Kemi i byggeri

Forord

Miljøstyrelsen har i ”Program for Renere Produkter” støttet en lang række projekter og initiativer med det overordnede formål at nedsætte miljø- og sundhedsbelastningerne fra produkter gennem hele deres livscyklus, dvs. i forbindelse med udvikling, produktion, afsætning, anvendelse og bortskaffelse. Hensigten har været at bidrage til:

  • at skabe betingelser i samfundet for udvikling af produkter med forbedrede miljø- og sundhedsegenskaber
  • at disse egenskaber bliver en del af markeds- og konkurrencebetingelserne
  • at aktørerne på markedet kan og vil medvirke til at reducere miljø- og sundhedsbelastningerne

Det aktuelle projekt ”Kortlægning af forbruget af udvalgte sundheds- og miljøbelastende stoffer i byggesektoren” havde følgende formål:

  1. kortlægning af forbruget af udvalgte sundheds- og miljøbelastende stoffer i byggesektoren
  2. udvikling af et værktøj til vurdering og prioritering af kemikalier i byggesektoren

Det første formål indebar identifikation af stoffer, der i særlig grad er belastende for sundhed og miljø ved opførelse og anvendelse af et byggeri. Identifikationen blev baseret på en indledende kortlægning af kemiske stoffer og produkter samt materialer i byggesektoren ud fra umiddelbart tilgængelige oplysninger. Der blev dernæst foretaget en prioritering af hvilke stoffer, produkter, materialer og anvendelser, der skulle fokuseres på, før der blev gennemført en egentlig, kvantitativ kortlægning af udvalgte stoffer og deres anvendelsesområder i udvalgte byggeprojekter.

Det andet formål indebar udvikling og afprøvning af et vurderings- og prioriteringsværktøj for de kemiske stoffer og produkter, der anvendes i byggeri eller indgår i byggevarer. Værktøjet er baseret på erfaringerne opnået i kortlægningen og fokuserer på belastningen i dele af et byggeris livscyklus: opførelse af byggeri, drift/vedligeholdelse samt nedrivning af byggeri herunder affald.

Det er hensigten, at værktøjet skal kunne anvendes til at give en samlet vurdering af anvendte, farlige stoffer i et byggeri. Værktøjet vil kunne anvendes i forbindelse med udformning af miljøvaredeklarationer eller andre steder, hvor der er brug for en indikator for kemikaliebelastningen i byggeri (f.eks. ved miljøklassificering af bygninger). Da værktøjet ikke omfatter samtlige livscyklusfaser vil det dog ikke i sin nuværende form kunne anvendes som det eneste redskab ved udarbejdelse af miljøvaredeklarationer.

Værktøjet indeholder en sundheds- og en miljøvurderingsmodel samt en opgørelse over forbruget af kemiske produkter og udvalgte byggematerialer fra tre byggerier. Med udgangspunkt i de lovpligtige sikkerhedssdatablade for de kemiske produkter er der endvidere foretaget en registrering af indholdstoffer mv. De modeller og data, der indgår i værktøjet, er beskrevet i den foreliggende rapport. Modeller og data er endvidere integreret i et IT-værktøj (BYG-IT), der kan hentes på Miljøstyrelsens hjemmeside (www.mst.dk). Det er muligt selv at revidere i den foreliggende version af BYG-IT, således at værktøjet kan tilpasses til brug for en vurdering af et specifikt byggeri.

Det aktuelle projekt har under udførelsen været forankret i et eksisterende flerårigt samarbejde i Center for kemikalier i industriel produktion samt SBi (tidligere By og Byg). KEMI-centeret omfatter bl.a. entreprenørvirksomheden Skanska Danmark A/S, maling- og lakproducenten Akzo Nobel Deco, samt andre danske kemikalieleverandører/-brugere foruden GTS-institutterne Dansk Toksikologi Center (DTC) og DHI - Institut for Vand og Miljø (DHI). Et af formålene med centeret har været at udvikle metoder til vurdering og prioritering af anvendelsen af kemikalier i bl.a. byggeri og ved fremstilling af maling.

Projektet har især med hensyn til valg af metodik til vurdering af kemiske stoffer og produkter lænet sig op ad den metodeudvikling, der er sket i KEMI-centeret. Et af centerets hovedresultater er et databasebaseret værktøj til vurdering og prioritering af kemiske stoffer og produkter, herunder vurdering af indeklima og metoder til prioritering af stoffer og produkter, der anvendes på byggepladser. Det er teknisk muligt og metodemæssigt nærliggende at knytte dette værktøj til andre lignende værktøjer, f.eks. SBi’s LCA værktøj BEAT og byggebranchens kemikaliedatabase(Dansk Kemidatabase).

Projektets resultater har været diskuteret i en følgegruppe bestående af:

Lone Kielberg, Miljøstyrelsen
Klaus Hansen, SBi (tidligere By & Byg)
Jana Eger Schrøder, Kommunernes Landsforening (afbud)
René Bo Amini, Skanska Danmark A/S
Jesper Jørgensen, Skanska Danmark A/S
Jens Nørgård, Dansk Industri
Finn Oemig, Erik K. Jørgensen AS Rådgivende Ingeniører (EKJ)
Lena Höglund og Birgit Engelund, CETOX, Dansk Toksikologi Center (DTC)
Lise Møller, Jens Tørsløv (projektleder indtil 31. maj 2004) og Margrethe Winther-Nielsen (projektleder fra 1. juni 2004) CETOX, DHI - Institut for Vand og Miljø

Hørsholm, fredag, 26. januar 2007

Margrethe Winther-Nielsen, CETOX, DHI - Institut for Vand og Miljø

 



Version 1.0 Januar 2007, © Miljøstyrelsen.