Pesticidtruslen mod grundvandet fra pesticidpunktkilder på oplandsskala

Sammenfatning

Projektet omhandler udvikling af databaser og programmer, der skal udgøre et værktøj til brug i forbindelse med arbejdet med pesticidpunktkilder i forhold til grundvandsforurening.

Pesticiddatabasen er en database over pesticiders fysisk-kemiske egenskaber samt deres spredning og skæbne i miljøet. Databasen indeholder alle data, der kan være relevante ved risikovurdering af pesticidpunktkilder i forhold til grundvandsforurening. Data er udvalgt til bedst muligt at kunne beskrive pesticidernes skæbne i jord og grundvand under danske forhold. Disse oplysninger anvendes direkte i risikovurderingsværktøjet som er udviklet sideløbende.

Pesticiddatabasen

Pesticiddatabasen indeholder generelle data for i alt 173 stoffer, bestående af de pesticider og deres nedbrydningsprodukter, der typisk analyseres for i grundvandet i Danmark. Ved generelle data forstås stoffets navn, CAS-nr., standatkode, dets systematiske IUPAC-navn og molekylformel.

61 af de 173 stoffer er fundet i det dansk grundvand, og for disse stoffer indeholder databasen ligeledes oplysninger om stoffernes fysisk-kemiske egenskaber, samt halveringstid (nedbrydningshastighed) i forskellige media under forskellige forhold. For flere af stofferne findes desuden strukturformler og metabolitkæder.

Databasen indeholder ikke oplysninger om produkter, leverandører, anvendelse og dosering, idet disse oplysninger findes i andre databaser, hvortil der er adgang via et weblink.

For flere af parametrene er der ikke fundet værdier i de tilgængelige datakilder. Yderligere litteratursøgning for disse manglende værdier er kun foretaget for de kritiske parametre, som anvendes i risikovurderingen, herunder stoffets fordelingskoefficient i jord og grundvand (Kd-værdier) samt halveringstider i grundvandsmagasiner. Hvis den yderlige litteratursøgning ikke har givet resultat er der angivet et skøn over det forventede niveau, da disse parametre bruges i forbindelse med risikovurdering.

For en række parametre er der i litteraturen fundet flere værdier, hvorfor der under de givne forhold vælges “et bedste bud” for en given parameter. Dette betyder, at “det bedste bud” for en stofværdi automatisk vælges i en risikovurdering.

Pesticiddatabasen er web-baseret og kan tilgås på www.pesticiddata.dk via en almindelig browser. Anvendelse af pesticiddatabasen er beskrevet i en detaljeret brugermanual, og protokol for dataindsamlingen er indeholdt i rapporten.

Risikovurderingsværktøj

Det overordnede formål med risikovurderingen af pesticidpunktkilder har været at udarbejde et værktøj, således at en bruger med generelt kendskab til pesticidpunktkilder og med adgang til GIS-værktøj og oplands-GIS-temaer på én dag kan udarbejde en troværdig, dynamisk, oplandsbaseret risikovurdering for et indvindingsopland til et vandværk. Værktøjet tager udgangspunkt i eksisterende viden (varierende fra detaljeret viden om nogle lokaliteter til overordnet generelt kendskab til andre lokaliteter) og viser det bedst mulige bud på pesticidbelastning i et opland.

Fordelen ved værktøjet er, at der hurtigt kan foretages simulering af forskellige forhold og konsekvenser af indgreb i et opland.

I risikovurderingsværktøjet findes to hovedmenuer: Lokalitetsdata og risikovurdering. Arbejdet udføres i tre trin, hvor 1. trin består af inddatering af data i lokalitetsdatabasen og 2. og 3. trin består af udførelse af en konkret risikovurdering.

Trin 1 Oprettelse eller redigering af lokalitetsdata for lokaliteterne i et opland. Der indtastes oplysninger om lokalitetstype og evt. de faktiske fund af forurening på lokaliteten.
Trin 2 Valg af det opland, for hvilket risikovurderingen ønskes udført, og opsætning af de parametre, der indgår i risikovurdering, herunder kildestyrkerne for lokaliteterne i oplandet. Der er her mulighed for at vælge minimum-, maksimum- eller gennemsnitskoncentrationer og foretage følsomhedsberegninger med forskellige opsætninger. Såfremt kildestyrken skal baseres på en bestemt jordkoncentration eller spild, inddrages et modul for den vertikale transport i den umættede zone. For en række typer af pesticidpunktkilder er der udarbejdet default-værdier, såfremt brugeren ikke har kendskab til kildestyrken. Default-værdierne er baseret på erfaringsopsamling vedrørende pesticidpunktkilder.
Trin 3    Beregning og grafisk visning af den horisontale transport i et opland. Dannelse af en række rapporter i form af kort og tabeller over pesticidbidrag fra de enkelte kilder til det samlede opland eller de individuelle boringer i et opland.

Risikovurderingsværktøjet er web-baseret og kan tilgås via en almindelig browser, men beregningerne er baseret på bearbejdede GIS-lag, som typisk ligger i regions-regi. Anvendelse af risikovurderingsværktøjet kræver derfor, at man er oprettet som bruger med adgang til de fornødne bearbejdede GIS-lag, som skal være indlagt på web-serveren.

Anvendelsen af risikovurderingsværktøjet er beskrevet i en detaljeret brugermanual, og et eksempel på en risikovurdering er indarbejdet i rapporten.

 



Version 1.0 Februar 2007, © Miljøstyrelsen.