Forceret udvaskning på Hjørring Gasværk - Afslutningsrapport

3 Formål og strategi

3.1 Formål

Med henblik på at underbygge en række af de vurderinger, som er foretaget på grundlag af de første 2½ års drift af den forcerede udvaskning på Hjørring Gasværk under "Gasværkspakken" (projektets fase 1), er formålet med videreførelsen af projektet under teknologiprogrammet (fase 2) følgende:

  • At udbygge dokumentationsgrundlaget for nedbrydningsprocesserne i den øvre del af grundvandszonen ved at følge udviklingen i de kemiske parametre i grundvandsprøver.
  • At dokumentere, at de dominerende forureningskomponenter nedbrydes biologisk i grundvandszonen over en afstand svarende til transporten fra forureningskilden til den ydre moniteringsrand.
  • At dokumentere transport og fortynding af stof i grundvandszonen ved udførelse af tracerforsøg med måling af tracer i forskellig afstand fra kilden.
  • At dokumentere nedbrydningspotentialet i grundvandszonen for udvalgte stoffer under forskellige redoxbetingelser ved hjælp af laboratorieforsøg.
  • At afprøve en geniltningsmodel, der kan forudsige den tid, det tager at opnå geniltning i en given dybde.
  • På grundlag af ovennævnte at udarbejde anbefalinger, som kan anvendes i forbindelse med andre projekter.

3.2 Strategi

Aktiviteterne i forbindelse med projektets fase 2 er således gennemført som en kombination af feltforsøg på gasværksgrunden og laboratorieforsøg på Institut for Bioteknologi, Afdelingen for Miljøteknologi på Aalborg Universitet. Laboratorieforsøgene mv. er i det omfang, som det har været muligt, gennemført som afgangsprojekter på Civilingeniøruddannelsen i Miljøteknik.

Herudover er det eksisterende net af moniteringsboringer suppleret, og grundvandsmoniteringen er genoptaget i en periode på ca. 20 måneder med henblik på at følge udviklingen i grundvandskemien med hovedvægten på området under og nedstrøms for det mest forurenede område ved boring M7.

Oprindeligt var det planen at fortsætte den cykliske drift uden afbrydelse mellem projektets fase 1 og 2. Hjørring kommune forestod således selvstændigt driften af anlægget fra ultimo 1995 til udgangen af 1996. Af ressourcemæssige årsager blev driften af anlægget midlertidig indstillet på dette tidspunkt. På bevillingstidspunktet for projektets 2. fase (december 1997) havde anlægget således været ude af drift i ca. et år.

På den baggrund blev det besluttet at gennemføre stoftransportforsøget samt to moniteringsrunder på grundvand under uforstyrrede forhold inden infiltrationen blev genoptaget.

3.3 Hovedaktiviteter

Som led i projektets 2. fase er der gennemført følgende hovedaktiviteter fordelt på hhv. umættet og mættet zone:

Aktiviteter i umættet zone
  • Måling af iltdiffusion på uforstyrret og pakket jord.
  • Afdræningsforsøg på jordsøjler
  • Udvikling af iltdiffusionsmodel
  • Måling af sorption og desorption for ammonium og naphthalen i sediment fra gasværket.
  • Vurdering af aerob og anaerob nedbrydningspotentiale i forskellige jordtyper ved høje og moderate stofkoncentrationer (BTX, phenol og methylphenoler).
Aktiviteter i mættet zone
  • In-situ stoftransportforsøg med bromid som tracer
  • Vurdering af vand og stoftransport
  • Vurdering af aerob og anaerob nedbrydningspotentiale i forskellige sedimenttyper ved høje, moderate og lave stofkoncentrationer (BTX, phenol og methylphenoler).
  • Monitering af udviklingen i grundvandskemien under drift af forceret udvaskning.

Stoftyperne, der indgår som grundlag for nedbrydningsforsøgene, er udvalgt ud fra erfaringerne fra projektets fase 1, hvor ammonium, BTXN, phenol og methylphenoler udgjorde hovedforureningskomponenterne på Hjørring Gasværk.

En skematisk oversigt over de gennemførte aktiviteter i hhv. umættet og mættet zone fremgår af figur. 3.1.

Figur 3.1: Oversigt over projektets hovedaktiviteter i hhv. umættet og mættet zone

Figur 3.1: Oversigt over projektets hovedaktiviteter i hhv. umættet og mættet zone

 



Version 1.0 Januar 2006, © Miljøstyrelsen.