 er der modtaget i alt 384 rotter fra tilsammen 42 kommuner, hvoraf de 19 var nye efter 1. januar 1994. Ved udgangen af 2003 er det totale antal kommuner siden begyndelsen af 1994 således 173.

3.2 Indfangningsåret 2004

3.2.1 Regionale undersøgelser

I 2004 blev Nordjyllands Amt valgt som region, men da kun ti af 27 mulige kommuner medvirkede, fortsattes med udvalgte kommuner i Nordjyllands Amt om efteråret sammen med kommunerne i Roskilde Amt.

3.2.1.1 Nordjyllands Amt

Resultater af undersøgelse af rotter fra forår og efterår er alle samlet i Tabel 5. I alt medvirkede 22 kommuner med i alt 173 rotter, hvilket giver et gennemsnit per kommune på 7,9 rotter med en variation fra en til 26. Af de 22 medvirkende kommuner var de 16 helt nye siden begyndelsen af 1994.

Der blev ikke konstateret resistens hos rotter fra 18 af kommunerne (Arden, Brovst, Dronninglund, Farsø, Frederikshavn, Hals, Hobro, Løgstør, Løkken-Vrå, Nibe, Nørager, Pandrup, Sejlflod, Skagen, Skørping, Støvring, Sæby og Aars). Fra Støvring kommune blev kun modtaget en enkelt rotte, som ikke blev undersøgt for eventuel resistens, da den var død ved modtagelsen. I tiden op til fangst af rotten havde der været brugt bromadiolon til bekæmpelse, og det kan ikke udelukkes, at dyrets død er forårsaget af den udførte bekæmpelse.

Resistens blev fundet mod

  • Warfarin i fire kommuner
    • Heraf tre nye (Hadsund, Aabybro og Aalborg)
    • Heraf en enkelt tidligere kendt (Hjørring)
  • Coumatetralyl i en enkelt ny kommune (Hadsund)
  • Bromadiolon i en enkelt ny kommune (Hadsund)

De tre rotter fra Aabybro kommune, som blev fundet resistente mod warfarin, overlevede desværre ikke afslutningen af efterfølgende undersøgelser for eventuel resistens mod stærkere antikoagulanter. Den ene rotte fra Aalborg kommune, som blev fundet warfarin-resistent, blev af tekniske årsager undersøgt for eventuel bromadiolon-resistens men var negativ. Denne rotte skulle efterfølgende have været undersøgt for eventuel resistens mod coumatetralyl, men rotten døde, inden denne undersøgelse kunne gennemføres. Resistens mod coumatetralyl og bromadiolon blev fundet hos en enkelt rotte fra Hadsund, mens der ikke blev fundet resistens mod stærkere midler i kommuner i Nordjyllands Amt. Som det ses i Tabel 5 var Hadsund en kommune, hvorfra rotter ikke tidligere har været undersøgt. Rotter fra Hjørring kommune har derimod tidligere været undersøgt, hvor der blev fundet resistens mod coumatetralyl, som det ses på kortet i Figur 1.

Det højeste niveau for resistens i denne region er således resistens mod bromadiolon, som kun er fundet i en enkelt kommune i amtets sydligste ende.

Med disse resultater må Nordjyllands Amt karakteriseres som en region med meget lidt resistens af betydning for den praktiske bekæmpelse.

Tabel 5. Nordjyllands Amt, region forår og efterår 2004. Kommuner skrevet med kursiv er nye i perioden siden 1. januar 1994. Tal for resistente rotter er skrevet med kursiv, når niveauet er nyt i forhold til status ved start.

Klik her for at se tabellen.

3.2.1.2 Roskilde Amt

Sideløbende med Nordjyllands Amt indgik Roskilde Amt som ny region i efteråret 2004. Resultater fra Roskilde Amt ses i Tabel 6. Af de 11 kommuner i amtet medvirkede de ni med i alt 160 rotter, hvilket giver et gennemsnit på 17,8 rotter per kommune varierende fra fire til 81. Fem af de medvirkende kommuner var nye i perioden siden 1. januar 1994.

Der blev ikke fundet resistens hos rotter fra tre af de ni medvirkende kommuner (Bramsnæs, Gundsø og Lejre).

Resistens blev fundet mod

  • Warfarin i seks kommuner (Greve, Køge, Roskilde, Skovbo, Solrød og Vallø)
  • Coumatetralyl i fem kommuner (Greve, Køge, Skovbo, Solrød og Vallø)
  • Bromadiolon i seks kommuner (Greve, Køge, Roskilde, Skovbo, Solrød og Vallø)
  • Difenacoum i fem kommuner (Greve, Køge, Roskilde, Skovbo og Vallø)

Rotter fra Roskilde blev ikke undersøgt for resistens mod coumatetralyl. Dette skyldes, at alle rotter, der var resistente mod warfarin, også var resistente mod bromadiolon, som er et niveau højere end coumatetralyl-resistens.  Det var derfor ikke nødvendigt med undersøgelse for resistens mod coumatetralyl.

Videre undersøgelser af de difenacoum-resistente rotter på enten brodifacoum eller difethialon viste alle negative resultater.

Alle fund af resistente rotter i kommuner i Roskilde Amt er nye. Regionen må karakteriseres som et område, hvor resistens af betydning for den praktiske bekæmpelse kan forekomme, og det er endda på det højeste resistensniveau som forekommer i Danmark.

Tabel 6. Roskilde Amt, region efterår 2004. Kommuner skrevet med kursiv er nye i perioden siden 1. januar 1994. Tal for resistente rotter er skrevet med kursiv, når niveauet er nyt i forhold til status ved start.

Klik her for at se tabellen.

3.2.2 Ad hoc og diverse rotter

I løbet af 2004 er "ad hoc" rotter blevet modtaget fra en enkelt kommune, nemlig Ølgod. Denne kommune er tilmed repræsenteret for første gang siden 1. januar 1994, og som det ses af Tabel 7 blev der konstateret resistens mod warfarin, bromadiolon og difenacoum. Difenacoum-resistente rotter blev efterfølgende undersøgt for eventuel resistens mod difethialon, men uden fund af resistens som resultat. På grund af oplysninger om situationen på fangststederne bl.a. om anvendte midler, blev der ikke undersøgt for resistens mod coumatetralyl.

Tabel 7 viser også resultater for undersøgelser af "diverse" rotter fra Gentofte, København og Skævinge kommuner, men der blev ikke konstateret nogen form for resistens blandt disse.

Tabel 7. Ad hoc og diverse 2004. Kommuner skrevet med kursiv er nye i perioden siden 1. januar 1994. Tal for resistente rotter er skrevet med kursiv, når niveauet er nyt i forhold til status ved start.

Klik her for at se tabellen.

3.2.3 Antal kommuner i 2004

I løbet af 2004 er der modtaget i alt 353 rotter fra tilsammen 35 kommuner, hvoraf de 22 var nye efter 1. januar 1994. Dermed har i alt 195 kommuner leveret rotter siden begyndelsen af 1994.

3.3 Resumé for årene 2003 og 2004

På Lolland, Falster og Møn i Storstrøms Amt, i hovedparten af Nordjyllands Amt samt i den centrale og nordlige del af Viborg Amt er der ikke konstateret resistens af betydning for den praktiske bekæmpelse. Derimod er der resistens mod difenacoum konstateret i den sydlige del af Viborg Amt, i en del af Storstrøms Amt’s kommuner på Sjælland samt i dele af Roskilde Amt. Uden for regionerne er der også fundet resistens mod difenacoum i de to nabokommuner Ølgod og Grindsted.

Resultaterne for 2003 og 2004 er gengivet på kortet i Figur 2. Kortet viser 47 kommuner, hvor resistens ikke er konstateret og ni kommuner med resistens mod warfarin som højeste niveau. Der er således 56 kommuner, hvor undersøgelserne i laboratoriet ikke har indflydelse på valg af aktivstoffer i den praktiske bekæmpelse. I alt 19 af de undersøgte kommuner viste derimod resultater, som har indflydelse på valg af aktivstof i den praktiske bekæmpelse, nemlig to kommuner med resistens mod bromadiolon og 17 kommuner med resistens mod difenacoum som de højeste niveauer.

Figur 2. Resistens hos brune rotter 2003 - 2004

Klik her for at se figuren.

Lægges resultaterne for 2003 og 2004 sammen med status ved udgangen af 2002 fås et kort over resistensens udbredelse som vist i Figur 3, der giver et samlet billede af resistensens udbredelse, som den er konstateret ved undersøgelse af indfangne rotter frem til udgangen af 2004.

Sammenlagt er resultatet ved udgangen af 2004, at 41 kommuner har resistens mod difenacoum, 24 kommuner mod bromadiolon og 16 mod coumatetralyl som de højeste niveauer. I alt er der således 81 kommuner, hvor der er konstateret resistens af betydning for den praktiske bekæmpelse. I disse kommuner kan der således forekomme tilfælde, hvor det er nødvendigt at bruge et aktivstof, som er stærkere end det forekommende resistensniveau. Enkelte kommuner uden farvesignatur ligger omkranset af kommuner med et resistensniveau, der bør tages i betragtning i kommunen. Disse kommuner har ikke leveret rotter til undersøgelse, men det kan formodes, at der kan forekomme resistens i lighed med tilfældet i nabokommunerne. I 18 kommuner er der signatur for warfarin-resistens, og i disse kommuner skulle det således på baggrund af resultaterne være muligt at bruge selv de svageste midler på markedet.

Figur 3. Resistens hos brune rotter 1962 – 2004

Klik her for at se figuren.

 



Version 1.0 November 2006, © Miljøstyrelsen.