Nyttiggørelse af kommunal indsamlet PVC-affald

Forord

Denne rapport beskriver resultaterne, der er opnået i studiet “Nyttiggørelse af kommunalt indsamlet PVC affald”. Studiet er udført af RGS90 Watech med Uffe Rahbek som projektleder. Projektet er udført med økonomisk støtte fra Miljøstyrelsens program for renere produkter.

Der er taget afsæt i den eksisterende behandlingsteknologi for PVC affald, WAPRO®, der tidligere er udviklet med støtte fra Miljøstyrelsen. Tilknyttet denne teknik er et rensetrin til at fjerne letplast og metaller fra PVC, PLASTSEP®. Begge disse processer er tidligere afrapporteret overfor Miljøstyrelsen og der henvises til denne rapport vedrørende de tekniske detaljer i processen.

Formålet med arbejdet er

- at belyse sammensætningen af kommunalt indsamlet PVC affald

- at vise hvilken sortering, der kræves for at affaldet kan behandles i WAPROâ processen.

- at karakteriser de fremkomne produkter efter WAPRO® processen.

- at vurdere omkostningsniveauet for behandling af PVC affaldet

- at vurdere de miljømæssige konsekvenser ved behandling af PVC affaldet.

- At finde en metode til rensning af oliekondensatet for evt. klorider

- at deltage i samfundsøkonomiske studier vedrørende PVC håndtering.

- at undersøge muligheden for en raffinering af saltproduktet fra sambehandling af røggasaffald og PVC affald

Projektformuleringen er undervejs blevet ændret og udvidet efter aftale med Miljøstyrelsen således, at de sidste to punkter i ovenstående liste er taget med i projektet.

I forbindelse med projektet er der udarbejdet tre delrapporter. Denne afsluttende rapport opsummerer og kommenterer resultaterne. Rapporten giver et overblik over konklusionerne der kan drages fra de udførte analyser.

Som en del af studiet er leveret data til to miljøøkonomiske studier af forskellige processer til behandling af PVC affald.

  • Det første studie var ”PVC Recovery Options, Concept for Environmental and Economic System Analysis”, ledet af Vinyl 2010. Arbejdet er færdigt og rapporten kan ses på internettet i ref.1.
  • Den anden undersøgelse, var en dansk Miljø- og samfundsmæssigt analyse af behandling af PVC affald, der blev igangsat af Miljøstyrelsen. I dette studie sammenlignes deponi, forbrænding, RGS90 Watech og RGS90 Stigsnæs metoderne i en miljø økonomisk analyse. Studiet er endnu ikke afsluttet.

Følgegruppen med Tonny Christensen, Miljøstyrelsen; Klaus Müller, Genvindingsindustrien, Lars Blom, Plastindustrien i Danmark; Erik Rasmussen, RGS90 Watech takkes for konstruktiv kritik og gode ideer igennem projektforløbet.

Personalet på genbrugspladserne i Tølløse og Holbæk takkes for at hjælpe med at skaffe repræsentativt PVC affald fra de to kommuner.

Personalet Ved NKT-Cables i Stenlille takkes for hjælp med arbejdet i forbehandling og pilotanlæg.

Miljøstyrelsen takkes for at have deltaget i den finansielle støtte til projektet.

 



Version 1.0 December 2006, © Miljøstyrelsen.