Miljøvurdering af termisk assisteret jordrensning (dampoprensning)

6 Konklusioner

På trods af en række mangler og tekniske problemer, der har vanskeliggjort klare og entydige konklusioner, har projektet alligevel set en række ændringer, der samlet set kan føre til følgende overordnede konklusioner.

  • Der må formodes at ske væsentlige lokale ændringer i sammensætninger af jordbundsdyr og planter som følge af dampinjektion.
  • Hvor langvarige disse eventuelt kan være, er det, på grund af en reetablering af området i dette projekt, ikke muligt at forudsige.
  • Under alle omstændigheder vil de ændringer, som kan forventes, formodentlig ikke resultere i, at området under damppåvirkning vil forekomme uden biologisk liv. Træer og buske med længere rødder må forventes at dø, mens græs og en række urter vil kunne overleve endog med øget vækst for nogle af disse.
  • Der er ikke konstateret ændringer i de fysiske egenskaber, som forventes at medføre betydelige negative ændringer i drænforhold for sekundært grundvand.
  • Der er konstateret stigninger i volumenvægt og hydraulisk ledningsevne, som formentligt skyldes en kombination af sætning af jorden og fjernelsen af organisk kulstof ved våd oxidation.
  • Der blev konstateret store forandringer i de mikrobielle samfund under dampinjektion.
  • Disse forandringer var stabile et halvt år efter dampinjektionens ophør.
  • Fremvækst af en divers varmeresistent mikroflora og dennes stabilitet blev påvist.
  • To potentielt humant patogene mikroorganismer blev identificeret i de dampoprensede jorde.

Der må påregnes visse synlige effekter i området som følge af dampoprensning. For eksempel vil mange træer og buske visne og dø. Det kan derfor anbefales i god tid inden påførslen af damp at bekendtgøre dette for eventuelt berørte beboere. Andre miljøeffekter vil være mindre synlige og vil sandsynligvis kunne ”repareres” ved en reetablering af området. I tilfælde af at kommende områder har en beliggenhed på følsomme naturarealer eller er af en størrelse eller beskaffenhed som fordyrer reetablering må der påregnes længerevarende skader. Det kan i sådanne tilfælde anbefales at følge den naturlige reetablering.

Fremvæksten i de dampbehandlede jorde af en divers og persistent varmeresistent bakterieflora samt fundet af de to eneste potentielle humane patogener, der specifikt er blevet ledt efter, Pseudomonas aeruginosa og Aspergillus fumigatus, vækker en vis bekymring. P. aeruginosa og A. fumigatus repræsenterer en potentiel human sundhedsrisiko ved de undersøgte jorde fra arealerne ved Hedehusene.

Efter afslutningen af indeværende projekt blev der af GEUS foretaget supplerende undersøgelser af det mikrobielle samfund /4/. Konklusionen fra disse undersøgelser var, at der efterfølgende blev observeret et fald i varmetolerante bakterier. Yderlige blev der påvist et fald i antallet af potentielle patogene bakterier. Svampen Aspergillus fumigatus fandtes dog stadig i markant højere niveauer i den varme-behandlede jord.

Det kan oplyses, at Københavns Amt og Embedslægeinstitutionen efterfølgende orienterede beboerne i en ældrebebyggelse i undersøgelsesområdet om fundet af mikroorganismerne. Det fremgik af orienteringen, at det var Embedslægeinstitu-tionens skøn, at en eventuel risiko var lille, men at en orientering var relevant, da denne viden bør indgå i tilfælde af længerevarende infektioner i lunger eller slim-hinder.

Københavns Amt har besluttet at fortsætte den mikrobielle monitering.

 



Version 1.0 Marts 2007, © Miljøstyrelsen.