Sammenligning af måleresultater mellem brændeovne afprøvet efter EN 13240 og NS 3058

1. Opgavebeskrivelse

Formålet med udredningen er at undersøge, om der kan påvises en sammenhæng mellem middelværdien af CO-emission i %, målt under EN-afprøvningen og det vægtede gennemsnit af partikelemissionen, målt under de fire delforløb under NS- afprøvningen, opgivet som gram udledte partikler pr. kg indfyret tørstof.

Der er således tale om forsøg på sammenligning af data fra samme brændeovn, men hidrørende fra to forskellige prøvninger under forskellige prøvningsvilkår. For god ordens skyld skal vi hermed resumere de væsentligste forskelle på de to målinger:

Røgtræk

Under EN-afprøvningen anvendes et reguleret røgtræk på 12 Pa, hvorimod NS- prøvningen finder sted ved naturligt skorstenstræk i prøveskorstenen, som typisk er højere.

Spjældindstilling

Under EN-afprøvningen benyttes en spjældindstilling, som er optimeret imod at opnå en brændetid på mindst 45 minutter samt lave CO- og OGC-værdier og en høj CO2-værdi. Under NS-afprøvningens fire trin benyttes forskellige spjældindstillinger fra næsten lukket til fuld åben i forsøget på at opnå de fire krævede forbrændingsrater i intervallet mindre end 1,25 til over 2,8 kg tørstof pr. time (klasse 2).

Anvendt brændsel

Under EN-afprøvningen benyttes løvtræsbrænde, hvor mængden er angivet af fabrikanten. Under NS-afprøvningen benyttes nåletræslægter 50x50 mm, hvor mængden er beregnet som funktion af brændkammerets volumen. Endvidere er det nøje fastlagt, hvordan NS-prøvebrændslet skal sammentømres og placeres, hvorimod det er op til fabrikanten at bestemme udformning og placering af EN- prøvebrændslet.

Til sammenligning kan for en tilfældig valgt ovn oplyses, at EN-prøvebrændslet udgør 2 kg brænde, og at NS-prøvebrændslet udgør 2,7 kg lægter.

 



Version 1.0 December 2006, © Miljøstyrelsen.