BioGel til rensning af olieforurenet jord

1 Indledning

Formål og strategi

Formålet med projektet er at vurdere det tekniske potentiale ved anvendelsen af BioGel-teknologien til aerob nedbrydning af fyringsolieforurening (gasolie) i jordens umættede zone. Den overordnede strategi har været, at gennemføre laboratorieforsøg under optimale betingelser for de nedbrydende mikroorganismer, samt at gennemføre en opsamling på foreliggende erfaringer ved feltprojekter gennemført med BioGel-teknologien i Danmark.

Laboratorieforsøg

For at afklare BioGel-teknologiens tekniske potentiale er der gennemført et bench-skala laboratorieforsøg under optimale forhold mht. mikroorganismernes adgang til ilt og næringssalte. Den biologiske effekt ved BioGel-behandlingen sammenlignes bl.a. med stimulering af naturligt forekommende bakterier med næringssalte og ilt.

Erfaringsopsamling

Miljøstyrelsen har fremsendt en forespørgsel til alle landets amter og kommuner, hvori de anmodes om, at fremsende relevant sagsmateriale til brug for projektets erfaringsopsamling vedrørende feltanvendelse af BioGel-teknologien. På baggrund af denne forespørgsel er der fremsendt sagsmateriale fra 13 sager, hvor der har været anvendt BioGel eller nært beslægtede teknikker. Derudover er yderligere to sager inddraget i erfaringsopsamlingen.

 



Version 1.0 Januar 2006, © Miljøstyrelsen.