Forceret udvaskning på Hjørring Gasværk - Afslutningsrapport

Forord

Videreførelsen af projektet med forceret udvaskning på Hjørring Gasværk er en udløber af et forsøgsprojekt, der blev gennemført i perioden 1993-1996, som et led i Miljøstyrelsens program for oprensning af gasværksgrunde. Forsøgsprojektet skulle afklare og dokumentere mulighederne for in-situ oprensning ved forceret udvaskning på gasværker, og resultater og konklusioner herfra kan læses i afslutningsrapporten "Hjørring Gasværk, In-situ oprensning ved forceret udvaskning " /7/.

Med henblik på at opnå en mere detaljeret dokumentation af nedbrydningsprocesserne i den umættede og mættede zone samt vurdere mulighederne for at optimere infiltrationen og den biologiske nedbrydning blev der i september 1996 udarbejdet en ansøgning om forlængelse af projektet til Miljøstyrelsen. Ansøgningen blev revideret i juli 1997, og projektet blev formelt igangsat under Miljøstyrelsens Teknologiprogram i december 1997.

Nærværende rapport indeholder således primært resultater og vurderinger fra videreførelsen af in-situ oprensningen på Hjørring Gasværk i perioden 1998-2001, men der er i vid udstrækning benyttet data og erfaringer fra hele driftsperioden med forceret udvaskning 06/1993-12/1996 og 11/1999 – 06/2001.

Til projektet har været tilknyttet en følgegruppe med følgende deltagere:

Preben Bruun, Miljøstyrelsen

Henrik Nordtorp, Nordjyllands Amt

Knud Mikkelsen, Hjørring Kommune nu Miljøcenter Vendsyssel

Ib Steen Andersen, Embedslægeinstitutionen for Nordjyllands Amt

Poul Løgstrup Bjerg, DTU

Per Møldrup, AAU

Kaj Henriksen, AAU

Lars Boye Mortensen, NIRAS

Hjørring Vandforsyning har varetaget anlæggets daglige drift, herunder start og stop af infiltrationen. Sektion for Miljøteknologi, Institut for Bio- og Miljøteknologi, Aalborg Universitet har foretaget forsøg med geniltning, iltdiffusion og nedbrydningspotentiale i den umættede zone, forsøg med vand- og stoftransport samt nedbrydningspotentiale i den mættede zone. NIRAS har styret de praktiske aktiviteter på gasværket, herunder etablering af supplerende moniteringsboringer, grundvandsmonitering, afvikling af anlægget og forestået den samlede vurdering af forceret udvaskning som oprensningsteknologi.

Følgende personer fra Aalborg Universitet (AAU) uden for følgegruppen, har været forfattere/medforfattere til afsnit i rapporten:

  • Jacob Birk Jensen (Sektion for Miljøhydraulik, Institut 5) omkring grundvandsmodellering.
  • Torben Olesen (Sektion for Miljøteknologi, Institut 18; nu Afdeling for By og Miljø, Jordforureningsgruppen, Aalborg Kommune) omkring iltdiffusion.
  • Henrik H. Nissen (Sektion for Miljøteknologi, Institut 18; nu Afdeling for By og Miljø, Industrigruppen, Aalborg Kommune) omkring TDR målinger.
  • Jesper Gamst (Sektion for Miljøteknologi, Institut 18; nu Miljø & Ressourcer, Danmarks Tekniske Universitet) omkring sorption og desorption.

 



Version 1.0 Januar 2006, © Miljøstyrelsen.