Resistens hos brune rotter

3 Resultater

3.1 Indfangningsåret 2005

3.1.1 Regionale undersøgelser

I 2005 blev Fyns Amt med undtagelse af Langeland, som blev undersøgt regionalt i foråret 2003, valgt til den regionale indsats om foråret, og om efteråret var det Vestsjællands Amt sammen med nogle få udvalgte kommuner i Nordjyllands Amt.

3.1.1.1 Fyns Amt

Resultater af samtlige undersøgelser af rotter fra Fyns Amt ses af Tabel 2. Af de 29 mulige kommuner medvirkede de 20 med i alt 282 rotter, hvilket giver et gennemsnit på 14,1 per kommune varierende fra 1 til 127. Af de medvirkende kommuner var de 4 nye i perioden siden 1. januar 1994.

Der blev ikke fundet resistens hos rotter fra 2 kommuner, nemlig Odense og Otterup. Rotter fra disse to kommuner har tidligere været undersøgt og resistens på difenacoum-niveau er konstateret i Odense, mens der i Otterup kommune tidligere er fundet resistens mod coumatetralyl og en begyndende resistens mod bromadiolon (0,001% bromadiolon i ædetest). Det skal dog bemærkes, at det var meget få rotter, der blev fanget i de to kommuner, og som det også ses af Tabel 2 døde den ene rotte fra Odense kommune inden forsøg.

Resistens blev fundet mod

  • Warfarin i 14 kommuner
    • Heraf 7 nye (Egebjerg, Faaborg, Gudme, Ryslinge, Ullerslev, Ørbæk og Årslev)
    • Heraf 7 tidligere kendt (Bogense, Broby, Ejby, Ringe, Søndersø, Vissenbjerg og Aarup)
  • Coumatetralyl i 9 kommuner
    • Heraf 5 nye (Egebjerg, Glamsbjerg, Haarby, Langeskov og Ryslinge)
    • Heraf 4 tidligere kendt (Assens, Ejby, Ringe og Søndersø)
  • Bromadiolon i 17 kommuner
    • Heraf 11 nye (Egebjerg, Faaborg, Glamsbjerg, Gudme, Haarby, Langeskov, Ryslinge, Ullerslev, Ørbæk, Årslev og Aarup)
    • Heraf 6 tidligere kendt (Assens, Bogense, Broby, Ejby, Ringe og Søndersø)
  • Difenacoum i 8 kommuner
    • Heraf 6 nye (Broby, Egebjerg, Glamsbjerg, Gudme, Haarby og Ørbæk)
    • Heraf 2 tidligere kendt (Ejby og Søndersø)

Videre undersøgelser af rotter, der viste resistens over for difenacoum blev gennemført med de stærkere antikoagulanter brodifacoum eller difethialon. Som det fremgår af Tabel 2 blev der ikke konstateret resistens mod disse stærke antikoagulanter.

Resistens af betydning for den praktiske bekæmpelse findes således udbredt over de fleste kommuner i Fyns Amt, når der ses bort fra Langeland. Kommunerne Kerteminde, Nyborg, Svendborg og Tommerup deltog ikke i denne regionale undersøgelse, men de har alle i perioden efter 1993 men forud for 2004 leveret rotter til resistensundersøgelse, uden at der blev konstateret resistens af betydning for den praktiske bekæmpelse. Undersøgelserne har således ikke afsløret resistente rotter i disse 4 kommuner. På Ærø har de to kommuner Ærøskøbing og Marstal ikke leveret rotter til undersøgelse.

Tabel 2. Fyns Amt med undtagelse af langeland, region forår 2005. Kommuner skrevet med kursiv er nye i perioden siden 1. januar 1994. Tal for resistente rotter er skrevet med kursiv, når niveauet er nyt i forhold til status ved start.

Klik her for at se Tabel 2

3.1.1.2 Vestsjællands Amt

Resultater af samtlige undersøgelser af rotter fra Vestsjællands Amt ses af Tabel 3. Af de 23 mulige kommuner medvirkede de 19 med i alt 233 rotter, hvilket giver et gennemsnit på 12,3 per kommune varierende fra 2 til 33. Af de medvirkende kommuner var de 8 nye i perioden siden 1. januar 1994.

I langt de fleste tilfælde er undersøgelser på rotter fra Vestsjællands Amt begyndt med en coumatetralyl BCR-test. Coumatetralyl er som tidligere nævnt det svageste middel på det danske marked og derfor det svageste middel, der har betydning for praktisk bekæmpelse. Dette var baggrunden for at starte med coumatetralyl-undersøgelse.

Der blev ikke fundet resistens hos rotter fra 4 kommuner, nemlig Holbæk, Jernløse, Kalundborg og Nykøbing-Rørvig. Det skal pointeres, at de 3 sidstnævnte kun leverede hver 2 til 5 rotter, hvorimod Holbæk leverede i alt 12 rotter.

Resistens blev fundet mod

  • Coumatetralyl i 15 kommuner
    • Heraf 12 nye (Bjergsted, Dianalund, Dragsholm, Haslev, Hvidebæk, Høng, Korsør, Slagelse, Svinninge, Tornved, Trundholm og Tølløse)
    • Heraf 3 tidligere kendt (Fuglebjerg, Ringsted og Stenlille)
  • Bromadiolon i 12 kommuner
    • Heraf 11 nye (Bjergsted, Dianalund, Haslev, Hvidebæk, Høng, Korsør, Ringsted, Slagelse, Stenlille, Tornved og Trundholm)
    • Heraf 1 tidligere kendt (Fuglebjerg)
  • Difenacoum i 4 kommuner
    • Alle er nye (Haslev, Hvidebæk, Høng og Korsør)

Videre undersøgelser af rotter, der viste resistens over for difenacoum blev gennemført med de stærkere antikoagulanter brodifacoum, difethialon eller flocoumafen. Som det fremgår af Tabel 3 blev der ikke konstateret resistens mod disse stærke antikoagulanter.

Kommunerne Gørlev, Hashøj, Skælskør og Sorø deltog ikke i denne regionale undersøgelse i 2005. I Skælskør og Sorø kommuner er der tidligere konstateret resistens mod coumatetralyl. Siden begyndelsen af 1994 har 3 rotter været indsendt fra Gørlev kommune, men alle tre døde før forsøg med tydelige blødninger, hvilket ikke peger på forekomst af resistens i disse få rotter.

Resistens af betydning for den praktiske bekæmpelse er fundet i en lang række kommuner, hvor resistens hidtil ikke har været dokumenteret. Mange kommuner har således resistens mod coumatetralyl og bromadiolon, mens resistens mod difenacoum er konstateret i et væsentligt mindre antal kommuner. På Sjælland er området med forekomst af resistens således blevet udstrakt i vestlig og nordvestlig retning i forhold til tidligere.

Tabel 3. Vestsjællands Amt, region efterår 2005. Kommuner skrevet med kursiv er nye i perioden siden 1. januar 1994. Tal for resistente rotter er skrevet med kursiv, når niveauet er nyt i forhold til status ved start.

Klik her for at se Tabel 3

3.1.1.3 Nordjyllands Amt

Til en supplerende undersøgelse af rotter fra Nordjyllands Amt udvalgtes kommuner, der havde leveret mindre end 3 rotter i 2004. Kun 2 af disse kommuner deltog, og resultaterne ses i Tabel 4. Der blev ikke fundet resistens, så den karakteristik, der blev givet for Nordjylland i 2004, er der ikke ændret ved. Med udgangspunkt i de undersøgte rotter kan Nordjyllands Amt fortsat karakteriseres som en region med meget lidt resistens af betydning for den praktiske bekæmpelse.

Tabel 4. Nordjyllands Amt, udvalgte kommuner efterår 2005.

Klik her for at se Tabel 4

3.1.2 Ad hoc og diverse rotter

I løbet af 2005 er der ikke modtaget nogen ”ad hoc” rotter, mens der fra 2 kommuner, henholdsvis København og Skævinge, er modtaget i alt 12 ”diverse” rotter. Som det ses i Tabel 5 blev der ikke fundet resistens i nogen af disse.

Tabel 5. diverse 2005.

Klik her for at se Tabel 5

3.1.3 Antal kommuner i 2005

I løbet af 2005 er der modtaget i alt 538 rotter fra tilsammen 43 kommuner, hvoraf de 12 var nye efter 1. januar 1994. Dermed har i alt 207 kommuner leveret rotter siden begyndelsen af 1994.

3.2 Kort over resistens

Alle kommuner, der har leveret rotter til undersøgelse i løbet af 2005, er vist på Figur 2 herunder.

Figur 2. Resistens hos brune rotter indfanget i 2005

Figur 2. Resistens hos brune rotter indfanget i 2005

Lægges resultaterne for 2005 sammen med status ved udgangen af 2004 fås et kort over resistensens udbredelse som vist i Figur 3, der giver et samlet billede af resistensens udbredelse, som den er konstateret ved undersøgelse af indfangne rotter frem til udgangen af 2005.

Sammenlagt er resultatet ved udgangen af 2005, at 51 kommuner har resistens mod difenacoum, 36 kommuner mod bromadiolon og 17 mod coumatetralyl som de højeste niveauer. I alt er der således 104 kommuner, hvor der er konstateret resistens af betydning for den praktiske bekæmpelse. I disse kommuner kan der således forekomme tilfælde, hvor det er nødvendigt at bruge et aktivstof, som er stærkere end det forekommende resistensniveau. Enkelte kommuner uden farvesignatur ligger omkranset af kommuner med et resistensniveau, der bør tages i betragtning i kommunen. Disse kommuner har ikke leveret rotter til undersøgelse, men det kan formodes, at der kan forekomme resistens i lighed med tilfældet i nabokommunerne. I 16 kommuner er der signatur for warfarin-resistens, og i disse kommuner skulle det således på baggrund af resultaterne være muligt at bruge selv de svageste midler på markedet.

Figur 3. Resistens hos brune rotter 1962 – 2005

Figur 3. Resistens hos brune rotter 1962 – 2005

 



Version 1.0 November 2006, © Miljøstyrelsen.