Forebyggelse af lugt og andre barrierer for biogasanlæg

4 Forslag til vilkår

Myndighedernes krav vedrørende lugt og andre gener ved biogasanlæg fastlægges ved VVM (Vurdering af Virkning på Miljøet), lokalplan og miljøgodkendelse /3.1/. I dette kapitel opsummeres de lugtkrav, som på baggrund af de i to første kapitler, anbefales stillet af miljømyndigheden.

Anbefalinger

Kravene til biogasanlæg bør primært være funktionskrav og ikke anvisninger på bestemte løsninger, da udviklingen hurtigt gør præcise anvisninger forældede.

Inden miljøgodkendelse bør fremlægges en lugtvurdering med systematisk gennemgang af

-          modtagelse, håndtering, lagring og afhændelse

-          forebyggelse og behandling af lugtemissioner, herunder redegørelse for dimensionering af ventilation, filter og afkasthøjder samt for vedligeholdelse og egenkontrol af filteranlæg. Redegørelse skal særligt fokusere på driftsmæssige spidsbelastninger.

Der bør udarbejdes faste procedure for hindring af lugtgener, herunder

-          vedligeholdelsesrutiner for biofilter og udsugningsanlæg

-          egne målinger til kontrol af biofilter og afsugning

-          nødprocedurer ved strømsvigt og lignende situationer

-          hvordan det forhindres, at aflæsning af fast (lugtende) biomasse kan ske for åben port eller slukket udsugning

Herudover kan der etableres interne miljøledelsessystemer, som sikrer

-          varsling af naboer ved planlagt vedligeholdelse, der kan give anledning til lugtgener

-          håndtering af henvendelser fra naboer osv.

4.1 Lokalisering

Anlægget bør lokaliseres, så der er en afstand på mindst 500 m til boligområder og andre opholdsarealer. Afstandskrav til enkeltboliger vurderes i det konkrete tilfælde.

4.2 Trafik

Transporten bør tilrettelægges, så trafikbelastning på små veje i boligområder minimeres. Anlægget kan evt. anvises bestemte transportruter til transportørerne/vognmændene for kraftigt lugtende fast affald.

4.3 Biomasser

Modtagelse af kraftigt lugtende biomasse bør give anledning til skærpet opmærksomhed vedr. transport og aflæsning.

4.4 Transport

Transport af al pumpbar biomasse bør foregå i lukkede tankvogne. Faste biomasser transporteres i lukkede og tætte containere.

4.5 Aflæsning

Aflæsning af flydende biomasse kan tillades udendørs ved pumpning til en fortank med undertryk. Spild skal straks kunne pumpes til tanken.

Tipning af fast affald bør udformes med henblik på minimering af lugtgener.

Tipning af kraftigt lugtende, fast biomasse bør ske i en lukket læssehal med undertryk. Tipning af fast biomasse, som ikke lugter, kan evt. ske udendørs i en grube.

4.6 Fortanke

Der bør kunne holdes konstant undertryk i fortanke også under indpumpning og tanke skal udføres så tætte som praktisk muligt.

4.7 Reaktor og efterlager

Sikkerhedsventiler, aflastningsåbninger, akseltætninger mv. skal være tætte og inspiceres jævnligt.

4.8 Pålæsning

Pålæsning bør tillades udendørs ved pumpning. Udledning og evt. rensning af fortrængningsluft fra tankbilerne bør indgå i den samlede lugtvurdering.

4.9 Ventilation og luftrensning

Ventilation bør dimensioneres til at sikre undertryk i aflæssehal, fortank og andre steder under alle belastningssituationer, hvor der forekommer lugt. Ventilationsanlæg bør være egnet til aggressive luftarter og tilsluttet SRO anlæg med alarm og log i tilfælde af svigt.

Ventilationsluft skal renses i anlæg, der er beregnet til og dimensioneret efter de givne luftmængder. Anvendes biofiltre skal luftfordelingen være sikret. Desuden skal fugtighed, pH og temperatur kunne kontrolleres og reguleres. Biofiltre bør være overdækket, og om nødvendigt udført med afkast med tilstrækkelig højde og hastighed. Hvis afbrændingen af gas ikke kan sikres på anden vis, bør der stilles krav om gasfakkel.

4.10 Kraft- og varmeproduktion

Emissionsgrænseværdier er fastsat i bekendtgørelsen om begrænsning af emissioner fra gasmotorer /1.8/ og skal derfor ikke fastsættes i godkendelsen. Emissionskravet til lugt er 30.000 LE/Nm³.

Derimod fastsættes immissionskrav eller skorstenshøjden i miljøgodkendelsen. I godkendelsesbekendtgørelsen /1.9/ er fastlagt standardvilkår for kraft- og varmeproducerende anlæg.

4.11 Drift og egenkontrol

De driftsparametre for et biofilters funktion, der bør kontrollere regelmæssigt fremgår af tabel 3-7 s. 40.

Emissionsmåling på gasmotor skal udføres i henhold til standardvilkårene /1.9/ senest 6 måneder efter at biogasanlægget er taget i brug og derefter for lugt hvert 4. år. Lugtemission fra andre afkast bør måles samtidig med kontrol på motoren, så immissionsbidraget kan beregnes for det samlede anlæg.

4.12 Unormal drift og uheld

Planlagt vedligeholdelse, som må antages at kunne genere naboer med lugt, skal så vidt muligt udføres i en kølig periode med en hensigtsmæssig vindretning. Forventes den unormale drift at kunne genere naboerne, skal de og miljøtilsynet varsles om forventet tidspunkt, og hvor længe generne forventes at vare.

Efter uheld, som har givet anledning til væsentlige gener, orienteres miljøtilsynet.

Hvis unormal drift får et omfang, der går udover 3 – 4 dage om året, skal biogasanlægget tage initiativ til permanent afhjælpning af problemet, evt. i samråd med miljøtilsynet.

Diskussion

Lugtkravet skal overholdes 99 % af tiden under normal maksimal drift (ved OML-beregning regnes med den maksimale 99 % -fraktilen som 1 minuts middelværdi). Der kan opstå situationer med unormal drift eller uheldssituationer, hvor kravene ikke kan overholdes. Disse situationer kan være vanskelige at styre, men der kan f.eks. stilles krav om at miljømyndigheder skal orienteres, inden planlagt unormal drift (vedligeholdelse) og umiddelbart efter uheld, som medfører væsentlige lugtgener. Anlægget bør som led i at opretholde et godt naboskab desuden selv tage initiativ til at informere naboer. Hvis den unormale drift omfatter mere end få dage af den årlige driftstid, bør der kræves en aktiv indsats for forbedringer. Myndighederne kan f.eks. stille krav i forhold til vedligeholdelse, samt til gentagne uheld, hvis de får karakter af en ofte tilbagevendende begivenhed.

 



Version 1.0 Januar 2007, © Miljøstyrelsen.