Ukrudtsstriglingens effekter på dyr, planter og ressourceforbrug

Forord

Nærværende projekt, der blev udført på Kalø Gods i perioden 2003 – 2006, har været finansieret gennem Miljøstyrelsens pesticidforskningsmidler. Projektet er udført af Afdeling for Vildtbiologi og Biodiversitet og Afdeling for Terrestrisk Økologi (Danmarks Miljøundersøgelser), Institut for Jordbrugsvidenskab (Den Kgl. Veterinær- og Landbohøjskole) og Afdeling for Jordbrugsproduktion og Miljø (Forskningscenter Foulum, Danmarks JordbrugsForskning). Lektor Mogens Erlandsen (Institut for Biostatistik, Århus Universitet) har under projektforløbet været tilknyttet projektet som statistisk konsulent.

En tak skal rettes til medlemmerne af projektets følgegruppe: professor Peter Sandøe (Den Kgl. Veterinær- og Landbohøjskole), sektionsleder Poul Henning Petersen (Dansk Landbrugsrådgivning Landscentret), specialkonsulent Jørn Kirkegaard (Miljøstyrelsen, formand), cand. agro. Lene Gravesen (Miljøstyrelsen), seniorforsker Kristian Kristensen (Danmarks JordbrugsForskning, Forskningscenter Foulum), afdelingsleder Niels Lindemark (Dansk Planteværn), seniorforskere Pernille Kaltoft og Mette Jensen (Danmarks Miljøundersøgelser, Afd. for Systemanalyse), professor Peter Esbjerg og forskningsadjunkter Søren Navntoft og Anne-Mette M. Jensen (Den Kgl. Veterinær- og Landbohøjskole), forsker Jens Erik Ørum (Fødevareøkonomisk Institut, Den Kgl. Veterinær- og Landbohøjskole), biolog Bo Svenning Petersen (Orbicon), professor Jørgen Eivind Olesen, seniorforsker Bent J. Nielsen, seniorforsker Lise Nitrup Jørgensen og seniorforsker Egon Noe (alle Danmarks JordbrugsForskning, Forskningscenter Foulum). Der har i projektgruppen været mange gode faglige diskussioner, og gruppens kommentering af tidligere rapportudkast har været af stor værdi for det færdige resultat.

Under projektperioden har seniorforsker Marianne Bruus Pedersen afløst (marts 2004) forskningsprofessor Martin Holmstrup (begge afdeling for Terrestrisk Økologi, Danmarks Miljøundersøgelser, og lektor Sherow Raza har afløst (juni 2004) adjunkt Christian Bugge Henriksen (begge Den Kgl. Veterinær- og Landbohøjskole). Tak til Annie Laursen og Else-Marie Nielsen (Danmarks Miljøundersøgelser, Afd. for Vildtbiologi og Biodiversitet) som har foretaget hhv. opsætning og korrekturlæsning af rapporten samt Kathe Møgelvang og Tinna Christensen (Danmarks Miljøundersøgelser, Afd. for Ferskvandsøkologi), som har udført det grafiske arbejde i rapporten.

En særlig tak skal rettes til Peter Lange og Tore Kroier, som i foråret og sommeren 2004 og 2005 stod for arbejdet med at følge lærkernes reproduktion på de to forsøgsmarker på Kalø. Uden deres kompetente og utrættelige arbejde havde dette eksperimentelle arbejde ikke kunnet udføres. Ligeledes rettes en stor tak til Elin Jørgensen, Mette Thomson, Karsten Tværmose Andersen og Zdenek Gavor, som har gravet regnorme og mikroleddyr op af den stive lerjord og efterfølgende artsbestemt, talt og vejet dem, samt til landbrugsteknikker Jens B. Kjeldsen der i samarbejde med DJF’s afdeling for Mark- og Stalddrift har haft ansvaret for forsøgshøstning, opgørelse af kerne- og halmudbytte, samt analyserne på Foulums laboratorium.

Projektets eksperimentelle dele var færdige i sensommeren 2005, og den foreliggende afsluttende rapport blev endeligt godkendt af Miljøstyrelsen november 2006. Til slut en tak til vores koner, mænd og kærester, som har måttet bære over med, at vi i perioder mest var gift med vores arbejde!

 



Version 1.0 Januar 2007, © Miljøstyrelsen.