Miljøprojekt nr. 1154, 2007

Måling af asbestforurening i forbindelse med tagrenovering

Resumé
Der er i projektet forsøgt at opnå viden om i hvor stort omfang, der afgives asbestfibre fra asbestholdige tage i forbindelse med renovering sammenlignet med almindelig slitage. Der er i den forbindelse undersøgt jord og mosprøver udtaget fra arealerne omkring huse lige efter tagrensning, efter tagrensning og oprensning af omgivelserne samt hvor ingen afrensning er foretaget (slitage). - Der er i projektet gennemført en spørgeskemaundersøgelse, hvor alle landets kommuner er blevet bedt om at redegøre for deres erfaringer vedrørende asbestsager. - En begrænset litteraturundersøgelse er gennemført med henblik på belysning af de sundhedsmæssige risici asbestfibre vil kunne udgøre i eller på jord. Resultaterne fra undersøgelserne af jord og mosprøver viser, at jordprøver taget umiddelbart efter tagrensning indeholder mange asbestfibre, at jordprøver taget efter tagrensning og oprensning indeholder få asbestfibre, at jord og mos taget fra omgivelser hvor ingen afrensning er foretaget generelt indeholder få asbestfibre, enkelte mosprøver indeholder dog mange asbestfibre. Spørgeskemaundersøgelsen viser, at kommunerne savner et bedre grundlag for rådgivning af borgere og virksomheder. Litteraturundersøgelsen gav intet resultat.

Publikationen udkommer udelukkende elektronisk.

Læs publikationen i HTML: Indholdsfortegnelse
Hele publikationen samlet i en fil [49 kB]
Publikationsbeskrivelse (læsbar kolofon)

Læs publikationen i PDF-format [462 kB]
PDF er et printvenligt format. For at læse og printe publikationen i dette format, skal man have en version af Acrobat Reader installeret på sin computer. Dette program kan hentes gratis hos producenten Adobe's hjemmeside, hvor der også findes installationsvejledning mv.

Må citeres med kildeangivelse.

Miljøstyrelsen vil, når lejligheden gives, offentliggøre rapporter og indlæg vedrørende forsknings- og udviklingsprojekter inden for miljøsektoren, finansieret af Miljøstyrelsens undersøgelsesbevilling.

Det skal bemærkes, at en sådan offentliggørelse ikke nødvendigvis betyder, at det pågældende indlæg giver udtryk for Miljøstyrelsens synspunkter.

Offentliggørelsen betyder imidlertid, at Miljøstyrelsen finder, at indholdet udgør et væsentligt indlæg i debatten omkring den danske miljøpolitik.

 



Version 1.0 Februar 2007, © Miljøstyrelsen.