Kemi i byggeri

Bilag L

Prioriteringsværktøj

Indledning

Prioriteringsmodellen er programmeret i Microsoftâ Access database (både i 2000 og i 2003).

Samtlige data er registreret og kan registreres i en række tabeller, hvor de vigtigste tabeller er

  • ”T_Byggeplads”, som indeholder basale oplysninger for de enkelte byggepladser
  • ”T_Byggepladsprodukt”, der indeholder data om forbrug af de enkelte kemikalier på den enkelte byggeplads
  • ”Produkter”, som indeholder oplysninger om de enkelte kemikalier
  • ”T_Indholdsstoffer”, som indholder oplysninger for de enkelte indholdsstoffer
  • ”Indholdsstoffer”, som angiver hvilke indholdsstoffer, der indgår i produkterne, og i hvor høje koncentrationer

Beregningerne foretages primært i Visual Basic, og al kommunikation med brugeren vises ved brug af formularer, som alle er programmeret i Access.

Generelle knapper i værktøjet

Figur: Generelle knapper i værktøjet

Værktøjets elementer

Værktøjet er opdelt i tre dele:

  1. Indtastningsdel, hvor også miljø- og sundhedsvurderingerne af kemikalierne foretages
  2. Oversigt, hvor forskellige oversigtslister kan udtrækkes
  3. Prioritering, hvor der kan foretages sammenligninger mellem forskellige byggerier og kemikalier

Skærmbillede S1 vises ved opstart af værktøjet.

Indtastning

 Ved tryk på knappen ”Indtastning” (fra skærmbillede S1) fremkommer skærmbillede S2. En ny byggeplads oprettes ved at trykket på Knap: Rød højre-pil og blå stjerne-knappen.

Ved at bladre frem med Knap: Rød højre-pil-knappen kan der bladres frem til andre byggepladser, f.eks. byggepladsen Plejecenter Grønnegaden (skærmbillede S3).

Byggepladser
Følgende data er meget væsentlige at få indtastet for byggepladsen (se skærmbillederne S2 og S3):

  • Byggeritypen, som anvendes i indeklimaberegningerne.
  • Byggeriets levetid, som anvendes i beregningerne af miljøbelastningen
  • Grundareal, køkkenareal, byggeareal, badeværelsesareal, tagareal, gulvareal i det omfang disse benyttes som normeringsfaktorer. Gulvarealet skal dog registreres, da den indgår i beregningen af forbrugsscoren i sundhedsbelastningsberegningerne
  • Kemikalieforbrug. Kemikalieforbruget registreres under fanebladet ”Kemikalieforbrug”. Følgende ting skal bemærkes:
    • Hvis forbruget af det samme kemikalie på den samme byggeplads skal registreres flere gange, er det nødvendigt at specificere under hvilke entrepriser, anvendelserne af kemikaliet er sket. En ny entreprise kan registreres i databasen ved at trykke på knappen: Knap: Se entrepriser, hvorved skærmbilledes S4 fremkommer. Her kan alle registrerede entrepriser ses og rettes, og en ny entreprise kan registreres.
    • Kemikaliets levetid. Det er nødvendigt at registrere levetiden, idet den benyttes i beregningerne af miljøbelastningen
    • Byggeperioden og registreringen af i hvilke dele af byggeriet, kemikaliet anvendes, er ikke absolut nødvendige at indtaste, idet de p.t. ikke anvendes i beregningerne. En ny bygningsdel, som endnu ikke er registreret i databasen, kan registreres ved at trykke på knappen: Knap: Se bygningsdele, hvorved skærmbillede S5 fremkommer. Her kan alle registrerede bygningsdele ses og rettes, og en ny bygningsdel kan registreres.
    • Det anbefales at angive forbruget og den mængde, der går til affald, i den aktuelle registrerede enhed samt angive omregningsfaktoren (den faktor, som skal ganges på henholdsvis forbruget og affaldsmængden for at få forbruget/affaldsmængden i kg). Værktøjet foreslår automatisk en omregningsfaktor, hvis enheden er registeret i databasen. En ny enhed kan registreres ved at trykke på knappen: Knap: Se enheder, hvorved skærmbillede S6 fremkommer. I dette skærmbillede kan en ny enhed registreres, samtidigt med at omregningsfaktoren angives. Endeligt angives det, hvis enheden er en volumenenhed, f.eks. m³, m², L.
  • Emissioner. De nødvendige data til beregning af emissionerne registreres under fanebladet ”Emissioner” (se skærmbillede S7). Aktuelle værdier for emissioner kan indtastes ved at aktivere knappen: Knap: Emissioner. Herved fremkommer skærmbillede S8. Her er det muligt at indtaste specifikke emissioner, enten for et kemikalie eller et indholdsstof.
  • Kemikaliedata. Nye kemikalier og deres egenskaber kan registreres og rettes ved at trykke på knappen: Knap: Se kemikaliedata. Herved vises skærmbillede S8, hvor det kemikalie, som der er fokus på i byggepladsregistreringen, vises som udgangspunkt. Ved at trykke på knappen Knap: Rødt kryds vises samtlige kemikalier og ved et tryk på knappen Knap: Pil ned vises kun det kemikalie, der er i fokus i byggepladsregistreringsdelen.

Kemikalier
Følgende data er meget væsentlige at få indtastet for kemikaliet (se skærmbillederne S9-S15):

  • Produkttype, hvor det er muligt at vælge mellem allerede registrerede produkttyper. Nye produkttyper kan registreres i databasen ved tryk på knappen Knap: Produkttyper, hvorved der bliver åbnet for et skærmbillede, der muliggør indtastning af nye produkttyper, samt redigering af allerede registrerede produkttyper.
  • Leverandør, hvor det er muligt at vælge mellem allerede registrerede leverandører. Nye leverandører kan registreres i databasen ved tryk på knappen Knap: Leverandørdata, hvorved der bliver åbnet for et skærmbillede, der muliggør indtastning af nye leverandører, samt redigering af allerede registrerede leverandører.
  • Blandbarhed med vand (fuldstændigt blandbar, delvist blandbar, ikke blandbar). Denne information benyttes ved beregningen af frigivelsen af kemikalierne (under fanebladet ”Diverse fysisk-kemiske data” (S9)).
  • Flygtighed (flygtig, ikke-flygtig). Denne information benyttes ved beregningen af frigivelsen af kemikalierne (under fanebladet ”Diverse fysisk-kemiske data” (S9)).
  • Hvis der er tale om et materiale, f.eks. tagpap, hvor forbruget typisk angives i forbrugt m², eller rør, hvor forbruget typisk opgøres i løbende m, er det nødvendigt med en omregningsfaktor, så forbruget kan beregnes i kg (angives under fanebladet ”Diverse fysisk-kemiske data” (S9))
  • Klassificering og kodenummer for produktet (under fanebladet ”Sikkerhedsdatablade m.m.” (S10)) (indgår i farlighedsscorerne)
  • Hvorvidt kemikaliet er indeklimamærket (under fanebladet ”Sikkerhedsdatablade m.m.” (S10)). Dette angives til beregning af sundhedsbelastningen i indeklimaet.
  • Affaldsbehandling (genanvendelse eller afbrænding) (under fanebladet ”Affaldskoder” (S11)).
  • Farlighedsprofil (både sundhed og miljø) (under fanebladet ”Farlighedsprofil” (S12)). Det er muligt at bede systemet om at beregne de forskellige farlighedsscorer ved tryk på knappen Knap: Beregn Farlighedsscorer. Herved fremkommer skærmbillede S13, hvor brugeren selv skal tage stilling til, hvorvidt de beregnede data skal indsættes i databasen.
  • Indholdsstoffer. De indholdsstoffer, der haves kendskab til, indtastes ved tryk på knappen Knap: Indholdsstoffer, hvorved skærmbillede S14 fremkommer. Der er ingen øvre grænse for antallet af indholdsstoffer i kemikaliet. Indholdet kan indtastes som et interval eller som en fast værdi.
  • Fra skærmbillede S14 og ved tryk på knappen Knap: Se stofdata er det muligt at indtaste data for stofferne (se skærmbillede S15). Hvis der er tilgængelige oplysninger for klassificering, flygtighed, vandopløselighed, grænseværdi samt kodenummer, bør disse data indtastes, da de i givet fald indgår i beregningerne.

Oversigt

Ved tryk på knappen ”Oversigt” (fra skærmbillede S1) fremkommer skærmbillede S16. Herfra er det muligt at vælge mellem følgende oversigter (S16):

  • Forbrugte mængder af de enkelte kemikalier og materialer (S17)
  • Antal forskellige kemikalier (for hver registreret byggeplads) (S18)
  • En oversigt over den samlede miljøbelastning (for hver registreret byggeplads) (S19)
  • En oversigt over den samlede sundhedsbelastning fordelt på indeklima og arbejdsmiljø (eksponering via hud og indånding) (S20)

Prioritering

Ved tryk på knappen ”Prioritering” (fra skærmbillede S1) fremkommer skærmbillede S21. Herfra er det muligt at vælge mellem følgende oversigter (S21):

  • Miljø (samme skærmbillede som i skærmbillede S19) fremkommer
  • Indeklima (S22), hvor kemikalierne er opdelt efter produkttype og efterfølgende sorteret efter deres indeklimarisikoscore
  • Arbejdsmiljø - indånding (S23), hvor kemikalierne er opdelt efter produkttype og efterfølgende sorteret efter deres arbejdsmiljø(indånding)risikoscore
  • Arbejdsmiljø - hudkontakt (S23), hvor kemikalierne er opdelt efter produkttype og efterfølgende sorteret efter deres arbejdsmiljø(hudkontakt)risikoscore

Det skal bemærkes, at det er muligt at skifte mellem de fire forskellige muligheder.

Skærmbilllede S1, Hovedmenu

Skærmbilllede S1
Hovedmenu

Skærmbilllede S2, Indtastning

Skærmbilllede S2
Indtastning

Skærmbilllede S3, Indtastning af data for Plejecenter Grønnegaden

Skærmbilllede S3
Indtastning af data for Plejecenter Grønnegaden

Skærmbilllede S4, Indtastning af entrepriser

Skærmbilllede S4
Indtastning af entrepriser

Skærmbilllede S5, Indtastning af bygningsdele

Skærmbilllede S5
Indtastning af bygningsdele

Skærmbilllede S6, Indtastning af enheder samt omregningsfaktorer

Skærmbilllede S6
Indtastning af enheder samt omregningsfaktorer

Skærmbilllede S7, Indtastning af data til beregning af emissionen

Skærmbilllede S7
Indtastning af data til beregning af emissionen

Skærmbilllede S8, Indtastning af specifikke emissionsdata

Skærmbilllede S8
Indtastning af specifikke emissionsdata

Skærmbilllede S9, Indtastning af kemikaliedata

Skærmbilllede S9
Indtastning af kemikaliedata

Skærmbilllede S10, Indtastning af kemikaliedata – klassificering mv.

Skærmbilllede S10
Indtastning af kemikaliedata – klassificering mv.

Skærmbilllede S11, Indtastning af kemikaliedata – affaldskoder mv.

Skærmbilllede S11
Indtastning af kemikaliedata – affaldskoder mv.

Skærmbilllede S12, Indtastning af kemikaliedata – farlighedsprofil

Skærmbilllede S12
Indtastning af kemikaliedata – farlighedsprofil

Skærmbilllede S12, Indtastning af kemikaliedata – farlighedsprofil

Skærmbilllede S13
Beregnede farlighedsscorer. Hvis en værdi ikke ønskes indsat i databasen, skal det markeres i det relevante check-felt.

Skærmbilllede S14, Indtastning af kemikaliedata – indholdsstoffer

Skærmbilllede S14
Indtastning af kemikaliedata – indholdsstoffer

Skærmbilllede S15, Indtastning af data for indholdsstoffe

Skærmbilllede S15
Indtastning af data for indholdsstoffe
r

Skærmbilllede S16, Menu for forskellige typer oversigter

Skærmbilllede S16
Menu for forskellige typer oversigter

Skærmbilllede S17, Oversigt over forbrugte kemikalier

Skærmbilllede S17
Oversigt over forbrugte kemikalier

Skærmbilllede S18, Oversigt over typer på anvendte kemikalier

Skærmbilllede S18
Oversigt over typer på anvendte kemikalier

Skærmbilllede S19, Oversigt over den beregnede miljøbelastning (her for Plejecenter Grønnehaven)

Skærmbilllede S19
Oversigt over den beregnede miljøbelastning (her for Plejecenter Grønnehaven)

Skærmbilllede S20, Oversigt over den beregnede sundhedsbelastning (her for Plejecenter Grønnehaven)

Skærmbilllede S20
Oversigt over den beregnede sundhedsbelastning (her for Plejecenter Grønnehaven)

Skærmbilllede S21, Valg af byggeplads samt parameter

Skærmbilllede S21
Valg af byggeplads samt parameter

Skærmbilllede S22, Oversigt inden for hver produkttype over indeklimabelastningen fra de enkelte kemikalier (”Indeklima”-knappen valgt)

Skærmbilllede S22
Oversigt inden for hver produkttype over indeklimabelastningen fra de enkelte kemikalier (”Indeklima”-knappen valgt)

Skærmbilllede S23, Oversigt inden for hver produkttype over arbejdsmiljøbelastningen (indånding) fra de enkelte kemikalier (”Arbejdsmiljø (indånding)”-knappen valgt)

Skærmbilllede S23
Oversigt inden for hver produkttype over arbejdsmiljøbelastningen (indånding) fra de enkelte kemikalier (”Arbejdsmiljø (indånding)”-knappen valgt)

Skærmbilllede S23, Oversigt inden for hver produkttype over arbejdsmiljøbelastningen (hudkontakt) fra de enkelte kemikalier (”Arbejdsmiljø (hudkontakt)”-knappen valgt)

Skærmbilllede S23
Oversigt inden for hver produkttype over arbejdsmiljøbelastningen (hudkontakt) fra de enkelte kemikalier (”Arbejdsmiljø (hudkontakt)”-knappen valgt)

 



Version 1.0 Januar 2007, © Miljøstyrelsen.